ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Προσοχή δαγκώνει!!!

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΒΕΡΟΙΑ»

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία των Αδέσποτων Ζώων ήταν χθες Τρίτη 4 Απριλίου και γιορτάστηκε και διάφορους τρόπους ανά τον κόσμο. Όπως λένε και οι φιλοζωϊκές οργανώσεις η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Τα ζώα είναι έμβια όντα και η συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά, η φροντίδα για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Δυστυχώς, όμως, στην χώρα μας δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων. Τόσο η εγκατάλειψη όσο και η έμπρακτη βία (τραυματισμοί, βασανιστήρια, θανατώσεις) καταδεικνύουν ζήτημα έλλειψης πολιτισμού και  οφείλουν να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις.

Καταγγελία από πολίτη

Όλα καλά μέχρι εδώ. Θα πρέπει όμως να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος που καταγράφει επιθετικότητα των αδέσποτων σκυλιών προς τους ανθρώπους. Πριν λίγες μέρες είχαμε ένα ακόμα περιστατικό στη Βέροια, όπου αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε γυναίκα και την δάγκωσε.

Η καταγγελία που μας στάλθηκε (το επώνυμο είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αναφέρει τα εξής:

«Το βράδυ της Κυριακής 25/3/17 η σύζυγός μου βάδιζε σε κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου αδέσποτος σκύλος της επιτέθηκε προκαλώντας ένα μεγάλο δάγκωμα πάνω στο μηρό.

Την μετέφερα στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, όπου υποχρεώθηκε να λάβει ισχυρή αντιβίωση και αντιτετανικό ορό, επιβαρύνοντας ζωτικά όργανα του οργανισμού της, ενώ έχει υποστεί μεγάλο άγχος για την εξέλιξη της παρακολούθησης του σκύλου που της επιτέθηκε, ανησυχώντας ταυτόχρονα και για τον κίνδυνο μετάδοσης από το αδέσποτο ζώο μολυσματικών ασθενειών, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ηθική βλάβη.

Καταγγέλλουμε τον Δήμο Βέροιας για παντελή παράλειψη ανάληψης προγράμματος αντιμετώπισης του προβλήματος "αδέσποτων ζώων", που κατακλύζουν την πόλη μας, παρενοχλώντας πολίτες με επιθέσεις, δαγκώματα, διαταράσσοντας έτσι την ασφαλή διακίνηση των πεζών. Η ανεξέλεγκτη συνεχής αύξηση των αδέσποτων επιτείνει και μεγεθύνει το πρόβλημα, πλήττοντας την πολιτισμική εικόνα της πόλης.

Επιτέλους σ' αυτήν την πόλη οι πολίτες να νιώσουν κάποτε δικαίωση και ασφάλεια».

Αυξάνονται και πληθύνονται

Κίνδυνο πλέον αποτελούν τα πολλές δεκάδες αδέσποτα σκυλιά τα οποία σε αγέλες κυκλοφορούν στην πόλη της Βέροιας. Είναι φανερό ότι πολλά από αυτά τα σκυλιά έχουν παραιτηθεί από τους ιδιοκτήτες τους αφού φέρουν κολλάρα και είναι ράτσας, προφανώς λόγω αδυναμίας συντήρησής τους. Όμως τα περισσότερα είναι σκυλιά που προέρχονται από μαντριά αφού είναι γιγαντόσωμα και χωρίς κολάρο. Όποιος θέλει, δηλαδή, να ανανεώσει το δυναμικό των τσομπανόσκυλων, τα εγκαταλείπει στην περιοχή της Βέροιας, όπου βρίσκουν τροφή. Είτε από τα σκουπίδια, είτε από το τάισμα φιλόζωων συμπολιτών, είτε από το «κυνήγι» πτηνών και άλλων ζώων στα αγροκτήματα.

Οι κάτοικοι της Βέροιας είναι αναστατωμένοι, καταλαβαίνουν ότι τα σκυλια προσπαθούν να επιβιώσουν αλλά επισημαίνουν ότι δε μπορούν αυτοί να τα φροντίζουν ενώ προκαλούν ζημιές και φοβούνται τις επιθέσεις. Πέραν τούτου, υπάρχουν τα προβλήματα αισθητικής της πόλης και της υγιεινής των πολιτών. Στα κεντρικά πάρκα της Βέροιας παρατηρούμε τα αδέσποτα για «χουζουρεύουν» και να αφοδεύουν στις πρασιές, εκεί που αμέριμνα παίζουν τα μικρά παιδιά. Γι αυτό πολλές φορές ζητούν την άμεση δράση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα.

Έβαλαν ερωτήματα και οι έφηβοι

Το μέγεθος της σοβαρότητας του προβλήματος δεν απασχολεί μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες, αλλά και τους νέους. Για παράδειγμα, στην προ ολίγων ημερών συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Βέροιας, τέθηκαν από τους μαθητές που συμμετέχουν σ΄ αυτό, διάφορα ερωτήματα για το πρόβλημα των αδέσποτων της Βέροιας και της περιοχής της.

Έτσι με αφορμή τα ερωτήματα αυτά, χθες η Αντιδημαρχεία Καθαριότητας-Ανακύκλωσης-Περιβάλλοντος- Πολιτικής Προστασίας και Ζωικής Παραγωγής-Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, είχαν ενημερωτική συνάντηση με τους μαθητές-εφήβους στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τους εφήβους καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό τους είπε πως «ξεκινά ένας κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που, κάτω από τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, πρέπει να λύνονται από κοινού».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αναστασία Καρακώστα.η οποία επισήμανε πως «πρέπει να καλλιεργήσουμε συνείδηση ενεργού πολίτη και να ενισχυθούν  οι δίαυλοι επικοινωνίας σχολείων και Δήμου, για τα καθημερινά ζητήματα».

Τέλος στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Ανακύκλωσης-Περιβάλλοντος- Πολιτικής Προστασίας και Ζωικής Παραγωγής-Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Βασίλης Παπαδόπουλος είπε πως «ξεκινάμε αυτόν τον κύκλο επικοινωνίας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα. Είστε τα μάτια και τα αυτιά μας στην κοινωνία. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων χαρήκαμε γιατί θέσατε ερωτήματα και εκφράσατε ανησυχίες».

Ξεπερνούν τα 1000 αδέσποτα στη Βέροια

Στην συνέχεια έγινε ενημέρωση των Εφήβων και δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν θέσει προς την Δημοτική αρχή, σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών στη Βέροια.

Όπως ανέφερε η Σοφία Ουστά, Κτηνίατρος και Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, στο χρονικό διάστημα από 2 Σεπτεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016, στο Δημοτικό Κτηνιατρείο ολοκληρώθηκε κατ΄ αρχήν η διαχείριση 627 αδέσποτα ζώα συντροφιάς, το σύνολο των οποίων επανεντάχθηκε. Συγκεκριμένα έγιναν:

-738 ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις (microchip)

-627 στειρώσεις

-808 αντιλυσσικοί εμβολιασμοί

-42 δελτία εξέτασης λυσσύποπτων ζώων

118 υιοθεσίες

839 αποπαρασιτώσεις

700 περίπου λοιποί εμβολιασμοί σε κουτάβια και ενήλικα σκυλιά

Οι υποχρεώσεις ιδιοκτητών και του Δήμου

Το πρόβλημα των αδέσποτων στη Βέροια θα χρειαστεί πολύ χρόνο και προσπάθεια για να λυθεί. Ωστόσο οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν μερικούς βασικούς κανόνες και υποχρεώσεις που έχουν τόσο οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων, όσο και ο Δήμος για την διαχείριση των αδέσποτων.

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς (σκύλος ή γάτα) οφείλει να μεριμνά για:

• Την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή του ζώου του,

• Την έκδοση βιβλιαρίου υγείας,

• Την τοποθέτηση σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλικής κονκάρδας, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του,

• Τη στείρωσή του,

• Την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου,

• Την κτηνιατρική εξέτασή του,

• Την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου,

Ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος ώστε:

• Να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του,

• Να ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ το ζώο του,

• Να γίνεται  ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό,

• Να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν κατά τη διάρκεια του περιπάτου,

• Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου,

• Να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, “επί αποδείξει”, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του,

• Να δηλώνει μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο.

- Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονική σήμανσης.

- Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο.

Διαχείριση  αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

- Γι’ αυτό, κάθε Δήμος ιδρύει και λειτουργεί δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ακολούθως διαχειρίζονται, δηλαδή:

1. υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση,

2. εμβολιάζονται,

3. στειρώνονται,

4. αποπαρασιτώνονται,

5. σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, και

6. καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

- Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, μπορούν:

• Να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, που λειτουργούν νόμιμα,

• ή να επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν.

Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου Πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η οποία:

1. αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, και

2. αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.