ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Σε ένα χρόνο τα θεμέλια…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ. ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ. ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (27/3/23)

Με συντονισμένες ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ημαθίας, την καταλυτική παρέμβαση του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και τις ενέργειες όλων των Βουλευτών των τελευταίων χρόνων, επιλύεται το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας στη Βέροια.

Ήδη ολοκληρώθηκε ο Δημόσιος, διεθνής, ηλεκτρονικός διαγωνισμός που προκήρυξε η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» με κλειστή διαδικασία, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση Κτιρίων Στέγασης Υπηρεσιών πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων στην Επικράτεια μέσω ΣΔΙΤ», συνολικού κόστους επένδυσης 50 εκ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των κτιρίων πέντε (5) Αστυνομικών Διευθύνσεων σε Βέροια, Πάτρα, Καρδίτσα, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για σύγχρονα κτίρια που θα ικανοποιούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές σχετικά με την ασφάλεια και τη λειτουργία τους. Μεταξύ άλλων, θα διαθέτουν χώρους προσωρινής κράτησης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους φύλαξης πειστηρίων, αποθήκες όπλων, σκοπευτήρια ενώ παράλληλα θα λειτουργούν χώρος κυλικείου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσες εκπαίδευσης. Τα κτίρια θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες και τους εργαζόμενους και θα συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών και προανακριτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, επιλύεται το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. καθώς η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών σε νέα, σύγχρονα κτίρια με τους απαραίτητους χώρους και υποδομές θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτές.

«Ήδη ολοκληρώθηκε ο δημόσιος διαγωνισμός για τον ανάδοχο εκτέλεσης του έργου. Έχουν καταθέσει τις προσφορές τους έξι ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων ο ένας που θα μειοδοτήσει, θα αναλάβει την ανέγερση και των πέντε Αστυνομικών Μεγάρων, εκ των οπίων το ένα της Ημαθίας στη Βέροια» μας είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας Απόστολος Μούρτης και πρόσθεσε πως «για το κτήριο της Βέροιας θα προβλέπονται κάτι λιγότερο από 8 εκ. ευρώ. Με το άνοιγμα των προσφορών που θα γίνει αυτό το διάστημα, εκτιμάται από το Αρχηγείο της Αστυνομίας πως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα υπογραφεί η σύμβαση με τον μειοδότη, ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια».

Έγιναν οι πρώτες σωστικές ανασκαφές

Το νέο Αστυνομικό Μέγαρο 4.000 τετραγωνικών μέτρων συνολικού εμβαδού, θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 6.5 στρεμμάτων περίπου και βρίσκεται δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο στη Βέροια. Ήδη στο οικόπεδο έγιναν οι πρώτες ανασκαφικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, βρέθηκαν κάποια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα, αλλά αυτά αποσύρθηκαν και έτσι δόθηκε η έγκριση για εργασίες θεμελίων, όταν θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

«Έγιναν ήδη σωστικές ανασκαφές σε συγκεκριμένα σημεία του οικοπέδου, βρέθηκαν κάποια ευρήματα τα οποία αφαίρεσε η Αρχαιολογία για να τα αναδείξει στον φυσικό της χώρο, σε έναν αρχαιολογικό χώρο» με είπε ο Απόστολος Μούρτης.

Απόστολος Μούρτης: Ένας μεγάλος και διαρκής αγώνας

Το storyμε την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου ξεκίνησε από τις αρχές του 2000. Παρόλα αυτά όμως δεν είχε γίνει κάτι. Το έργο είχε βαλτώσει. Έτσι το 2012 αποφάσισε να το «τρέξει» η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας (ΕΑΥΝΗ), γιατί υπήρχε αδιαφορία από την φυσική ηγεσία και δεν αναλάμβανε κανένας ένα χρονοβόρο έργο. Το πήρε στην «πλάτη» της η ΕΑΥΝΗ και ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής Νίκος Μπαντουβάκης αναζήτησε, βρήκε και παρέδωσε τον φάκελο της πρότασης ανέγερσης.

Ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας Απόστολος Μούρτης και τα άλλα μέλη των εκάστοτε διοικήσεων ήταν αποφασισμένα να φέρουν εις πέρας τον στόχο τους. Μάλιστα ο Απόστολος Μούρτης έφτασε στο σημείο να απειλήσει και με απεργία πείνας, αν δεν εντάσσονταν το έργο στο πρόγραμμα του ΣΔΙΤ.

«Ήταν ένας διαρκή αγώνας που κράτησε πολλά χρόνια. Είχαμε την ατυχία και το ευτύχημα να ασχοληθούμε εμείς με το έργο, ως ΕΑΥΝ Ημαθίας, από το 2012, που ήταν μνημονιακά χρόνια που καθιστούσαν μεγάλες δυσκολίες για να εντάξεις και να οικοδομήσεις τέτοια μεγάλα έργα. Κάπου εκεί βρήκαμε πολλές αντιστάσεις. Παρόλα αυτά «τρέχαμε» μικρές, μικρές, διαδικασίες, έτσι ώστε να φτάσουμε στο σήμερα. Μία από αυτές τις μικρές διαδικασίες ήταν και οι σωστικές ανασκαφές οι οποίες δεν είχαν περατωθεί.  Είχαν ένα αρκετά μεγάλο κόστος, το οποίο μειώθηκε, κυρίως με την βοήθεια του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και των άλλων βουλευτών μας» μας είπε ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ημαθίας και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να πω ότι με αποφασιστικότητα του Υφυπουργού Οικονομικών, στο …παρά πέντε μεσολάβησε για να ενταχθεί τελικά το κτήριο της Ημαθίας μεταξύ των πέντε του προγράμματος του ΣΔΙΤ. Γιατί μέχρι το …παραπέντε, η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Ημαθία, ήταν εκτός. Για να είμαι και ακριβοδίκαιος, όλοι οι βουλευτές με παρεμβάσεις τους βοήθησαν όταν ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, για να μπει η Ημαθία στο πρόγραμμα. Επίσης μεγάλη συμβολή είχε και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Διονύσης Κούγκας καθώς από τους Διευθυντές του 2012 και μέχρι σήμερα που πέρασαν από την Διεύθυνση, είναι αυτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που βοήθησε πάρα πολύ στα διαδικαστικά ζητήματα της ανέγερσης. Σε αυτό το στάδιο, συμβολή είχαν όλοι».

Θα στεγαστεί και η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, αν…

Το επόμενο ερώτημα-προβληματισμός μας, είχε να κάνει με την συστέγαση άλλων όμορων υπηρεσιών της αστυνομίας στο νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Απ΄ ότι μας είπε ο Απόστολος Μούρτης, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Αυτό που υπάρχει σαν πρόβλεψη, είναι η τυχόν εγκατάσταση της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, όταν και αν αυτή θα συσταθεί. 

«Η ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση αναδιοργάνωση, κλείσιμο υπηρεσιών (όπως ο σταθμός συνοριοφυλάκων στους Γεωργανούς) και συστέγασή τους σε αυτό το κτήριο. Αντίθετα αυτό που προβλέπεται είναι η συστέγαση στο νέο Μέγαρο η μελλοντική Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων» μας είπε και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «εκεί βέβαια υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση αν θα ανοίξουν οι πέντε Τροχαίες Αυτοκινητοδρόμων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, αν θα πρέπει να λειτουργήσουν παραπλεύρως της Εγνατίας ή θα μπορούν να στεγαστούν σε άλλα κτήρια, όπως εμείς θα διαθέτουμε το νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Φτιάχνουμε νέους χώρους για μια αστυνομία, των επόμενων 20 και 30 ετών, για να μπορέσουμε να προβλέψουμε και να στεγάσουμε υπηρεσίες που δεν έχουμε ακόμα».

Μετατρέπεται σε Διοικητικό Κέντρο

Είναι ξεκάθαρο πως με την ύπαρξη του Δικαστικού Μεγάρου και την μελλοντική συνύπαρξη με το Διοικητήριο και το Αστυνομικό Μέγαρο, η περιοχή στην είσοδο της Βέροιας από την Εγνατία Οδό, μετατρέπεται σε Διοικητικό Κέντρο. Τρεις δομές με αλληλένδετες, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών. Και αυτό πιθανότατα, κατά τον Πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων, να έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ ανέγερσης νέου Αστυνομικού Μεγάρου.

«Στην κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στον συγκεκριμένο έπαιξε και αυτό τον ρόλο του. Γιατί παραδίπλα είναι το Δικαστικό Μέγαρο το οποίο έχει υπηρεσίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την Αστυνομία. Επίσης πρέπει να έπαιξε τον ρόλο του και το γεγονός ότι από την άλλη μεριά, δίπλα, θα γίνει το Διοικητήριο. Σαφώς υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο υπηρεσιών μεγάλη σύνδεση. Τα νέα κτήρια των υπηρεσιών, βοηθούν σημαντικά στο έργο των εργαζομένων σ΄ αυτές για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες» μας είπε ο Απόστολος Μούρτης και κατέληξε:

«Επίσης το νέο Αστυνομικό Μέγαρο θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους κρατουμένους. Έχουμε ανθρώπους που αναγκαστικά φέρνουμε μέσα στο κτήριό μας. Σ΄ αυτούς τους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες». 

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (27/3/23)