ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Εκλογές 2023: Μεγαλειώδης νίκη της Ν.Δ. - Συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ!

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ (11,7), ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΚΕ (7,2) ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (4,5). ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΙΚΗ» ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ (4,58%). ΝΔ (ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ), ΣΥΡΙΖΑ (ΤΟΛΚΑΣ) ΚΑΙ ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ»

Συντριπτική νίκη τόσο πανελλήνια, όσο και σε επίπεδο Ημαθίας, σημείωσε η Νέα Δημοκρατία στις χθεσινές εκλογές της 21ης Μαΐου. Η Ελλάδα έγινε «μπλε», με μοναδική εξαίρεση το Νομό Ροδόπης, ακόμα και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη έπεισε το 40,79% των πολιτών που προσήλθαν να ψηφίσουν. Το κυβερνών κόμμα σημείωσε αύξηση στο ποσοστό του καθώς το 2019 είχε πάρει 39,85%.

Παράλληλα τρομακτική πτώση σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς κατέρρευσε σε ένα ποσοστό μόλις 20,06% από το 31,50% του 2019.

Φαίνεται πως η τοξική προεκλογική τακτική, η υποσχεσιολογία και τα θεσμικά διλήμματα που έθεσε, αποδείχθηκε ότι δεν «έπιασαν» στο εκλογικό σώμα.

Απεναντίας υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς όλα τα άλλα κόμματα, με την μερίδα του λέοντος να εισπράττουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ενισχυμένο βγήκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το οποίο πέτυχε το πολυπόθητο διψήφιο ποσοστό 11,50%, από το μονοψήφιο 8,10% του 2019 ως Κίνημα Αλλαγής, βάζοντας βάσεις για τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Δείχνει ότι ανακτά δυνάμεις αποσκοπώντας σύντομα και εκμεταλλευόμενο …παρενέργειες στα άλλα κόμματα και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, να επανέλθει ως κόμμα εξουσίας.

Κερδισμένο βγαίνει και το Κομμουνιστικό Κέντρο Ελλάδος (ΚΚΕ) το οποίο πήρε 7,21%, από το 5,30% που είχε στις εκλογές του 2019. Μία αύξηση κοντά στο 2%, που πιθανόν προήλθε από απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία που ψήφισε για πρώτη φορά.

Το 5ο κόμμα το οποίο εισέρχεται στη Βουλή, είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου το οποίο από το 3,70% το 2019, ανήλθε στο 4,45%, δείχνοντας ότι αυξάνεται η αποδοχή του στο εκλογικό σώμα.

Τέλος την έκπληξη έκανε το κόμμα «Νίκη» με πρόεδρο τον δάσκαλο-θεολόγο Δημήτρη Νατσιό το οποίο έφτασε πολύ κοντά στο να μπει στη Βουλή. Μεταξύ των 260 υποψηφίων βουλευτών που έχει στα ψηφοδέλτιά του το κόμμα, εντοπίζεται και η ανιψιά του Αγίου Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου, στην εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων. Η «Νίκη» με ποσοστό 2,92%, ξεπέρασε το «Μέρα25» το οποίο έμεινε εκτός Βουλής με ποσοστό 2,60%, ενώ αισιόδοξο ήταν το ποσοστό 2,88% που πήρε η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Για τη «Νίκη» και την «Πλεύση Ελευθερίας» η πόρτα εισόδου στη Βουλή δεν έκλεισε οριστικά καθώς στο ποσοστό που υπολείπονται για το όριο του 3%, μπορεί να καλυφθεί στις επαναληπτικές εκλογές.

Μετά το νταμπλ σκορ που σημείωσε η Νέα Δημοκρατία η οποία εκλέγει 146 βουλευτές, θα επιδιώξει νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου 2023, έτσι ώστε να πετύχει την αυτοδυναμία, χωρίς να χρειαστεί την συνεργασία με άλλο κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα με την επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική (μπόνους 50 εδρών) θα πάρει μεγάλο αριθμό εδρών που θα ξεπερνάει τους κινδύνους της οριακής πλειοψηφίας.

Τις άλλες έδρες που μοιράζονται τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών, είναι 71 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 41 από το ΠΑΣΟΚ, 26 από το ΚΚΕ και 16 από την «Ελληνική Λύση».

Σύμφωνα με αυτά που δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η απόφασή του είναι να γίνουν επαναληπτικές εκλογές και θα παραδώσει αμέσως την διερευνητική εντολή που θα παραλάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι σαφές πως δεν θα μπει σε «παζάρια».

Τι έγινε στην Ημαθία

Αν ο Νομός Ημαθίας αποτελούσε το …ελληνικό κοινοβούλιο, θα είχαμε συμμετοχή 6 κομμάτων, καθώς τόσα είναι τα κόμματα που ξεπέρασαν το όριο του 3%. Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την «Ελληνική Λύση», η «Νίκη» πήρε το εντυπωσιακό ποσοστό του 4,59%.

Η Νέα Δημοκρατία είχε μικρή μείωση στο ποσοστό της στην Ημαθία. Από το 41,92% του 2019, χθες πήρε 40,87%. Αυτό το ποσοστό της μείωσης είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να πει κάποιος με ασφάλεια προς ποια κομματική διεύθυνση μετακινήθηκε.

Εντυπωσιακή ήταν η μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 26,98% που είχε το 2019, κατέρρευσε στο 17,65%, που στις επαναληπτικές εκλογές μπορεί να κινδυνεύσει να μην πάρει και έδρα. Γιατί με την κατανομή της ενισχυμένης αναλογικής πιθανόν να γίνουν μετακινήσεις ψήφων στην μείζονα και στην ελάσσονα περιφέρεια.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επανέρχεται «ενωμένο-δυνατό» όπως αναφέρει και ένα παλαιό δικό του σλόγκαν. Από το 8,24% που είχε το 2019, χθες αναρριχήθηκε στο 11,33%, αν και οι προσδοκίες στην Ημαθία ήταν μεγαλύτερες κατά μία και δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντική άνοδο παρουσιάζει και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου στην Ημαθία. Από το 5,63% που είχε το 2019, στις χθεσινές εκλογές πήρε 7,81% απορροφώντας μία μερίδα ψηφοφόρων από την «Χρυσή Αυγή» που της απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες.

Βελτιωμένο το ποσοστό και για το ΚΚΕ το οποίο από το 4,68% το 2019, ανέβηκε στο 5,81%, κερδίζοντας ψήφους τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΜΕΡΑ25 που από το 3,06% υποχώρησε στο 1,94%.

Τέλος άνοδο είχε η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου που το 2019 στην Ημαθία πήρε ποσοστό 1,71%, ενώ στις χθεσινές εκλογές ανέβηκε στο 2,82%.

Θρίαμβος Βεσυρόπουλου, ξεπέρασε τις 20.000 -Ποιοι εκλέγονται

Μόνο δικαιωμένος πρέπει να νοιώθει ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Από τις χθεσινές εκλογές φάνηκε ότι αναγνωρίστηκε η προσφορά του στην Ημαθία. Από τις 13.941 ψήφους που πήρε το 2019, ανέβηκε στις 20.002, μία εντυπωσιακή διαφορά που του πιστώθηκε, γιατί συνέβαλε στην κατασκευή του Διοικητηρίου Ημαθίας, στην ένταξη του Διοικητηρίου της Αστυνομίας, στην ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης των εγκαταστάσεων της πρώην Περιφερειακής Αγοράς στην Κουλούρα, την παραχώρηση του παλαιού Δικαστηρίου στον Δήμο Βέροιας, στην επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομίας στη Νάουσα, στην παραχώρηση δημοσίου κτιρίου στον Δήμο Αλεξάνδρειας. Και κοντά σ΄ αυτές τις μεγάλες παρεμβάσεις και μακροχρόνια αιτήματα, να προστεθούν και ενέργειες που είχαν στόχο τις αποζημιώσεις των δενδρωδών, και όχι μόνο, καλλιεργειών.

Η Νέα Δημοκρατία από τις χθεσινές εκλογές καταλαμβάνει δύο έδρες. Εκτός από τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, εκλέγεται βουλευτής και ο Τάσος Μπαρτζώκας με 13.214 ψήφους, ο οποίος έδωσε ομηρική μάχη ψήφων με τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη με 12.833 ψήφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει έναν βουλευτή και αυτός είναι ο Άγγελος Τόλκας που πήρε 4.397 ψήφους, ξεπερνώντας τον εντυπωσιακά πρωτοεμφανιζόμενο Αντώνη Μαρκούλη με τους 3.998 ψήφους.

Ολονύχτιο θρίλερ η έδρα της «Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος»

Ολονύχτιο θρίλερ η έδρα της «Ελληνικής Λύσης – Κυριάκος Βελόπουλος» σε μια αναμέτρηση στήθος με στήθος μεταξύ του Βασίλη Κοτίδη και της Δήμητρας Τρεμπελή. Μέχρι τις 3.00 τα ξημερώματα που έκλεισε η έκδοση η διαφορά τους ήταν μόλις 3 σταυροί (Κοτίδης 1.668 - Τρεμπελή 1.665 σε 270 από τα 284 τμήματα)

Πάντως με τις επαναληπτικές εκλογές υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να γίνουν ανακατατάξεις στην κατανομή των εδρών με τη Νέα Δημοκρατία να εκλέγει και τρίτο βουλευτή, εν προκειμένω τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ενώ η άλλη μία βουλευτική έδρα θα «παίξει» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Ελληνικής Λύσης».

Οι «πρωτιές» και τα «ναυάγια» των κομμάτων στην Ημαθία

Η Νέα Δημοκρατία το μεγαλύτερο ποσοστό κατέκτησε στον Δήμο Αλεξάνδρειας με 45,18%, ενώ το μικρότερο το είχε στον Δήμο Νάουσας με 37,29%. Στον Δήμο Βέροιας πήρε το 39,84%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του στον Δήμο Βέροιας με 18,03%, με το χαμηλότερο στον Δήμο Νάουσας με 17,08%, ενώ στην Αλεξάνδρεια πήρε 17,46%.

Το ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλύτερα στον Δήμο Βέροιας με ποσοστό 12,19%, ενώ η χειρότερή του στην Ημαθία ήταν στον Δήμο Νάουσας με 9,65%. Στην Αλεξάνδρεια, που διατηρούσε για χρόνια έναν καλό πυρήνα, πήρε 11,45%.

Το ΚΚΕ, όπως αναμενόταν άλλωστε, το καλύτερο ποσοστό το πήρε στον Δήμο Νάουσας με 8,66%, ενώ το χειρότερο στον Δήμο Αλεξάνδρειας με 3,30%. Στη Βέροια στο 5,98%.

Η «Ελληνική Λύση» τα πήγε πολύ καλά στη Νάουσα όπου πήρε το 8,19% των ψήφων, με τον Δήμο Βέροιας να της δίνει το μικρότερο ποσοστό στην Ημαθία με 7,45%. Στον Δήμο Αλεξάνδρειας πήρε, σχεδόν το ίδιο με τον Δήμο Νάουσας, με ποσοστό 8,07%.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι και η καταγραφή των ποσοστών που πήρε το κόμμα «Νίκη» στους τρεις Δήμους της Ημαθίας. Στον Δήμο Νάουσας ποσοστό 6,96%, στον Δήμο Αλεξάνδρειας 3,94% και στον Δήμο Βέροιας 3,74%.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΕΡΟΙΑ» (22/5/23)