ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Χάος στο κέντρο της Βέροιας!

- ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η Β΄ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η β΄ φάση της κυκλοφοριακής μελέτης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που έγινε το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε η εταιρία «Διάβαση» κατά παραγγελία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο μηχανικός του Δήμου Σάββας Θεοδωρίδης, προβλέπονται μια σειρά από τροποποιήσεις σε δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες της Βέροιας.

Έτσι προβλέπεται:

-Μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως με κάθοδο από πλατεία Ωρολογίου για τις οδούς Βενιζέλου και Ελιάς. Διπλής κατεύθυνσης θα μείνει το τμήμα από την οδό Ελιάς μέχρι και το υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Δημαρχείου.

-Μονοδρόμηση της οδού Βενιζέλου προς την έξοδο της πόλης

-Μονοδρόμηση της οδού Μ. Μπότσαρη. Ο κάτω δρόμος θα έχει κατεύθυνση από την οδό Καραϊσκάκη προς την  πλατεία Ωρολογίου και ο πάνω δρόμος από πλατεία Ωρολογίου προς Τσερμένι και μέσω των οδών Ανδρούτσου και Κανάρη για την οδό Θωμαϊδου.

-Η λεωφόρος Στρατού από τον κόμβο με την Ανοίξεως και μέχρι τον δρόμο που ανεβαίνει για τους Αγ. Αναργύρους μονοδρομείται με κατεύθυνση προς την Νέα Περιφερειακή οδό. Τα οχήματα που θα κινούνται στην Λεωφόρο Στρατού από την Νέα Περιφερειακή, θα εξυπηρετούνται για το κέντρο μέσω του δρόμου που ανεβαίνει στους Αγίους Αναργύρους ή εναλλακτικά θα κινούνται από την οδό Σποράδων για τον υπό κατασκευή χώρο στάθμευσης κάτω από την Ελιά.

-Αντιδρόμηση (αντίθετη κίνηση από την σημερινή) της οδού Πίνδου. Έτσι θα εξυπηρετούνται τα οχήματα που κινούνται προς τα ΚΤΕΛ.

Επίσης στην μελέτη προβλέπονται και άλλες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, δημιουργία διαχωρισμένης κίνησης ποδηλάτου κατά μήκος της οδού Πιερίων και χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων στην περιοχή των ΚΤΕΛ, της πλατείας Αγ. Αντωνίου, της πλατείας Δημαρχείου, του πεζόδρομου της οδού Βικέλα και σε επιλεγμένα σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Επίσης η μελέτη προβλέπει ρυθμίσεις και στις διαδρομές και στάσεις των Αστικών.

-Δημιουργία αποκλειστικής λωρίδας κίνησης των λεωφορείων με κατεύθυνση από την ΔΕΗ προς την οδό Μαλακούση (Αγ. Αντώνιο). Δηλαδή σε ανάποδη κατεύθυνση από την ροή των άλλων οχημάτων. Από την προτεινόμενη λεωφορειολωρίδα θα διέρχονται και τα ταξί των οποίων η πιάτσα θα φύγει από την οδό Μαλακούση.

-Οι λεωφορειακές γραμμές οι οποίες κινούνται στην οδό Μητροπόλεως προς την πλατεία Ωρολογίου, τροποποιούνται και θα κινούνται μέσω των οδών Βενιζέλου, Μαλακούση Κεντρικής. Στην οδό Κεντρικής θα ιδρυθούν τρεις νέες στάσεις (συμβολή Κεντρικής-Μ. Αλεξάνδρου, Πλατεία Πλατάνων, συμβολή Κεντρικής-Σολωμού).

Τέλος η μελέτη δίνει έμφαση στην χρήση ποδηλάτου, αλλά οι προτάσεις είναι ανέφικτες έως παράλογες. Συγκεκριμένα προτείνονται:

-Κίνηση ποδηλάτου σε υφιστάμενους πεζόδρομους και στα νέα πεζοδρόμια που κατασκευάστηκαν με την πρόσφατη ανάπλαση.

-Κίνηση ποδηλάτου σε υφιστάμενους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου και της Κυριώτισσας μέσω προτεινόμενων  διαβάσεων ποδηλάτων επί την οδού Μητροπόλεως.

Κίνηση ποδηλάτου από το εμπορικό κέντρο και προς την περιοχή της Μπαρμπούτας και αντίστροφα, μέσω των πεζοδρομίων της οδού Μητροπόλεως, της πλατείας Ωρολογίου και της 10ης Μεραρχίας.

-Επί της οδού Βενιζέλου κίνηση ποδηλάτου στην λεωφορειολωρίδα μαζί με τα λεωφορεία. Η αντίστροφη κίνηση των ποδηλάτων μπορεί να χωροθετηθεί στα πεζοδρόμια της οδού Βενιζέλου.

-Οι οδοί Μ. Αλεξάνδρου και Ελιάς κίνηση ποδηλάτων στα πεζοδρόμια.

Την β΄ φάση της μελέτης ψήφισαν μόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, Ωστόσο όμως δεν φαίνεται να υλοποιηθεί καθώς απαιτούνται πολλά χρήματα τα οποία σήμερα ο Δήμος Βέροιας δεν τα διαθέτει. Απλά επιβάλλεται η ύπαρξη κυκλοφοριακής μελέτης που θα προβλέπει την ανάδειξη των αρχαιοτήτων (Ρωμαϊκή οδός) επί της οδού Μητροπόλεως.

Εισπρακτικές δυσκολίες

Εισπρακτική αδυναμία παρουσιάζει ο Δήμος Βέροιας σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από την Δημοτική Αρχή στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Λόγω της ανέχειας των συμπολιτών, αλλά και μιας μερίδας αυτών που αρέσκονται να μην πληρώνουν, περιόρισαν σημαντικά τα έσοδα του Δήμου» είπε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και τόνισε ότι «ωστόσο οι οφειλές του Δήμου είναι κατά 1 εκατομμύριο λιγότερες, κάτι που δείχνει νοικοκυροσύνη. Παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση για τους δήμους, εμείς αποπληρώνουμε τα παλιά δάνεια, μειώνουμε τα χρήματα που χρωστάμε και δεν παίρνουμε νέα δάνεια. Κάτι πολύ δύσκολο στους δύσκολους καιρούς»

Οι ανείσπρακτες οφειλές χαρακτηρίστηκαν ως αχίλλειος πτέρνα μιας και από τα 6 εκατομμύρια που οφείλονται στον Δήμο, εισπράχτηκαν μόνο 200.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πέτρος Δαούλας τα έσοδα του δήμου ήταν 41,5 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα 38,07 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι προέκυψε πλεόνασμα 1.255.430.

Από την αντιπολίτευση έγινε σκληρή κριτική, κυρίως από τον Γιώργο Μελιόπουλο και τον Αντώνη Μαρκούλη. «Το πλεόνασμα βγήκε από τις τσέπες των δημοτών, ενώ το 2016 θα είναι χειρότερο και με περισσότερα χαράτσια» είπε ο Γιώργος Μελιόπουλος, ενώ ο Αντώνης Μαρκούλης επισήμανε πως «από τα έργα των 14 εκατομμυρίων που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, εκτελέστηκαν μόνο 4 εκατομμύρια ευρώ».

Πριν την τακτική συνεδρίαση ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι έχει επέλθει ομαλότητα στις πληρωμές των μεγάλων έργων (Ανάπλαση, Σχολείο στα Γιοτζαλίκια). Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στα μικρά έργα ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Δεν έχει δοθεί ακόμη παράταση και αν δεν δοθεί, όσα δεν ολοκληρωθούν μέσα στα χρονικά όρια θα πρέπει να πληρωθούν από τους δήμους. Γκρίζο το τοπίο» σχολίασε ο δήμαρχος Βέροιας.

Χυμοί σε σχολεία και ευπαθείς ομάδες

Διανομή 111.000 λίτρων χυμού ροδάκινου με γλυκαντική ουσία χυμό σταφυλιού, σε συσκευασία του ενός λίτρου θα γίνει στα σχολεία, μέσα στο Νοέμβριο. Αυτό έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Βέροιας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ 92.200 λίτρα ροδάκινου με ζάχαρη θα διανεμηθεί σε ευπαθείς ομάδες.

Επίσης στα πλαίσια της σύμπραξης με τους συνεταιρισμούς θα μοιραστούν μήλα, ακτινίδια και πορτοκάλια, χωρίς να προσδιοριστεί για την ώρα, ο χρόνος διανομής.   

Διαμαρτυρία των Καθηγητών Μουσικής

Ανοιχτή επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσαν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας. Με την επιστολή τους διαμαρτύρονται για την μείωση των αποδοχών τους της τάξης των 25% στο βασικό ωρομίσθιο.

Εκ μέρους των καθηγητών του Ωδείου μίλησε ο κ. Ρεπάνης ο οποίος «μια τέτοια μείωση έρχεται να προστεθεί στις ήδη ισχύουσες μνημονιακές μειώσεις τις οποίες έχει υποστεί ο κλάδος, όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες των μισθωτών στην χώρα μας».

Οι καθηγητές μουσικής διαμαρτύρονται γιατί δεν υπολογίζονται στο πλήρες ωράριο οι δέκα ώρες συναφών καθηκόντων, ενώ ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης απαντώντας είπε ότι «η ωρομίσθια αντιμισθία των καθηγητών είναι πολύ χαμηλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διοίκηση της ΚΕΠΑ πρέπει να πάρει αποφάσεις που δεν είναι νόμιμες. Αναγνωρίζουμε την προσφορά τους, αλλά στην Διοίκηση της ΚΕΠΑ δεν επιτρέπονται να γίνονται είτε αυξήσεις, είτε μειώσεις».

Αναισθησιολόγος για τρεις μήνες

«Δανεικός» αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο Κατερίνης υπάρχει από χθες Τρίτη στο Νοσοκομείο της Βέροιας. Αυτό έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

«Έρχεται για τρεις μήνες αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά μειώνεται. Παρά ταύτα η τρίμηνη λύση δόθηκε από τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Κύρκο» είπε συμπληρωματικά ο Δήμαρχος Βέροιας.

Με αφορμή την προσωρινή τοποθέτηση αναισθησιολόγου, η συζήτηση πήρε έκταση καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Μαρκούλης προέταξε την αναγκαιότητα ύπαρξης «ενός πλήρους σε ειδικότητες διανομαρχιακού νοσοκομείου για τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας», ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατρός στο επάγγελμα Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου είπε ότι «χρειάζεται ένα νοσοκομείο πλήρες σε κάθε νομό που να μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα περιστατικά, με κέντρα υγείας στα υπόλοιπα αστικά κέντρα του νομού όπως θα παρέχονται πρώτου βαθμού ιατρικές υπηρεσίες. Πάντως υπάρχει επιδείνωση του προβλήματος στα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια».

Μάλιστα ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου και έφερε ως παραδείγματα τον πρόσφατο θάνατο ασθενούς που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας με ανεύρυσμα και πέθανε κατά την μεταφορά του σε άλλο μεγαλύτερο νοσοκομείο.

 «Όλα τα νοσοκομεία έχουν τα ίδια προβλήματα και ελλείψεις, ακόμη και των νομών που έχουν ένα νοσοκομείο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Μελιόπουλος, αναφερόμενος στο νοσοκομείο Κατερίνης.

«Το νοσοκομείο Κατερίνης είναι ένα μεγαθήριο, ίσο με δύο νοσοκομεία Βέροιας», απάντησε ο γιατρός δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κούτρας, σχολιάζοντας ότι «με τρεις αναισθησιολόγους μπορούν να γίνουν μόνο 2-3 χειρουργεία την εβδομάδα. Τραγικό» και συμπλήρωσε το παράδοξο «ότι στο έργο της επέκτασης του νοσοκομείου που φτάνει τα 7.000 τ.μ. υπάρχουν μόνον 50 νοσηλευτικά κρεβάτια και όλα τα άλλα είναι γραφεία διοίκησης. Πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η νοοτροπία».

Άλλες ερωτήσεις

Πριν την συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν μια σειρά ερωτήσεων.

Ο Γιάννης Παπαγιάννης ρώτησε αν θα λειτουργήσει το σιντριβάνι της Πλατείας Ωρολογίου, τι γίνεται με το κολυμβητήριο στο Μακροχώρι, για την αξιοποίηση της Μπαρμπούτας και τις αποχετεύσεις των δημοτικών διαμερισμάτων Νικομήδειας και Λυκογιάννης.

«Θα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός παρεμβάσεων στην πλατεία Ωρολογίου, μέσα στο 2016. Θα δούμε συνολικά τις παρεμβάσεις» απάντησε ο κ. Λαζαρίδης ενώ για την Μπαρμπούτα απάντησε «Υπάρχει μελέτη που προβλέπει παρεμβάσεις».

«Τι γίνεται με το ξενοδοχείο στο Σέλι» ρώτησε ο Νίκος Μπέκης. «Έχουν γίνει πολλές αυθαίρετες κατασκευές. Είναι μια άσχημη εικόνα. Επίσης τι γίνεται με το λιφτ του Χιονοδρομικού Κέντρου; Θα λειτουργήσει φέτος; Είναι το μοναδικό χειμερινό θέρετρο της Βέροιας που προσελκύει επισκέπτες. Θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ; Θα γίνει ιδιωτικοποίηση;» κατέληξε.

« Έχουμε καταλήξει με την τεχνική υπηρεσία για το τι πρέπει να μείνει και τι να κατεδαφιστεί. Έχουμε ψηφίσει και κονδύλι γι αυτό τον λόγο» απάντησε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος.

Τέλος ερώτηση για το πάρκινγκ κάτω από την οδό Στρατού (κάτω από την Ελιά) έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζήσης Πατσίκας. «Τι γίνεται με το θέμα αυτό. Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες. θα μας λέτε ότι μπήκε ο χειμώνας και δεν μπορείτε να μπείτε στο έργο» είπε χαρακτηριστικά.

«Βρέθηκαν 2-3 αρχαίοι τάφοι στο οικόπεδο, ωστόσο η αρμόδια εφορεία θα αποδώσει τον χώρο απομονώνοντας ένα τμήμα από τον πιο σημαντικό τάφο για να μπει ο δήμος στο έργο», απάντησε ο αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης και συμπλήρωσε πως «οι συγκεκριμένες εργασίες μπορούν να υλοποιηθούν Οκτώβριο και Νοέμβριο».