ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οριακή η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Βέροιας!

ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 

- ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (16/11/20) -

Στη δίνη της πανδημίας στροβιλίζεται και η Ημαθία η οποία έχασε πλέον τη θέση της υγειονομικά ασφαλέστερης περιφερειακής ενότητας που κατείχε πριν από ένα μήνα περίπου. Ο Νομός Ημαθίας αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με τα ημερήσια κρούσματα το τελευταίο εικοσαήμερο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο την προηγούμενη βδομάδα να καταγράψει τριψήφιο αριθμό.

Έτσι, λοιπόν, το υγειονομικό δυναμικό και όχι μόνο κάνει ότι είναι εφικτό και αναζητά την συνεργασία και υπομονή ώστε το συντομότερο δυνατό να βγει η Ημαθία από το «κόκκινο» με την μείωση των κρουσμάτων.

Έτσι με τοπ Lockdown που επιβλήθηκε, όχι μόνο εξαιτίας της Θεσσαλονίκης, αλλά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ημαθία, η περιοχή κινδυνεύει να δεχθεί μεγάλα πλήγματα και σε επίπεδο υγείας και σ’ επίπεδο οικονομίας.

Πως ήμασταν και που φτάσαμε!!!

Από την πρώτη μέρα της εμφάνισης του ιού covid-19 και στην χώρα μας, η Ημαθία «στάθηκε» σε καλό επίπεδο αριθμού κρουσμάτων, με μια εξαίρεση ένα 15νθήμερο από τα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου με τα μαζικά κρούσματα σε κονσερβοποιίες της Ημαθίας και των Γιαννιτσών. Και αυτή η εικόνα διήρκησε για ενάμιση μήνα περίπου, καθώς από 20 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα οι δείκτες ήταν αυξητικοί. Από τα μηδενικά και τα μονοψήφια νούμερα, φτάσαμε την προηγούμενη βδομάδα (Πέμπτη) σε τριψήφια, ενώ άρχισαν να εμφανίζονται και θάνατοι συντοπιτών μας.

Μιλώντας με την «γλώσσα» των αριθμών, η Ημαθία από την πρώτη μέρα της εμφάνισης του κορωνοϊού που εξελίχθηκε σε πανδημία και μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο covid-19, κατέγραψε 1006 κρούσματα και πέντε (5) θανάτους.

Ιδιαίτερα το πρόβλημα για την Ημαθία γιγαντώθηκε το μήνα Νοέμβριο καθώς καταγράφηκαν 639 κρούσματα μέχρι 12 του μηνός, ενώ ολόκληρο τον Οκτώβριο «μόνο» 146 κρούσματα.

50 κλίνες covid-19 Νοσοκομείο Βέροιας

Η έξαρση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα με βασικό πυλώνα την Θεσσαλονίκη, ανάγκασε την Κυβέρνηση να λάβει διάφορα μέτρα με αυστηρότερα αυτό του Lockdown που διανύουμε. Μέσα στα μέτρα αυτά ήταν και η ενίσχυση των κατά τόπους μονάδων υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως έγινε και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ημαθίας. Βέβαια η ενίσχυση σε δυναμικό σε μια τέτοια υγειονομική κρίση, δεν επαρκή. Γι αυτό τον λόγο γιατροί και νοσηλευτές καταθέτουν την ψυχή τους ώστε να φροντίσουν όλους τους ασθενείς που προστρέχουν στις δύο υγειονομικές μονάδες της Ημαθίας και κυρίως της Βέροιας.

Παράλληλα η διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας προβαίνει σε μια σειρά ενεργειών και μέτρων, με βασικότερο την διανομή των επισκεπτών-ασθενών, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και των άλλων ασθενών που ήδη νοσηλεύονται. 

Έτσι στην αναμονή του δεύτερου κύματος πανδημίας, αρχικά η ορθοπεδική κλινική μετατράπηκε σε κλινική νοσηλείας και φροντίδας με covid-19, αλλά το τελευταίο διάστημα με την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αυξήθηκαν οι κλίνες με την Παθολογική κλινική να μετατρέπεται και αυτή σε covid-19. Με τις μετατροπές αυτές εξασφαλίστηκαν συνολικά 50 περίπου κλίνες που μπορούν να φιλοξενήσουν μολυσμένους συντοπίτες μας, αλλά βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Γι αυτό παρατηρούμε ασθενείς που η πορεία της υγείας τους πάει καλά και δεν διατρέχουν κίνδυνο, να παίρνουν εξιτήριο από την 9η και 10η μέρα και συνεχίζουν την καραντίνα σπίτια τους, ανάλογα με την αξιολόγηση από τους γιατρούς, ώστε να «ελευθερώνονται» κλίνες.

Να επισημάνουμε ότι ασθενείς που ασθενούν εκτός covid-19, και χρειάζονται παρακολούθηση από παθολόγους, φιλοξενούνται πλέον στην κλινική όπου βρίσκονται ασθενείς με προβλήματα ΩΡΛ, καρδιοπάθειες και νεφροπάθειες.

Επίσης σήμερα το Νοσοκομείο Βέροιας διαθέτει ΜΕΘ με 4+2 κλίνες, αλλά μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Το προηγούμενο διάστημα, πριν την έξαρση στην Βόρεια Ελλάδα, όσοι έχριζαν διασωλήνωσης διακομίζονταν είτε σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είτε στο Νοσοκομείο της Κατερίνης.   

Χώροι αναμονής σε σκηνές

Τις πρωινές ώρες της προηγούμενης Πέμπτης, πολίτες που βρίσκονταν σε αναμονή έξω από το βασικό κτίριο του Νοσοκομείου Βέροιας, αντικρίζοντας στρατιωτικό όχημα να ξεφορτώνει διάφορα εξαρτήματα και στην συνέχεια οι στρατιώτες και εργαζόμενοι του τεχνικού τμήματος του Νοσοκομείου να στήνουν δύο σκηνές, ανησύχησαν καθώς η σκέψη τους «έτρεξε» σε άλλες εξελίξεις. Αυτό όμως δεν διήρκησε πολύ, αφού πληροφορήθηκαν πως οι δύο σκηνές «στήθηκαν» για να αποτελέσουν χώροι αναμονής των επισκεπτών, ώστε να προστατεύονται από το κρύο και τις ενδεχόμενες βροχές, στο διάστημα που υπάρχει αυτή η δύσκολη κατάσταση με την πανδημία.

Παράλληλα η διοίκηση του Νοσοκομείου τοποθέτησε στέγαστρο για την προστασία των πολιτών από μια πρόσκαιρη βροχόπτωση.

Οι παρεμβάσεις αυτές για πολλούς κρίθηκαν αρχικά ως θετικές, αλλά θεωρήθηκαν, με δεύτερη σκέψη, ανεπαρκείς για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε αναμονή, όρθιοι για τρεις και τέσσερις ώρες και εκτεθειμένοι στο κρύο.

Για το θέμα αυτό καθώς και για τις υπόλοιπες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο Νοσοκομείο Βέροιας, επικοινωνήσαμε με τον Διοικητή Ηλία Πλιόγκα ο οποίος αρνήθηκε να μας απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που θέλαμε να του κάνουμε. Περιορίστηκε μόνο σε δύο λέξεις: «Δίνουμε μάχη…».

Για τον λόγο αυτό καταγράφουμε δημόσια κάποια ερωτήματα-προβληματισμούς, αφουγκραζόμενοι της αγωνίας των πολιτών.

-Οι δύο σκηνές που τοποθετήθηκαν δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τους πολυάριθμους που βρίσκονται στην αναμονή. Άλλωστε ποια προστασία μπορεί να τους προσφέρει ένας χώρος ελάχιστων τετραγωνικών από τυχόν κρούσμα και ιδιαίτερα αν είναι ασυμπτωματικό.

 -Το κτίριο των νέων ΤΕΠ έχει αποπερατωθεί και ο νέος καυστήρας τέθηκε σε λειτουργία. Γιατί δεν διατίθεται μια μεγάλη αίθουσα από τα ΤΕΠ και με την τοποθέτηση πλαστικών καρεκλών, να κάθονται οι πολίτες τηρώντας μέτρα ασφαλείας-προστασίας.

Πρέπει πρώτα να εγκαινιαστούν και να χρησιμοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν για κάθε κοινό καλό, όπως είναι το πρόβλημα υγείας των συμπολιτών μας.  

-Μας εκφράστηκαν παράπονα ότι δεν υπάρχει ένας γιατρός που να έχει την ευθύνη να ενημερώνει τους συγγενείς των ασθενών για την πορεία τους. Ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και λοιμωξιολόγος Χρήστος Κούτρας δεν είναι σε θέση να κάνει και ενημερώσεις συγγενών, όντας επιφορτισμένος τα πολλά περιστατικά και την ίασή τους.  Ωστόσο όμως πρέπει να γίνει κατανοητή και η αγωνία των συγγενών των ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (16/11/20)