ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οικονομικός «πνεύμονας»

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.» ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ. ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ».  Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ Ε.Α.Σ.. ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (18/7/22)

Δύο σημαντικά, μεταξύ 26 θεμάτων, συμπεριλαμβάνονται στα προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα.

Το ένα θέμα πρόκειται για το αίτημα του Δήμου Βέροιας να του παραχωρηθεί η ιδιοκτησία του χώρου του μπάσκετ της Ελιάς. Το άλλο σημαντικό θέμα είναι η αγορά ποσοστού μετοχών από την υπό εκκαθάριση «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας» στην εταιρεία «Αμάλθεια ΑΕ» στην οποία ανήκει η έκταση και τα εναπομείναντα κτήρια της παλαιάς Περιφερειακής Αγοράς στην Κουλούρα.

Ας δούμε αυτά τα δύο θέματα πιο αναλυτικά, ξεκινώντας από αυτό της αγοράς επιπλέον μετοχών από τον Δήμο Βέροιας στην «Αμάλθεια Α.Ε.»:

Μέτοχος στην «Αμάλθεια Α.Ε.» το Επιμελητήριο

Πριν κάποια χρόνια και μετά την εγκατάλειψη της «ιδέας» να δημιουργηθεί στον χώρο των 270 στρεμμάτων στην Κουλούρα η περίφημη «Περιφερειακή Αγορά», συστάθηκε η εταιρεία «Αμάλθεια Α.Ε.» με τρεις βασικούς μετόχους. Την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας με ποσοστό 51%, τον Δήμο Βέροιας με 25% και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας με 24%. Η εταιρεία αυτή έγινε ως ενιαίος φορέας διαχείρισης οπωροκηπευτικών του Νομού Ημαθίας, για να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν οι υπάρχουσες, αλλά κατεστραμμένες εγκαταστάσεις.

Ο ένας εκ των μετόχων, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας, λόγω χρεών «διαλύθηκε» και τέθηκε, έως και σήμερα, υπό εκκαθάριση. Όμως αυτή η μετοχική κατάσταση δημιουργούσε προβλήματα ως προς τον σκοπό της «Αμάλθεια Α.Ε.», καθώς επρόκειτο για ένα χρεωκοπημένο μετοχικό μέλος της.

Έτσι η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας για να βάλει έναν υγιή «συμπαίκτη» στην «Αμάλθεια Α.Ε.», παραχώρησε στο Επιμελητήριο Ημαθίας ένα ποσοστό μετοχών της του 0,5%. Με τον τρόπο αυτό το Επιμελητήριο απέκτησε το δικαίωμα ως κατά προτίμηση μέτοχος να αγοράσει μέρος (16%) από το ποσοστό της ΕΑΣ. Κάτι που έγινε και σήμερα το ποσοστό μετοχών που κατέχει το Επιμελητήριο Ημαθίας στην «Αμάλθεια Α.Ε.», ανέρχεται στο 16,5%.   

Αγοράζει μετοχές ο Δήμος Βέροιας

Ο Δήμος Βέροιας στην υπόθεση της «Αμάλθεια Α.Ε.» και της αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, ποτέ δεν στάθηκε αδιάφορος. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε εκκαθάριση η ΕΑΣ Βέροιας και δημιουργήθηκε η εταιρεία, εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να αποκτήσει μέρος του ποσοστού του χρεωκοπημένου αγροτικού φορέα. Έτσι με τη νέα μετοχική σύνθεση που διαμορφώθηκε μετά την είσοδο του Επιμελητηρίου, η δημοτική αρχή αποφάσισε να αξιοποιήσει το δικαίωμα που της δίνεται για να αγοράσει με συνοπτικές διαδικασίες το 1/3 των μετοχών της ΕΑΣ, δηλαδή το υπόλοιπο 8%.

Έτσι το θέμα αυτό θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο από το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει στην απευθείας αγορά μετοχών της ΕΑΣ Βέροιας στην «Αμάλθεια Α.Ε.» και τον ορισμό εκπροσώπου στην διαδικασία.

Εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας αποφασίσει να προχωρήσει η αγορά των 800 μετοχών με το ποσό των 10 ευρώ έκαστη (σύνολο 8.000 ευρώ), που θα αυξήσει το ποσοστό του Δήμου από το 25% που έχει σήμερα στο 33%, τότε μιλάμε για μια κίνηση υπεραξίας, μιας και η συνολική έκταση του οικοπέδου με της εγκαταστάσεις ανέρχεται στα 270 στρέμματα και βρίσκονται σε ένα επίκαιρο σημείο, όπως αυτό του κόμβου της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό.

Να μετατραπεί σε οικονομικό «πνεύμονα»

Εδώ και έξι (6) περίπου χρόνια έγινε μεγάλος «ντόρος» σχετικά με την διεκδίκηση της μεταφορά του «ενοποιημένου» Τελωνείου Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας, στην προτεινόμενη θέση της περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας. Μάλιστα επιχειρηματίες της Ημαθίας ανέλαβαν το συνολικό κόστος (ανα)κατασκευής των χώρων που απαιτούνται για ένα λειτουργικό Τελωνείο. Οι τρεις μέτοχοι έθεσαν στην διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών 650 μέτρα στεγαζόμενου κτηρίου για τα γραφεία με τις υπηρεσίες του Τελωνείου και 1000 μέτρα στεγαζόμενης αποθήκης για τα κατασχεμένα και ένας εξωτερικός χώρος, τόσος όσες είναι οι ανάγκες του.

Από τότε και μέχρι σήμερα οι όποιες προσπάθειες και πιέσεις, δεν ευοδώθηκαν. Ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δεν κατάφερε ακόμα να ξεπεράσει εμπόδια ώστε το αρμόδιο Υπουργείο να αποφασίσει τη μεταγκατάσταση του Τελωνείου στην Κουλούρα.

Όμως μπροστά στο αδιέξοδο που υπάρχει με την ανεκμετάλλευτη περιουσία της «Αμάλθεια Α.Ε.», οι μέτοχοι βρίσκονται σε προβληματισμό. Έτσι άρχισαν να γίνονται σκέψεις να αξιοποιηθεί στο σύνολο της έκτασης στην Κουλούρα και βέβαια μέσα σ΄ αυτό να ενταχθεί και το Τελωνείο. Φανταστείτε στην έκταση των 270 στρεμμάτων να υπάρχει το Τελωνείο, εκτελωνιστές, Logistic, Μοτέλ, Πρατήριο Καυσίμων κ.α. Ένας οργανωμένος πυρήνας συναφών επαγγελμάτων. Θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή και στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας την Παρασκευή έγινε μια συζήτηση για το θέμα αυτό, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργου Μπίκα και του μέλους της διοίκησης Τάσου Γιάγκογλου. Η συζήτηση περιστράφηκε στην γενικότερη αξιοποίηση του χώρου της «Αμάλθεια» στην Κουλούρα και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ώστε να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για τον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων που θα μπορούν αν τύχουν και της χρηματοδότησης από κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένα πραγματικό όραμα το οποίο βρίσκει σύμφωνη και την δημοτική αρχή της Βέροιας, τον τρίτο εταίρο της «Αμάλθεια».

«Αυτός ο χώρος μπορεί να μεταβληθεί σ΄ ένα  οικονομικό πνεύμονα για τον Δήμο Βέροιας, συγκεντρώνοντας πολλές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να φέρουν και θέσεις εργασίας, αλλά και κόσμο, είτε αυτός είναι περαστικός, είτε μόνιμος» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

Να παραχωρηθεί το μπάσκετ της Ελιάς

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι η υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών για την δωρεάν παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα στον Δήμο Βέροιας. Οι εγκαταστάσεις του μπάσκετ της Ελιάς το 2018 με απόφαση της τότε κυβέρνησης μεταβιβάστηκε στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ.).

Ο Δήμος Βέροιας το 2020 ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ανακληθεί η απόφαση ένταξης του οικοπέδου στο ΕΤ.Α.Δ., καθώς επρόκειτο για αθλητικό χώρο. Έτσι το 2021 με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, το ακίνητο επανήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος Βέροιας, τα νομικά στοιχεία που παραθέτει στο εισηγητικό σημείωμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εισηγείται την λήψη απόφασης για την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών να παραχωρηθεί δωρεάν στον Δήμο ο οποίος με δικά του έξοδα κατασκεύασε πριν πολλές δεκαετίες το κλειστό γυμναστήριο.

Ανάλογα ακίνητα που εντάχθηκαν στο ΕΤ.Α.Δ. υπάρχουν κι άλλα στον Δήμο Βέροιας, μικρότερης προτεραιότητας (σε Παλατίτσια, Βεργίνα κ.α.), τα οποία στο μέλλον θα αιτηθούν να επιστρέψουν στην κυριότητα του Δήμου.

Τα θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Όπως προαναφέραμε, την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, το οποίο εκτός από τα δύο προαναφερόμενα θέματα, θα συζητήσει και θα λάβει αποφάσεις για άλλα 24. Συγκεκριμένα:

ΘΕΜΑ 1ο: Επί εισήγησης της Ο.Ε. για την αναμόρφωση (8η) προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Βέροιας, έτους 2022.

ΘΕΜΑ 2ο: Επί εισήγησης της Ο.Ε. για την αναμόρφωση (9η) προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Βέροιας, έτους 2022.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση ή μη τροποποίησης Ο.Ε.Υ. Δήμου Βέροιας

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση ή μη της υπ’ αριθ. 13/2022 απόφασης του Δημοτικού Ιδρύματος «Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός «ΘΕΑΝΩΣ ΖΩΓΙΟΠΟΥΛΟΥ» περί κατάρτισης νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση ή μη τροποποίησης της υπ’ αριθ. 441/2018 απόφασης του Δ.Σ., για την απευθείας αγορά μετοχών της υπό εκκαθάριση τελούσας Δευτεροβάθμιας Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας» στην εταιρία «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.»

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση ή μη τροποποίησης της υπ’ αριθ. 13/2022 απόφασης του Δ.Σ., περί ορισμού μελών Διοικητικού Συμβουλίου Ν.Π. με την επωνυμία «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού Παιδείας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Βέροιας».

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση ή μη καθορισμού ύψους των μηνιαίων εξόδων παράστασης του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ/κού Συμβουλίου του Ν.Π. με την επωνυμία «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού Παιδείας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Βέροιας».

ΘΕΜΑ 8ο: Έκφραση γνώμης του Δ.Σ για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Πτηνοτροφική μονάδα δυναμικότητας 50.200 χιλιάδων πτηνών πάχυνσης του Α.Ξυδόπουλου».

ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση ή μη εξόφλησης οφειλής της Α.Δήμου σε δόσεις.

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση ή μη τροποποίησης της υπ’ αριθ. 142/2022 απόφασης του Δ.Σ., περί έγκρισης α) κίνησης διαδικασίας εκμίσθωσης του υπ’ αριθ. 111 αγροτεμαχίου του οικισμού Μέσης της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, β) καταρτισμός των όρων εκμίσθωσης και γ) εξουσιοδότησης του Δημάρχου

ΘΕΜΑ 11ο: Έκφραση γνώμης του Δ.Σ. για την εκποίηση τμήματος δρόμου που εμπίπτει εντός του υπ’ αριθ. 133 αγροτεμαχίου του οικισμού Μέσης.

ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση ή μη υποβολής αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών για τη δωρεάν παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα του υπ’ αριθ. ΑΚ21391/2169   ανταλλάξιμου κτήματος της πόλης Βέροιας.

ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση ή μη επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντος χρηματικού ποσού στον Α.Ιωάννου.

ΘΕΜΑ 14ο: Έγκριση ή μη επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντος χρηματικού ποσού στον Θ.Χαρτοματσίδη.

ΘΕΜΑ 15ο: Έγκριση ή μη τροποποίησης του σχεδίου απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα της πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας με παράρτημα ΡΟΜΑ».

ΘΕΜΑ 16ο: Έκφραση γνώμης του Δ.Σ. επί του τεχνικού προγράμματος του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας

ΘΕΜΑ 17ο: Έγκριση ή μη εισόδου-εξόδου οχημάτων στο υπ’ αριθ. 372δ εκτός σχεδίου γεωτεμάχιο του αγροκτήματος Ταγαροχωρίου.

ΘΕΜΑ 18ο: Έγκριση ή μη εισόδου-εξόδου οχημάτων στα υπ’ αριθ. 332, 337, 360, 727, 728, 729, 732, 733 και τμήματος του 866 εκτός σχεδίου γεωτεμαχίων του αγροκτήματος Βέροιας.

ΘΕΜΑ 19ο: Έγκριση ή μη εισόδου-εξόδου οχημάτων στο υπ’ αριθ. 191 εκτός σχεδίου γεωτεμάχιο του αγροκτήματος Κομνηνίου.

ΘΕΜΑ 20ο: Έγκριση ή μη κοπής ενός (1) ατόμου κυπαρισσιού, ενός (1) ατόμου ψευδακακίας και τεσσάρων (4) ατόμων λεμονοκυπαρισσίων στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κομνηνίων.

ΘΕΜΑ 21ο: Έγκριση ή μη παραχώρησης δημοτικού χώρου στη Δημοτική Κοινότητα Βεργίνας στον εκπολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο «ΟΙ ΑΙΓΕΣ»

ΘΕΜΑ 22ο: Έγκριση ή μη παραχώρησης του αμφιθεάτρου της περιοχής Πασά Κιόσκι στον μορφωτικό αθλητικό σύλλογο «Η Καλλιθέα».

ΘΕΜΑ 23ο: Έγκριση ή μη παραχώρησης δημοτικών χώρων στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ημαθίας

ΘΕΜΑ 24ο: Έγκριση ή μη παροχής οικονομικού βοηθήματος σε οικονομικά αδύναμο δημότη

ΘΕΜΑ 25ο: Έγκριση ή μη παροχής οικονομικού βοηθήματος σε οικονομικά αδύναμο δημότη

ΘΕΜΑ 26ο: Έγκριση ή μη παροχής οικονομικού βοηθήματος σε οικονομικά αδύναμο δημότισσα

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (18/7/22)