ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αύξηση στα συσσίτια

Η ΑΝΕΡΓΙΑ, ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΥΣΣΙΤΙΑ, ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

- Περρισσότεροι από 1.000 πολίτες της Βέροιας καταφεύγουν σε υποστήριξη

- Το μεγάλο βάρος η Μητρόπολη, η Φιλότωχος και ο Δήμος Βέροιας

Η μεγάλη άνοδος της ανεργίας σε συνδυασμό με τα κενά του συστήματος κοινωνικής προστασίας έχουν προκαλέσει αξιοσημείωτη αύξηση της φτώχειας.

Πόση ακριβώς είναι η φτώχεια στην Ελλάδα; Και πώς έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια; Η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα δεν είναι ποτέ απλή: εξαρτάται από το πόσο ψηλά ή πόσο χαμηλά θέτουμε το όριο φτώχειας.

Επί πλέον, τίθεται και ένα ακόμη ερώτημα: πόσοι είναι οι συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα που δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ένα βασικό καλάθι αναγκαίων αγαθών, χωρίς να ανατρέξουν σε αποταμιεύσεις του παρελθόντος, είτε να δανειστούν, είτε να αφήσουν απλήρωτους λογαριασμούς;

Τα παραπάνω δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι δείκτες φτώχειας στην Ελλάδα έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας πλέον σε επίπεδα συναγερμού.

Η φτώχεια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί όχι μόνο επειδή η κρίση είναι βαθειά και παρατεταμένη, αλλά και επειδή το σύστημα κοινωνικής προστασίας απέτυχε να ενεργοποιήσει μηχανισμούς στήριξης του εισοδήματος των φτωχών και των ανέργων. Η μείωση του ποσού μηνιαίας επιδότησης ανέργου, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου επιδότησης, αυξάνουν δραματικά το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν κάποιο βοήθημα για να αυτοσυντηρηθούν. Κοντά σ΄ αυτούς και οι νέοι άνεργοι που για την επιβίωσή τους, εξαρτώνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, όσο και πόσο αυτό μπορεί να προσφέρει στήριξη.

Στη Βέροια

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για την περιοχή της Βέροιας, αν και διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Την αγροτική παραγωγή και τον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, όπου κάποια αναγκαία προϊόντα διατροφής, μπορείς να τα βρεις σε αφθονία. Αυτό βοηθάει στον περιορισμό του ποσοστού φτώχειας των κατοίκων της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα. Ευτύχημα για τη Βέροια είναι πως δεν έχουν καταγραφεί άστεγοι και αν παρατηρούνται κάποια φαινόμενα, είτε είναι περαστικοί, είτε είναι περιπτώσεις που ναι μεν βρέθηκαν προσωρινά στα παγκάκια, χωρίς να σημαίνει πως δεν έχουν χώρο στέγασης.

Γι αυτό και δεν συγκαταλέχθηκε η Ημαθία στην πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ωστόσο αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και αν συνεχιστεί η βαθιά κρίση, τότε είναι επακόλουθο να οδηγηθούν σε μαρασμό.

Από την κεντρική εξουσία υπάρχει ο παραδοσιακός υποβιβασμός της πρόνοιας σε «φτωχό συγγενή» του κοινωνικού κράτους, κάτι που δεν συμβαίνει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη του Δήμου Βέροιας και της Ιεράς Μητροπόλεως. Δύο φορείς που σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος για την ανακούφιση των ανήμπορων συμπολιτών μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναζητήσαμε κάποια στοιχεία τα οποία καταδεικνύον την αύξηση της φτώχειας ή τον βαθμό ανάγκης των κατοίκων και στην περιοχή της Βέροιας. 

Το έργο της Ιεράς Μητρόπολης

Από δεκαετίες η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας έχει θεσμοθετήσει τα συσσίτια αγάπης για τους ανήμπορους πολίτες, όχι μόνο στη Βέροια, αλλά και σε όλο το πεδίο αρμοδιοτήτων της.

Όμως χρόνο με τον χρόνο συμπολίτες όλο και περισσότερο προσέρχονται για ένα πιάτο φαγητό ή ένα πακέτο με τρόφιμα. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που συλλέξαμε από την Μητρόπολη Βέροιας.

Προ κρίσης στο συσσίτιο αγάπης που βρίσκεται σε διαμορφωμένη αίθουσα στον περίβολο του Αγίου Αντωνίου, σιτίζονταν ή έπαιρναν φαγητό περί τους 60 πολίτες. Σήμερα  ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε. Όπως μας ενημέρωσαν, διανέμονται 120 μερίδες ημερησίως.

Ένα άλλο ενδεικτικό στοιχείο που καταγράφει την αύξηση των πολιτών που καταφεύγουν σε βοηθήματα είναι τα δέματα τροφίμων. Προ κρίσης σε επίπεδο Νομού, 200 περίπου ήταν οι άποροι που παρελάμβαναν το πακέτο τροφίμων. Σήμερα ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε καθώς έφτασε στους 700.

Το κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας. Κατά την περσινή σχολική περίοδο, σίτισε όλους τους μαθητές του Μουσικού Σχολείο Βέροιας, ενώ ακόμα και σήμερα προσφέρει καθημερινά σε 52 μαθητές ρομά που είναι ενταγμένοι σε δημοτικά σχολεία της πόλης, από ένα σάντουιτς στο πρώτο διάλειμμα.

Ανάλογη είναι η προσφορά επί δεκαετίες και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Βέροιας η οποία καθημερινά σιτίζει 90 άτομα, ενώ στην προ κρίσης εποχή διένειμε 60-65 μερίδες ημερησίως. Η αύξηση είναι μεν σημαντική, αλλά οριακή στις οικονομικές και έμψυχες δυνατότητες της Φιλοπτώχου.

Ο Δήμος Βέροιας

Ένας άλλος «Κόμβος Αλληλοβοήθειας» είναι το δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Βέροιας, υπό την ομπρέλα του ΚΑΠΑ, που στόχο έχει να ανακόψει το αυξανόμενο κύμα φτωχοποίησης στην πρωτεύουσα της Ημαθίας

Έτσι τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Δημοτικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο, τα οποία στηρίζονται στις προσφορές και δωρεές των πολιτών και επιχειρήσεων της πόλης.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, όπως και σε κάποιες άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις, διανέμει δέματα με τρόφιμα και ρούχα, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το κάθε νοικοκυριό που έχει καταγραφεί κατόπιν κοινωνικής έρευνας που έκαναν κοινωνικοί λειτουργοί.

Το 2011 οι συμπολίτες που λάμβαναν το δέμα βοήθειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ήταν μόλις 273 ωφελούμενοι. Λόγω της κρίσης, σήμερα (στοιχεία για όλο το 2014 έως και τον Ιανουάριο 2015) το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Βέροιας μοιράζει δέματα με τρόφιμα και ρούχα σε 700 άτομα. Ένας αριθμός που σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Ένας άλλος «Κόμβος Αλληλοβοήθειας» είναι το Δημοτικό Ιατρείο το οποίο λειτουργεί με την εθελοντική προσφορά του επιστημονικού δυναμικού της Βέροιας. Σ΄ αυτό καταφεύγουν πολίτες της Βέροιας οι οποίοι είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι με χαμηλά εισοδήματα, όπου τους προσφέρονται δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Το 2014 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 προσφέρθηκαν ιατρικές υπηρεσίες σε 715 πολίτες, ενώ το 2012 μόνο 547.

Τέλος συμπληρωματικά, αλλά σημαντικά, λειτουργεί και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Βέροιας. Εκεί καταφεύγουν όσοι είναι ανασφάλιστοι, άνεργοι  και με πολύ χαμηλά εισοδήματα, απ΄ όπου παίρνουν τα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της ασθένειας που έχουν. Τα φάρμακα αυτά προέρχονται και πάλι από προσφορές των συμπολιτών, αλλά και εταιρειών.

Το Νοέμβριο του 2012 επαναλειτούργησε και από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Βέροιας το 2013 παρέλαβαν φάρμακα 456 ωφελούμενοι, ενώ μόνο για το τελευταίο 5μηνο του 2014 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, προμηθεύτηκαν δωρεάν φάρμακα 418 συμπολίτες.

Στα χρόνια της κρίσης μπορεί το κράτος να περιόρισε την «δύναμη» των πολιτών και να τους οδήγησε σε φτωχοποίηση, χωρίς να λάβει μέτρα προστασίας των αδυνάτων και των «πληγέντων», ωστόσο δεν έκαναν το ίδιο οι πολίτες οι οποίοι έδειξαν στο μέτρο του δυνατού την αλληλεγγύη τους στους συνανθρώπους τους. Το περίσσευμά τους κάποιος άλλος το είχε ανάγκη και το χρειάζεται…