ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Να προστατευθεί από αυθαίρετες παρεμβάσεις η Παλιά Μητρόπολη Βέροιας (φωτο)

ΤΑ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ, ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ, ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΑΝ. ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΞΥΛΙΝΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΩΝ

Συνεχίζοντας την ενημέρωση των πολιτών, η εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" στο φύλλο της Δευτέρας 9/10, παραθέτει την εξέλιξη των εργασιών σχετικά με την κατεδάφιση και την εκ νέου ανέγερση των δύο κτιρίων που κατασκευάστηκαν αυθαίρετα τον 19ο αιώνα σε επαφή με την Παλαιά Μητρόπολη της πόλης μας, προσβάλλοντας βάναυσα το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό αριστούργημα σε επίπεδο Βαλκανίων.

Όπως τονίζει στο ρεπορτάζ, αρχικά προβλέπονταν να κατεδαφιστούν, εξαιρέθηκαν όμως της κατεδάφισης μετά από εισήγηση της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, στη συνέχεια ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης επί μακρό χρονικό διάστημα… και ξαφνικά κατεδαφίστηκαν, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για την κατεδάφισή τους, καθώς και για την «αχρεωστίτως» καταβληθείσα δαπάνη!

Παραθέτουμε λοιπόν φωτογραφικό υλικό σχετικά με την πορεία των εργασιών.

Μετά την κατεδάφιση, αποκαλύφθηκε το πλακόστρωτο του αύλειου χώρου του ναού στο αρχικό  επίπεδο, όπως προ χιλιετίας κατασκευάστηκε.

Ακολούθησαν κάποιες εργασίες (αποτύπωσης;) από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και αμέσως μετά - σε διάστημα λίγων ημερών - ξεκίνησαν εργασίες τοποθέτησης σιδηρού οπλισμού και σκυροδέτησης του Θεμελίου/Δαπέδου των δύο κτιρίων που είχαν κατεδαφιστεί… προκειμένου να ανεγερθούν ξανά!!

Εδώ και λίγες μέρες, μεταφέρθηκαν ξύλινα υποστυλώματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση των κτιρίων – τουλάχιστον αποφύγαμε τα μπετά (έστω και αυτά των 12% σε τσιμέντο)!

Είναι δε βέβαιο, ότι η πολύτιμη αυτή ξυλεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και σε άλλες κατασκευές, εύκολα ξεμοντάρετε, εφόσον κριθεί σκόπιμο, ότι το μοναδικό αυτό  μνημείο πρέπει να προστατευθεί από αυθαίρετες παρεμβάσεις!

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (9/10/23)