ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έντονη διαμαρτυρία για τα κτίσματα στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας

Με σημαντική παρουσία πολιτών, ως πρώτη δημόσια εκδήλωση, έγινε σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών, με πρωτοβουλία της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας».

Η συγκέντρωση έγινε στο Μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας και κύριο αίτημα ήταν η διακοπή των εργασιών επανακατασκευής των τριών κτισμάτων που είχαν κατεδαφιστεί και εφάπτονται στην βορειοδυτική πλευρά του εξαιρετικού Μνημείου.

Κύριος ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας με μέλος του ΠΙΣ Τάσος Βασιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στις αυθαιρεσίες που γίνονται με την εκ νέου κατασκευή των κτισμάτων και επισήμανε πως δεν πρέπει να αναγερθούν για να προβληθεί στην ολότητά του το Μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης.

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Συρμούλα Τζήμα και Στέργιος Μουρτζίλας, εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων κ.λ.π.

Προς την λήξη της συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος τον οποίο υποδέχθηκαν με θέρμη οι παρευρισκόμενοι πολίτες και αφού τον προλόγισε ο Αναστάσιος Βασιάδης, ο Ευρωβουλευτής στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση σε κάθε δίκαιο αίτημα των πολιτών.

Τέλος ο Τάσος Βασιάδης ανέγνωσε το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας:

Στο ψήφισμά της η Κίνηση Πολιτών Βέροιας αναφέρει:

"Οι κάτοικοι της Βέροιας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα μετά από πρόσκληση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, στον χώρο του Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, όπου εξακολουθούν να εκτελούνται εργασίες ανέγερσης αυθαίρετων κατασκευών που αποκρύπτουν σημαντικό τμήμα του ιστορικού Ναού, ενώ καταχώνουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του χώρου, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ιστορία του Μνημείου και της πόλης μας, εγκρίνουμε το παρόν ψήφισμα το οποίο απευθύνουμε σε κάθε αρμόδιο αποδέκτη.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ

για την συνεχιζόμενη αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, προσβάλλοντας κατάφωρα το ίδιο το Μνημείο, την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Βέροιας και την αισθητική των κατοίκων της.

ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ

τον χώρο όπου συνεχίζονται οι εργασίες σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση.

ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ

την άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης των αυθαίρετων κτισμάτων στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης και την απελευθέρωση του Μνημείου από τις συνεχιζόμενες κατασκευές που το υποβαθμίζουν ανεπίτρεπτα.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας εξουσιοδοτείται να δημοσιοποιήσει και να κοινοποιήσει το παρόν ψήφισμα σε κάθε αρμόδιο αποδέκτη".