ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θα αλλάξουν όψη οι παραδοσιακές γειτονιές της Βέροιας (φωτο)

ΘΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ». ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (30/1/23)

Πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε ένα σημαντικό έργο για την πόλη της Βέροιας και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την ανάπλαση της παλιάς πόλης, μέσω μιας διαδρομής που θα συνδέει τις παλαιές γειτονιές και τα ιστορικά μνημεία που περιλαμβάνουν.

Πρόκειται για το έργο «Βιοκλιματικό - πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», συνολικού προϋπολογισμού 3.037.462,51€.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών έκτασης 9.800 μ2 και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στα νότιο-ανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη συνοικία της Μπαρμπούτας.

Stop μέχρι νεοτέρας από την αρχαιολογία

Όπως προαναφέραμε, οι εργασίες ξεκίνησαν και ήδη ολοκληρώθηκε η οδός Ολγάνου. Έτσι συνεχίζονται αυτήν την εποχή οι εργασίες στην οδό Δημοσθένους, Παναγίας Δεξιάς, Σοφού και Γουδή.

Όμως στην εκτέλεση έργων στη Βέροια, δυστυχώς για άλλη μια φορά προκύπτουν εμπόδια για την ταχύτερη εκτέλεση των. Στις προ ολίγων ημερών εργασίες που γινόντουσαν στην οδό Δημοσθένους, αποκαλύφθηκαν τμήματα από παλαιό καλντερίμι και ένα ολόκληρο κομμάτι στην κατάληξη της οδού Δημοσθένους στην γέφυρα της Καραχμέτ. Η αρχαιολογική υπηρεσία αυτά τα τμήματα θέλει να τα διατηρήσει, οπότε σταμάτησαν οι εργασίες και πήρε μπρος η διαδικασία της αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών.

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει και η ΔΕΔΔΗΕ τις δικές της εργασίες για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ. Όμως και στις εργασίες αυτές, είναι άγνωστο τι θα βγάλει η …γη και κατά πόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Ελπίζουμε τα όποια «εμπόδια» προκύψουν, να ξεπεραστούν γρήγορα, καθώς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, όσον αφορά την χρηματοδότηση, είναι μέχρι τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023. Βέβαια υπάρχει και ένα επιπλέον εξάμηνο για την επιμήκυνση ολοκλήρωσης του έργου, άνευ εγκρίσεων.   

Συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Όπως αναφέραμε στην αρχή, αυτό το συνεκτικό δίκτυο διαδρομών μήκους 1430 μέτρων θα συνδέει αντιληπτικά, αισθητικά και λειτουργικά τους ιστορικούς τόπους (συνοικίες) της Κυριώτισσας, της Παναγίας Δεξιάς και της Μπαρμπούτας.

Κομβικοί σταθμοί -εμβληματικά μνημεία για την πόλη και τοπόσημα αυτής της διαδρομής είναι οι Δίδυμοι Λουτρώνες και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που πλαισιώνονται από το Βυζαντινό Μουσείο (Μύλος Μάρκου) και τον Τριπόταμο.

Τέλος στο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνετε και η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή παρέμβασης.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο μέσα στην «καρδιά» της πόλης, καθώς θα διορθωθούν πολλά άσχημα που υπάρχουν από πολλές δεκαετίες πριν και θα αναδειχθούν ιστορικές γειτονιές της πόλης μας» μας είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Βέροιας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης μας τόνισε ότι «η δημοτική αρχή και η αντιδημαρχία μας, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη και με την αποκατάσταση και την ανάδειξη αυτών των παραδοσιακών γειτονιών, με τις διαδρομές που θα γίνουν και θα συνδέουν τις δύο γειτονιές, οι επισκέπτες της πόλης θα «κατευθύνοντα»ι σε διάφορα σημαντικά  μνημεία και τοπόσημα της Βέροιας. Είναι πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις που γίνονται, καθώς η πόλη μας έχει το προνόμιο το παλαιό να διαχέεται στο καινούργιο και το καινούργιο στο παλαιό».

Τι και που θα γίνουν εργασίες ανάπλασης

Πρόκειται για εργασίες ανάπλασης ζωτικών δημόσιων κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, πλατείες κ.λπ.) σε κεντρικές και πολυσύχναστες συνοικίες της πόλης, με ανακατασκευή δαπέδων (αποξηλώσεις δαπέδων και οδοστρωμάτων, μικρού βάθους εκσκαφές, κατασκευή νέων δαπέδων και ορίων), κατασκευές και διαμορφώσεις λειτουργικής, βιοκλιματικής και αισθητικής βελτίωσης (καθιστικά, βάθρα, στέγαστρα, ράμπες, κιγκλιδώματα, απομάκρυνση ομβρίων, φυτεύσεις κ.λπ.) και εγκατάσταση δικτύων άρδευσης και φωτισμού. Στους χώρους αυτούς προβλέπεται, επίσης, υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτροδότησης, η οποία θα πρέπει να προηγηθεί.

Το προς ανάπλαση δίκτυο αποτελείται ειδικότερα από τις εξής οδούς:

• Κυριωτίσσης (και ο πεζόδρομος σύνδεσης της οδού Ρήγα Φεραίου με την οδό Θωμαΐδου), Μυτιλέκα, Περδίκκα (μεταξύ των οδών Λουτρού και Μυτιλέκα), Λουτρού, Ελευθερίας (Πλατεία Διδύμων Λουτρώνων), Ρήγα Φεραίου (μεταξύ των οδών Μυτιλέκα και Κυριωτίσσης) στη συνοικία Κυριώτισσας.

• Μητροπόλεως (μεταξύ των οδών Περικλέους και Λουτρού).

• Περικλέους, Κεντρικής (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Αντ. Καμάρα (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Σοφού (Ευθ. & Κ. Καραναστάση), Δημοσθένους (μεταξύ του χώρου στάθμευσης και της γέφυρας Καραχμέτ), Γουδή (μεταξύ των οδών Κεντρικής και Παναγίας Δεξιάς), Παναγίας Δεξιάς στη συνοικία Παναγίας Δεξιάς.

• Ολγάνου (μεταξύ των γεφυρών Χάβρας και Καραχμέτ) στη συνοικία της Μπαρμπούτας

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (30/1/23)