ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η Hμαθιώτικη γη στα χέρια της Αγγελικής

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΚΑΠΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ !!

Ένα νόμο του 2002 πρόκειται να ενεργοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Ο νόμος αυτός προβλέπει πως κάθε εκτέλεση γεωργικών εργασιών, όπως το ξερίζωμα ή φύτευση δένδρων, η εγκατάσταση πασσάλων κ.λ.π., θα  πρέπει να υπάρχει η έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Η γνωστοποίηση αυτή έγινε με επιστολή της Αγγελικής Κοτταρίδη προς το Επιμελητήριο Ημαθίας, με την οποία ζητείται να γίνει ενημέρωση των μελών του και ιδιαίτερα των επαγγελματικών χειριστών και των κατόχων γεωργικών μηχανημάτων. Αιτία της εφαρμογής του νόμου αυτού, αποτέλεσε το γεγονός ότι σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους των Αιγών, έγιναν μικρής ή μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις.

Αν ο νόμος θα εφαρμοστεί μόνο σε αναοριοθετημένους χώρους στην Ημαθία, προφανώς να είναι κάτι λογικό για την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει η Ημαθία. Αν όμως εφαρμοστεί για την ολότητα της αγροτικής και μη γης της Ημαθίας, τότε δημιουργούνται πολλοί κίνδυνοι για την παραγωγική διαδικασία.  

Χθες που γράφαμε το ρεπορτάζ αυτό, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, αλλά επειδή ταξίδευε και δεν υπήρχε καλή τηλεφωνική επικοινωνία, δεν μπορέσαμε να θέσουμε τα ερωτήματά μας.

Το ένα ερώτημα είχε να κάνει για τον λόγο που γνωστοποιεί το νόμο αυτό, τώρα μετά από 14 χρόνια ύπαρξής του. Βασιζόμενοι στο περιεχόμενο της επιστολής της, το εξηγούμε ότι αφορμή ήταν η εκτέλεση κάποιων γεωργικών εργασιών εντός του αναριοθετημένου χώρου των Αιγών, χωρίς να ενημερωθεί η Αρχαιολογία.

Όμως υπάρχει και η άποψη πως αυτό έγινε για την λεγόμενη …contrarevans, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την πρόθεση της Αρχαιολογίας για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου σε ολόκληρη την πόλη της Βέροιας.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη την πεδιάδα και μη της Ημαθίας, ακόμη δηλαδή και σε μη οριοθετημένους αρχαιολογικούς χώρους. Πάλι βασιζόμενοι στο περιεχόμενο της επιστολής της Αρχαιολογίας, η κοινοποίηση έγινε τόσο στο Επιμελητήριο που έχει μέλη σε ολόκληρη την Ημαθία, αλλά και στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδας Θεσσαλονίκης που έχει έδρα την Αλεξάνδρεια.

Κι από δω προκύπτει μεγάλος προβληματισμός που χρήζει απάντησης. Θα καταστρατηγηθεί ο νόμος ή για οποιαδήποτε σκαπτική γεωργική εργασία θα ζητείται η έγκριση της Αρχαιολογίας. Τότε οι αγρότες θα μπλέξουν με την γραφειοκρατία η οποία θα γιγαντωθεί μιας και δεν υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Αυτά, λοιπόν, τα ερωτήματα θέλαμε να θέσουμε στην Αγγελική Κοτταρίδη, αλλά δυστυχώς την χρονική στιγμή που την αναζητήσαμε, δεν ήταν εφικτός ο διάλογός μας. Ωστόσο οι ανησυχίες παραμένουν μιας και πληροφορηθήκαμε ότι για το πρόβλημα αυτό θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση στις 24 Σεπτεμβρίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας στη Βέροια, όπου θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και φυσικά οι τοπικές αρχές.

Μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, πολλοί είναι αυτοί που κρατούν χαμηλούς τόνους, αν και υπάρχουν κραυγές τους ύφους «η Ημαθιώτικη γη στα χέρια της Αγγελικής».  

Καλαϊτζίδης: Ναι μεν, αλλά…

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης ναι μεν δεν αμφισβητεί τον τόνο και την εφαρμογή του, ωστόσο είναι προβληματισμένος κατά πόσο οι υπηρεσίες της αρχαιολογίας έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην παραγωγική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα ο Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε αποκλειστικά στην εφημερίδα μας τα εξής: 

«Θεωρώ αυτονόητο ότι  όλοι οι πολίτες οφείλουν να λειτουργούν στα πλαίσια του νόμου, αναφορικά με την προστασία του αρχαιολογικού μας πλούτου, ο οποίος βρίθει σε κάθε γωνιά της Ημαθίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες φυσικά πρέπει να διαμορφώνουν την απλοποίηση, κατά το δυνατόν, της γραφειοκρατίας, η οποία  μπορεί να βάλει φραγμό στην καθημερινή δραστηριότητα των τριών παραγωγικών τομέων, ιδιαίτερα σε τούτες τις δύσκολες στιγμές».