ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τεράστιες δυνατότητες για την Ημαθία

Ο ΒΕΡΟΙΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΠΙΤΩΝ ΤΟΥ

Η οικονομική, ουσιαστικά, κατάρρευση της Ελλάδας, προκάλεσε αρνητικότητα των πολιτών απέναντι στα κόμματα. Γι αυτό και στις τελευταίες εκλογές είδαμε αποτελέσματα πέραν του αναμενόμενου και του «παραδοσιακού».

Όμως μέσα στον συννεφιασμένο πολιτικό ουρανό, υπάρχουν και κάποιες ηλιαχτίδες αισιοδοξίας για το μέλλον αυτού του τόπου. Και αν περιοριστούμε στα «δικά» μας, αυτά που έχουν να κάνουν με τη Βέροια και δη την Ημαθία, τότε η εκλογή του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην προεδρεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, μπορεί να αποτελέσει πηγή αισιοδοξίας. Και το σημειώνουμε αυτό γιατί πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, με φρέσκιες ιδέες, σ΄ ένα κόμμα που ναι μεν δεν είναι κοινοβουλευτικό αυτήν την στιγμή, ωστόσο η πολιτική διαδρομή του προκαλεί τον σεβασμό και η στάση του επηρεάζει το πολιτικό γίγνεσθαι. 

Η Βέροια και η Ημαθία, για πρώτη φορά έχουν την χαρά ένα δικό τους παιδί να ηγείται ενός πολιτικού κόμματος, όπως είναι η ΔΗΜ.ΑΡ. Ο 36χρονος Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος στο πρόσφατο 4ο Συνέδριο του κόμματος εξελέγη πρόεδρος λαμβάνοντας το 53% των ψήφων των συνέδρων, διαδεχόμενος στον θώκο μια μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία όπως είναι ο Φώτης Κουβέλης.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι μοναχογιός της Ντίνας και του Στέφανου Θεοχαρόπουλου, μεγαλωμένος κάπου εκεί στην πλατεία Κόρακα στη Βέροια. Από γονείς γεωπόνους, ακολούθησε τις ίδιες σπουδές και μάλιστα είναι Διδάκτωρ. Έτσι έχει άμεση σχέση με την αγροτική ζωή, γνωρίζει τα προβλήματα και όπως μας λέει ίδιος «η οικογένειά μου είχε ροδάκινα και ο ίδιος προσωπικά ασχολήθηκε».          

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας και απαντάει σε ερωτήματα για τα προβλήματα στη Βέροια και την Ημαθία, κάνει προτάσεις και δηλώνει ότι θα βοηθήσει με κάθε δύναμη για την βιωσιμότητα της οικονομικής ζωής των συντοπιτών.

Είστε ο πρώτος Πρόεδρος ενός κόμματος, και επί χρόνια κοινοβουλευτικό, όπως επίσης συμμετείχε και σε κυβερνητικό σχήμα, που κατάγεστε από τη Βέροια και δη από την Ημαθία. Αυτό οι πολίτες του τόπου μας το δέχθηκαν με πολύ μεγάλη χαρά. Εσείς τι τους λέτε μέσα από τη συνέντευξη αυτή;

Ότι θα συνεχίσω να προσφέρω ότι μπορώ στον τόπο μου και από τη νέα μου θέση όπως προσπάθησα έως τώρα από όποια θέση έχω βρεθεί. Είναι σημαντικό σε κρίσιμες θέσεις να βρίσκονται άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματα. Ως Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπάθησα εξάλλου να συμβάλλω σημαντικά στην εξασφάλιση κοινοτικής χρηματοδότησης για έργα αγροτικής ανάπτυξης όπως και για την χρηματοδότηση των αγροτών μας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκα άριστα με τους τοπικούς φορείς του νομού (Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχη) και τους Βουλευτές. Άφησα στην άκρη τις οποιεσδήποτε κομματικές αντιπαραθέσεις για να υπάρξει πρόοδος. Θεωρώ ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων της κοινωνίας. Και τούτο ανεξάρτητα από τις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Στην πολιτική πρέπει να κρινόμαστε κυρίως από την εφαρμοζόμενη πολιτική και όχι από εξαγγελίες. Κοιτάξτε, δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις. Πρέπει επιτέλους να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Δεν είναι δυνατόν πολιτικά κόμματα και πολιτικοί να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες και να μειώνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Η επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας απαιτεί γνώση, όραμα και σχέδιο και αυτές τις αρχές θα συνεχίζω να υπηρετώ.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κόμμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο και ευχόμαστε να παίξει ακόμη σημαντικότερο στο μέλλον στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας . Αυτό σημαίνει ότι έχει και μεγάλη απήχηση όπως και εσείς προσωπικά στα λεγόμενα κέντρα εξουσίας. Πάνω σε ποιους άξονες θα κινηθείτε έτσι ώστε να βοηθήσετε την Ημαθία;

Οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι έντονες και στο νομό Ημαθίας. Για την υπέρβαση τους, απαιτείται σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ένα νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και όχι το στρεβλό καταναλωτικό πρότυπο του παρελθόντος. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας μέσα από τον οποίο θα βοηθηθεί ο νομός Ημαθίας, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι δυνατότητες του Νομού είναι τεράστιες αλλά αναξιοποίητες, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση των εξαγωγών, μείωση των εισαγωγών και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.  Στο νέο παραγωγικό μοντέλο θα ευνοούνται οι παραγωγικές επενδύσεις και στο θέμα αυτό η Ημαθία έχει σημαντικές δυνατότητες. Βασικός άξονας της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι η αγροτική ανάπτυξη, θέμα το οποίο γνωρίζω λόγω της ακαδημαϊκής, επιστημονικής και επαγγελματικής μου ιδιότητας και στον οποίο θα δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, και η διευκόλυνση του εμπορίου χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια είναι επίσης σημαντικοί άξονες με αποφασιστική σημασία.  Επίσης ο τουρισμός, με τις δυνατότητες που έχει ο Νομός Ημαθίας πρέπει να είναι βασικός άξονας της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είστε γνώστης των προβλημάτων της Ημαθίας. Τι πιστεύετε ότι τα προκάλεσαν και πώς θα ιεραρχούσατε την επίλυση τους;

Κοιτάξτε αυτή είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες γραμμές. Αν προσπαθούσα να συνοψίσω, θα έλεγα ότι τα σημερινά οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, του κλεισίματος επιχειρήσεων και της έλλειψης αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων του Νομού έχουν τόσο εξωγενείς όσο και ενδογενείς αιτίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση που έφερε τα μνημόνια και στη συνέχεια τα μνημόνια δογματικής λιτότητας έχουν οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα και στην Ημαθία. Όμως η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και μακρόπνοου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής αποτελεί επίσης μία σημαντική αιτία. Η άναρχη ανάπτυξη των προηγούμενων ετών χωρίς εναλλακτικά σχέδια για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων οδήγησε στο κλείσιμο τους και στην ανεργία σε μεγάλες περιοχές του Νομού. Επίσης, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης οδήγησε στα σημερινά οξυμένα προβλήματα των αγροτών. Για την επίλυση τους απαιτείται όραμα και σχέδιο. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, στο οποίο θα συμφωνήσουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί. Η προώθηση ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου ανάπτυξης της περιοχής που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό και το εμπόριο. Πρέπει να επανασχεδιασθεί το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής. Οι δυνατότητες στον τουρισμό σε όλη την περίοδο να αξιοποιηθούν με συγκεκριμένες ενέργειες. Για να γίνουν όλα αυτά το κράτος πρέπει να είναι αρωγός της προσπάθειας και όχι να δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Οι δε τοπικοί παράγοντες πρέπει να βάλουν στην άκρη επιμέρους διαφορές με στόχο την συνεννόηση και ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ημαθίας.

Πώς βιώνετε τον μόχθο και την αγωνία των αγροτών της Ημαθίας; Στα χρόνια της πολιτικής διαδρομής σας, οι πολιτικοί σας σύντροφοι και αντίπαλοι κατανόησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος;

Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα, καθώς είχαμε στην οικογένεια μου ροδάκινα και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα και προσωπικά με την καλλιέργεια. Είμαι γεωπόνος, Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας με πολυετή ενασχόληση στον κλάδο αυτό. Το αγροτικό επάγγελμα είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό. Η εξάρτηση από τις οικονομικές αλλά και από τις καιρικές συνθήκες είναι σημαντική. Σήμερα, η τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος δεν μπορεί να παραμένει σε αυτά τα επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι συντελεστές παραγωγής όπως τα χωράφια με τον ΕΝΦΙΑ. Κοιτάξτε αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν όχι για να ευνοηθούν ειδικά οι αγρότες, αλλά γιατί αν θέλουμε να έχουμε εγχώρια αγροτική παραγωγή και όχι μόνο εισαγωγές θα πρέπει να στηρίξουμε την δυνατότητα ύπαρξης παραγωγής και όχι να βάζουμε εμπόδια. Εξάλλου σε όλο τον κόσμο υπάρχει στήριξη της αγροτικής παραγωγής με διαφορετικούς βέβαια τρόπους. Δυστυχώς, δεν κατανοούνται όπως θα έπρεπε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος από πολιτικούς όλων των παρατάξεων, ιδίως όσων εκλέγονται στα κεντρικά αστικά κέντρα. Υπάρχει μία αντίληψη διαχωρισμού των πολιτών και αγωνίας να μην ευνοηθούν οι αγρότες σε σχέση με τους κατοίκους των αστικών κέντρων. Λαθεμένη όμως αντίληψη. Απαιτείται κοινωνική συνοχή και επίλυση των προβλημάτων όλων, όχι τεχνητοί διαχωρισμοί. Εξάλλου οι καταναλωτές επιθυμούν να έχουν στο τραπέζι τους εγχώρια προϊόντα από τον τόπο μας και όχι εισαγόμενα. Η επιλογή αυτή όμως πρέπει να κατανοηθεί ότι απαιτεί και συγκεκριμένες πολιτικές. Προσωπικά, θα κινηθώ στο να πείσω και να εφαρμοστεί μία τέτοια πολιτική.

Αν και οι επαγγελματικές και πολιτικές σας δραστηριότητες περιορίζουν σημαντικά τον προσωπικό σας χρόνο ωστόσο πληροφορούμαστε πώς επισκέπτεστε πολύ τακτικά τη Βέροια. Βρίσκεστε με φίλους ή περιορίζεστε στα πολιτικά σας ενδιαφέροντα;

Πράγματι βρίσκομαι πολύ συχνά στην Ημαθία παρά το σημαντικό φόρτο των δραστηριοτήτων. Έρχομαι πολύ συχνά στη Βέροια για να δω την οικογένεια μου και να βρεθώ με τους πολύ καλούς μου φίλους. Ξέρετε οι καλύτερες φιλίες είναι οι διαχρονικές που μένουν σταθερές στον χρόνο και αυτές για εμένα βρίσκονται στην Ημαθία. Βέβαια δεν παραλείπω να ενημερώνομαι όταν έρχομαι για τα προβλήματα του νομού, να βρίσκομαι με φίλους πέρα από την Βέροια και στην Νάουσα και Αλεξάνδρεια και βεβαίως να  αναλύουμε τις πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Στην οικογένεια σας υπήρχε έντονη η πολιτική δράση ή την αποκτήσατε στη συνέχεια μέσα από συλλογικές δραστηριότητες;

Για την πολιτική είχα ενασχόληση και ενδιαφέρον από πολύ μικρός. Αλλά συγκεκριμένα με την κομματική ζωή του τόπου και τα κόμματα, ασχολήθηκα με την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς το 2010. Η οικογένεια μου είναι δημοκρατική με ενδιαφέρον για την πολιτική χωρίς όμως έντονη κομματική δράση. Κοιτάξτε, δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα. Η επαγγελματική μου ενασχόληση είναι συγκεκριμένη και διδάσκω εδώ και 10 χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αντικείμενο την αγροτική οικονομία και αγροτική πολιτική. Έχω απασχοληθεί σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Α.Ε.Ι. της χώρας με αντικείμενο την περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη. Ασχολήθηκα στενά με την κομματική ζωή από το 2010 για δύο λόγους: Πρώτον γιατί ήθελα να προσφέρω στην κοινωνία στις δύσκολες στιγμές όταν ξεκίνησε η οικονομική και κοινωνική κρίση. Θεωρούσα και θεωρώ ότι άνθρωποι της γενιάς μου με σαφείς κοινωνικές αναφορές έπρεπε και πρέπει να βγουν μπροστά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την χώρα. Δεύτερον γιατί με την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς υπήρξε πλέον ένας φορέας της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς που ήθελε να συνεχίσει την παράδοση του Λεωνίδα Κύρκου στην πολιτική μακριά από λαϊκισμούς και όλα όσα μας έφεραν στην σημερινή κρίση. Με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μακριά από πολιτικές δογματικής λιτότητας αλλά και από βεβαιότητες του παρελθόντος.

Πιστεύατε ότι κάποια μέρα μπορεί να γινόσασταν πρόεδρος κόμματος; Ποιο ήταν αυτό που σας οδήγησε σε μία τέτοια κατεύθυνση;

Στην πολιτική ποτέ δεν κινήθηκα με βάση προσωπικά κίνητρα. Συνεπώς θεωρούσα πάντοτε ότι μπορώ να προσφέρω από οποιαδήποτε θέση επιλέξουν οι σύντροφοι μου, είτε του απλού μέλους, είτε του Γραμματέα, είτε τώρα του Προέδρου.  Στόχος μου πάντα είναι να υπηρετώ συλλογικότητες και να βοηθάω στη λύση των προβλημάτων της κοινωνίας. Αυτό με οδήγησε και στο να διεκδικήσω τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Χρειάζεται στον τόπο μία μεταρρυθμιστική δύναμη μακριά από τις απορρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης.  Χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι ο καθένας από την πλευρά του στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων. Να μην αντιμετωπίζουμε τους πολίτες ως πελάτες. Για να υπηρετήσω τις θέσεις αυτές και να βοηθήσω σε αυτή την δύσκολη στιγμή για τον τόπο αποφάσισα να διεκδικήσω και να αναλάβω αυτή την θέση.

Είστε από τους νεότερους προέδρους ενός κόμματος στην πολιτική ιστορία της χώρας μας. Τι μήνυμα θα στέλνατε στη νεολαία μας που βλέπει ένα νέο να είναι επικεφαλής ενός κόμματος, μίας ιστορικής παράταξης; Θα τους παροτρύνατε να ασχοληθούν με την πολιτική;

Το μήνυμα ότι χρειάζεται στην πολιτική ζωή του τόπου ανανέωση όχι μόνο ηλικιακή αλλά και ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε όσοι και όσες περισσότεροι νέοι και νέες με την πολιτική. Ανήκουμε σε μια γενιά που επιδιώκει λύσεις για το μέλλον της χώρας. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε τις παθογένειες που υπήρξαν και υπάρχουν στην χώρα. Να τελειώσουμε με το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, να μπει ένα τέλος στις συντηρητικές πολιτικές και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Ανήκουμε σε μια γενιά που πλήττεται  από την κρίση και έχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον. Πολλοί πήραν το δρόμο για το εξωτερικό, άλλοι ζουν με το καθημερινό άγχος της ανεργίας. Αρκετοί το παλεύουν, δημιουργούν, αγωνίζονται… Όλες και όλοι μαζί ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα να βγούμε μπροστά. Αυτό είναι το μήνυμα μου.

Μέχρι σήμερα κανένας αρχηγός κόμματος δεν εξήγησε με ξεκάθαρα λόγια στο λαό ποιο είναι το σωστό για την χώρα, ευρώ ή δραχμή;

Θα είμαι ξεκάθαρος, η παραμονή στην Ε.Ε. και στο ευρώ πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη για την χώρα μας. Η ευρωζώνη έχει πράγματι πολλά δομικά προβλήματα όπως το ότι η Ένωση είναι νομισματική αλλά όχι ουσιαστικά οικονομική. Δεν έχει δηλαδή η χώρα δικά της εργαλεία άσκησης νομισματικής πολιτικής αλλά δεν ασκείται και κοινή οικονομική πολιτική. Η λύση είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι η έξοδος από το ευρώ. Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία. Η ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη, θα υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά, η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να είναι παραγωγική και δεν θα ανταποκριθεί στη νέα κατάσταση επιτυχώς, τα χρέη μας θα παραμένουν σε ευρώ, το εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί και τα χρέη θα εκτοξευτούν στα ύψη. Είναι φανερό λοιπόν ότι η παραμονή στο ευρώ, παρά τα προβλήματα της ευρωζώνης, είναι η μόνη δυνατή λύση. Ταυτόχρονα επειδή είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε προοδευτικές αλλαγές εντός της Ε.Ε., για να κατοχυρωθεί το κοινό μας μέλλον.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας ως ηγέτης της ΔΗΜΑΡ;

Η ουσιαστική ανανέωση και η επανεκκίνηση. Η συμβολή στη λύση των προβλημάτων της κοινωνίας τα οποία είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Οι προσωπικές φιλοδοξίες σε τέτοιες στιγμές κρίσης δεν έχουν καμία σημασία, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η συλλογικότητα μας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παθογενειών που μας οδήγησαν στην κρίση και κυρίως στην εφαρμογή μίας νέας προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής που χρειάζεται ο τόπος. Για αυτή την πολιτική θα εργαστώ από την θέση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ποιος είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι 36 ετών και είναι Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας. Κατάγεται από την Βέροια.

Έχει διδάξει, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ένα σημαντικό εύρος μαθημάτων στον Τομέα της Αγροτικής Πολιτικής, της Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Έχει εργαστεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με αντικείμενο την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης και την οικονομική περιβάλλοντος. Στις επιστημονικές του δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και διεθνή επιστημονικά βιβλία.

Συμμετέχει στην Δημοκρατική Αριστερά από την ίδρυση της, ως μέλος της Νομαρχιακής Γραμματείας ΔΗΜΑΡ Ημαθίας, μέλος του Περιφερειακού οργάνου ΔΗΜΑΡ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ.

Στη συνέχεια διατέλεσε Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, όπου και παραιτήθηκε όταν η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Διατέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον Ιανουάριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, θέση στην οποία εκλέχθηκε δύο φορές, τόσο μετά το 2ο, όσο και μετά το 3ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2014 όπου εκλέχθηκε στην πρώτη θέση της νέας Κεντρικής Επιτροπής.