ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η καθημερινότητα «τρώει» τη Βεργίνα

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ – ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΕΔΡΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ;

Στην έκδοση της εφημερίδας μας την προηγούμενη Τετάρτη, κάναμε εκτενή αναφορά στα θέματα τουρισμού που αφορούν τον Δήμο Βέροιας και φυσικά μέσα σ΄ αυτά συμπεριλαμβάνονταν και η Βεργίνα η οποία αποτελεί την …προμετωπίδα όχι μόνο για τη Βέροια, αλλά και ολόκληρη την Ημαθία.  

Αναγνώστες της «Β» διαβάζοντας το κύριο θέμα μας, μας κάλεσαν να επισκεφτούμε τη Βεργίνα για να δούμε την «άλλη πλευρά» του χωριού το οποίο καθημερινά δέχεται χιλιάδες επισκέπτες για να δουν τις παγκοσμίου φήμης και μοναδικότητας αρχαιότητες.

Έτσι επισκεφτήκαμε τη Βεργίνα, μιλήσαμε με ανθρώπους της οι οποίοι με αγωνία μας επισήμαναν τα προβλήματα και κατέθεσαν με αυθορμητισμό προτάσεις, έτσι ώστε το χωριό τους να γίνει περισσότερο ελκυστικό για τους τουρίστες και πιο ανθρώπινο για τους κατοίκους του.

«Φοβόμαστε την καθημερινότητα»

Με όσους κι αν μιλήσαμε, έβγαινε ένα κεντρικό νόημα. Η καθημερινότητα η οποία στην συγκυρία της εποχής που βιώνουμε ως χώρα, άρχισε να γίνει ο υπ΄ αριθμόν ένας «εφιάλτης».

Αν περπατήσεις στην Βεργίνα, θα δεις σε κοινόχρηστους χώρους τα χόρτα να ξεπερνούν το ένα μέτρο, σπασμένα πλακάκια στον πεζόδρομο, σπασμένες και καμένες λάμπες στα κεντρικότερα τουριστικά σημεία, εικόνες εγκατάλειψης στο ελεύθερο πάρκινγκ όπου καθημερινά σταθμεύουν δεκάδες τουριστικά.

«Υπάρχουν προβλήματα καθημερινότητας. Δεν υπάρχει προσωπικό και χρήματα για να καθαρίσουμε τους τσιμενταύλακες των όμβριων νερών» μας λέει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βεργίνας Μανώλης Εμμανουηλίδης και προσθέτει πως «δεν αρκεί ο εθελοντισμός για να κοπούν τα χόρτα που προκαλούν άσχημη εικόνα. Επίσης υπάρχουν καμένες λάμπες, αλλά το καλάθι του Δήμου θα περάσει μετά από έναν μήνα, καθώς κάθε μέρα επισκέπτεται και διαφορετικό χωριό και σχολικούς χώρους. Ειλικρινά φοβόμαστε την καθημερινότητα».     

Τα ίδια προβλήματα εντοπίζουν, και είναι απόλυτα λογικό, και όλοι αυτοί που ήρθαμε σε επαφή. «Η καθαριότητα στη Βεργίνα είναι επιεικώς ανύπαρκτη» μας λέει ο πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Κοντογουλίδης και επισημαίνει ότι «οι πεζόδρομοι εδώ και χρόνια είναι διαλυμένοι εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να δοθεί μια λύση».

Η επόμενη συνάντησή μας ήταν με τον εκπαιδευτικό Νίκο Γκόγκο ο οποίος ναι μεν λέει ότι «τα οχήματα περνούν τακτικότατα και αδειάζουν τους κάδους απορριμμάτων», ωστόσο επισημαίνει πως «ο χώρος πέριξ των βασιλικών τάφων πρέπει να προσεχθεί περισσότερο. Ο δρόμος μπροστά από την είσοδο των τάφων είναι η βιτρίνα μας και δεν δικαιολογείται να μην είναι καθαρός» κατέληξε.

Με τον Νίκο Γκόγκο περπατήσαμε σε κάποια σημεία της Βεργίνας και λόγω της δουλειάς του, έδειξε ιδιαίτερη σημασία στην μοναδική παιδική χαρά που υπάρχει στη Βεργίνα, η οποία εδώ κι ένα χρόνο είναι «κλειστή».

«Μετά την εντολή για πιστοποιημένες παιδικές χαρές, ο Δήμος Βέροιας έβαλε μια ταμπέλα που λέει πως είναι εκτός λειτουργίας και όποιος εισέλθει σ΄ αυτήν, είναι με ατομική του ευθύνη. Δεν το θεωρώ σωστό αυτό. Τα παιδιά που ως γνωστόν δεν έχουν στο βαθμό που πρέπει στην αίσθηση κινδύνου και υπευθυνότητας, μπορούν να πάνε να παίξουν, αλλά αν συμβεί κάτι ο Δήμος …νίπτει τας χείρας του» μας λέει ο Νίκος Γκόγκος και τονίζει ότι «ο χώρος της παιδικής χαράς θα έπρεπε να περιφραχθεί για να μην είναι προσβάσιμος από τα παιδιά, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα».

Ένας άλλος Βεργινιώτης που ασχολείται με τα κοινά, είναι ο, επίσης εκπαιδευτικός Βαγγέλης Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές».

«Ο σημερινός χώρος του ελεύθερου πάρκινγκ είναι σε τραγική κατάσταση. Με την πρώτη ματιά διαπιστώνεις πως βρίσκεται σε εγκατάλειψη. Βρώμικος, με σπασμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχει ένα παγκάκι να ξαποστάσει ο επισκέπτης, δεν υπάρχει μια τουαλέτα να την εξυπηρέτησή του. Όλοι τρέχουν στα κοντινότερα καταστήματα» μας επισημαίνει ο Βαγγέλης Μητρόπουλος.

Να γίνει νέο πάρκινγκ

Όμως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Μητρόπουλος, όπως και ο Νικος Γκόγκος, έδωσαν μια άλλη διάσταση στο θέμα του πάρκινγκ. «Είναι αδιανόητο να διέρχονται μέσα από τους στενούς δρόμους της Βεργίνας τα τουριστικά λεωφορεία και να καταλήγουν από την άλλη πλευρά του χωριού. Κυκλοφοριακό μπλοκάρισμα, ταλαιπωρία οδηγών και επιβατών, ρύπανση για τους κατοίκους. Πρέπει να γίνει ένας νέος χώρος στάθμευσης από την πλευρά που κτίζεται το νέο Μουσείο και οι επισκέπτες με ένα τρενάκι να μεταφέρονται στους χώρους που θέλουν να επισκεφτούν» μας είπε ο Βαγγέλης Μητρόπουλος, ενώ ο Νίκος Γκόγκος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει πάρκινγκ σε χώρο που υπάρχει κοντά στο γήπεδο που είναι περισσότερο προσβάσιμος. Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες θα περπατήσουν μέσα στο χωριό για να πάνε στους τάφους, θα ανοίξουν κι άλλα μαγαζιά, θα λειτουργήσει πιο αρμονικά η αγορά. Επιπλέον θα έλεγα ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μεταβούν πεζοί στον πανέμορφο χώρο «Πλατάνια» και να απολαύσουν την φύση».

Μιλώντας ειδικότερα για τα «Πλατάνια», ο Νίκος Γκόγκος τόνισε ότι «ο χώρος αυτός δεν πρέπει να είναι της μιας ημέρας τον χρόνο ή κάποιων σποραδικών παρεών. Μπορεί να γίνει ένας μικρότερος Άγιος Νικόλαος της Βεργίνας. Ένα αναψυκτήριο για να μπορούν οι επισκέπτες να πιουν ένα δροσιστικό χυμό, μία τουαλέτα, θα κρατούσε κάποιες ώρες περισσότερο τους επισκέπτες».

Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Βαγγέλης Μητρόπουλος συμπληρώνοντας επιπλέον πως «ο μοναδικός χώρος παραμένει αναξιοποίητος. Να φανταστείτε πως γίνονται τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν από 2.000 κόσμο η κάθε μία και δεν κερδίζει ούτε ένα ευρώ η τοπική αγορά».

Δρομολογούνται έργα…

Ο Τάσος Κοντογουλίδης, ο Νίκος Γκόγκος και ο Βαγγέλης Μητρόπουλος, μας έθεσαν κι άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως της έλλειψης αποχέτευσης στη Βεργίνα. «Είναι απαράδεκτο ένα τουριστικό χωριό να μην έχει αποχετευτικό δίκτυο. Είναι άσχημο ο κεντρικός πεζόδρομος να βρίσκεται σ΄ αυτά τα χάλια, εδώ και χρόνια. Είναι ανεπαρκής η σήμανση για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών» μας είπαν επιγραμματικά.

«Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που δεν έγιναν 40 χρόνια. Να φανταστείτε ότι το 2012 μέτρησα στη Βεργίνα 475 λακκούβες και σήμερα είναι μόλις πέντε » μας λέει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μανώλης Εμμανουηλίδης. «Δρομολογήσαμε και δρομολογούμε σημαντικά έργα για τη Βεργίνα. Πρώτα απ΄ όλα φέραμε νερό από τον Τριπόταμο γιατί αυτό που είχαμε ήταν πρόβλημα, και σε ποιότητα και σε ποσότητα» μας είπε και μας αποκάλυψε μια σειρά έργων τα οποία με την υλοποίησή τους θα λύσουν πολλά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη Βεργίνα.

Συγκεκριμένα:

- Μελέτη αποχέτευσης για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

- Νέες πινακίδες σήμανσης από Εγνατία μέχρι και μέσα στο χωριό, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

- Σε ένα χρόνο ξεκινάει η αντικατάσταση του πεζόδρομου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.  

- Θα δημοπρατηθεί το ελεύθερο πάρκινγκ, έτσι ώστε και καλύτερη παροχή υπηρεσιών θα γίνεται και ο χώρος θα συντηρείται.

- Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Το έργο αυτό είναι από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, αλλά καθυστερεί γιατί πρέπει να γίνει παράλληλα με αυτό της αποχέτευσης για να αποφευχθεί το ράβε-ξήλωνε. Θα ξεκινήσει σε δύο μήνες περίπου, μόλις ολοκληρωθεί η τροποποίηση του έργου.

Η διαχείριση του τουρισμού

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά είναι σε συνάρτηση και με την διαχείριση του τουρισμού. Είναι το σημαντικότερο «κομμάτι» της κοινωνίας της Βεργίνας η οποία βλέπει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες να κινούνται στους Βασιλικούς Τάφους, αλλά, δυστυχώς να γίνονται περαστικοί, χωρίς να προτιμούν την τοπική αγορά για ψώνια και φαγητό. Οι επισκέπτες αυτοί πρόκειται να αυξηθούν εντυπωσιακά με την ολοκλήρωση του Πολυκεντρικού Μουσείου και την αναστήλωση του Ανάκτορου.

«Πρέπει να γίνει πεζόδρομος ο δρόμος μπροστά από την είσοδο των Βασιλικών Τάφων. Να γίνει διαμόρφωση και καλλωπισμός, έτσι ώστε οι επισκέπτες να τον περπατούν με ευχαρίστηση, να μπορούν να ξαποστάσουν…» μας λέει ο Τάσος Κοντογουλίδης.

Ο Βαγγέλης Μητρόπουλος για το θέμα αυτό τόνισε την ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα πάρκο για τα σχολεία που επισκέπτονται τη Βεργίνα. Σαν εκπαιδευτικοί επιλέγουμε εκδρομές, εκεί όπου υπάρχουν χώροι που τα παιδιά θα είναι προστατευμένα και το περιβάλλον να είναι ευχάριστο» και συμπλήρωσε πως «μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τα αγροτικά μας προϊόντα και παραδόσεις. Γιατί να υπάρχει πορτοκαλόπιτα και όχι ροδακινόπιτα…».

Τέλος η πρόταση που θα συζητηθεί έγινε από τον Νίκο Γκόγκο. «Γιατί η Αντιδημαρχεία Τουρισμού να μην έχει έδρα τη Βεργίνα. Να εγκατασταθεί στο κτήριο του παλιού Δημαρχείου. Θα είναι πιο παραγωγικό το έργο της και προς όφελος ολόκληρου του Δήμου Βέροιας» μας λέει και εξηγεί: «Στη Βεργίνα έρχονται κάθε χρόνο 200.000 περίπου επισκέπτες. Στη Βέροια μόλις 10.000 τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία, με αφορμή τη Βεργίνα, επισκέπτεται και τη Βέροια. Μάλιστα υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που έρχεται στη Βεργίνα και δεν περνάει καν από τη Βέροια. Αν ήταν εδώ, λοιπόν, η έδρα της Αντιδημαρχείας, τότε 200.000 επισκέπτες θα τύχαιναν διαφορετικής διαχείρισης και το όφελος της Βέροιας και δη της Ημαθίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Θα βλέπει τα προβλήματα, θα παίρνει πρωτοβουλίες, να διοργανώνει δρώμενα, θα κρατούσε τους τουρίστες εδώ, στην περιοχή μας. Θα τους οδηγούσε στη Βέροια που έχει να δείξει τόσα ωραία».