ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Να γίνει ΠΛΑΤΕΙΑ...

- ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΩΝ

- ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Την τελευταία πενταετία και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια η λέξη «ανάπλαση» έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των κατοίκων της Βέροιας. Κι αυτό γιατί σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης έγινε αστική ανάπλαση, σε άλλες περιπτώσεις με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και σε άλλες με «καταστροφική» εικόνα και πολλά τεχνικά λάθη.

Όταν μιλάμε για ανάπλαση, εννοούμε την απέριττη και ουσιαστική ομορφιά.  Την λιτή χρίση των υλικών, με την έξυπνη δημιουργικότητα.  Και μια πολύ παλιά παράδοση επαναχρησιμοποίησης του παλιού για να γίνει το νέο, χωρίς την διαταραχή της οικολογίας.

Ένα τέτοιο σημείο που επιδέχεται ανάπλασης, είναι η πλατεία Πλατάνων, επί της οδού Κεντρικής. Όμως η σημερινή εικόνα της, μόνο «πλατεία» δεν είναι. Είναι πάρκινγκ αυτοκινήτων υπό της βαριάς σκιάς των πλάτανων. Ένας χώρος που βρίσκεται σε κομβικό σημείο του παλιού αφού βρίσκεται λίγα μέτρα από την υπό αναπαλαίωση Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας και τέμνει στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της. Έτσι αυτός ο ωραίος φυσικός χώρος, μπορεί να βοηθήσει και στην ωραιοποίηση της πρώτης εικόνας της πόλης που αντικρίζει ο επισκέπτης σε ένα από τα προσδοκώμενα τουριστικά σημεία της Βέροιας, όπως είναι η Παλιά Μητρόπολη και ο ιστορικός πλάτανος.

Υπάρχει μελέτη ανάπλασης

Το θέμα της ανάπλασης απασχόλησε τους τοπικούς δημοτικούς παράγοντες. Όταν εκπονήθηκε η μελέτη της αστικής ανάπλασης, δεν συμπεριλήφθηκε η πλατεία Πλατάνων, καθώς όπως μας είπαν, περιλαμβάνονταν συγκεκριμένοι χώροι. Ωστόσο τρεις νεαροί/ρες αρχιτέκτονες τοπίου που συμπεριλαμβάνονταν στην μελετητική ομάδα του ΑΠΘ που έκανε την μελέτη της αστικής ανάπλασης, πήραν την πρωτοβουλία να συντάξουν και μία μελέτη για την πλατεία Πλατάνων.

Πρόκειται για τους αρχιτέκτονες Λάκκα Θωμά, Κηρυτοπούλου Κική και Παπαστεργίου Κική οι οποίοι έκαναν μελέτη ανάπλασης της πλατείας Πλατάνων και την πρόσφεραν δωρεάν στον Δήμο Βέροιας. Η μελέτη αυτή έγινε, όμως, μετά την έγκριση της αστικής ανάπλασης, οπότε δεν υπήρχαν περιθώρια για ένταξής της στο πρόγραμμα. Ωστόσο υπάρχει ως παρακαταθήκη για το μέλλον…

Στα πλάνα της Δημοτικής αρχής

Επειδή δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης με την αστική ανάπλαση, δεν σημαίνει πως εγκαταλείφθηκε κάθε ιδέα μη υλοποίησης αυτής της μελέτης για την πλατεία Πλατάνων. Το αντίθετο μάλιστα. «Έχουμε μία πολύ όμορφη και εφικτά υλοποιήσιμη μελέτη από τους τρεις συμπολίτες μας, την οποία πρόσφεραν δωρεάν στον Δήμο μας» απάντησε στην σχετική μας ερώτηση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης.

«Ωστόσο για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα πρέπει να υπάρχει και οικονομικοτεχνική μελέτη για το πόσο θα κοστίσει. Έτσι την αναθέσαμε στην αρχιτέκτονα Άρτεμη Καλογήρου και η οποία μας παραδόθηκε. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι δείχνουμε ενδιαφέρον να αξιοποιηθεί η μελέτη αυτή για την ανάπλαση της πλατείας Πλατάνων» επισήμανε ο Άρης Λαζαρίδης.

Ανάπλαση μέσω …ΕΣΠΑ

Η μελέτη για την ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας είναι πλέον πλήρης. Τα λεφτά που είναι; Εύλογο το ερώτημα και ο προβληματισμός. Κι όμως την Δημοτική αρχή είναι στα πλάνα της. Το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) προβλέπει δράσεις ανάπλασης, αλλά ακόμα δεν ξεκίνησαν. Και για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του Δήμου, η ένταξή της στο ΣΕΣ είναι η μοναδική δυνατότητα υλοποίησης.

Άλλωστε μία τέτοια μελέτη μπορεί να επεκταθεί περισσότερο με την ανάπλαση των πεζόδρομων μέσα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα και των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Θα γίνει ΠΛΑΤΕΙΑ

Όταν, με το καλό, ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης η ανάπλαση της πλατείας πάρκινγκ, σε ΠΛΑΤΕΙΑ, θα χαθούν περί τις 20 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, βασικά των περίοικων. Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο όμως σκοπός της μελέτης, είναι η ανάπλαση της περιοχής, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης, αναβαθμίζοντας τις υπάρχουσες χρήσεις και αποδίδοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον κάτοικο και στον επισκέπτη της συγκεκριμένης περιοχής, που διαθέτει πολιτισμικό και θρησκευτικό πλούτο.

Άλλωστε «τιτάνια» είναι η προσπάθεια για την δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, όπως αυτός που ξεκίνησε κάτω από την Ελιά και μπορεί να ανακουφίσει το πρόβλημα με 200 θέσεις. Εκτός κι αν προκύψουν άλλα προβλήματα από μικροπολιτικές αντιδράσεις…