ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Πάγωσε» το Σέλι

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ξεκίνησε η σεζόν για τους λάτρεις του σκι σε χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Σκι αλλά και snowboard στις πλαγιές των χιονοδρομικών κέντρων απόλαυσαν χιλιάδες φίλοι του χειμερινού σπορ, προσφέροντας χιλιάδες ευρώ στις τοπικές κοινωνίες.

Το μοναδικό που δεν λειτούργησε είναι αυτό του Σελίου, γιατί έχει την ατυχία να αποτελεί ακόμα κρατική περιουσία. Τιμής ένεκεν!!! Δυστυχώς όμως ότι είναι κρατικό καταρρέει. Και μιλάμε για το Χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου που είναι το πρώτο οργανωμένο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ., εξαιρετικό υψόμετρο στο Βέρμιο, πολύ κοντά σε οργανωμένο οικισμό, το χωριό Σέλι, ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934 ως οργανωμένο κέντρο, χρονιά διοργάνωσης των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων χιονοδρομίας.

Συνήθως η μεγαλύτερη κίνηση επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα γίνεται κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αρκεί να υπάρχει χιόνι. Κι όμως ο καιρός τις μέρες αυτές βοήθησε με την χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και το χιόνι είναι αρκετό και η διατήρησή του ικανοποιητική. Δυστυχώς η κρατική ανεπάρκεια ή επιεικώς σκουριασμένη κρατική μηχανή, δεν επέτρεψε το Χιονοδρομικό του Σελίου να δεχθεί τους χιλιάδες φίλους του, όχι μόνο για σκι και άλλα παραπλήσια σπορ, αλλά και για εναέρια βόλτα με τις καρέκλες.

Βασική αιτία είναι η έλλειψη του απαραίτητου και κατάλληλου εποχικού προσωπικού. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου Κώστα Καραπαναγιωτίδη μας ενημέρωσε ότι «την Δευτέρα έγινε ην προκήρυξη του έργου και μέχρι την Παρασκευή θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο. Έτσι εκτιμώ πως από το Σαββατοκύριακο ακόμη, το Χιονοδρομικό θα είναι σε θέση να λειτουργήσει».

Για την καθυστέρηση που υπήρξε, ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης μας είπε ότι «εμείς οριστήκαμε και αναλάβαμε επίσημα καθήκοντα στις 12 Δεκεμβρίου. Αν και είναι πολύ λίγος ο χρόνος που έχουμε στην διοίκηση, καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες ώστε να είμαστε σε θέση να το λειτουργήσουμε από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Θέλω όμως να κάνω σαφές πως δεν πρόκειται η σημερινή διοίκηση να προβεί σε αυθαίρετες ενέργειες. Τηρούμε πιστά και με διαφάνεια την σχετική νομοθεσία».

Πολλά τα χρέη

Το πρόβλημα «Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου» δεν έχει να κάνει μόνο με τις καθυστερήσεις σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού και βασικής χρηματοδότησης για την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Τα λάθη που έγιναν κατά τα παρελθόντα διαχειριστικά χρόνια, έφεραν συσσώρευση χρεών που με την τακτή ετήσια χρηματοδότηση, δεν μπορούν να καλυφθούν.

Έτσι σήμερα εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού βρίσκονται σε κατάσταση κατάσχεσης από ιδιώτες. Πριν λίγες μέρες με ενέργειες του Κώστα Καραπαναγιωτίδη εκταμιεύτηκαν 45.000 ευρώ, ενώ αποσπάστηκαν υποσχέσεις σύντομα να δοθούν άλλες 70.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι έκτακτη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή χρεών. 

Ιδιώτης ή Δήμος

Τα πάντα όμως είναι ρευστά. Και αυτό το σημειώνουμε γιατί στις 25 Ιανουαρίου έχουμε Βουλευτικές εκλογές και είναι αβέβαιες οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Αν κρίνουμε όμως από την λειτουργία των άλλων Χιονοδρομικών Κέντρων τα οποία παραχωρήθηκαν στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, είναι βέβαιο ότι λειτουργούν περισσότερο εύρυθμα και αποτελεσματικότερα. Σίγουρα κι αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα, μέσα στο γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, αλλά τόσο μεγάλες αγκυλώσεις δεν αντιμετωπίζουν.

Έτσι, λοιπόν, μπροστά στην οικονομική αδυναμία του Κράτους να χρηματοδοτήσει τέτοιους φορείς, αλλά και την πενιχρή οικονομική κατάσταση των Δήμων, όλα δείχνουν πως η καταλληλότερη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση. Κάτι αντίστοιχο που έγινε με τα άλλα χιονοδρομικά κέντρα. Να παραχωρηθούν στους Δήμους και αυτοί να τα εκμισθώνουν σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.