ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Υποψήφιοι για… κάλπη!

ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΒΕΡΟΙΑΣ. ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΓΟΥΛΤΙΔΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (5/12/22)

Με τις κάλπες να έρχονται όλο και πιο… κοντά στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός, καθώς πρέπει να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν με τα ψηφοδέλτια. Τα σενάρια για εκλογές στην καρδιά του χειμώνα ή το αργότερο στις αρχές του Μάρτη, έχουν πάρει φωτιά, με την κυβέρνηση να παίρνει τις τελικές αποφάσεις μέσα στον Γενάρη για το timing της επόμενης αναμέτρησης.

Μέχρι τότε εντείνονται οι διεργασίες για την οριστικοποίηση των προσώπων, που θα  ριχθούν στο  κυνήγι του σταυρού. Στόχος βέβαια είναι να βρεθεί η σωστή …ισορροπία ανάμεσα στα γνωστά ονόματα  με μακρά πορεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα και στα «φρέσκα» πρόσωπα που θα στείλουν μήνυμα ανανέωσης.

Την ίδια στιγμή τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη έτοιμα  τα διλήμματα και το αφήγημα των επόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν. Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει το στόχο της αυτοδυναμίας και θα πορευθεί στο δρόμο προς τις κάλπες θέτοντας στους ψηφοφόρους το ερώτημα «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση και κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής (ακρίβεια, υποκλοπές, διαχείριση πανδημίας κ.α.).

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, με τα κόμματα να ανεβάζουν ταχύτητες για να αντιμετωπίσουν  την λεγόμενη …χαλαρή ψήφο. Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση, η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2020 και με βάση τον οποίο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία.

Έκπληξη στη ΝΔ με Γιώργο Γουλτίδη;

Επιχείρηση συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων αλλά και πολιτικά ανοίγματα σε ένα κεντρώο ακροατήριο είναι σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία. Για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος στην Ημαθία, δεδομένες είναι οι υποψηφιότητες των τριών νυν βουλευτών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, Τάσου Μπαρτζώκα και Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Έτσι απομένουν τρεις θέσεις για το πλήρες ψηφοδέλτιο, εκ των οποίων οι δύο θα είναι, υποχρεωτικά, γυναίκες. Στην επιλογή υποψηφίων από το γυναικείο φύλλο, τα πάντα είναι ανοιχτά. Προηγούνται στις προτιμήσεις η Νίκη Καρατζιούλα που στις προηγούμενες εκλογές είχε κάνει καλή παρουσία και η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, υπό την προϋπόθεση να το επιθυμούν και οι ίδιες. Σε αντίθετη περίπτωση συζητιόνται τα ονόματα της Στέλλας Αραμπατζή από τη Νάουσα, της Αντιδημάρχου Βέροιας Συρμούλας Τζήμα-Τόπη και της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Όλγας Μοσχοπούλου.   

Μία υποψηφιότητα που ηχεί δυνατά στα πολιτικά δεδομένα της Ημαθίας, είναι το όνομα του Γιώργου Γουλτίδη. Μια υποψηφιότητα που προέρχεται από τον χώρο του (παραδοσιακού) ΠΑΣΟΚ και αποτελεί εισήγηση ενός ισχυρού πολιτικού παράγοντα που πρόσφατα μετακόμισε από το Κίνημα στη Νέα Δημοκρατία. Με την υποψηφιότητα αυτή, η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να κερδίσει επιπλέον ψήφους από την δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία.

Τρεις άνδρες, τρεις γυναίκες στον ΣΥΡΙΖΑ;

Με στόχο ένα ευρύ άνοιγμα στην κοινωνία και με ανανεωμένα ψηφοδέλτια σκοπεύει να δώσει την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι συζητήσεις προχωράνε με εντατικούς ρυθμούς, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένο πως η κυβέρνηση «θα επιχειρήσει να αποδράσει μέσω εκλογών τον χειμώνα».

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στα ψηφοδέλτια θα υπάρξει ποσόστωση 50-50 σε άνδρες και γυναίκες. Στους άνδρες η βέβαιη επιλογή είναι του νυν βουλευτή Άγγελου Τόλκα. Από κει και πέρα ο Αντώνης Μαρκούλης, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος και ο πρώην Βουλευτής Χρήστος Αντωνίου, διεκδικούν τις άλλες δύο ή τρεις θέσεις ανδρών στο ψηφοδέλτιο, ανάλογα με την ποσόστωση. Όσον αφορά το ενδιαφέρον του εργαζόμενου στο Νοσοκομείο Βέροιας Βασίλη Κωνσταντινόπουλου, φαίνεται ότι ατονίζει.

Όσον αφορά τις γυναίκες, δεδομένη είναι η υποψηφιότητα της πρώην βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου, ενώ ισχυρή φέρεται και η υποψηφιότητα της δικηγόρου από την Αλεξάνδρεια Φανής Γιωτάκη η οποία εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της.

Στην περίπτωση ου ισχύσει η σκέψη για ποσόστωση 50-50 ανδρών-γυναικών στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η τρίτη γυναικεία υποψηφιότητα θα είναι της Βαρβάρας Σαράντη.   

Τέλος ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης δεν ενδιαφέρεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, δίνοντας χώρο σε νέα πρόσωπα, αν και σαν ενεργός πολίτης δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για το πολιτικό γίγνεσθαι.

Restart του ΠΑΣΟΚ με ανανέωση

Με εντολή Ανδρουλάκη φαίνεται ότι «κλείδωσαν» τα πρώτα ονόματα για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα το ποσοστό φτάνει στο 80% για την Ημαθία και η μία ή δύο εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με κινήσεις τακτικής , αλλά και εσωκομματικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Μετά τον θάνατο του Φώτη Καραβασίλη, όλες οι υποψηφιότητες ξεκινούν από μηδενική βάση, στην προσπάθεια …restart που κάνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπό την ηγεσία του φιλόδοξου Νίκου Ανδρουλάκη. Δεδομένες φέρονται οι υποψηφιότητες του οικονομολόγου Νίκου Τσαμήτρου, του μηχανικού Μπάμπη Γκιόνογλου από την Αλεξάνδρεια και του συνταξιούχου τραπεζικού υπαλλήλου και προέδρου του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας Θανάση Δέλλα από τα Ριζώματα. Από κει και πέρα στο τραπέζι των συζητήσεων και των επιλογών είναι τα ονόματα του πρώην βουλευτή Τάσου Σιδηρόπουλου και του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη, γιου του πρώην Δημάρχου Βέροιας Γιάννη Χασιώτη.

Οι δύο θέσεις των γυναικών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟ στην Ημαθία, θα είναι της Ολυμπίας Αποστόλου και της Μαρίας Τορορή που ήταν υποψήφια και στις βουλευτικές εκλογές του 2019. 

Σε ετοιμότητα η «Πατριωτική Ένωση»

Στα υπόλοιπα κόμματα οι διεργασίες κινούνται και πιο ήπιους ρυθμούς καθώς η Ημαθία δύσκολα δίνει περιθώρια έδρας σε μικρά κόμματα. Πάντως κινητικότητα παρουσιάζει η «Πατριωτική Ένωση-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» που σταδιακά ανακοινώνει υποψηφίους της όπως του δικηγόρου και πρώην βουλευτή Κώστα Γιοβανόπουλου (Βέροια), της Μαρίας Καρασαλίδου (Διαβατός), της Μάρθας Μπαλτατζίδου (Κοπανός), του Γιώργου Βράχα (Σταυρός-Αλεξάνδρεια) και του Ξενοκράτη Σακλά (Νάουσα).

Τι «παίζει» για τον Δήμο Βέροιας

Παρά το ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε δέκα μήνες (8 Οκτωβρίου 2023), για τα πολιτικά κόμματα προέχουν ως φαίνεται οι Εθνικές εκλογές κι εκεί δίνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ωστόσο οι τοπικές «δυνάμεις», αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν τους δημαρχιακούς θώκους ξεκίνησαν συζητήσεις και διερευνητικές κινήσεις. Μάλιστα για τον Δήμο Βέροιας υπήρξαν και επίσημες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, έντεκα μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και επειδή ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και μεσολαβούν οι εθνικές εκλογές, μην αποκλείσουμε αλλαγές δεδομένων και αποσύρσεις ενδιαφέροντος.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης θα διεκδικήσει για τρίτη θητεία την εκλογή του και ήδη στελεχώνει το ψηφοδέλτιο της «Δράσης με Γνώση» με παλαιά και νέα στελέχη. Οι πληροφορίες λένε ότι  ήδη έχει έρθει σε συμφωνία και με συμπολίτες που στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιοι με άλλους συνδυασμούς.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης θα κινηθεί και πάλι χωρίς να ζητά την δημόσια στήριξη κάποιου κόμματος, δίνοντας το στίγμα του …υπεράνω κομμάτων. Ωστόσο σιωπηρά θα γίνουν συζητήσεις χωρίς επίσημες ανακοινώσεις.

«Συνωστισμός» στη Νέα Δημοκρατία

Κυριολεκτικά «συνωστισμός» επικρατεί στους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας. Παρότι υπάρχει οδηγία από την κεντρική διοίκηση του κόμματος προς τα στελέχη της ΔΕΕΠ να μην ασχοληθούν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά μόνο με τις εθνικές, ωστόσο η εκλογολογία για τον Δήμο Βέροιας καλά κρατεί…

Τον χορό άνοιξε ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Χαλκίδης ο οποίος για να προκαταλάβει σκέψεις και αποφάσεις, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Μία υποψηφιότητα που λόγω της προηγούμενης πολιτικής του διαδρομής και της ιδεολογικής του ταυτότητας, προσδιορίζεται στην «δεξαμενή» ψήφων από τη Νέα Δημοκρατία.  

Από την ίδια «δεξαμενή» και όχι μόνο, είναι η υποψηφιότητα του Παύλου Παυλίδη ο οποίος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του να πάρει το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο σε σχέση με την κατάρτιση του νέου ψηφοδελτίου, θα υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα. Άλλωστε αποχωρήσεις από τους «Συνδημότες» όπως του Μιχάλη Σουμελίδη και Γιώργου Γουλτίδη, θα πρέπει να αντικατασταθούν με ονόματα του ίδιου «ειδικού» βάρους προσωπικών ψήφων. 

Σε στελέχη, αλλά και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις υποψηφιότητες του Μιχάλη Χαλκίδη και του Παύλου Παυλίδη, ώστε να τους δοθεί το επίσημο χρίσμα. Έτσι γίνονται νέες προτάσεις όπως αυτήν του πολιτευτή Φώτη Κουτσιουπιά, ενώ μια μικρή μερίδα στελεχών και ψηφοφόρων βλέπουν πιο …μπροστά και προτείνουν την επιλογή ενός νέου ηλικιακά προσώπου, ώστε, και να μην εκλεγεί στις ερχόμενες εκλογές, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τις μεθεπόμενες.

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον, ποιοι από τους προαναφερόμενους υποψηφίους Δημάρχους που κινούνται στο περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας, αν στο τέλος θα έχουν …μέλλον στην κάλπη.

Κορωνάς ή Θεοδωρίδης ή …Βοργιαζίδης!!!

Υποψήφιοι, οι χαρακτηριζόμενοι ως «κομματικοί», αναμένεται να υπάρξουν μόνο από  τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Το Κουμουνιστικό Κόμμα στη Βέροια προφανώς θα επιλέξει για μια ακόμη θητεία τον Γιώργο Μελιόπουλο, εκτός αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί, οπότε με στεγανά θα επιλεγεί κάποιο άλλο πρόσωπο, χωρίς να υπάρχει πίεση χρόνου.

Εκεί που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα κόμμα εξουσίας και λογικό είναι να έχει μια καλή παρουσία στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Βέροιας, αν και η προϊστορία δεν δείχνει κάτι το ευνοϊκό.  Πρώτη επιλογή αποτελεί ο δικηγόρος Θεόφιλος Κορωνάς, επί χρόνια στέλεχος (Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος φορέων κ.λ.π.) της παράταξης του νυν Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη. Παρά τις πιέσεις, υπάρχει διστακτικότητα από πλευράς του Θεόφιλου Κορωνά, αφού οι εκτιμήσεις λένε πως θα «καεί» ένα σημαντικό και με προοπτικές στέλεχος γιατί θεωρείται πως δύσκολα μπορεί να υπερκεράσει τις υποψηφιότητες του Κώστα Βοργιαζίδη και των άλλων υποψηφίων που κινούνται στο περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι σε περίπτωση που δεν θα θέσει υποψηφιότητα ο Θεόφιλος Κορωνάς, τότε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί με τον νυν δημοτικό σύμβουλο Κυριάκο Θεοδωρίδη, ο οποίος εκ πρώτης βλέπει θετικά μια κάθοδό του με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώνοντας, στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν επίσης, μία τάση η οποία προωθεί την σκέψη να μην κατέβει «κομματικός» υποψήφιος και να υποστηριχθεί ανεπίσημα η υποψηφιότητα του Κώστα Βοργιαζίδη και η άλλη να τραβήξει μπροστά ένας νέος άνθρωπος όπως ο Κωνσταντίνος Τροχόπουλος, αλλά είναι άγνωστο αν στην παρούσα φάση θέλει να μπει σ΄ αυτήν την διαδικασία ή στο μέλλον να επιλέξει κάτι, πολιτικά, διαφορετικό.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (5/12/22)

κεντρική φωτο: k-tipos.gr

Φωτορεπορτάζ