ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Προσλήψεις γυμναστών στο Δήμο Βέροιας για τα τμήματα μαζικού αθλητισμού

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ «ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΓΙΑΤΙ ΚΟΠΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓΑ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ: Απόφαση σε βάρος της κοινωνίας…

Ο Δήμος Βέροιας θα λειτουργήσει τμήματα μαζικού αθλητισμού, αντίστοιχα με αυτά του προγράμματος «Άθληση για Όλους» και προς αυτόν τον σκοπό θα προσλάβει αρχικά τρεις (3) γυμναστές και ανάλογα με την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών, μπορεί να αυξηθούν σε πέντε (5).

Η δημοτική αρχή και η διοίκηση του φορέα αθλητισμού του Δήμου, το Νομικό Πρόσωπο ΚΑΠΑ, αναγκάστηκαν  σε μια τέτοια λύση, καθώς η Κυβέρνηση με υπογραφή του Λευτέρη Αυγενάκη, αποφάσισε να διακόψει την χρηματοδότηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους».   

Απόφαση που υπονομεύει  το κοινωνικό δικαίωμα του αθλητισμού

Ο μαζικός αθλητισμός σημαίνει άσκηση και διασκέδαση και συντελεί στην βελτίωση της υγείας των ατόμων, στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην κοινωνικοποίησή τους. H Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) κοινοποίησε στους Δήμους της χώρας την απόφασή της να μη συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» για την περίοδο 2021 – 2022,  λόγω επανασχεδιασμού των προγραμμάτων.

Μολονότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα  η συγκεκριμένη  απόφαση  υπονομεύσει  το κοινωνικό δικαίωμα του αθλητισμού όλων των ηλικιών του πληθυσμού, οικογενειών, κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων, σε μια δυσμενή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα λόγω  της πανδημίας. Μια απόφαση  που σηματοδοτεί όχι μόνο τον μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, αλλά και ένα επιπλέον χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών  Φυσικής Αγωγής  που εργάζονται στα προγράμματα αυτά.  

Το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» υποστηρίζεται επιστημονικά από έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής και είναι διαφοροποιημένα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές απαιτήσεις, τις ικανότητες και τις ηλικίες των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερα, ένα  τέτοιο πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει ομάδες του πληθυσμού που φαίνεται να έχουν πραγματικά πρόβλημα, όπως η συμμετοχή των ενηλίκων ανδρών. γυναικών και  ΑΜΕΑ.

Δήμος Βέροιας: Βασικός πυλώνας μαζικού αθλητισμού

Για την διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος «Άθληση για όλους» από την Γενική  Γραμματεία Αθλητισμού, οι αντιδράσεις ήταν μαζικές κατά της απόφασης του Υφυπουργού Αθλητισμού την οποία κοινοποίησε στους Δήμους . Μάλιστα η πλειοψηφία των αντιδράσεων κάνουν λόγο για μια απόφαση διακοπή της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων «Άθλησης για Όλους» που δεν συνιστά ανασχεδιασμό και αναδιαμόρφωσή τους,  αλλά ουσιαστικά για κατάργηση για την περίοδο 2021-2022, αφού η ΓΓΑ δε θα συμμετέχει οικονομικά.

Την αντίθεσή του στην απόφαση να διακοπή η χρηματοδότηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους» εξέφρασε ομόφωνα και ο Δήμος Βέροιας με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εκφράζει την ανησυχία και τη δημόσια αντίθεσή του για την απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης των προγραμμάτων Άθλησης για όλους (Π.Α.γ.Ο.), που χρόνια τώρα αποτελούν βασικό πυλώνα αθλητισμού στη χώρα μας. Ενός προγράμματος που ξεκίνησε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το έτος 1983.

Υπερασπίζεται την ανάγκη της συνεχούς απρόσκοπτης και ενισχυμένης εφαρμογής του Προγράμματος  Άθληση για Όλους και ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως και από τη Γ.Γ.Α. να επανεξετάσει άμεσα το θέμα και να ακυρώσει  την  απόφαση που κοινοποιήθηκε στους Δήμους της χώρας, στην οποία αναφέρεται ότι δεν θα συμμετέχει οικονομικά την περίοδο 2021-2022 στα Προγράμματα Άθλησης για όλους (Π.Α.γ.Ο.) που χρόνια τώρα αποτελούν βασικό πυλώνα μαζικού αθλητισμού και προσφέρουν εργασία σε πτυχιούχους φυσικής αγωγής.

Στον Δήμο μας ειδικότερα λειτουργούσαν αρκετά τμήματα μαζικού αθλητισμού και τμήματα αθλητισμού ΑΜΕΑ, όπου αθλούνταν μεγάλος αριθμός δημοτών και απασχολούνταν ικανός αριθμός πτυχιούχων φυσικής αγωγής από την περιοχή μας.

Κατόπιν τούτων το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει με το παρόν ψήφισμα την αντίθεση, την ανησυχία του και διεκδικεί από τους αρμόδιους φορείς την επαναχρηματοδότηση των προγραμμάτων Π.Α.γ.Ο. και τη συνέχιση λειτουργίας τους σε όλους τους Δήμους της χώρας».

Τρεις προσλήψεις Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής

Στα προγράμματα «Άθληση για Όλους» που λειτουργούσε ο Δήμος Βέροιας εργάζονταν 10 με 12 γυμναστές κάθε χρόνο, ενώ σ΄ αυτά συμμετείχαν 500 περίπου ωφελούμενοι πολίτες, όλων των ηλικιών και φύλων. Τμήματα λειτουργούσαν όχι μόνο στην πόλη της Βέροιας, αλλά και σε χωριά του Δήμου, όπως η Πατρίδα, το Μακροχώρι, ο Άγιος Γεώργιος, η Λυκογιάννη, ο Τριπόταμος, τα Παλατίτσια, η Βεργίνα, η Ραχιά κ.λ.π.. Η συνολική δαπάνη για να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα ανέρχονταν στις 40.000 ευρώ και αυτά καλύπτονταν τα μισά από την ΓΓΑ και τα υπόλοιπα με ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή με μια τρίμηνη συμμετοχή των 20 ευρώ των ωφελούμενων πολιτών.

Μετά τις αντιδράσεις των Δήμων για την διακοπή της χρηματοδότησης, η Κυβέρνηση ενέκρινε την κατανομή θέσεων για την πρόσληψη Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.), με σκοπό την στελέχωση των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που θα υλοποιήσουν Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο) την περίοδο 2021-22 (ΦΕΚ Β’ 5351/18-11-2021).

Για το Δήμο Βέροιας, μέσω του Αθλητικού Οργανισμού ΚΑΠΑ, εγκρίθηκαν συνολικά εννιά (9) θέσεις Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Όμως επειδή το πρόγραμμα προβλέπει ανταποδοτική σχέση και θα πρέπει να διπλασιαστεί η τριμηνιαία συμμετοχή των ωφελουμένων, υπάρχει ο φόβος να μην υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τους πολίτες. Έτσι το ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας προσανατολίζεται στην πρόσληψη για το 2022 μόνο τριών (3) γυμναστών με την δημιουργία λιγότερων τμημάτων τα οποία θα λειτουργήσουν, κυρίως, στην πόλη της Βέροιας, χωρίς να απαιτηθεί διπλασιασμός της συνδρομής των ωφελούμενων.  Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο και εξασφαλισμένο, τότε ο Δήμος μπορεί να επεκτείνει τις προσλήψεις  με άλλους δύο Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής.

Λεωνίδας Ακριβόπουλος:   Η απόφαση αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας

Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας και Δημοτικός Σύμβουλος Λεωνίδας Ακριβόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα μας για την διακοπή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων «Άθληση για Όλους» μας είπε ότι «είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για όλους τους Δήμους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ενίσχυση των δήμων από την κεντρική διοίκηση είναι μια ανάγκη που όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται» και συμπλήρωσε πως «αντί βοήθειας λαμβάνουμε κατάργηση επιτυχημένων  προγραμμάτων που έδιναν τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να αθληθεί και ιδιαίτερα απομακρυσμένων χωριών, μέσω των προγραμμάτων των Δήμων».

Επίσης ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος επισήμανε ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη αιφνιδιαστικά και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που η μαζική άθληση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, είναι ζητούμενο. Μια απόφαση, η οποία τελικά αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας, ειδικά σε μια περίοδο που το μέσο και κατώτερο οικογενειακό εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (6/12/21)