ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Διόδια και στην Ημαθία

ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΛΕΙΔΙ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ "ΒΕΡΟΙΑ". ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017

Εκτός του σχεδιασμού εγκατάστασης μετωπικών σταθμών διοδίων είναι η Ημαθία, εντός σε πλευρικά διόδια. Ευτυχώς όμως θα είναι μόνο ένα και πρόκειται να εγκατασταθεί στον κόμβο του Κλειδίου. Με δυο λόγια, το μη χείρον βέλτιστον.

Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, κ.κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη, με την οποία εγκρίνεται η άμεση εγκατάσταση 10 νέων σταθμών διοδίων επί του κύριου άξονα της Εγνατίας Οδού καθώς και 20 πλευρικών διοδίων στον αυτοκινητόδρομο.

Έτσι μέχρι το τέλος του 2017, η Εγνατία Οδός οφείλει να κατασκευάσει με δικά της έξοδα τους νέους σταθμούς διοδίων, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός του θα φτάσει τους 38 σε όλα τα μήκη και πλάτη του αυτοκινητόδρομου.

Πληρώνεις για την είσοδο στην Ημαθία

Σε επικοινωνία που είχαμε με το στέλεχος της Εγνατίας Οδού ΑΕ κ. Ιωάννου, μας ενημέρωσε πως «στην Ημαθία δεν προβλέπεται να γίνει εγκατάσταση μετωπικού σταθμού διοδίων, παρά μόνο ένα πλευρικό στο Κλειδί γι αυτούς που εξέρχονται από την Εθνική Οδό και εισέρχονται στην Ημαθία. Όσοι εξέρχονται από την Ημαθία για Θεσσαλονίκη ή Πιερία, δεν θα πληρώνουν κόμιστρο».

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι νέοι μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί διοδίων, όπως αυτός που θα κατασκευαστεί στο Κλειδί, πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το Νοέμβριο.

Παράλληλα, η υπουργική απόφαση αναφέρει πως το κόμιστρο για τη διέλευση από τα διόδια παραμένει το ίδιο, όμως προαναγγέλλει την αύξηση της τιμής τους σε τέτοιο ποσοστό, ούτως ώστε να φτάσει στα ίδια επίπεδα με το κόμιστρο όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για τους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, η λειτουργία τους οφείλει να ξεκινήσει την 31η Αυγούστου.

Στις 10 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν τα διόδια Σιάτιστας, την 1η Νοεμβρίου οι σταθμοί Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού, όπως επίσης και αυτοί του Αρδανίου και οι 20 στους κάθετους άξονες.

Επί της Εγνατίας Οδού, σήμερα, λειτουργούν οκτώ σταθμοί στην Τύρια (Θεσπρωτία), στο Μαλακάσι (Μέτσοβο), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη, στη Μουσθένη Καβάλας, στον Ίασμο Κομοτηνής και στον Προμαχώνα Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση νέων διοδίων αποτελεί απαίτηση των υποψήφιων αγοραστών της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι είχαν τονίσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το ατελέσφορο της διαγωνιστικής διαδικασίας εάν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή τους.

Μέσα από τα χωριά

Λόγω του ότι στην Ημαθία δεν θα εγκατασταθεί μετωπικός σταθμός διοδίων, αλλά ένας πλευρικός όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας, αντιδράσεις δεν εκδηλώθηκαν. Είναι βέβαιο όμως πως κάτι τέτοιο θα γίνει στην συνέχεια αφού οι πολίτες της Ημαθίας θα επιβαρυνθούν επιπλέον κόμιστρα από την στιγμή που για να εισέλθουν στην Ημαθία θα πρέπει να πληρώσουν είτε στα Μάλγαρα, είτε στο Αιγίνιο.

Ένα μεγάλο θέμα που δημιουργείται, είναι αυτό της επιβάρυνσης των δρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή καταβολής κομίστρων και ιδιαίτερα από τα μεγάλα οχήματα, ήτοι νταλίκες και φορτηγά.

Έτσι οι παλαιές εθνικές οδοί Βέροιας-Θεσσαλονίκης και Αλεξάνδρειας-Κατερίνης θα επιβαρυνθούν σημαντικά και πολύ επικίνδυνα, καθώς διέρχονται από κατοικημένες περιοχές. Επιπλέον στους δρόμους αυτούς κινούνται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αγροτικά μηχανήματα, κάτι που θα προκαλέσει αυξημένους κινδύνους σε ανθρώπους και οχήματα.

Βοργιαζίδης: Νέοι φόροι για τους πολίτες

Για το θέμα της εγκατάστασης σταθμού διοδίων στο Κλειδί, ζητήσαμε το σχόλιο του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη.

«Συνεχώς προστίθενται καινούργιοι φόροι και επιβαρύνσεις κάθε μορφής για τους πολίτες. Επιπλέον θα υπάρξει και επιβάρυνση του υπολοίπου οδικού δικτύου της περιοχής μας, το οποίο δεν είναι της ίδιας κατασκευής και ποιότητας με την Εγνατία οδό. Είναι γνωστό πλέον ότι τα μεγάλα οχήματα παρακάμπτουν τα διόδια, δημιουργώντας κινδύνους στους κυκλοφορούντες στο υπόλοιπο δίκτυο» ήταν το σχόλιο του Κώστα Βοργιαζίδη.