ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

"Πυρετός" στις προεκλογικές διεργασίες των συνδυασμών σε Δήμο Βέροιας και Εθνικές Εκλογές

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ Η ΣΥΡΜΟΥΛΑ ΤΖΗΜΑ;

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (20/2/23)

Αν και ο χρόνος μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μακρύς (8 και 15 Οκτωβρίου 2023), ωστόσο μέρα με τη μέρα ανεβαίνει το προεκλογικό …θερμόμετρο, μιας και είναι έντονες οι διεργασίες σχηματισμού συνδυασμών που θα φέρουν το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα των υποψηφίων δημάρχων.

Σχεδόν οκτώ μήνες πριν τις εκλογές και όπως ήταν αναμενόμενο ο νέος νόμος προκαλεί δυσκολίες και ζητήματα στην σύνθεση των συνδυασμών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και συνεργασίες που θα προκαλέσουν ιδιαίτερο θόρυβο.

Και επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για συνδυασμούς που δείχνουν αδράνεια, μάλλον αυτό είναι επιφανειακό και πολύ πιθανόν να δούμε δυναμικές κινήσεις να εμφανίζονται στο προσκήνιο μέσα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τις εκλογές στον Δήμο Βέροιας και ιδιαίτερα μετά την απόσυρση ενδιαφέροντος του μέχρι πρότινος υποψηφίου Δημάρχου Φώτη Κουτσουπιά. Μια αποχώρηση από τα αυτοδιοικητικά δρώμενα που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς στην αρχή φάνταζε ότι αυτή η προσπάθεια θα εκτόπιζε άλλους υποψηφίους, αλλά τελικά «ναυάγησε» μετά από συνάντηση του Φώτη Κουτσουπιά με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα.  

Οι πληροφορίες λένε ότι στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το «χρίσμα» από το κυβερνών κόμμα. Όχι γιατί δεν κρίθηκε κατάλληλη η επιλογή του, αλλά γιατί η Νέα Δημοκρατία (πιθανόν και τα άλλα τα κόμματα), μάλλον δεν θέλουν να δώσουν «χρίσματα» και «στηρίξεις» σε συνδυασμούς, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό έχει λογική εξήγηση λόγω των εθνικών εκλογών, οι οποίες θα προηγηθούν των δημοτικών και περιφερειακών, κάτι που επισημάναμε και σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας.

Φώτης Κουτσουπιάς: Θα στηρίξω τον υποψήφιο Δήμαρχο της παράταξής μας…

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Φώτης Κουτσουπιάς στην δήλωση απόσυρσης του ενδιαφέροντός του για τον Δήμο Βέροιας, «θα στηρίξω τον υποψήφιο Δήμαρχο της παράταξής μας…» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι παραμένει πιστός «στρατιώτης» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος να μην θεωρεί ως διασπαστική η υποψηφιότητά του.

«Με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση της πολιτικής κατάστασης, δηλώνω ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου για δήμαρχος στον Δήμο Βέροιας. Η διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος στον ιστορικό μας Δήμο, δεν ήταν για μένα μια πάλη συμφερόντων, αλλά ένας αγώνας αρχών. Στο κάλεσμα μου, για μία καλύτερη Βέροια, ανταποκρίθηκαν αρκετοί συμπολίτες. Όλους αυτούς τους ευχαριστώ από καρδιάς» ανέφερε στην δήλωσή του ο Φώτης Κουτσουπιάς και πρόσθεσε:

« Ωστόσο ο τόπος μας έχει αυτήν την ώρα ανάγκη από σύμπνοια και ομόνοια και εγώ προσωπικά δεν θέλω να διχάσω αλλά να ενώσω. Δηλώνω επίσης ότι θα στηρίξω την προσπάθεια επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας όπως και τον υποψήφιο δήμαρχο της παράταξής μας».

Ποιος όμως θα είναι ο συνδυασμός της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Βέροιας; Προφανώς για την ώρα ο συνδυασμός του πρώην Βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη. Όμως όλα είναι υπό αίρεση αφού ναι μεν ο πρώην Βουλευτής διαθέτει το ειδικό βάρος του αδιαμφισβήτητου κομματικού στελέχους, αλλά από την άλλη σχηματίζει, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ένα πολυκομματικό ψηφοδέλτιο υποψηφίων, το δεύτερο μέρος του οποίου θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υποψηφιότητα του Παύλου Παυλίδη ο οποίος όπως μας είπε, ήδη έχει μια δημοτική ομάδα, αλλά παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους πολίτες για να τεθούν υποψήφιοι με τον συνδυασμό «Συνδημότες».

Ο Παύλος Παυλίδης πιστεύει ότι στην τελική μάχη των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Βέροιας, οι «Συνδημότες» θα συσπειρώσουν όλες τις δυνάμεις και την πλειοψηφία των δημοτών, ώστε να φύγει από την διοίκηση ο νυν Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και οι σύμβουλοί του.   

Διαλέγει άλλον δρόμο η Συρμούλα Τζήμα

Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έβλεπαν ως μία πολύ καλή και ενωτική επιλογή μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της, συνεργαζόμενης, νυν Αντιδημάρχου Παιδείας Συρμούλας Τζήμα-Τόπη.

Οι πληροφορίες μας λένε πως η νεαρή δικηγόρος ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για τη Βέροια και γενικότερα τον τόπο της. Ωστόσο εκτιμά ότι στην προκειμένη φάση δεν πρέπει να είναι υποψήφια, ούτε για Δήμαρχος, ούτε και ως δημοτική σύμβουλος με κάποιον συνδυασμό.

Εκείνο που εξετάζει πολύ σοβαρά είναι η περίπτωση να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, κάτι που θα αποτελέσει και crash test για μια επόμενη κίνηση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Πάντως πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα στηρίξει ψηφοδέλτιο που θα έχει το «χρώμα» της Νέας Δημοκρατίας, και θα δώσει τον δικό της αγώνα για την επικράτηση αυτού του συνδυασμού. 

Τέλος όσον αφορά τους υπόλοιπους συνδυασμούς, δεδομένες είναι οι υποψηφιότητες του δικηγόρου Θεόφιλου Κορωνά και του Πυροσβέστη Γιώργου Μελιόπουλου ο οποίος θα είναι ο μοναδικός που θα έχει ξεκάθαρα «χρίσμα» από κάποιο κόμμα και συγκεκριμένα από το ΚΚΕ.

Ο Θεόφιλος Κορωνάς ναι μεν είναι επιλογή στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή αποτελεί «αντίβαρο» του νυν Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη στον κεντροαριστερό χώρο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στους συσχετισμούς δυνάμεων.  

Ο δε νυν Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης με την «Δράση και Γνώση» μπορεί να προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν «αξίωσε» να του δοθεί κάποιο κομματικό «χρίσμα» και το ίδιο θα κάνει και τώρα, αφού ήδη στον συνδυασμό του έχει συμβούλους και υποψηφίους απ΄ όλους, σχεδόν, τους κομματικούς χώρους.

Στα πλεονεκτήματά του για την τελική έκβαση των εκλογών, είναι τα πολλά «εργαλεία» διοίκησης που έχει στα χέρια του και φυσικά ένα έργο το οποίο, όπως λένε οι συνεργάτες του, μπορεί αν μην είναι «ορατό» στο βαθμό που αξίζει, αλλά όταν θα γίνει ο απολογισμός της πενταετούς θητείας όλοι θα δουν τι έργο έχει παραχθεί για το χθες, το σήμερα και το αύριο.  

Κλείνοντας το σημερινό ρεπορτάζ για το statusπου υπάρχει σήμερα με τις εκλογές στον Δήμο Βέροιας, από την απόσυρση της υποψηφιότητας του Φώτη Κουτσουπιά, έμειναν «ορφανές» κάποιες ηχηρές υποψηφιότητες, και ήδη επικεφαλείς των άλλων συνδυασμών «φλερτάρουν» να τους εντάξουν στο …ρόστερ τους, χωρίς κανένας να είναι βέβαιος που θα καταλήξουν!!!

Σε αναμονή των γυναικών στη Νέα Δημοκρατία

Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές που προηγούνται και θα επηρεάσουν πολλά στις δημοτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, το κυβερνών κόμμα «κόλλησε» στην επιλογή των δύο γυναικών που θα πρέπει να είναι υποψήφιες στην Ημαθία.

Οι υποψηφιότητες των τριών Βουλευτών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, Τάσου Μπαρτζώκα και Λάζαρου Τσαβδαρίδη, θεωρούνται δεδομένες …εξ οφίτσιου!!! Την τετράδα των ανδρικών υποψηφιοτήτων συμπληρώνει ο Γιώργος Γουλτίδης ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι αποτελεί εισήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Έτσι απομένουν οι δύο θέσεις γυναικών για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ημαθία και η μία θα προέρχεται από τη Νάουσα και η άλλη από τη Βέροια. Για την υποψηφιότητα από τη Νάουσα, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η γιατρός Στέλλα Αραμπατζή φέρεται να είναι η επικρατέστερη, ενώ σοβαρή είναι και η διάθεση να πάρει θέση στο ψηφοδέλτιο της Τζωρτζίνας Αθανασίου, σύζυγος του Σταυρου Βαλσαμίδη, η οποία έχει ενταχθεί και στο Μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Για την γυναίκα υποψήφια, έγινε η πρόταση στην Συρμούλα Τζήμα-Τόπη, αλλά η νεαρή δικηγόρος επιχειρηματολογώντας σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, τους έπεισε ότι δεν είναι η κατάλληλη εκλογική αναμέτρηση για να κατέλθει ως υποψήφια βουλευτής, κάτι που έγινε αποδεκτό.

Έτσι η γυναικεία υποψηφιότητα που θα προέρχεται από τη Βέροια, φαίνεται ότι θα είναι της οδοντιάτρου Μαρίας Αλδάκου η οποία εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να τεθεί στην λαϊκή ετυμηγορία.

Πάντως στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας «πιέζονται» χρονικά να καταλήξουν στις καταλληλότερες επιλογές των γυναικείων υποψηφιοτήτων στη Νέα Δημοκρατία με τις επιλογές να περιορίζονται στις τρεις προαναφερόμενες, εκτός αν στο τέλος βγει κάποιος   …άσος από το μανίκι!!!

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο και ξεκίνησε…

Στο κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα δείχνουν πως οι επιλογές των υποψηφίων έχουν κατασταλάξει, ωστόσο δεν προχώρησε η επισημοποίηση των ονομάτων, προφανώς για δύο λόγους:

Ο ένας λόγος έχει να κάνει με την τακτική περιμένοντας να εξαγγελθεί η ημερομηνία των εκλογών και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να γίνει κάποια διορθωτική κίνηση της τελευταίας στιγμής.

Ο άλλος λόγος προφανώς οφείλεται στην απόφαση να υπάρχει ή όχι ποσόστωση 50% στις γυναίκες, όπως είχε προαναγγείλει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Αν δηλαδή στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας θα είναι τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες ή τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες.

Πάντως δεδομένες είναι οι υποψηφιότητες του νυν βουλευτή Άγγελου Τόλκα, της πρώην βουλευτίνας Φρόσως Καρασαρλίδου, του γιατρού Πέτρου Τσαπαρόπουλου, του δικηγόρου Αντώνη Μαρκούλη.

Σε περίπτωση που θα είναι τρεις οι γυναίκες, τότε υποψήφιες θα είναι επίσης η Βαρβάρα Σαράντη και η Φανή Γιωτάκη από το Πλατύ. Αν είναι δύο οι υποψήφιες, τότε μαζί με την Φρόσω Καρασαρλίδου θα επιλεγεί η Φανή Γιωτάκη και θα κρατηθεί η μία θέση άνδρα, ανάλογα με την τακτική και τους συσχετισμούς που θα υπάρξουν μετά τον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζεται πιο έτοιμο να μπει στην εκλογική μάχη. Ήδη παρουσίασε την πλήρη σύνθεση του ψηφοδελτίου στην Ημαθία το οποίο απαρτίζεται από την Ολυμπία Αποστόλου, τον Μπάμπη Γκιόνογλου, τον Σάκη Δέλλα, την Σοφία Πάσχου, τον Τάσο Σιδηρόπουλο και τον Νίκο Τσιαμήτρο.  

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την δική μας μάχη για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για να οδηγήσουμε την δημοκρατική μας παράταξη εκεί που αξίζει να βρίσκεται. Οι πολίτες της Ημαθίας αν δώσουν ισχυρό ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, τότε αυτό μπορεί να κάνει πράξη τις θέσεις του πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας και του τόπου μας» μας είπε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ οικονομολόγος Νίκος Τσιαμήτρος.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (20/2/23)