Επιτέλους ας τηρηθεί η νομιμότητα!

Μαρτύριο αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση η προσπάθεια των οδηγών να βρουν μία θέση στάθμευσης στο δρόμο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, αλλά και την υπομονή τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών έχει συμβιβαστεί με τη δυσκολία εύρεσης μίας θέσης στην πόλη της Βέροιας, και επομένως θα κάνουν όσους γύρους χρειαστεί προκειμένου να αφήσουν σε ένα νόμιμο και ασφαλές σημείο το αυτοκίνητό τους.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια μικρή μερίδα οδηγών που θεωρούν ότι ο δρόμος μπροστά από το σπίτι ή το μαγαζί τους αποτελεί μέρος της ιδιοκτησίας τους και κατά συνέπεια η θέση στάθμευσης που βρίσκεται εκεί προορίζεται μόνο για αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν διστάζουν να επιστρατεύσουν καρέκλες, γλάστρες και κάθε άλλου είδους αντικείμενο προκειμένου να κλείσουν τον χώρο. Σύμφωνα, όμως, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Κατ΄ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι' αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Τι κάνει η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας ώστε να αποκαταστήσει την τάξη και τη νομιμότητα;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΕΡΟΙΑ" (10/7/23)