ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνεχίζει να ρυπαίνει ο Βιολογικός Καθαρισμός Βέροιας - Όποιος συγκαλύπτει, είναι συνένοχος

Η ρύπανση που προκαλείται από την λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού Βέροιας, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, πως η ρύπανση της 31/12/2022 ήταν αποτέλεσμα βλάβης στις αντλίες, δύο μέρες μετά την συνεδρίαση, το Σάββατο 11 Μαρτίου, η ρύπανση συνεχίστηκε με την διάχυση αποβλήτων στην τάφρο «66».

Έτσι η Οικολογική Ομάδα Βέροιας που εντόπισε τη νέα ρύπανση που προκαλούσε ο Βιολογικός Καθαρισμός, κάλεσε τον Δήμαρχο Βέροιας για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι το πρόβλημα που προκαλείται, χωρίς αυτήν την φορά να υπάρχει κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα που να μην λειτουργούν οι αντλίες και γενικότερα το σύστημα.

Σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι, μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας επισκέφθηκαν και πάλι τον Βιολογικό Καθαρισμό Βέροιας όπου διαπίστωσαν και πάλι ότι όχι μόνο έβγαιναν υγρά ανεπεξέργαστα απόβλητα, αλλά και τεμάχια από χαρτιά και άλλα αντικείμενα, όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε.

Αλήθεια πότε θα ληφθούν αστραπιαία μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Γιατί μένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι; Μπορεί ο εταιρεία διαχείρισης του Βιολογικού Καθαρισμού που εφαρμόζει την μέθοδο του Γιώργου Γκανάτσιου, να διαβεβαιώνει ότι «όλα βαίνουν καλώς» με την επεξεργασία των λυμάτων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική και επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις και ανησυχίες της Οικολογικής Ομάδας; Δεν θα πρέπει να αναθεωρηθεί η συμβατική σχέση με την εταιρεία του Γκανάτσιου που ακολουθεί δική του μέθοδο επεξεργασίας λυμάτων και όχι αυτήν που ακολουθούν οι άλλοι Βιολογικοί Καθαρισμοί ανά την χώρα;

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ως πολιτικός προϊστάμενος, μετά από τα νέα κρούσματα ρύπανσης γιατί παραμένει στην θέση του; Δεν θα έπρεπε να παραιτηθεί από αυτήν, τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας; Υποτίθεται ότι ασκεί έλεγχο και έχει την πολιτική βούληση. Δεν μπορεί σήμερα η Οικολογική Ομάδα Βέροιας να καταγγέλλει τον Βιολογικό Καθαρισμό Βέροιας, ως τον μεγαλύτερο μολυντή του περιβάλλοντος στην Ημαθία και ο Διαμάντης να παραμένει στην θέση του. Ποιος, αυτός που ως πρόεδρος υπεραμυνόταν τον βιολογικό καθαρισμό, αυτόν που τελικά είναι, κίνδυνος θάνατος για την δημόσια υγεία.

Σας παραθέτουμε την χθεσινή ανακοίνωση της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, ενώ επαναλαμβάνουμε ότι και σήμερα Δευτέρα το πρόβλημα με την ρύπανση συνεχίστηκε:

«Δύο μέρες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με μοναδικό θέμα τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, που διήρκησε 4.5 ώρες, επανερχόμαστε. Σήμερα 11 Μαρτίου 2023, ο βιολογικός της Βέροιας, ξαναέδειξε ότι δεν λειτουργεί έστω στοιχειωδώς και είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του Νομού. Το απόγευμα, κλήθηκε η Αστυνομία πάλι και αμέσως ξαναήρθε στο σημείο που αδειάζει τα απόβλητα στην Τάφρο 66 ο βιολογικός. Οι εικόνες ίδιες με την 31-12-2022, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Αφόρητη δυσοσμία που δεν μπορεί να αποδοθεί στις φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, ειδοποιήθηκε και ο Δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεοδωρίδης Θεόδωρος, που ήρθαν στο σημείο να δουν. Και είδαν. Στη συνέχεια μπήκαμε όλοι μέσα στις εγκαταστάσεις, όπου ειδοποιημένοι από τον Δήμαρχο, ήρθαν και οι κύριοι Διαμάντης, Μπίσμπας και ο ηλεκτρολόγος. Εκεί, μπροστά σε όλους και στα όργανα της τάξης, ο ηλεκτρολόγος έδειξε στους κλειδωμένους ηλεκτρικούς πίνακες ότι τώρα, δεν «έπεσε» κάποιος ρελές, θερμικό, ινβέρτερ ή κάποιος πρόεδρος για να σπάσει το σκαφοειδές οστό. Οι αντλίες δεν είχαν πρόβλημα. Μπορεί να μας παιδέψει ακόμη περισσότερο η όλη αυτή γελοιότητα περί εξαφάνισης ύλης που την υπερασπίζεται σύσσωμη η Διοίκηση ως συνένοχη αλλά, στο τέλος τα πράγματα θα ισορροπήσουν. Οι πολλές ανοησίες που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα ξαναακουστούν. Όπως έχουν όλα ένα όριο, έχει και το θράσος. Όλα αυτά τα σημερινά, δυο μέρες μετά την … διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί μέσα οι εκλεγμένοι, ας διαλέξουν. Την αξιοπρέπειά τους ή…Και κάτι τελευταίο. Τελικά είναι τόσα πολλά τα λεφτά που στριφογυρίζουν γύρω από τον «βιολογικό καθαρισμό» και τις δεξαμενές των ακατέργαστων λυμάτων; Να ψάξουμε κάτι άλλο ίσως; (Η σημερινή τρεχάλα, τελείωσε στις 10 το βράδυ, με την κατάθεση στο Αστυνομικό τμήμα)»

Για την Οικολογική Ομάδα Βέροιας:

Νίκος Ασλάνογλου

Για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ:

Η Επταμελής Γραμματεία

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Φ. Γερόπουλος(Βόλος) 6975-661819,Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384, Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141

Μετά την σημερινή, Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, αυτοψία που έκαναν τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, εξέδωσαν την παρακάτω πολύ σύντομη ανακοίνωση:

"Οι εικόνες είναι σημερινές από τον Βιολογικό καθαρισμό Βέροιας.

Ήμαρτον. Επιτέλους ρε σεις.

Όποιος συγκαλύπτει αυτήν την επικίνδυνη γελοιότητα, είναι συνένοχος.

Αφορά την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία και την ανύπαρκτη Διοίκηση σε κάθε μορφή της".

πηγή: 24oresimathia.gr