ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η κίνηση ενεργών πολιτών Βέροιας στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Από την κίνηση ενεργών πολιτών Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Εν όψει της ανοικτής διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας,  για τις συνεχιζόμενες κατασκευές που προσβάλλουν βάναυσα το ίδιο το Μνημείο, την πόλη της Βέροιας, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, Αντιπροσωπεία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας  πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, στα πλαίσια  της επικοινωνίας και συνεργασίας με τις Αρχές, τις Υπηρεσίες, τους Παράγοντες και τους Φορείς του τόπου.

Προηγουμένως η Αντιπροσωπεία των Ενεργών Πολιτών  επισκέφθηκε τον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης, όπου διαπίστωσε ότι παρά το πάνδημο αίτημα για πλήρη απελευθέρωση του Μνημείου, τις αντιδράσεις των πολιτών και τις διαμαρτυρίες των Φορέων της πόλης, οι εργασίας οικοδόμησης νέων κτισμάτων στην θέση των κατεδαφισθέντων συνεχίζεται με την μεταφορά οικοδομικών υλικών από άλλες περιοχές.

Στην Αντιπροσωπεία των Ενεργών Πολιτών που επισκέφθηκε την  Εφορία Αρχαιοτήτων συμμετείχαν οι κ.κ. Αβραμίδης Ιωάννης, Αντωνιάδης Νικόλαος, Βασιάδης Αναστάσιος, Δουλγέρογλου Γεώργιος, Καλλιγάς Γεράσιμος και Πάπαρη Αναστασία.

Τους επισκέπτες υποδέχτηκε η Προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Στρατούλη Γεωργία συνοδευόμενη από τα επιστημονικά στελέχη της Υπηρεσίας  κ.Χατζημιχάλη Μερόπη και κ. Χειμωνοπούλου Μαρία.

Μεταξύ των στελεχών της Εφορίας Αρχαιοτήτων και των Αντιπροσώπων των Ενεργών Πολιτών  πραγματοποιήθηκε αμοιβαία ενημέρωση  ως προς το ιστορικό της ανάδειξης και αποκατάστασης του Βυζαντινού Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας.

Σημαντικός χρόνος της συνάντησης αφιερώθηκε  στην ανταλλαγή των διαφορετικών απόψεων ως προς την κατεδάφιση των  προσκτισμάτων του Βυζαντινού Ναού, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική απόφαση απαλλοτρίωσης προς κατεδάφιση, και στην εκ νέου οικοδόμηση νέων κατασκευών στον ίδιο χώρο που χαρακτηρίστηκε ως «πράσινο».

Η Αντιπροσωπεία των Ενεργών Πολιτών κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Εφορία Αρχαιοτήτων έθεσε κατ επανάληψη το πάνδημο αίτημα της Βεροιώτικης Κοινωνίας για άμεση διακοπή των συνεχιζόμενων εργασιών στην βορειοδυτική πρόσοψη της Παλιάς Μητρόπολης και την πλήρη απελευθέρωση του Μνημείου από τις πρόσθετες κατασκευές που προσβάλλουν βάναυσα το ίδιο το Μνημείο, τις παραδόσεις του τόπου και την αισθητική των πολιτών.

Επί αυτού του αιτήματος τα στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις και η Αντιπροσωπεία των Ενεργών Πολιτών αποχώρησε με το χάσμα των αντικρουόμενων θέσεων να παραμένει αγεφύρωτο,  ενημερώνοντας για τις επόμενες κινήσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας, αρχής γενομένης από την ανοικτή διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας.

Κατόπιν τούτου οι Ενεργοί Πολίτες Βέροιας καλούν όλους τους συμπολίτες να προσέλθουν στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024ώρα 12 μεσημβρινή, για να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του Μνημείου από τις κατασκευές που το υποβαθμίζουν κατάφωρα.