ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αξιοποιήστε το!!!

ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ. ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ. ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ.

(ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" 11/1/2021)

Αν κάποιος επισκέπτης νομίζει ότι η Βέροια είναι μόνο το Βήμα Αποστόλου Παύλου, η Παλαιά Μητρόπολη, οι Βυζαντινές εκκλησίες, η συνοικία της Μπαρμπούτας, η Κυριώτισσα, το «μπαλκόνι» της Ελιάς και το …ρεβανί της, τότε σίγουρα πλανάτε.

Στην ευρύτερη περιοχή της έχει κι άλλες ομορφιές που δυστυχώς βρίσκονται σε εγκατάλειψη ή αν θέλετε είναι εκτός προγράμματος αξιοποίησης και ανάδειξης. Μία τέτοια περιοχή είναι αυτή του φράγματος του Αλιάκμονα, λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά το χωριό της Αγίας Βαρβάρας.

Μια περιοχή η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικό και ευάερο τοπίο, μετά το αναρρυθμιστικό έργο που έκανε η ΔΕΗ, δημιουργώντας μια πανέμορφη λίμνη, περιστοιχισμένη από πλατάνια και πεύκα και έναν πεζόδρομο για τους λάτρεις της περπατήματος. Μια τοποθεσία όπου είναι ζωγραφισμένη η φύση στα νερά του μεγαλύτερου ποταμού της Ελλάδας, του Αλιάκμονα.

Γιώργος Μιχαηλίδης: Είχε πάρει ζωή, αλλά…

Την δεκαετία του 2000 κάτι πήγε να γίνει, ώστε το άλσος με τα πεύκα που βρίσκεται πριν την γέφυρα, να πάρει ζωή με διάφορες δραστηριότητες, που σημαίνει και η ανάλογη φροντίδα και συντήρηση του χώρου, δεν είχε συνέχεια. Δραστηριότητες όπως αγώνες riverparty (2008 και 2009), κανόε καγιάκ (2008), ποδηλασίας (2008), αθλοπαιδιές και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας για δύο χρόνια διοργανώθηκε το Χριστουγεννιάτικο χωριό αύξησαν το ενδιαφέρον των πολιτών για να το επισκεφθούν.

«Ως Δήμος Βέροιας ανέλαβα την πρωτοβουλία να διοργανώσω κάποιες εκδηλώσεις στο συγκεκριμένο άλσος, ώστε να πάρει ζωή που την αξίζει. Και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές πετύχαμε τον στόχο μας. Είχαμε βάλει κάποιες βάσεις για να αξιοποιηθεί αυτή η πανέμορφη τοποθεσία» μας είπε ο Γιώργος Μιχαηλίδης που τα χρόνια εκείνα ήταν Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νεολαίας και μετέπειτα Πρόεδρος της ΚΕΠΑ.

Όλα κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα!!!

Από τότε, λοιπόν, το άλσος του φράγματος του Αλιάκμονα «μαραζώνει». Καμία φροντίδα τόσο των δένδρων, όσο και των υποτυπωδών υποδομών που είχαν δημιουργηθεί. Σάπια παγκάκια, ανύπαρκτος φωτισμός (αν και υπάρχει εγκατάσταση), κατεστραμμένες τουαλέτες, σκουπίδια κάθε λογής (μέχρι και κατσαρόλες) χωρίς να υπάρχουν καλάθια απορριμμάτων και κάδων εντός του αλσυλλίου. Τα χόρτα που κοντεύουν τα ένα μέτρο και παντού σπασμένα κλαδιά των πεύκων, που ενίοτε γίνονται και επικίνδυνα και ένα γήπεδο σε κακά χάλια και αναξιοποίητο για αθλητικές δραστηριότητες.

Σε παλαιότερα ρεπορτάζ που έγιναν, πάντα το πρόβλημα της εγκατάλειψης «κολλούσε» στην αναρμοδιότητα των τοπικών αρχών και φορέων. «Δεν είναι δικιά μας περιουσία…» απαντούσαν. Ανήκει στην 3η ΔΕΚΕ, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο, έλεγε η μία πλευρά, στην ΔΕΗ απαντούσε ο άλλος, στον Δήμο Βέροιας ο τρίτος. Το παράδοξο; Ένας τόσο όμορφος χώρος να μην διεκδικείται από κανέναν!!! Σα να λες ότι δεν ψάχνουμε για …μπελάδες στο κεφάλι μας!!!     

Κώστας Βοργιαζίδης: Καλούμαστε να το ξεκαθαρίσουμε…

Σε μια εποχή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμίδων προσπαθούν να δώσουν «ταυτότητα» μιας σύγχρονης εποχής στον τόπο της, αναζητώντας εναλλακτικές μορφές πηγών εσόδων, όπως είναι ο τοπικός ή ο εγχώριος τουρισμός, δυστυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση με την αξιοποίηση του άλσους του φράγματος και την ευρύτερης περιοχής, όλοι είναι αναρμόδιοι.

«Ως Δήμος Βέροιας δεν αναζητήσαμε την ιδιοκτησία του, παρά μόνο, στο παρελθόν, την χρήση του για συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Νομίζω ότι δεν είναι δικός μας χώρος» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και πρόσθεσε πως «είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα από την δημοτική αρχή. Πάντως είναι ένα θέμα το οποίο καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε με όσους άλλους φορείς εμπλέκονται και πιθανόν να έχουν δικαιοδοσίες στη συγκεκριμένη έκταση».   

Αντίθετα ο Γιώργος Μιχαηλίδης μας λέει ότι «το άλσος ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Βέροιας. Άλλωστε θυμούμαι πως πριν αρκετά χρόνια ο Δήμος είχε κάνει κάποια έργα μέσα στο άλσος. Πως είναι δυνατόν να κάνει έργα ηλεκτροφωτισμού σε έναν χώρο που δεν είναι ιδιοκτησίας του» κατέληξε ο πρώην Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νεολαίας επί δημαρχίας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου. 

Τι λέει η ΔΕΗ και το Δασαρχείο για την ιδιοκτησία

Επειδή όσο υπάρχουν …Πόντιοι Πιλάτοι, αν δεν ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το άλσος του φράγματος δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί και θα …νίπτουν τα χείρας τους. Για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με άλλες δύο υπηρεσίες για να μας δώσουν τα …φώτα τους.

Μιλήσαμε αρχικά με τον Διευθυντή του ΥΗΣ Σφηκιάς-Ασωμάτων της ΔΕΗ Τριαντάφυλλο Καραντουμάνη, ο οποίος μας είπε ότι «η ΔΕΗ δεν έχει καμία ιδιοκτησία στην έκταση του αλσυλλίου με τα πεύκα. Απ΄ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, το οίκημα που υπάρχει δίπλα στο ποτάμι ανήκει στην παλαιά 3η ΔΕΚΕ, μια υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ η υπόλοιπη έκταση με τα πεύκα στον Δήμο Βέροιας. Ιδιοκτησία της ΔΕΗ είναι το φράγμα και η παραποτάμια έκταση με τα πλατάνια, μια λωρίδα που ξεκινάει από την γέφυρα και καταλήγει στα σπιτάκια της ΔΕΗ, δηλαδή στην απέναντι πλευρά από το άλσος».

Ταυτόσημες είναι και οι απόψεις που αντλήσαμε από υπηρεσιακό παράγοντα του Δασαρχείου Βέροιας. «Εμείς ως υπηρεσία δεν έχουμε καμιά δικαιοδοσία στο άλσος με τα πεύκα που βρίσκεται πριν την γέφυρα του Αλιάκμονα. Ιδιοκτησιακά πρέπει να ανήκει στον Δήμο Βέροιας και μόνο η περιφραγμένη έκταση που βρίσκεται το μικρό σπιτάκι πλάι στο ποτάμι, στην 3η ΔΕΚΕ ή όπως λέγεται σήμερα».

Ας παραδειγματιστούν και συνεργαστούν… 

Σε κοντινές πόλεις από τη Βέροια υπάρχουν οι ανάλογες τοποθεσίες φυσικού κάλλους που έχουν αξιοποιηθεί και φυσικά αποτελούν σημεία αναφοράς για τους επισκέπτες. Όμως έχουν ιδιοκτήτη, όπως είναι οι οικείοι Δήμοι οι οποίοι φροντίζουν να τις περιποιούνται. Καθαρίζουν τα δένδρα από τα ξερά κλαδιά, φύτεψαν γκαζόν σε όλη την έκταση, κατασκεύασαν πλακόστρωτους διαδρόμους, έφτιαξαν μικρές λιμνούλες, δημιούργησαν χώρους αναψυχής. Έδωσαν ανθρώπινη ζωή μέσα στο περιβάλλον που χάρισε απλόχερα η φύση.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος του Αλιάκμονα. Υπάρχει το άλσος με τα πεύκα, η παραποτάμια διαδρομή ανάμεσα από τα πλατάνια στην έκταση της ΔΕΗ, ο παραλίμνιος δρόμος που χρησιμοποιείται καθημερινά για περπάτημα, ένα ποτάμι-λίμνη για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων και φυσικά σ΄ ένα σημείο απ΄ όπου διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες που κινούνται για και από τη Βεργίνα με τους βασιλικούς τάφους των Αιγών.

Για όλα αυτά αρκεί να υπάρξει οριστικό ξεκαθάρισμα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης και πάνω απ΄ όλα αρμονική συνεργασία και αλληλεγγύη. Αυτά που χάρισε η φύση, δεν είναι κανενός!!! Είναι των ανθρώπων αυτής της γης…

Και πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλα τα περιθώρια συνεργασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Καμιά ΔΕΗ δεν στέκεται εμπόδιο. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μας είπε ο Τριαντάφυλλος Καραντουμάνης: «Η ΔΕΗ παραχώρησε άδεια στον τότε Δήμο Μακεδονίδος να κάνει ένα μικρό αναψυκτήριο στην παραποτάμια έκταση της επιχείρησης, αλλά δυστυχώς αυτό δεν υλοποιήθηκε από τον Δήμο».