ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οι φίλαθλοι στην Ελλάδα είναι έτοιμοι να μπουν στα γήπεδα με όρους για τον κορονοϊό;

Οι φίλαθλοι στη χώρα μας έχουν σίγουρα απογοητευτεί βλέποντας το θέαμα από τα γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όπου ένας σεβαστός αριθμός φιλάθλων επιτρέπεται να ενισχύσουν τις ομάδες τους.

Τα αθλητικά νέα ποδόσφαιρο στη χώρα μας έχουν κατά καιρούς συζητήσει το θέμα και οι απόψεις συγκλίνουν πως τα άδεια γήπεδα στην Ελλάδα ήταν ένας εκ των κύριων λόγων που τα πήγαμε τόσο καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Καθώς οι χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα σε αυτόν τον τομέα (πχ Ιταλία, Μ. Βρετανία κλπ) φαίνεται να έχουν χτυπηθεί αλύπητα από τον κορονοϊό.

Πλέον, με τα διδάγματα της 9μηνης απουσίας φιλάθλων από τις κερκίδες αλλά και με το παράσημο μιας χώρας που τα πήγε εξαιρετικά στην αντιμετώπιση της κρίσης, μπορούμε να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις για την επόμενη μέρα της παρουσίας κόσμου στα γήπεδα. Μάλιστα, οι παρατηρήσεις μας έρχονται μία μόλις ημέρα μετά το άκουσμα της είδησης πως η κυβέρνηση θα επιτρέψει τις προπονήσεις σε Super League 2 και Volley League, με την ημερομηνία επανέναρξης των πρωταθλημάτων στα δημοφιλή αθλήματα να πιθανολογείται εντός των πρώτων εβδομάδων του 2021.

Προσεκτικά βήματα - καλύτερος έλεγχος

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων στην Ελλάδα έχει δείξει πως δεν αστειεύεται και δεν βιάζεται να πάρει μέτρα αν δεν είναι απολύτως σίγουρη. Για το λόγο αυτό δε γίνεται λόγος για μαζική και 100% επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Μπορεί κάποιοι από μας να βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και να ζηλεύουμε αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από εκείνες στην καταπολέμηση του ιού.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως από τα πρώτα βήματα της πανδημίας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σαν χώρα ήταν η έλλειψη μαζικών τεστ. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα δεν αναμένεται να γίνει μέχρι να υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα τεστ. Τεστ που θα μπορούν να κάνουν οι φίλαθλοι γρήγορα και με ασφάλεια, πριν σπεύσουν στο γήπεδο. Το άκουσμα της είδησης πως έχει αναπτυχθεί Ελληνικό rapid test που θα διατεθεί στην αγορά κατά το Μάρτιο του 2021, δίνει βάσιμες ελπίδες σε πολλούς από μας ότι θα προλάβουμε να δούμε τα play-offs της Super League, της Basket League και της Ευρωλίγκα με γεμάτα ή – έστω – μισο γεμάτα γήπεδα.

Το εμβόλιο και το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα

Με το δεδομένο πως η διάθεσή του εμβολίου θα ξεκινήσει στα μέσα Γενάρη (σύμφωνα με ένα καλό σενάριο) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας και γνωρίζοντας πως πρώτα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και το ιατρικό προσωπικό, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε πως το μεγαλύτερο κομμάτι των φιλάθλων που δεν ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες θα είναι πλήρως προστατευμένο προς το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2021. Βέβαια, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να ανοίξει τα γήπεδα σε μικρό αριθμό φιλάθλων πριν από μερικές εβδομάδες (κάτι που τελικά άλλαξε την τελευταία στιγμή) νιώθουμε αισιόδοξοι πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν τη λήξη του πρώτου γύρου εμβολιασμού. Ταυτόχρονα, έχουν ακουστεί και κάποια σενάρια πως οι φίλαθλοι θα μπορούν να εισέλθουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο με την επίδειξη της κάρτας εμβολιασμού, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Ο ρόλος της μάσκας και η αναλογία φιλάθλων σε κάθε γήπεδο

Όσοι από μας παρακολούθησαν το βράδυ της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου το μεγάλο αγώνα πυγμαχίας μεταξύ του Τζόσουα και του Πούλεφ στο Λονδίνο, έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν πως η Βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε την παρουσία φιλάθλων – έστω και λίγων σχετικά – χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Για εμάς πάντως στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, αφού οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως η κυκλοφορία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θα προϋποθέτει τη χρήση μάσκας. Ακόμα και μετά τον πρώτο γύρο εμβολιασμού, τα μέτρα θα παραμείνουν αυστηρά και θα είμαστε τυχεροί αν προλάβουμε έστω και κάποια ματς πριν το τέλος της φετινής σεζόν.