- ΕΚΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
- Posted
- Διαβάστηκε 1577 φορές
Ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» στην Ημαθία τα καφέ και τα ουζερί!
* Από το 2010 δόθηκαν 246 άδειες στην Ημαθία, για καφέ - ουζερί και καφενεία
* Διεγράφησαν 3.308 επιχειρήσεις, ενώ γράφτηκαν 2.145
H αύξηση της ανεργίας, η σχετική ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο χώρος της εστίασης, αλλά και η προσδοκία για εύκολο και γρήγορο κέρδος εν μέσω βαθύτατης κρίσης, οδηγούν ολοένα και περισσότερους νέους στην απόφαση να ανοίξουν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για το οποίο όμως δεν θα απαιτούνται υψηλές επενδύσεις αλλά και η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Η κρίση στην αγορά της Βέροιας και δη της Ημαθίας, αρχίζει να δημιουργεί σταδιακά μία νέα «φούσκα», αυτή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πάσης φύσεως και... γεύσεως, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» καταλαμβάνοντας κάθε κενό κατάστημα που αφήνει πίσω του το εμπόριο που παραπαίει.
H δημιουργία νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία και καφέ-ουζερί) στην Ημαθία αυξήθηκαν κατά 215 από το 2010, μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήσαμε από το Επιμελητήριο του Νομού μας, έγιναν 246 καινούργιες εγγραφές, ενώ οι διαγραφές ήταν μόλις 31.
H λειτουργία τέτοιων σημείων, είτε αυτά ανήκουν σε αλυσίδες, είτε είναι μεμονωμένα, έχει λάβει τόσο μαζική μορφή, που αυτή η «μόδα» αρχίζει να φοβίζει, κυρίως όσους τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν βιώσει και άλλα φαινόμενα «φούσκας», πρώτα με τα αναρίθμητα καταστήματα video-club, αργότερα με τα Internet-cafe κ.ά.
H κατάληξη όλων αυτών των ακραίων αντιδράσεων της αγοράς και του επιχειρείν είναι πως κατά κανόνα όταν η «μόδα» υποχωρεί, τα περισσότερα από αυτά τα σχεδόν ομοειδή καταστήματα κλείνουν και οι νεόκοποι επιχειρηματίες συνήθως υφίστανται μεγάλες απώλειες. Σήμερα η «επιχειρηματικότητα ανάγκης» είναι η κινητήριος δύναμη υλοποίησης αυτών των κινήσεων, καθώς η ανεργία αυξάνει τις «ανησυχίες», ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι, εάν διαθέτουν ένα μικρό κεφάλαιο, δικό τους ή δανεικό, πολλές φορές το κατευθύνουν στη δημιουργία ενός καφέ ή ενός αρτοζαχαροπλαστείου.
Tίποτε το επιλήψιμο δεν υπάρχει στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, οι οποίες δημιουργούν και κάποιες θέσεις εργασίας, έστω ημιαπασχόλησης ή ελαστικής μορφής.
Oι κίνδυνοι, όμως, που είναι ορατοί πλέον στα τρία αστικά κέντρα της Ημαθίας, ξεκινούν όταν μέσα σε λίγες εκατοντάδες μέτρα μιας εμπορικής οδού, ανοίγουν πολλά τέτοια ίδια καταστήματα, τα οποία με πρωταγωνιστικό προϊόν τον καφέ, τα αρτοποιήματα και τα διάφορα snack, επιδίδονται σε «μάχη» τιμών και σε αγώνα επιβίωσης.
Eίναι πολύ σπάνιο να ανοίξει σήμερα στη Βέροια, τη Νάουσα ή την Αλεξάνδρεια, ένα νέο κατάστημα ένδυσης ή υπόδησης, καθώς όλη η επιχειρηματική «ενέργεια» διοχετεύεται σχεδόν αποκλειστικά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν απαιτούν καμία ιδιαίτερη εξειδίκευση ή τεχνογνωσία για να λειτουργήσουν. Tον δικό τους ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός πως ο «αέρας για να ενοικιαστεί ένα κενό κατάστημα πλέον δεν υπάρχει, τα ενοίκια είναι σημαντικά μειωμένα, ενώ και το εργατικό κόστος έχει επίσης υποχωρήσει. Eτσι, παρ’ όλο που ο τιμολογιακός ανταγωνισμός είναι μεγάλος, εντούτοις το περιθώριο κέρδους παραμένει σε πολύ αποδεκτά επίπεδα και προσελκύει ακόμη περισσότερους επαγγελματίες στον συγκεκριμένο τομέα.
«Φούσκα»;
Όπως προαναφέραμε, το Επιμελητήριο Ημαθίας πραγματοποίησε 246 νέες εγγραφές καφέ και ουζερί από το 2010 έως και σήμερα, με την τάση αυτή να συνεχίζεται αμείωτη.
Bέβαια όσο εύκολα και γρήγορα ανοίγουν αυτού του είδους τα σημεία πώλησης, τόσο εύκολα και με ταχύ τρόπο κλείνουν, αφήνοντας πολλές φορές και απλήρωτες υποχρεώσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.
H «φούσκα» του υγειονομικού ενδιαφέροντος καλύπτει τα κενά που προκύπτουν από την κατάρρευση του παραδοσιακού εμπορίου. Από το 2010 μέχρι και σήμερα διεγράφησαν από το Επιμελητήριο Ημαθίας 997 εμπορικά καταστήματα, ενώ γράφτηκαν 543. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μείωση καταστημάτων κατά 454 σε ολόκληρη την Ημαθία.
Αν δούμε όμως συνολικά πόσες επιχειρήσεις (όχι μόνο εμπορικά καταστήματα και καφέ-ουζερί) έκλεισαν στην Ημαθία από το 2010 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Επιμελητήριο του Νομού μας, διεγράφησαν 3.308 και γράφτηκαν 2.145, δηλαδή μία μείωση 1.163 επιχειρήσεων.
Η κρίση, λοιπόν, αφήνει έντονα τα σημάδια της στην οικονομική ζωή της Ημαθίας, γι αυτό ας χαλαρώσουμε με ένα ...τσιπουράκι!!!