ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βέροια: Το... βασίλειο των πεζών!

Από την πρωτεύουσα της Ημαθίας λείπουν τα φανάρια και περισσεύει ο πολιτισμός στους δρόμους.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι λογαριασμοί social media γέμισαν από φωτογραφίες σε παραλίες, ηλιοβασιλέματα και κοκτέιλ σε μαγευτικά σοκάκια. Είμαι από όσους επενδύουν – και όχι ξοδεύουν – μία εβδομάδα των διακοπών σε πιο χειμερινούς προορισμούς. Μακριά από τη θάλασσα, σε υψόμετρο, με λιγότερο κόσμο και... θεραπευτική δροσιά τις ημέρες του καύσωνα.

Ο δρόμος φέτος μάς έβγαλε στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Με έδρα τη Βέροια και καθημερινές εκδρομές σε Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη και Φλώρινα. Η παλιά πόλη και τα αξιοθέατα, δεν ήταν τα μοναδικά σημεία που κάνουν εντύπωση στον επισκέπτη της Βέροιας.
Από την πρωτεύουσα της Ημαθίας λείπουν τα φανάρια και περισσεύει ο πολιτισμός στους δρόμους. Την πρώτη φορά που ο οδηγός σταμάτησε στη διάβαση πεζών για να περάσω, το θεώρησα τυχαίο. Όμως σύντομα αντιλήφθηκα ότι αυτή είναι η κανονικότητα στη Βέροια και όχι η εξαίρεση.

Όλοι οι οδηγοί σέβονται τις διαβάσεις πεζών και ακινητοποιούν το όχημά τους με το που αντιληφθούν ότι ένας πεζός πλησιάζει το δρόμο. Εικόνες που νομίζεις ότι αφορούν κάποια πόλη της δυτικής Ευρώπης και όχι ένα αστικό κέντρο της Ελλάδας, όπου κυριαρχούν η έλλειψη σεβασμού από τον ένα χρήστη του δρόμου προς τον άλλον.

Ρωτώντας τους κατοίκους της Βέροιας, έμαθα ότι ο πολιτισμός στους δρόμους της πόλης δεν ήρθε από ένα... μαγικό ραβδί, αλλά πηγάζει αρκετά πίσω στο χρόνο. Πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, εκπαιδευτικοί και μαθητές ταξίδεψαν στο εξωτερικό και διαπίστωσαν πώς αλληλεπιδρούν οδηγοί και πεζοί στο οδικό δίκτυο.

Γυρνώντας στη Βέροια αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους και διοργάνωσαν ημερίδες για την οδική ασφάλεια και τη συμπεριφορά στους δρόμους. Και έκτοτε, ο πολιτισμός μεταδίδεται από την μία γενιά των οδηγών στην επόμενη. Και κάπως έτσι, η Βέροια είναι το «Βασίλειο των πεζών» στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ / Κώστας Μπιτσικώκος

Photo Credits: Discover Veria