ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οι βροχές «γεννούν» και… κουνούπια

ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Την περσινή καλοκαιρινή περίοδο οι κάτοικοι της Ημαθίας βίωσαν έντονα το πρόβλημα με τα κουνούπια, σε περιοχές μάλιστα που κατά …παράδοση, έχουν μικρούς πληθυσμούς τέτοιων εντόμων.

Μάλιστα οι εν μέρει (από εδάφους) καθυστερημένοι ψεκασμοί, έδωσαν την δυνατότητα στα κουνούπια να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν περισσότερο επικίνδυνα και ενοχλητικά.  

Πρόκειται για μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθότι τα κουνούπια «τίγρης», δρουν και την ημέρα, μεταδίδουν τον ιό τού Δυτικού Νείλου, την ελονοσία και άλλες σοβαρότατες μολυσματικές ασθένειες. Μάλιστα πέρσι υπήρξαν αρκετά κρούσματα με αυτήν την μολυσματική νόσο, ευτυχώς χωρίς να προκληθεί θάνατος.

Η Ημαθία και ιδιαίτερα τα χωριά του κάμπου, έχει χαρακτηρισθεί (όχι τυχαία), ως περιοχή υψηλού κινδύνου. Και δεν είναι μόνο οι ορυζώνες που για την καλλιέργειά τους απαιτούνται «λιμνάζοντα» νερά. Είναι τα ποτάμια, όπως η τάφρος 66 που μεταφέρει πολλά βιομηχανικά και αστικά λύματα, ο Λουδίας, ο Αλιάκμονας, τα κανάλια που χρησιμοποιούνται για τις αρδευτικές ανάγκες και άλλα στάσιμα νερά που δημιουργούνται από τη  αδιαφορία κάποιων πολιτών.

Πρόβλημα οι βροχοπτώσεις

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις που είχαμε στην Ημαθία από την αρχή του νέου έτους και μέχρι σήμερα, αποτελούν πρόβλημα (συν τοις άλλοις) και για την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Οι βροχές και η υγρασία δημιουργούν συνθήκες «ευημερίας» στα κουνούπια, ιδιαίτερα όταν μετά υπάρξει ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας.

«Είναι ένα επιπλέον πρόβλημα με τα κουνούπια που θα γεννηθούν με την αύξηση της θερμοκρασίας μετά από τόσες βροχές» μας λέει ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Ημαθίας Σοφοκλής Κουρτίδης και συμπληρώνει πως «ευτυχώς μέχρι τώρα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν γεννήθηκαν ακόμα. Αυτά που ενδεχόμενα βλέπετε, είναι περσινά, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές στον κάμπο».

Στον κ. Κουρτίδη απευθυνθήκαμε καθώς η Περιφέρεια είναι ο υπεύθυνος φορέας που με τον ανάδοχο του διαγωνισμού προβαίνει σε ψεκασμούς από αέρα και έδαφος. Και ο χρόνος για το ρεπορτάζ αυτό, έχει το νόημα να «κινητοποιήσει» αυτούς τους μηχανισμούς και υπηρεσίες, για έγκαιρους ψεκασμούς, για να μην αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι  της Ημαθίας το ίδιο και μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κουνούπια και ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.   

«Δεν ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στην Ημαθία, γιατί δεν ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός. Δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμα ο ανάδοχος που θα εκτελέσει, θα υλοποιήσει το έργο» μας λέει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας και στο ερώτημά μας «αν υπάρχει καθυστέρηση και πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός», ο Σοφοκλής Κουρτίδης μας απάντησε ότι «δεν υπάρχει καθυστέρηση μέχρι στιγμής. Επιβάλλεται αυτός ο χρόνος από την νομοθεσίας προμηθειών του Δημοσίου. Οι 45 μέρες ολοκληρώνονται μεθαύριο. Πάντως η φετινή προκήρυξή μας είναι ακόμα καλύτερη και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Για να τα εξαφανίσουμε εντελώς, είναι ανέφικτο στην πράξη».  

Υπενθυμίσαμε τον κ. Κουρτίδη πως πέρσι υπήρξαν καταγγελίες που ανέφεραν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στους ψεκασμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τα κουνούπια να επωάσουν και να πολλαπλασιαστούν.  

«Μόνο στους ψεκασμούς από εδάφους υπήρξε μια καθυστέρηση. Κι αυτό δεν οφείλονταν στην Περιφέρεια, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξαν ενστάσεις στον από άλλους ενδιαφερόμενους να αναλάβουν το έργο» μας απάντησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας, σχολιάζοντας πως «φανταστείτε πόσα κουνούπια θα είχε στη Βέροια αν δεν ψεκάζαμε καθόλου. Τα κουνούπια θα τα αναπνέαμε. Είναι τόσα πολλά και εύκολα πολλαπλασιάζονται», αφήνοντας σε εμάς το ερώτημα και την ανησυχία το τι θα γίνει αν υπάρξουν και φέτος ενστάσεις και καθυστερήσεις στους ψεκασμούς.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ο Δημοτικός Σύμβουλος και γιατρός Χρήστος Κούτρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. «Να ξυπνήσει η περιφέρεια και να κάνει τους ψεκασμούς τον Απρίλιο», σημείωσε ο γιατρός, εστιάζοντας στα προβλήματα με τη νόσο του δυτικού Νείλου που παραμένουν στην περιοχή μας.

Σημαντικός ο ρόλος των Δήμων

Κοντά σε όλα αυτά που αναφέρουμε από την συνομιλία μας με τον Σοφοκλή Κουρτίδη, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που αποτελούν παράλληλοι, επικουρικοί, μηχανισμοί αντιμετώπισης και περιορισμού του προβλήματος. Είναι οι Δήμοι και οι ίδιοι οι πολίτες με την συμπεριφορά τους. Η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τους ψεκασμούς εκτός κατοικημένων περιοχών. Στους οικισμούς (πόλεις και χωριά) την πρωτοβουλία, την εποπτεία και την ευθύνη, φέτος, την έχουν οι Δήμοι.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο ο κάθε Δήμος θα πρέπει να πραγματοποιεί ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών και άλλων ζωυφίων και την προστασία της δημόσιας υγείας από ασθένειες. Οι ψεκασμοί γίνονται σε φρεάτια όμβριων υδάτων, σε ρέματα και άλλους δημόσιους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους.

Παρ' όλα αυτά δεν μηδενίζεται ο κίνδυνος και τα μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας των πολιτών είναι σημαντικά και επιβεβλημένα. Ο Δήμος Βέροιας κατά καιρούς εκδίδει και ανακοινώσεις για τα προληπτικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εστίες αναπαραγωγής αλλά και οι κίνδυνοι από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Μέτρα αυτοπροστασίας από τους πολίτες

Τέλος σημαντικό παράγοντας είναι η συμπεριφορά των πολιτών οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να μην δημιουργούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας, μπορεί να έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στη δική μας αυλή ή οικόπεδο ή πυλωτή. Και αυτό γιατί τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό έστω και σε μικρές ποσότητες. Γι' αυτό να θυμάστε: Αν δεν υπάρχει στάσιμο νερό, δεν γεννιούνται κουνούπια!

Η πιο ακραία συμπεριφορά παρατηρήθηκε από κατοίκους χωριών οι οποίοι οικιακά λύματα και βοθρολύματα, τα αδειάζουν σε τσιμενταύλακες οι οποίοι μπορεί να έχουν μια σχετική κλίση, ωστόσο δημιουργούν στάσιμα κατάλοιπα.

Γι αυτό οι πολίτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα με τις ενημερωτικές οδηγίες που πρέπει να εκδίδουν οι οικείοι Δήμοι.