ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Χτύπημα» και στις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου και των κρασιών

Στο ζενίθ βρίσκεται η αγωνία των καλλιεργητών συμπύρηνων ροδάκινων, των κονσερβοποιών, των καλλιεργητών κρασοστάφυλων και των οινοποιείων της Ημαθίας. Παράλληλα όλα αυτά επηρεάζουν και τους εργαζόμενους σ΄ αυτά, καθώς αν γίνουν απαγορευτικές οι αγορές της ΗΠΑ, τότε πιθανόν να μειωθεί και η παραγωγή τόσο της κομπόστας, όσο και των κρασιών.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (14/4/25)

Χρειάστηκε μια εβδομάδα, βουτιά στις αγορές μετοχών και ομολόγων -μαζί με μια συνεχή εκστρατεία από στελέχη, νομοθέτες, λομπίστες και ξένους ηγέτες- για να αναγκαστεί ο Τραμπ να ανακαλέσει για 90 ημέρες ένα σημαντικό στοιχείο του σαρωτικού δασμολογικού του σχεδίου. Αυτή η απόφαση αναβολής εφαρμογής των δασμών από τον Τραμπ, κρατάει σε αναμονή και αγωνία των αγροτικό κόσμο της Ημαθίας, σε ότι μας αφορά με την κομπόστα και τα συμπύρηνα. 

«Χτύπημα» στις εξαγωγές κομπόστας

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση δασμών σε όλη την γκάμα των προϊόντων εισαγωγής προϊόντων και κάθε είδους εμπορευμάτων από το σύνολο όλων των χωρών της υφηλίου, σοκάρισε τις αγορές. Φυσικά μεγάλο χτύπημα φέρνουν οι δασμοί Τραμπ και στις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου (αλλά και φρουτοσαλάτας όπως και συνολικά τα κατεψυγμένα φρούτα), καθώς στις ΗΠΑ κατευθύνεται περισσότερο από το 20% των προϊόντων, αξίας 100.000.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 500.000.000 ευρώ περίπου και εξάγουμε σε όλες τις πιθανές χώρες του κόσμου. «Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα αντικατάστασης αυτής της αγοράς», τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΚΕ.

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR που θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν τα μεταποιημένα ροδάκινά τους στις ΗΠΑ. «Η ισχυρή αυτή θέση δε μας χαρίστηκε αλλά είναι προϊόν στρατηγικής, καινοτομίας, επενδύσεων και πολύ κόπου», τονίζει η ΕΚΕ, διαβεβαιώνοντας τους συνεργάτες της ότι «οι προσπάθειές μας στο νέο δυσμενές και εχθρικό περιβάλλον θα ενταθούν για να διατηρήσουμε το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ, περιμένοντας τη λήξη αυτού του άδικου εμπορικού πολέμου.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΕ, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR που θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων.

Κώστας Αποστόλου: Για την κομπόστα δεύτερος σημαντικός πελάτης είναι οι ΗΠΑ

Αρμόδιος να μας πει δύο λόγια για την διαμορφωθείσα κατάσταση στο πρόβλημα των εξαγωγών κομπόστας συμπύρηνων, μετά την πρόθεση του Προέδρου της ΗΠΑ και αυξήσει τους δασμούς, είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) κ. Κώστας Αποστόλου.

«Είμαστε σε μια κατάσταση πλήρους, έτσι, αναμονής. Κάθε μέρα μας φαίνεται και καινούργια πράγματα. Τώρα η προθεσμία αναστολής λίγο μας έδωσε αέρα, αλλά δεν θα μην ξεχνάμε ότι από το 17 που ήμασταν το πήγε στο 37 τώρα είναι 27. Έτσι μετράει την αναστολή.

Είναι ένα δύσκολο σκηνικό. Πρέπει, θα ηρεμήσουμε όταν θα καθίσει σκόνη. Τώρα είναι δύσκολο τα πράγματα. Αν επαναφερθούν οι δασμοί στο 37% προφανώς θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες» μας είπε οΠρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Κώστας Αποστόλου και κατέληξε:.

«Το μεγάλο και σημαντικό είναι ότι 20% της παραγωγής πηγαίνει στην Αμερική. Αμέσως μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο δεύτερος σημαντικός πελάτης της ΗΠΑ. Θα δούμε, θα δούμε. Με αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορείς να ξέρεις τίποτα» κατέληξε ο Κώστας Αποστόλου.

Αβεβαιότητα και για το κρασί

Επίσης, οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού (με δεύτερη κυριότερη αγορά τις ΗΠΑ), ενδέχεται να υποστούν πλήγμα αν οι δασμοί μετακυλήσουν στις τελικές τιμές, περιορίζοντας τη ζήτηση σε μια ήδη ανταγωνιστική αγορά.  Οι πωλήσεις ελληνικού κρασιού το 2024 ανήλθαν σε 19 εκατ.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν σε μεγάλο βαθμό την ομογένεια, που έχει μάθει και συνηθίσει να προτιμά τα ελληνικά προϊόντα ως πιο ποιοτικά και πιο «δικά της», και άρα θα συνεχίσει να τα αγοράζει.

Επίσης, τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν διασπορά σε μεγάλες αλυσίδες που απευθύνονται σε μεγάλα ακροατήρια, και αυτό ευνοεί κάπως, καθώς το εισόδημα αυτών των μεγάλων ακροατηρίων, με την άνοδο των τιμών των εισαγομένων, θα πρέπει να διοχετευτεί για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης και άρα δε μας επηρεάζει τόσο.

Εκτός των παραπάνω, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των Αμερικανών να προτιμούν ποιοτικά και άρα ακριβότερα προϊόντα, ενώ ευνοεί και η ισχυροποίηση του δολαρίου καθώς προσθέτει στην αγοραστική τους δύναμη.

Γιώργος Φουντούλης: Αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο παγωμένοι!!!

Για το θέμα των δασμών που επηρεάζουν και άλλη μία δυναμική παραγωγή της Ημαθίας, είναι το κρασί της Ημαθίας. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε να μας πει την άποψή του ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «VAENI» κ. Γιώργος Φουντούλης.

«Σημαντική ποσότητα των οινοποιών της περιοχής μας εξάγει προς τις ΗΠΑ. Φυσικά εδώ και 1,5 μήνα έχουν παγώσει οι εξαγωγές μας. Λόγω του ότι δεν γνωρίζαμε ούτε εμείς ούτε και οι αγοραστές-αντιπρόσωποι που έχουμε, τι θα συμβεί.

Εμείς σαν «Βαένι» έχουμε τρεις παγωμένες παραγγελίες. Περιμένω όμως τώρα μετά τα νέα μέτρα της αναστολής των τριών μηνών περίπου, πότε θα προχωρήσουν» μας είπε ο Πρόεδρος του «VAENI» και κατέληξε:

«Κεραυνός εν αιθρία ήταν αυτό ήταν αυτό για το ελληνικό κρασί. Αυτό το οποίο μας έδινε η αμερικανική αγορά ήταν το μέλλον. Γιατί επενδύσαμε και με προγράμματα προώθησης, προβολής, διαφήμισης. Επενδύσαμε και με επισκέψεις και γνωστοποιήσεις του ξινόμαυρου εκεί. Έχουμε μεγάλες πιθανότητες να ανεβάσουμε κατακόρυφα τον τζίρο στην προ δασμών εποχή. Αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο παγωμένοι. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί.

Ως Ελλάδα είχαμε 2,6 εκατομμύρια με τα κρασιά που φεύγανε προς τις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι αν υπάρξουν οι δασμοί του 20% θα έχουμε ίσως και μια κατιούσα πορεία. Δεν μπορώ να γνωρίζω για τον καθένα τι ακριβώς συμβαίνει από όλα τα οινοποιεία. Αυτά είναι στοιχεία βεβαίως τα οποία βγαίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ. Σίγουρα δεν θα είναι θετική εξέλιξη. Περιμένουμε κάτι αρνητικό. Δεν ξέρουμε τι ποσοστό αρνητικότητας θα υπάρχει. Γιατί πλέον όταν υπάρχει μια διαμορφούμενη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, δυσανάλογη σε κάποια κράτη. Άλλοι είναι στο 20, άλλοι είναι στο 10, άλλοι είναι στο 5. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα είναι πιο ανταγωνιστικοί από εμάς. Αυτό φοβόμαστε. Από εκεί και πέρα η αισιοδοξία δεν πάει να υπάρχει. Είναι άγνωστο ακόμα. Θα δούμε μετά από τρεις μήνες πού θα διαμορφωθεί η κατάσταση».

Πάντως δεν απέκλεισε πιθανή παράταση της παύσης των 90 ημερών στην επιβολή αμοιβαίων δασμών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αναγνώρισε ότι "η μετάβαση" που συνδέεται με τη δασμολογική πολιτική του, ιδιαιτέρως επιθετική προς την Κίνα, θα έχει "ένα τίμημα".

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (14/4/25)