ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Φτιάξτε ότι τάξατε!!!

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ… ΤΟΠΙΟ ΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (20/11/23)

Πριν από ενάμιση μήνα οι πολίτες του Δήμου Βέροιας αποφάσισαν. Ο κύβος ερρίφθη. Ο νυν Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης κρίθηκε από το εκλογικό σώμα ως ο ικανότερος για να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα του Δήμου και για την επόμενη πενταετή θητεία του, και παράλληλα να χρήζεται ο μακροβιότερος Δήμαρχος Βέροιας, σε συνολικό χρονικό διάστημα. Πλέον και κάθε λεπτομέρεια της δικαστικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε και παράλληλα καταλάγιασε ο όποιος μετεκλογικός απόηχος υπήρξε.

Η νέα Δημοτική Αρχή με τη νέα της σύνθεση, που θα αναλάβει την διαχείριση από 1 Ιανουαρίου 2024, έχει κάνει μια προεκλογική διαδρομή την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, πιστεύουμε, οι δημότες της πόλης και των χωριών της. Ιδιαίτερα η πλειοψηφία με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, έχει δημιουργήσει μια ατζέντα, έχει λίστα έργων που υλοποιήθηκαν ή και υλοποιούνται, έχει λίστα έργων που σχεδιάζονται.

Με το σημερινό θέμα μας, δεν θα ασχοληθούμε με το έργο που επιτελέστηκε στις προηγούμενες θητείες, ούτε με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποίησης. Θα καταγράψουμε τις σημαντικότερες υποσχέσεις (εξαγγελίες) που έγιναν από τον νικητή συνδυασμό «Δράση με Γνώση» του νυν Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, ώστε να διαπιστώσουμε μετά από πέντε χρόνια ποια από αυτά υλοποιήθηκαν και κατά πόσο βελτίωσαν και ανακούφισαν τον πολίτη, τόσο σε ζητήματα καθημερινότητας, όσο και σε αναπτυξιακές υποδομές.   

Στις προεκλογικές του ομιλίες ο Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε σε 8 άξονες από τους οποίους θα «απομονώσουμε» τις σημαντικότερες εξαγγελίες για την νέα θητεία 2024-2028:

Κατασκευή κολυμβητηρίου και γυμναστηρίων

Στον 1ο Άξονα που αφορά την Δημιουργία Φιλικού Επενδυτικού Περιβάλλοντος υπάρχουν σημαντικά έργα για τα οποία δίνονται υποσχέσεις πως θα υλοποιηθούν. Και αυτά θεωρούμε πως είναι:

- Κατασκευή νέου υπερσύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου στην είσοδο της πόλης από Εγνατία

- Ανάπλαση και ενοποίηση της περιοχής του Βήματος Απ. Παύλου με τη διατηρητέα συνοικία της Μπαρμπούτας

- Κατασκευή κολυμβητηρίου εντός αστικού ιστού, εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

- Κατασκευή γυμναστηρίου ρυθμικής γυμναστικής κάτω από το πάρκο Εληάς

- Αναβάθμιση και αξιοποίηση κτηρίου Παλαιών Δικαστηρίων

- Παραχώρηση 3ου & 14ου στην Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για τη δημιουργία ενιαίου χώρου σε Βήμα Απ. Παύλου και Τζαμί, με εκμετάλλευση υποδομών/χώρου σχολείου (τουαλέτες, παρκινγκ λεωφορείων, χώροι με καταστήματα τουριστικής προβολής, κυλικείο κτλ). Μεταφορά των μαθητών στο επισκευασμένο κτίριο των εκπαιδευτηρίων Τσαλέρα.

Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕ

Στον 2ο Άξονα που αφορά που αφορά που αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την τοπική οικονομία, είναι η γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη. Μεταξύ των εξαγγελιών, πέρα από την ανάπτυξη αρδευτικών δικτύων, σημειώσαμε τα εξής:

- Έξυπνη άρδευση - Πλήρη αυτοματοποίηση όλου του αρδευτικού δικτύου αρμοδιότητας Δήμου Βέροιας (Δημοτική Ενότητα Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας & Μακεδονίδος) μέσω της προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία:

* Συστημάτων τηλεμετρήσεων, τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού όλων των σημείων υδροληψίας και υδροστομίων

* Μετεωρολογικών σταθμών σε κεντροβαρικά σημεία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες

* Μετρητικές διατάξεις για την απομακρυσμένη διαχείριση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα αντλιοστάσια και γεωτρήσεις

- Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕ στο Μακροχώρι σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.

Μεγάλη βαρύτητα στον Τουρισμό

Στον 3ο Άξονα περιλαμβάνεται έναν πολύ σπουδαίο κεφάλαιο. Αφορά την Τουριστική Ανάπτυξη η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική αναπτυξιακή και οικονομική πορεία του τόπου.

Ξεχωρίσαμε τις παρακάτω πρωτοβουλίες που προτίθεται η νέα Δημοτική Αρχή να αναλάβει και να υλοποιήσει:

- Ίδρυση οργανισμού διοίκησης προορισμού στα πρότυπα Destination Management Organization με στόχο την αποτελεσματική και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη για όλη την Ημαθία. Έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για την ένταξη μας στους Πρότυπους Προορισμούς σε συνεργασία με την ΑΝΗΜΑ, βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία του Φορέα, και με το Δήμο της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του φορέα αυτού.

- Καθιέρωση του τοπικού μενού γεύσεων («menu veria gastronomy»), για την ανάδειξη της γαστρονομίας και των προϊόντων της περιοχής, που θα περιλαμβάνει τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές μαγειρικές συνταγές με επιστημονικό τρόπο σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης γαστρονομίας, βασισμένο στην έρευνα και τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

- Δημιουργία δικτύου ειδικών ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών, ύστερα από σχετική πρόταση χρηματοδότησης που υποβλήθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για την ήπια αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Το έργο θα περιλαμβάνει δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, συνολικού μήκους 350 χλμ, από τα οποία τα 250 χλμ είναι ποδηλατικές και τα 100 χλμ πεζοπορικές διαδρομές (μονοπάτια αναψυχής, εκπαιδευτικά - θεματικά μονοπάτια, προσβάσιμα σε ΑμΕΑ, μονοπάτια διαβίωσης).

- Αξιοποίηση του κτιρίου των παλαιών Δικαστηρίων με τη δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων τουριστικής φύσης που θα περιλαμβάνει:

* Την έδρα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού και την έδρα του Οργανισμού Διοίκησης Προορισμού (DMO-Destination Management Organization)

* Γραφεία και εγκαταστάσεις,

* Γραφείο παροχής τουριστικών πληροφοριών,

* Χώρο προβολών και εκθεσιακό χώρο

- Δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, με ταυτόχρονη απαγόρευση στάθμευσης σε σημεία εντός του αστικού ιστού και πλησίον ιστορικών ή άλλων σημείων ενδιαφέροντος, και παράλληλη δημιουργία σημείων στάσης για αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών εντός του αστικού κέντρου.

Κέντρο Ένταξης Μεταναστών

Στον 4ο Άξονα που αφορά τον ευαίσθητο χώρο της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, η πλειοψηφία της νέας Δημοτική Αρχής υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων να υλοποιήσει έργα, όπως:

- Δημιουργία Κέντρου Ένταξης Μεταναστών

- Δημιουργία ολοκληρωμένου μητρώου ωφελούμενων

- Συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, του Κοινωνικό Παντοπωλείου του Κοινωνικού Φαρμακείο, του Κέντρου Κοινότητας – Παράρτημα ΡΟΜΑ, του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής προς όφελος των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του ΚΕΠ Υγείας.

Ανάπλαση της Οδού Πιερίων

Στον 5ο Άξονα περιλαμβάνεται μια Οικονομία φιλική προς το περιβάλλον. Ο λόγος για μια μετάβαση στην Πράσινη ανάπτυξη και γενικότερα ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

Το πρόγραμμα του συνδυασμού «Δράση με Γνώση» περιλαμβάνονται μια σειρά ταξινομημένων εξαγγελιών και από αυτές ξεχωρίζουμε τις εξής:

- Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτήρια, όπου είναι εφικτό, για την ενεργειακή αυτονομία των κτηρίων και τη μείωση του κόστους ενέργειας

- Δημιουργία Κέντρου Συλλογής - Αποθήκευσης - Προετοιμασίας για Διάθεση Ανακυκλώσιμων Αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.), υπολειμμάτων ξύλου και Χρησιμοποιημένων ελαστικών οχημάτων

- Εγκατάσταση ειδικών “έξυπνων” συστημάτων ανακύκλωσης 4 ρευμάτων, συλλογής χαρτιών-πλαστικών-γυαλιών-μετάλλων και επιπλέον μικρών ΑΗΗΕ-τηγανελαίων, με ενεργειακή αυτονομία και σύστημα ανταπόδοσης δημοτών

- Ολική ανάπλαση οδού Πιερίων με δενδροφύτευση από τη μια πλευρά της

• Δημιουργία δικτύου pocket parks, τα λεγόμενα «πάρκα τσέπης» τα οποία είναι μικρά πάρκα σε π.χ. αδόμητα οικόπεδα που είχαν γίνει σκουπιδότοπος μετατρέποντάς το σε κοιτίδα συνύπαρξης, έκφρασης και δημιουργικότητας των κατοίκων της γειτονιάς και όχι μόνο.

Διαγωνισμός για Ρολόι στην πλατεία Ωρολογίου

Στον 6ο Άξονα περιλαμβάνονται έργα που προτίθενται να γίνουν και αφορούν «Υποδομές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη». Μερικά από αυτά που εξαγγέλθηκαν ότι θα γίνουν στην επόμενη θητεία 2024-2028 είναι πολύ σημαντικά και κάποια εξ αυτών πάγια αιτήματα των κατοίκων της πόλης και του Δήμου γενικότερα. Όπως:

- Ολοκλήρωση του έργου «Βιοκλιματικό – Πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην Παλιά Πόλη της Βέροιας, προϋπολογισμού 3.037.462€, που αναμένεται να αναβαθμίσει την εικόνα στις παραδοσιακές συνοικίες της πόλης

- Αστική Παρέμβαση στην Περιοχή της Βεργίνας, προϋπολογισμού 8.000.000€

- Ανάπλαση της Πλατείας Πλατάνων και της οδού Κεντρικής

- Ανακατασκευή της Πλατείας Ωρολογίου και διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την συλλογή δημιουργικών προτάσεων σχετικά με την κατασκευή ενός σύγχρονου ρολογιού που θα λειτουργήσει ως νέο τοπόσημο με σεβασμό προς την ιστορία της πόλης

- Ολική πράσινη ανάπλαση των οδών Πιερίων και Ανοίξεως

- Διαπλάτυνση της οδού Ακροπόλεως γύρω από τη γέφυρα Κούσιου από την πλευρά του Προμηθέα

- Κατασκευή νέων κυκλικών κόμβων στο αστικό κέντρο της Βέροιας

- Ανακατασκευή της οδού Κεντρικής από την πλατεία Πλατάνων έως την πλατεία Ωρολογίου

- Κατασκευή ραμπών στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας

- Ενοποίηση των χώρων του Βήματος Αποστόλου Παύλου και του 3ου -14ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, ώστε να αναδειχθεί σ’ ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο προσκυνηματικό και πολιτιστικό κέντρο

- Μεταστέγαση και λειτουργία του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρήστος Τσολάκης» στο Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας όπου θα στεγάζεται η Αντιδημαρχία Τουρισμού

- Ανακατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώην Γυμνασίου «Τσαλέρα» το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα από το Δήμο Βέροιας, με σκοπό τη μετατροπή του σε σύγχρονη σχολική μονάδα

- Κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου διεθνών προδιαγραφών στην είσοδο της πόλης από Εγνατία, μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και μηδενικών ρύπων

- Κατασκευή νέου γυμναστηρίου αποκλειστικά για ρυθμική γυμναστική κάτω από το πάρκο της Εληάς

Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και Festival Street

Στον 7ο Άξονα που περιλαμβάνει τον τομέα της Βελτίωσης της Καθημερινότητας του Πολίτη, θα περιμένουμε την επόμενη πενταετία ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και οι συνεργάτες του, εκτός αυτών που βλέπουμε και ζούμε καθημερινά, να υλοποιήσουν υποσχέσεις, όπως:

- Ολοκλήρωση Κεντρικού Πράσινου Σημείου στη Βέροια

- Δημιουργία Μικρών Πράσινων Σημείων στις Δημοτικές Ενότητες Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας, Δοβρά, και Μακεδονίδος

- Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) - Στην πόλη της Βέροιας θα δημιουργηθεί σημείο όπου θα γίνεται συλλογή και επαναχρησιμοποίηση ειδών καθημερινής χρήσης (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ιματισμού και υπόδησης, παιχνίδια, σκεύη, κλπ)

- Δημιουργία Πάρκου Ανακύκλωσης - Κυκλικής Οικονομίας που θα περιλαμβάνει αίθουσα προβολής και εκπαίδευσης, με διαδραστικά παιχνίδια με βιωματικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, ώστε να γίνουν κατανοητά τα οφέλη της ανακύκλωσης. Θα απευθύνεται σε σχολεία και δημότες με στόχο της ενίσχυση της ενασχόλησης με την ανακύκλωση, την διαλογή των υλικών στο σπίτι και την διάκριση των τεσσάρων ρευμάτων, με μελλοντικό στόχο την κοινωνία μηδενικών αποβλήτων (zerowaste)

- Νέα Κοιμητήρια - Συνέχιση και ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και διαδικασιών αδειοδότησης των νέων κοιμητηρίων, μετά τη λήψη γνωμοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς.

- Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού με δραστηριότητες για τα παιδιά και όλη την οικογένεια

- Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

- Φεστιβάλ Γεύσεων «Stree t Food Festival» που θα περιλαμβάνει ένα γευστικό διήμερο με διαφορετικές κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο και μουσική από μπάντες, μαζί με DJs της πόλης

- Φεστιβάλ «Street Art Festival» που θα περιλαμβάνει διάφορα είδη μουσικής, streetart, streetdance, actionssport και πολλά ακόμη. Με ειδικά διαμορφωμένες πιστοποιημένες πίστες για τα actions sports bmx, skateboard και parkour. Ειδικά κατασκευασμένες επιφάνειες για την δημιουργία graffiti, με καλεσμένους καλλιτέχνες του είδους από όλο τον κόσμο.

- Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βέροιας με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών

- Φεστιβάλ Μουσικών Πανεπιστημίων Ελλάδας με τη συμμετοχή τμημάτων ανώτερης και ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης της χώρας και τοπικών ωδείων

- Δημιουργία «εικαστικών τοίχων» σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες (street artists)για την κάλυψη δημόσιων τοίχων από μπετόν με καλαίσθητες καλλιτεχνικές δημιουργίες

Μελέτη για τεχνητή χιόνωση στο Σέλι

Τέλος στον 8ο Άξονα που αφορά τις Τοπικές Κοινότητες και την Ύπαιθρο, περιλαμβάνει κυρίως έργα οδοποιίας σε αγροτικούς δρόμους, αρδευτικά και αποχετευτικά έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν, είτε κατατέθηκαν μελέτες προς χρηματοδότηση, αναπλάσεις πλατειών κ.λ.π.

Εκείνα που ξεχωρίσαμε ιδιαίτερα, είναι η υπόσχεση για:

- Ολοκλήρωση της μελέτη κατασκευής συστήματος τεχνητής χιόνωσης Σελίου, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος αξιοποιώντας τη προβλεπόμενη υδατοδεξαμενή για τουριστικό όφελος.

- Υλοποίηση του έργου «Έξυπνο Χωριό Ριζωμάτων»

Πάρκινγκ και Πανεπιστημιακή Σχολή;

Αν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε και τα δεκάδες άλλα που θεωρήσαμε ότι είναι δευτερεύουσας αναφοράς, τότε θα δούμε μια διαφορετική Βέροια τα επόμενα χρόνια.

Όμως δεν γίνεται καμιά αναφορά σε άλλα προβλήματα που υπάρχουν, βασικά, στην πόλη της Βέροιας. Κυρίαρχο αυτών θεωρούμε ότι είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων στον κεντρικό ιστό. Για παράδειγμα δεν θα έπρεπε να εξευρεθούν χώροι, ακόμα και ιδιωτικοί, για να χρησιμοποιηθούν για πάρκινγκ αυτοκινήτων, που θα επηρεάσουν θετικά και στο σημερινό κυκλοφοριακό πρόβλημα; Δεν θα έπρεπε να μπει στόχος η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στο πρανές του πάρκου της Ελιάς, πλησίον των Αγίων Αναργύρων. Όπως πληροφορηθήκαμε, στο σημείο εκείνο, παλαιότερες έρευνες προηγούμενων δημοτικών αρχών, έδειξαν ότι στο υπέδαφος δεν υπάρχουν αρχαία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Επίσης είναι γνωστό ότι ο φοιτητόκοσμος αφενός συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της προόδου μιας πόλης και περιοχής. Παραδείγματα πολλά. Η Βέροια είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις που δεν έχει μια πανεπιστημιακή ή άλλη σχολή, έτσι ώστε να διαμένουν στην πόλη και να δημιουργούν έναν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και εσόδων στην τοπικό επιχειρείν. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις τους καρεκλοκένταυρους πανεπιστημιακούς της κοντινής μας Θεσσαλονίκης, αλλά με μία ευρεία επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει ένας αγώνας προς τον σκοπό αυτό.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (20/11/23)