ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Για συνανθρώπους που έχουν ανάγκη (φωτο)

ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Η προσβασιμότητα αποτελεί ένα βασικό θέμα της εποχής μας, μιας και πολλά εμποδιζόμενα άτομα στερούνται των αγαθών που απολαμβάνουν οι αρτιμελείς και χωρίς κινητικά προβλήματα συνάνθρωποί τους. Πόσο συχνά βλέπουμε αναπηρικό αμαξίδιο στο δρόμο;

Γνωρίζουμε ότι πολλοί συνάνθρωποι μας μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους διότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δομημένο περιβάλλον; Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. Για το λόγο αυτό η προσβασιμότητα, που εγγυάται την ανεμπόδιστη και ανεξάρτητη κυκλοφορία στη πόλη, είναι απαραίτητη. Αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα ευκαιριών, ποιότητα ζωής, ισότιμη συμμετοχή στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά δρώμενα του τόπου οφείλουμε να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες των συνανθρώπων μας.

Στην Ελλάδα ακόμα χρειάζεται εφαρμογή και τήρηση των κανόνων προσβασιμότητας, υποδομές και συνεχή επαφή με την Κοινωνία Πολιτών των ΑμεΑ , καθώς και με όλους τους πολίτες που γνωρίζουν τα προβλήματα κυκλοφορίας μέσα στη πόλη. Αν η χώρα μας κατάφερνε να αποκτήσει καλές υπηρεσίες προσβασιμότητας, αυτό θα βελτίωνε τη ψυχολογία των αποκλεισμένων πολιτών λόγω προσβασιμότητας, την οικονομική ανάπτυξη, τη τουριστική ανάπτυξη και άλλους τομείς (όπως η τεχνολογία). Επίσης, με τη τήρηση των αρχών προσβασιμότητας εξασφαλίζεται κοινωνική και οικογενειακή συνοχή, λόγω της επίτευξης σε υψηλότερο βαθμό, ανθρώπινης επικοινωνίας.

Οι σύγχρονες κοινωνίες και οι σύγχρονες αυτοδιοικήσεις κρίνονται κυρίως και πρωτίστως από τη ποιότητα ζωής που εξασφαλίζουν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Σε αυτή την κατεύθυνση και ο Δήμος Βέροιας κινείται τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι επαρκώς. Σε πολλές περιπτώσεις τα ζητήματα αυτά δεν είναι αρμοδιότητας του Δήμου Βέροιας, αλλά άλλων υπηρεσιών και γενικότερα φορέων.

Είναι σημαντικό το θέμα της προσπελασιμότητας. Η αντίληψη και η αίσθηση του παρελθόντος ότι πρέπει να υπάρχει περιθώριο και απομόνωση δεν ισχύει σήμερα και πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε (και οι αρτιμελείς) ότι είμαστε εν δυνάμει άτομα με αναπηρία. Αν αυτό το βάλουμε στο μυαλό μας, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πιο προσπελάσιμη και πιο σωστή κοινωνία. Ένα ατύχημα μπορεί να μας φέρει στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν μια αδυναμία προσπελασιμότητας μέσα στην πόλη. Με αυτή την αίσθηση και αυτό το γνώμονα ο Δήμος Βέροιας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, Η Βέροια είναι μια δύσκολη πόλη: παλιά, με στενά πεζοδρόμια τα οποία «μεγαλώνουν» οι τοπικές αρχές, με δρόμους ανηφορικούς, με προβληματική ρυμοτομία σε πολλά σημεία, με λίγες ράμπες. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σημαντικές αναπλάσεις σε ολόκληρη την πόλη, ιδιαίτερα δε στον κεντρικό ιστό.

Έχουν αλλάξει τελείως και το πρόσωπο της πόλης αλλά έχουν κάνει και καλύτερη τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Όχι όμως την επιθυμητό, στον μέγιστο βαθμό. Για παράδειγμα στον τουρισμό. Θα μπορούσαν να έρθουν και τα άτομα που δεν μπορούν να κινηθούν. Όχι μόνο αν υπήρχαν ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια, αλλά αν δημιουργούνταν και ένας χάρτης της πόλης που θα έχει όλες τις προσβάσιμες οδούς, τα πεζοδρόμια, τις καφετέριες, τους χώρους επισκεψιμότητας και οτιδήποτε είναι προσβάσιμο σε κάποιον ταξιδιώτη με αναπηρία.

Η Βέροια τα τελευταία 15 χρόνια περίπου απέκτησε νέα πεζοδρόμια με αντιολισθητικές πλάκες, ειδικούς οδηγούς όδευσης τυφλών και ράμπες. Επίσης σήμερα σε πολλές παιδικές, πιστοποιημένες, τοποθετήθηκαν παιχνίδια-όργανα για παιδιά με κινητικά προβλήματα, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η πρώτη παιδική χαρά, με ειδικά όργανα και πρόσβαση, για τα παιδιά με αναπηρία, στην περιοχή του Εργοχωρίου.

Εξίσου σημαντικό με τα έργα υποδομής είναι το να αποκτήσουμε όλοι μας συνείδηση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην κίνησή τους στην πόλη. Όχι μόνο στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά στα κτίρια, στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα, στους δημόσιους χώρους.

Ο φακός της εφημερίδας «Βέροια» κατέγραψε παραλείψεις και τεχνικές ατέλειες με σημεία έλλειψης ή επικίνδυνης προσβασιμότητας προσβασιμότητας αναπηρικών αμαξιδίων και συμπολιτών με κινητικά προβλήματα. Φυσικά ανάλογα σημεία να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης, γι αυτό οι φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι ενδεικτικές.

Συμπερασματικά, ανεξάρτητα από τις φωτογραφίες μας, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ράμπες που κατασκευάστηκαν σε εκτός (πανεπιστημιακής) ανάπλασης είναι πιο ψηλές από το οδόστρωμα και αυτό αποτελεί πρόβλημα για την άνοδο και την άνοδο των αναπηρικών αμαξιδίων. Να υπενθυμίσουμε πως γι αυτόν τον λόγο πρόσφατα ανατράπηκε αμαξίδιο συμπολίτη μας στην οδό Μητροπόλεως, κάτι που κατέγραψε η εφημερίδα μας.  

Επίσης να σημειώσουμε ότι στην οδό Πιερίων δεν υπάρχουν ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια, παρότι στην κεντρική οδό εισόδου στην πόλη υπάρχουν υπεράριθμες διαβάσεις διέλευσης πεζών.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (20/5/24)