ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αυθαιρεσία και αναρχία στο κυκλοφοριακό κομφούζιο της Βέροιας!

«ΕΠΙΑΣΑΝ» ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ

Τον τελευταίο μήνα και περισσότερο που η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή πλήττονταν καθημερινά από μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις, διογκώθηκε και πάλι το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος. Επιπρόσθετα με την αύξηση της κίνησης των γιορτών, τα μποτιλιαρίσματα έχουν επεκταθεί ακόμα και στις οδικές «αρτηρίες» των εισόδων της πόλης.

Η εφημερίδα μας "βγήκε" σε δυο κεντρικούς δρόμους (Βενιζέλου - Μαλακούση), βράδυ καθημερινής, με την αγορά ανοιχτή και μέσα σε μισή ώρα κατέγραψε με τον φωτογραφικό της φακό την αναρχία και την αυθαιρεσία που υπάρχει στη λειτουργία της κυκλοφορίας και της στάθμευσης σε απαγορευμένα σημεία.

Οι περισσότεροι δρόμοι, λοιπόν, καθημερινά θυμίζουν απέραντα πάρκινγκ... ενώ οι οδηγοί πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, αφού χρειάζονται πέραν του φυσιολογικού χρόνου για να φτάσουν στον προορισμό τους. Και αν το δούμε από την σατιρική του πλευρά, θα σημειώναμε πως δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για μια καταναλωτική και ευημερούσα κοινωνία.

Η ταλαιπωρία και ο εκνευρισμός των οδηγών πρωί πρωί είναι απερίγραπτος! Μία βραδινή έξοδος γίνεται «μαρτύριο». Τα νεύρα στην «τσίτα». Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Όχι μόνο η ίδια η φύση της κίνησης αλλά κι εμείς οι ίδιοι σαν οδηγοί!. Έχετε αναρωτηθεί γιατί πολλές φορές μπλέκουμε σε μποτιλιάρισμα χωρίς λόγο; Σε ώρες αιχμής, σταματούν τα αυτοκίνητά τους για «μισό λεπτό», διακόπτοντας την ροή και φλερτάροντας με τα νεύρα των υπολοίπων.

Επίσης με τα νέα δεδομένα των τριών κεντρικών δρόμων της Βέροιας, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από την ανάπλαση, ένα φορτηγάκι φορτοεκφόρτωσης να σταματήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, τότε επικρατεί το πανδαιμόνιο.

Τα πολλά ΑΝ…

Συνήθως για να «καλυφθεί» η αναρχία και η αυθαιρεσία που υπάρχει, χρησιμοποιούμε πολλά και συνηθισμένα ΑΝ. ΑΝ υπήρχαν πάρκινγκ στις πυλωτές των σπιτιών, ΑΝ υπήρχαν δημοτικά πάρκινγκ και ΑΝ τα αυτοκίνητα για την καθαριότητα έβγαιναν πριν 7:30π.μ., πριν ξεκινήσει η κίνηση των αυτοκινήτων που πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο.

Ναι είναι βάσιμα επιχειρήματα αυτά. Όμως ΑΝ οι πυλωτές σε κάθε οικοδομή δεν ήταν τρεις και τέσσερις, αλλά μία, όπως προβλέπει ο νόμος, τότε θα ελευθερώνονταν θέσεις. ΑΝ υπήρχε ελεγχόμενη στάθμευση με μικρό αντίτιμο στους τρεις κεντρικούς δρόμους της Βέροιας, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι δεν θα τα είχαν παρκαρισμένα για ένα και πλέον οκτάωρο στο κέντρο της πόλης, αλλά λίγο παραέξω. Έτσι πιο εύκολα θα υπήρχαν θέσεις στάθμευσης και λιγότεροι αυτοί που με το αυτοκίνητό τους θα «έκοφταν» βόλτες για να βρουν πάρκινγκ.  

Ο ρόλος της Αστυνομίας

Συνηθισμένο φαινόμενο στη Βέροια είναι το μποτιλιάρισμα-φάντασμα, όπως το αποκαλούν οι ειδικοί και το περιγράφουν ως ένα στένεμα σε μορφή  …λαιμού μπουκαλιού. Έχει τύχει σε όλους μας, να κινούμαστε στο κέντρο της Βέροιας και ξαφνικά η κίνηση να αυξάνεται σε σημείο να σταματήσουμε εντελώς. Mετά κινούμαστε με πρώτη-δευτέρα, περιμένοντας με αγωνία να δούμε τι προκάλεσε το κώλυμα. Κι ενώ περιμένουμε να συναντήσουμε κάποιο μικροατύχημα, μικροοδικά έργα, που να προξένησε όλη αυτήν την ταλαιπωρία, ανακαλύπτουμε ότι δεν υπήρχε τίποτα. Και ως δια μαγείας, η κίνηση επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς. Μόνο που έχουμε χάσει πολύτιμα λεπτά από τη ζωή μας!!!

Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά σε όλα τα παραπάνω φαινόμενα, είναι η αστυνόμευση. Δυστυχώς όμως η έλλειψη αστυνομικών υπαλλήλων στο τμήμα της τροχαίας, κάνει ανεπαρκή την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Εδώ και δέκα μέρες στην πόλη της Βέροιας έκαναν την εμφάνισή τους πρώην δημοτικοί αστυνόμοι οι οποίοι εντάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. Αν και ακόμα δεν ανέλαβαν καθήκοντα με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και την σχετική εκπαίδευση, ωστόσο βοηθούν τους τροχονόμους στην ροή της κίνησης και στις αυθαιρεσίες που παρουσιάζονται.

Σε ευνομούμενες κοινωνίες η πρόληψη προηγείται της καταστολής. Και γι αυτό κεντρικό σύνθημα της Αστυνομίας είναι «χωρίς την δική σας βοήθεια, δεν θα πετύχουμε».