ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Σιωπηλά» Χριστούγεννα στη Βέροια

ΧΩΡΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. «ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΚΩΣΤΑΣ ΡΙΖΟΣ.  «ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ

Τα τελευταία χρόνια η πόλη μας ζει τα πιο υποτονικά Χριστούγεννα που θυμόμαστε, ειδικά τη φετινή χρονιά. Κανένα πρόγραμμα δεν ανακοινώθηκε, τίποτα διαφορετικό δεν προβλέπεται να συμβεί.

Ο δήμος μας εξάντλησε τις «ευθύνες» του στην πεπατημένη.  Κρέμασε φωτάκια στους δρόμους και την αγορά, λειτουργεί για πολλοστή φορά το τρενάκι, και τα κάλαντα που θα ακουστούν κάποια στιγμή και πέρα από αυτά τίποτα. Όμως αυτά σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να αναπληρώσουν τις δράσεις που έχουμε ανάγκη, τις εκδηλώσεις που θα μας βάλουν στο κλίμα των Χριστούγεννων.

Αδιάψευστος μάρτυρας του υποτονικού κλίματος η αγορά, που περιμένει αυτές τις μέρες για να πάρει μια ανάσα που τόσο πολύ την έχει ανάγκη και όμως παραμένει βουβή. Και βέβαια οι όποιες αποσπασματικές πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών, δε μπορούν να αναπληρώσουν το κενό που άφησε ο Δήμος. 

Καμιά «έκπληξη» τίποτα το διαφορετικό, κάτι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον μας δεν πρόκειται να συμβεί. Και είναι τόσο απλό. Ακόμα και ένας καστανάς που θα πρόσφερε μερικά κάστανα με λίγο κρασί σε ένα δρόμο, θα μπορούσε να δώσει το διαφορετικό γιορταστικό τόνο που απαιτούν οι μέρες.

Βέβαια ο σχεδιασμός αυτός για τα Χριστούγεννα θα έπρεπε να γίνει καιρό πριν και να κληθούν να εισφέρουν σε αυτόν όσοι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και αυτό δυστυχώς δεν έγινε από όσο γνωρίζουμε. Και όμως κάποια χρόνια πριν η πόλη ζούσε τις μέρες αυτές σε ένα διαφορετικό γιορταστικό ρυθμό, ακόμα και αν πάμε περισσότερα χρόνια πίσω. Είχε λοιπόν τη δυνατότητα ο δήμος να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία και να προσφέρει αυτό που έχουμε ανάγκη,  γιατί δεν το έκανε;

Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι φέτος ο φωτεινός διάκοσμος στο κέντρο της Βέροιας, εκτός από την οδό Ανοίξεως, είναι πολύ βελτιωμένος και εντυπωσιακός, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δίνονται υποσχέσεις πως στις επόμενες χριστουγεννιάτικες γιορτές θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές και πλατείες της πόλης και των εδρών των δημοτικών ενοτήτων.

Κώστας Ρίζος: Δεν μας επιτρέπει η έξαρση της πανδημίας…

Επίσημα ο Δήμος Βέροιας , μέσω του φορέα πολιτισμού, την ΚΕΠΑ, δικαιολογεί την εντυπωσιακή ελαχιστοποίηση των γιορτινών εκδηλώσεων στους κινδύνους που ελλοχεύει η πανδημία με την συνάθροιση και τον συνωστισμό.

«Προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να προγραμματίσουμε Χριστουγεννιάτικες δράσεις στην πόλη μας, όμως η έξαρση της πανδημίας δεν μας επιτρέπει να λάβουμε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση» μας είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας κ. Κώστας Ρίζος και συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως «οφείλουμε πάνω από όλα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να προτάξουμε το γενικό καλό».

Καταθέτοντας πιο αναλυτικά τις σκέψεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ μας είπε πως «Λάβαμε σοβαρά υπ όψιν μας τα παρακάτω:

1. Διανύουμε, δυστυχώς την κορυφή ενός ακόμη κύματος της πανδημίας με τον αριθμό των διασωληνωμένων συμπολιτών  μας αλλά και των θανάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθημερινά. Αλλά και ο αριθμός των νοσηλευομένων  και διασωληνωμένων στις υγειονομικές μονάδες του τόπου μας παραμένει υψηλός με ποσοστά πληρότητας κλινών και ΜΕΘ καθημερινά κοντά στο 100% όπως μας ενημερώνουν υπεύθυνα, μετά από ώχλησή μας οι μάχιμοι υγειονομικοί των μονάδων αυτών .

2. Στην περίπτωση που αποφασίζαμε να προχωρήσουμε σε πραγματοποίηση πολυάνθρωπων εκδηλώσεων είτε ανοικτών είτε κλειστών είτε λειτουργία θεματικών πάρκων, με βάσει τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, θα αναγκαζόμασταν, μέσα στις γιορτινές μέρες, να διαχωρίσουμε τους συμπολίτες μας σε αυτούς που θα «δικαιούνταν» να πάρουν μέρος και σε αυτούς που θα «αποκλείονταν» από εμάς τους ίδιους.

3. Πολλοί δήμοι ανά το πανελλήνιο είτε δεν προγραμμάτισαν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις είτε βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να ακυρώσουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Παραδείγματα: και οι πέντε δήμοι της Χαλκιδικής, δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης,  ο Δήμος Λαρισαίων ματαίωσε το σχεδιασμό του για τη διοργάνωση του «Πάρκου των Ευχών» και πολλοί άλλοι.

Επομένως υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία για το αν θα ήταν τουλάχιστον ηθικά σωστό να προχωρήσουμε σε προγραμματισμούς που πιθανώς θα έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας. Έχω την βεβαιότητα ότι μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας συμμερίζεται την άποψη αυτή και όσοι επιμένουν ότι έπρεπε να κινηθούμε αλλιώς, πραγματοποιώντας δράσεις έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, είτε δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε είτε προσπαθούν για ευτελείς λόγους να απαξιώσουν την τωρινή διοίκηση της ΚΕΠΑ συγκρίνοντας, ατυχώς, με προγενέστερες ευτυχισμένες περιόδους όπου η ΚΕΠΑ  και προγραμμάτιζε και υλοποιούσε σοβαρές εορταστικές δράσεις, απευθυνόμενη σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες».

Σεβαστά στα όσα ανέφερε ο Κώστας Ρίζος, όμως με τα επιχειρήματα αυτά αδικείται η πλειοψηφία των πολιτών οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Τώρα αν δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και τήρησης των μέτρων, αυτό έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα και τον οργανωτικό σχεδιασμό. Επίσης για τις ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδηλώσεων που έγιναν από άλλους δήμους, υπάρχει και ο αντίλογος του «Μύλου των Ξωτικών» στα Τρίκαλα και της «Ονειρούπολης» στην Δράμα, που λειτουργούν κανονικά και συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο αυτήν την περίοδο. 

Αναπολούμε το παρελθόν…

Αναπολούμε άλλες χρονιές, όχι πολύ μακρινές, που η πόλη ζούσε τα Χριστούγεννα με ένα πλούσιο πρόγραμμα που ήταν η αφορμή και η αιτία να μπούμε στο πνεύμα τους, στο ρυθμό τους.

Και ας μη τα ρίχνουν όλα στην πανδημία, που είναι ο εύκολος τρόπος να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες, όσοι έπρεπε να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα αντάξιο της πόλης μας. Και ακριβώς λόγω της πανδημίας ο δήμος θα έπρεπε να σχεδιάσει έστω κάποια λίγα πράγματα για τις μέρες αυτές. Να δώσει, κυρίως στους δημότες του, τη δυνατότητα να ξεφύγουν έστω και για λίγο, από τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας που ζούμε εδώ και καιρό.

«Έχουμε ανάγκη και πρέπει να ζήσουμε τη χαρά αυτές τις μέρες, χαρά που καμιά άλλη εποχή του χρόνου δε μπορεί να προσφέρει» μας είπε ο πρώην Διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης και τόνισε ότι «γιατί όχι να μπούμε μπροστά και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και τρίτων εκτός της πόλης, για να μας επισκεφτούν και να δώσουν ζωή και κίνηση. Μάλλον δε διδαχτήκαμε τίποτα από τη Δράμα, τα Τρίκαλα και πρόσφατα το Βόλο, που με αφορμή τα Χριστούγεννα σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα και δράσεις καθιστώντας τα μέρη τους τόπους προορισμού, δίνοντας ανάσα στις πόλεις και στις αγορές τους».

Τα Χριστούγεννα άλλωστε είναι η πιο χαρούμενη εποχή της χρονιάς. Γιορτάζουμε το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός της γέννησης του Χριστού και παράλληλα υποδεχόμαστε τον νέο χρόνο με πολλές ελπίδες και προσδοκίες. Έτσι ο καθένας μας, ανεξάρτητα από την καθημερινότητά του, θέλει να συμμετέχει σε αυτές τις στιγμές, να τις ζήσει, να γεμίσει ελπίδα για το αύριο. Αυτό πρέπει ο δήμος μας να αναλογιστεί και να μας το προσφέρει.

«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των ...παιδιών»

Αντίθετη φαίνεται ότι είναι η σκέψη του Προέδρου της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας  Κώστα Ρίζου ο οποίος με μία πρόταση «Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή των …παιδιών» δίνει το στίγμα για το πως πρέπει να σχεδιάζονται αυτές οι εκδηλώσεις που πρέπει να δημιουργούν αναμνήσεις.

«Ίσως πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα πολλά και ακριβά παιχνίδια και οι φανταχτερές εορταστικές δραστηριότητες δεν είναι αυτά που θα δημιουργήσουν τις ιδιαίτερες αναμνήσεις. Τώρα, είναι η καταλληλότερη περίοδος να εκφράσουμε έμπρακτα την αγάπη μας όχι μόνο στα παιδιά μας αλλά και στον πάσχοντα συνάνθρωπο, της διπλανής πόρτας, αυτόν που δεν έχει οικογένεια, φίλους και που απομονώθηκε λόγω του φόβου του για τον κορονοιό» μας είπε ο Κώστας Ρίζος και πρόσθεσε τονίζοντας ότι «αξίες της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης θα ριζώσουν στις ψυχές των παιδιών μας και ίσως αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε φέτος αλλά και κάθε χρόνο, όλο το χρόνο. 

Αρκεστήκαμε στο να πραγματοποιήσουμε μόνο τις εκδηλώσεις των εκπαιδευτικών τμημάτων της ΚΕΠΑ και της Φιλαρμονικής μετά από δυο χρόνια σιγής, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και των οικείων τους.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (20/12/21)

Η ευχή όλων μας είναι να ξεπεράσουμε γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες τη σοβαρή αυτή κατάσταση και να αγκαλιαστούμε πάλι με τους διπλανούς μας χωρίς μάσκες, χωρίς πιστοποιήσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς!».