ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κολυμβητήριο "φάντασμα" στη Βέροια!

ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ «ΑΝΟΙΧΤΟ» ΩΣ ΕΡΓΟ - ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

(ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" - 15/2/2021)

Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Βέροιας ανακοίνωσε μια σειρά έργων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που με αυτό που σχεδιάζεται αλλά τηρείται …άκρα του τάφου σιωπή, φτάνουν τα 100.000.000 ευρώ. Έργα τα οποία άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα προς δημοπράτηση και άλλα προς ένταξη, αφού κατατέθηκαν μελέτες για την χρηματοδότησή τους, κυρίως από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Για τα έργα αυτά που σχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίθετη φωνή και πώς να συμβεί κάτι τέτοιο αφού οποιοδήποτε λιθαράκι και να μπει, θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της αναπτυξιακής της πορείας. Στο μόνο που σχεδιάζεται και για το οποίο ανέβηκαν οι τόνοι αντιπαράθεσης, ήταν αυτό ενός κλειστού γυμναστηρίου στο οικόπεδο που βρίσκεται πλησίον του νέου Δικαστικού Μεγάρου και δίπλα στο σχεδιαζόμενο για ανέγερση Διοικητήριο.

Ωστόσο στα δεκάδες έργα, που αναφέρθηκαν, είτε ως δημοτική αρχή, είτε ως αντιπολίτευση, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για την κατασκευή ενός κλειστού κολυμβητηρίου στη Βέροια, η οποία αν και πρωτεύουσα της Ημαθίας και πολυπληθέστερη πόλη και Δήμος υστερεί έναντι της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας που διαθέτουν δημοτικά κολυμβητήρια, κλειστό και ανοιχτό αντίστοιχα.

Στη Βέροια αυτήν την στιγμή υπάρχουν μόνο τρία ιδιωτικά κολυμβητήρια τα οποία δεν διαθέτουν τις ολυμπιακές προδιαγραφές ως συνολικοί χώροι, για την ανάληψη επίσημων αγώνων.

Κολυμβητήριο προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ

Η κατασκευή κολυμβητηρίου στη Βέροια είναι μια «πονεμένη» ιστορία. Στους σχεδιασμούς της πολιτείας μετά την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το 2004, οι εγκαταστάσεις του ΔΑΚ «Δημήτριος Βικέλας» προορίζονταν για προπονητήριο με την βελτίωση των υπαρχόντων, ακόμη και σήμερα εγκαταστάσεων, την κατασκευή κερκίδα στο γήπεδο ποδοσφαίρου και …κολυμβητήριο!!!

Έτσι με την υλοποίησή τους θα ικανοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα με το κολυμβητήριο θα άλλαζε ακόμα και το αθλητικό status, αφού θα δημιουργούνταν κολυμβητικοί σύλλογοι, ομάδες πόλο, θα διοργανώνονταν αγώνες και γενικά τα νέα παιδιά θα έρχονταν πιο κοντά στον υγρό στίβο.  

Τελικά το ΔΑΚ «Δημήτριος Βικέλας» τέθηκε εκτός από τους χώρους προπονητηρίων για τους Ολυμπιακούς αγώνες, ωστόσο εξαγγέλθηκε η κατασκευή κολυμβητηρίου για το οποίο όμως οι διαδικασίες κυλούσαν σε ρυθμούς …χελώνας.  

Όπως αναφέρει σε κάποιο παλαιό σημείωμά του ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βέροιας Στέφανος Βουτσιλάς, η σύμβαση για την «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Βέροιας» υπογράφηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 με ανάδοχο την εταιρεία «Καρατζιούνης ΑΤΕΒΕ» με έδρα τα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ.

Το έργο θα κατασκευάζονταν δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου στο «Δημήτριος Βικέλας» και περιλάμβανε ένα νέο κτίριο που αναπτύσσεται σε δυο κύρια επίπεδα με συνολικό εμβαδόν 9.383 τ.μ. (κάλυψη 5.760,29 τ.μ.). Σε αυτό θα περιλαμβάνονται δύο (2) κολυμβητικές δεξαμενές, μια ολυμπιακών διαστάσεων 50Χ25μ., μια παιδική 10Χ12,50μ. και κερκίδες χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Στον εξωτερικό χώρο έχουν προβλεφθεί θέσεις για 105 οχήματα.

Όπως αναφέρει ο Στέφανος Βουτσιλάς, ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης θα ήταν 18 μήνες (3-3-2011), αλλά ύστερα από σχετική αίτηση του αναδόχου, το ΔΣ ενέκρινε την παράταση του χρόνου εκτέλεσης του έργου μέχρι τις 4-3-2012, με αναθεώρηση.

Τι κατασκευάστηκε και οι λογαριασμοί του…

Με τα πρώτα χρήματα που εκταμιεύτηκαν είχαν γίνει εκσκαφές στην προβλεπόμενη έκταση, «έπεσαν» κάποια «μπετά» στις θεμελιώσεις, αλλά μέχρι εκεί. Από 29 Ιουνίου 2010 και μέχρι σήμερα το έργο διακόπηκε γιατί σταμάτησε η χρηματοδότησή του. Ήρθε η οικονομική κρίση και λόγω της έλλειψης ρευστότητας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και της μη πληρωμής των εγκεκριμένων Λογαριασμών, ο ρυθμός των εργασιών ήταν αργός και βρίσκονται σε αναστολή λόγω της δήλωσης διακοπής εργασιών από τον ανάδοχο του έργου.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βέροιας στο σημείωμά του, μέχρι σήμερα πληρώθηκε μόνο ο 1ος Λογαριασμός, συνολικού ποσού 55.894,44€. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί οι 2ος, 3ος και 4ος λογαριασμός συνολικού ποσού 277.423,92€ (λόγω αλλαγής του ΦΠΑ το συνολικό ποσό διαμορφώνεται σε 282.486,91€), αλλά δεν πληρώθηκαν ακόμη. Με την 727/20-12-2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας έγινε έγκριση της δαπάνης και δέσμευση της πίστωσης, έτσι οι λογαριασμοί διαβιβάστηκαν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Επίσης κατατέθηκε ο 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Έργου (ΑΠΕ), συνολικού ποσού 152.859,13 ευρώ, επιπλέον του συμβατικού αντικειμένου για την προσθήκη συστήματος γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών πλαισίων οροφής. Όμως δεν υπογράφτηκε ποτέ  η συμπληρωματική σύμβαση διότι στο μεταξύ άρχισε να γίνεται αντιληπτή η αδυναμία χρηματοδότησης του έργου από τη ΓΓΑ.

Το έργο σήμερα βρίσκεται σε διακοπή, με την από 29-6-2010 Δήλωση Διακοπής Εργασιών από τον ανάδοχο του έργου, λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών, οι οποίοι είχαν εγκριθεί από το 2010. Στις 30-12-2011 κατατέθηκαν στο Δήμο Βέροιας τα κονδύλια για την εξόφληση και των τριών (3) Λογαριασμών που παρέμεναν απλήρωτοι από το 2010. Όμως, παρόλο που άμεσα έγινε ενημέρωση, για πολλούς μήνες δεν προσήλθε στην Τεχνική Υπηρεσία. Τον Οκτώβριο του 2012 προσήλθε στην Υπηρεσία νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας και ζήτησε την εξόφληση των τριών (3) εγκεκριμένων λογαριασμών του έργου.

Ρήμαξε ότι έγινε…

Οι λογαριασμοί παραμένουν ανεξόφλητοι λόγω προβλημάτων. Ως τώρα έχει ολοκληρωθεί μόνο η γενική  εκτεταμένη θεμελίωση και τμήμα της θεμελίωσης του κτιρίου. Το εργοτάξιο είχε εγκαταλειφθεί για πολλούς μήνες και όσα υλικά βρίσκονταν εκεί είχαν καταστραφεί λόγω της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες. Ο χώρος του εργοταξίου ήταν περιφραγμένος αλλά η περίφραξη έχει υποστεί φθορές. Μάλιστα κατά καιρούς σημειώνονταν κλοπές υλικών και εξοπλισμού αφού ο χώρος ήταν αφύλακτος. Αν και ο αγωγός αποστράγγισης των υδάτων είχε κατασκευαστεί έγκαιρα, τα όμβρια ύδατα συσσωρεύονταν σε διάφορα σημεία του εργοταξίου, ίσως γιατί ο αγωγός χρειάζονταν καθάρισμα.

Παράλληλα η ΓΓΑ με έγγραφό της ενημερώνει πως για το 2012 η εγκεκριμένη πίστωση του έργου είναι μηδενική. Στις 11-12-2012 (Αρ. Πρωτ. 62962) ζητήθηκε δέσμευση πίστωσης 2.000.000€ από τη ΓΓΑ για το 2013, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Το αίτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμη.

Κώστας Βοργιαζίδης: Συνεχείς οι πιέσεις μας…

«Η κατασκευή του κολυμβητηρίου δεν είναι έργο του Δήμου Βέροιας. Είναι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και ως έργο παραμένει ανοιχτό. Δεν έκλεισε. Χρειάζεται μόνο η χρηματοδότησή του, για να επαναδημοπρατηθεί και να συνεχίσει» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τον οποίο ρωτήσαμε σχετικά με τις σκέψεις που έχει η δημοτική αρχή για το «κολυμβητήριο-φάντασμα» της Βέροιας και συμπλήρωσε:

«Είναι ένα έργο το οποίο μας απασχολεί από την προηγούμενη θητεία μας. Πολλές φορές πιέσαμε και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και με την σημερινή, αλλά δεν πήραμε κάποια θετική απάντηση. Μάλιστα ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Συναδινός κατά την επίσκεψή του στη Βέροια είχε δεσμευτεί να το δει πιο αποτελεσματικά, αλλά και πάλι δεν έγινε προχώρησε κάτι το ουσιαστικό. Προφανώς και οι οικονομικές συγκυρίες έπαιξαν τον ρόλο τους. Παράλληλα με τα έργα του Δήμου που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, οι πιέσεις μας προς κάθε συναρμόδιο φορέα και παράγοντα είναι συνεχείς, γιατί την κατασκευή του κολυμβητηρίου την θεωρούμε έργο πρώτης γραμμής» κατέληξε ο Δήμαρχος Βέροιας.   

Παύλος Παυλίδης: Διεκδίκηση της ολοκλήρωσης του κολυμβητηρίου

Την άποψή του για το «κολυμβητήριο-φάντασμα» ζητήσαμε και από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνδημότες» Παύλο Παυλίδη ο οποίος μας είπε πως «δεν νοείτε σύγχρονος Δήμος ευρωπαϊκού επιπέδου» χωρίς κολυμβητήριο.

«Αρχικά να επισημάνω την θετική συνεισφορά της έγκυρης εφημερίδας σας,  στην ανάπτυξη γόνιμου προβληματισμού, για μείζονα θέματα του Δήμου μας, αλλά και πέραν αυτού» αρχικά μας είπε ο Παύλος Παυλίδης και τόνισε πως «για το συγκεκριμένο θέμα της αναγκαιότητας κατασκευής και λειτουργίας κολυμβητηρίου, είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να μιλάμε για έναν  σύγχρονο  Δήμο Ευρωπαϊκού επιπέδου, όταν δεν έχουμε να δώσουμε στην νέα γενιά κύρια, διεξόδους δημιουργικής απασχόλησης. Μεταξύ αυτών των διεξόδων, βασική επιλογή είναι η άθληση μέσω της κολύμβησης. Συνεπώς θεωρώ εκ των ουκ άνευ την διεκδίκηση ολοκλήρωσης της αρχικής προ ετών επιλογής, κατασκευής και λειτουργίας κολυμβητηρίου».

Ωστόσο ο Παύλος Παυλίδης επισημαίνει πως «για λόγους ρεαλιστικής αντιμετώπισης του θέματος, ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από οικονομική μελέτη "ισχυρή", που θα καθιστά το "έργο" βιώσιμο, καθότι η χώρα μας και κατά λογική συνεκδοχή οι Δήμοι, είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.  Στην λογική αυτή , θα πρέπει  να μελετηθεί η συνεισφορά της γεωθερμίας πρωτίστως αλλά  και η στελέχωση με προσωπικό επαρκές για τις ανάγκες της σωστής λειτουργίας, αλλά σε αριθμούς που να είναι διασφαλισμένη η απρόσκοπτη και συνεχής παρουσία τους στον χώρο.

Το έργο θα πρέπει να είναι διαστάσεων που να επιτρέπουν την συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις, ώστε δια του τρόπου αυτού να εξασφαλίζεται και η οικονομική του στήριξη. Στην κατεύθυνση αυτή θετικά θα συνεισέφερε και η συνεργασία με τα ήδη λειτουργούντα, ώστε το σύνολο των εγκαταστάσεων αυτού του είδους, να αποτελέσουν μια ομάδα κοινού σκοπού, επ΄ωφελεία του τόπου μας».

Καταλήγοντας ο επικεφαλής των «Συνδημοτών» άφησε τις αιχμές του και για τη νυν δημοτική αρχή.

«Θα ήθελα να επισημάνω και το παράδοξο. Ο  τόπος μας έχει την τύχη να έχει τοπικό τύπο που ασχολείται σε βάθος με την αναζήτηση της καλύτερης λύσης για τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν χρόνια τώρα τον τόπο μας και μια νωθρή το λιγότερο Δημοτική Αρχή, που μόνο της μέλημα είναι η απέλπιδα προσπάθεια παραμονής στην εξουσία, έχοντας εγκαταλείψει κάθε σκέψη μελέτης, συνεργασίας, εκσυγχρονισμού των υποδομών».

Στην προκειμένη περίπτωση για την κατασκευή του κολυμβητηρίου, υπάρχουν τα …όπλα στην φαρέτρα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας που μπορούν να συμβάλλουν στην απόφαση υλοποίησης ενός μεγάλου και χρόνιου αιτήματος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας. 

(ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" - 15/2/2021)