ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βεροιώτες που νόσησαν από κορωνοιό μιλάνε για την περιπέτεια που πέρασαν

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (2/11/20)

ΒΕΡΟΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ: «ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ…».

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΜΟΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Παρά την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν βρίσκονται σε κάμψη. Άκρως αποθαρρυντικά για τη χώρα μας είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του YouGov-Cambridge Globalism Project, μιας έρευνας που έγινε σε δείγμα 26.000 ανθρώπων από 25 χώρες, σχετικά με τον κορωνοϊό.

Σε μια άλλη παγκόσμια έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins και που δημοσιεύτηκε στον Guardian, η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων που θεωρούν ότι ο απολογισμός των θανάτων από τον κορωνοϊό παρουσιάζεται σκόπιμα ως πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 46%. Στην πρώτη θέση είναι η Νιγηρία όπου σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι «σίγουρα ή μάλλον αληθινός». Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική, το Μεξικό και οι ΗΠΑ. Επίσης περίπου το 36% των Ούγγρων, το 30% των Ιταλών και το 28% των Γερμανών πιστεύουν το ίδιο.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι η πανδημία έχει προκαλέσει ένα κύμα παραπληροφόρησης και fake news που διασπείρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αρνητές της επιστήμης και υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας γύρω από τον COVID-19 είναι πως τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το πώς «τα παρουσιάζουν» τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά τον πλανήτη. Οι ερωτώμενοι που υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες αναφέρουν πως τα Media «υπερβάλλουν για να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη».

Πως έζησε την περιπέτειά του ο Ηλίας Λαζός

Με αφορμή, λοιπόν, τη νέα μάστιγα της συνωμοσιολογίας και της άρνησης της επιστήμης, μιλήσαμε με πολίτες της Βέροιας που πέρασαν τον εφιάλτη της μόλυνσης από τον covid-19 για να μας περιγράψουν την εμπειρία τους. Ανέφεραν με λεπτομέρεια την εξέλιξη της ασθένειας από τη στιγμή που αισθάνθηκε τα πρώτα συμπτώματα μέχρι και τώρα που την ξεπέρασαν.

«Εμφάνισα κάποια συμπτώματα Σάββατο πρωί (λίγο βήχα, δέκατα, τσούξιμο στα μάτια, πόνο στο σβέρκο, ανεξήγητη κόπωση και υπερβολικό ρίγος το βράδυ στον ύπνο μου), οπότε Κυριακή νωρίς το πρωί αποφάσισα να πάω στο νοσοκομείο για να υποβληθώ στο τεστ, το οποίο και βγήκε θετικό τελικά» μας είπε ο βεροιώτης επιχειρηματίας Ηλίας Λαζός ο οποίος έζησε την περιπέτεια με τον κορωνοϊό και τελικά βγήκε νικητής από τη «μάχη» που έδωσε.

Στην συνέχεια ζητήσαμε από τον Ηλία Λαζό να αναφερθεί στην αντιμετώπιση που είχε από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Βέροιας και τον ΕΟΔΥ, αλλά και το κλίμα που έζησε τις πρώτες ώρες της περιπέτειάς του.

«Το πρόβλημα όταν πήγα στο νοσοκομείο της Βέροιας ήταν ότι εκείνη τη χρονική στιγμή δεν είχα πυρετό άνω του 37,5, οπότε αρχικά αρνήθηκαν να μου κάνουν το τεστ, καθώς τα συγκεκριμένα επίπεδα πυρετού θεωρούνται προαπαιτούμενο.  Κατόπιν επιμονής μου, λόγω του ότι ένιωθα ότι κάτι δεν πάει καλά, πείστηκαν να με υποβάλλουν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις (ακτινολογικές, καρδιολογικές, αιματολογικές, τεστ Covid), κάτι το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι το έκαναν με συνέπεια και προθυμία.  Τα αποτελέσματά μου βγήκαν μετά από 48 ώρες, διάστημα κατά το οποίο παρέμεινα φυσικά σπίτι με αντιβίωση.

Ο ΕΟΔΥ επικοινώνησε μαζί μου μετά από μία μέρα, με γενικές οδηγίες περί πρωτοκόλλου και καραντίνας.  Γενικά, δεν χρειάστηκε να επικοινωνήσω άλλη φορά με τον ΕΟΔΥ, καθώς ακολουθούσα τις οδηγίες κάποιων γνωστών μου γιατρών.  Όταν κάποια στιγμή επισκέφθηκα περίπου τη 10η μέρα το Νοσοκομείο εκ νέου για κάποια έντονα συμπτώματα κοιλιακού άλγους που ένιωθα, την πρώτη μέρα με έδιωξαν, μην αξιολογώντας την περίπτωσή μου ως άξια διερεύνησης, προφανώς λόγω και της αναστάτωσης που ένα θετικό κρούσμα θα προκαλούσε στα υγειονομικά πρωτόκολλα του νοσοκομείου.  Όταν οι πόνοι μου επέμεναν και επανήλθα την άλλη μέρα, οφείλω να ομολογήσω ότι αρχικά η συμπεριφορά γιατρών και νοσηλευτών ήταν κάπως επιφυλακτική και φοβική, κάτι το οποίο εν μέρει θα μπορούσα να το θεωρήσω δικαιολογημένο, αλλά στο τέλος έπραξαν το καθήκον τους με μεγάλη επιμέλεια, υποβάλλοντάς με εκ νέου σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις».

Με σωματικά και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα

Ο βεροιώτης επιχειρηματίας λόγω καλής σωματικής υγείας και ηλικίας από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε κατ’ οίκον καραντίνα, όπου και παρέμεινε μέχρι το πέρας της ανάρρωσής του. Στο σπίτι του έζησε όλα αυτά τα οποία, μέχρι εκείνες τις μέρες, μόνο άκουγε και διάβαζε στα ΜΜΕ. Όμως άλλο να τα ακούς και άλλο να τα νοιώθεις.

«Ένιωθα μια έκπτωση των δυνάμεών μου κατά περίπου 30-40%. Κάποιες μέρες ξεκινούσαν πολύ καλά, αλλά στη διάρκεια της ημέρας, από το μεσημέρι και μετά, ένιωθα μια σταδιακή πτώση των δυνάμεών μου.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας μου δεν είχα πυρετό, εκτός από τις πρώτες 3 μέρες.  Έκτοτε, ο πυρετός μου κυμαινόταν από 36,6-37,2 κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Γενικά ένιωθα, με μια λέξη, ευάλωτος. Με το παραμικρό αεράκι στο μπαλκόνι κινδύνευα να κρυώσω, ενώ οι θερμοκρασίες στις αρχές του Σεπτεμβρίου ήταν υψηλές για την εποχή» μας περιέγραψε για την κατάσταση που ζούσε ο Ηλίας Λαζός και συμπλήρωσε:

«Γενικά, ενώ οι μέρες μου ξεκινούσαν καλά κι ένιωθα ότι φτάνω στο τέλος της περιπέτειάς μου, σταδιακά και κατά τη διάρκεια τους υπήρχε μια  χειροτέρευση της κατάστασής μου, κάτι το οποίο είχε αρνητική επίπτωση και στην ψυχολογική μου κατάσταση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνο το διάστημα είχαν νοσήσει παράλληλα με μένα άλλα 3 άτομα του στενότατου οικογενειακού μου περιβάλλοντος, γεγονός που έκανε την αγωνία μου ακόμα μεγαλύτερη».

«Ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη»

Στην ζωή του, ο Ηλίας Λαζός, σίγουρα θα είχε προσβληθεί από κοινή γρίπη. Όμως τον covid-19 τον ένοιωσε το ίδιο με μια απλή γρίπη ή ήταν κάτι διαφορετικό που προκαλούσε ανησυχίες για την περαιτέρω υγεία του, ακόμα και την ζωή του; Ως πρώην ασθενής και της γρίπης και του covid-19, έχει το …μέτρο σύγκρισης.

«Είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό. Ένιωθα ότι ανά πάσα στιγμή ακροβατούσα σε ένα λεπτό σκοινί και ότι με το παραμικρό (κούραση ή λίγο κρύωμα) μπορούσε η ασθένεια να γυρίσει σε πνευμονία.  Είναι ένας ύπουλος κι επίμονος ιός, ο οποίος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να «γαντζωθεί» στον εκάστοτε οργανισμό, προσβάλλοντάς τον στο σύστημα που θα τον βρει ευάλωτο (νευρικό, αναπνευστικό, καρδιακό) και παραμένοντας εκεί για μέρες» και πρόσθεσε επισημαίνοντας τις μεθόδους που ακολούθησε ώστε να συμβάλλει θετικά και πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας:

«Διαπίστωσα ότι η καλή διατροφή, η κατανάλωση υγρών και η λήψη βιταμινών παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη γρήγορη επαναφορά.  Ταυτόχρονα, η καλή ψυχολογία και η γενικότερη ηρεμία στην αντιμετώπιση παίζουν επίσης πολύ κομβικό ρόλο κι εμποδίζουν την πιθανή επιδείνωση της κατάστασης του νοσούντα.  Αξίζει να αναφέρω ότι αρνητικοποιήθηκα την 25η μέρα, στο τρίτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκα μετά τη 14η μέρα.  Σήμερα, μετά από περίπου 1 μήνα, οι δυνάμεις μου δεν έχουν επανέλθει πλήρως και δραστηριότητες που πριν έκανα με μεγάλη ευκολία, τώρα μου δημιουργούν γρήγορη εξάντληση κι ένα αίσθημα έντονης δυσφορίας».

Μάσκα 24 ώρες το 24ωρο και σε όλους τους χώρους

Μετά την προσωπική εμπειρία του, ο Ηλίας Λαζός έχει άποψη για το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «κορωνοϊός» ή «covid-19». Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που μπορεί με υπευθυνότητα να εκφράσει γνώμη για το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του, χωρίς να έχει …συμφέροντα, που στα έχουν κάνει «σημαία» οι συνωμοσιολόγοι και οι αρνητές της επιστήμης.

«Τα μέτρα που πλέον λαμβάνονται (περί μερικών ή ολικών lockdown)πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.  Για την ακρίβεια, δεν προσπάθησαν να προλάβουν, αλλά δυστυχώς ακολούθησαν τις εξελίξεις.  Η χρήση της μάσκας ΟΦΕΙΛΕ να είναι υποχρεωτική ΜΕΣΑ-ΕΞΩ σε όλη την επικράτεια από τις αρχές Οκτώβρη και για 24 ώρες το 24ωρο.  Αν μπορούν να τη φορούν τα παιδιά μας στο σχολείο, μπορούμε να τη φοράμε όλοι μας.  Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι αμφισβητίες έλεγαν ότι δεν γνωρίζουν κανέναν από το περιβάλλον τους που να έχει νοσήσει.  Τώρα, με την τόσο μεγάλη διασπορά πλέον, όλοι μας έχουμε κάποιο ή κάποια θετικά κρούσματα στο στενό ή ευρύτερο περιβάλλον μας.  Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια βαριά έκφραση για τους αρνητές της μάσκας και τους αμφισβητίες του ιού.  Το μόνο που θα πω είναι να σοβαρευτούν, να σταματήσουν τις συνωμοσιολογικές κορόνες, να ανοίξουν τα μάτια τους και να πειθαρχήσουν, γιατί αργά ή γρήγορα, ο ιός θα χτυπήσει την πόρτα τους, κάτι που φυσικά απεύχομαι» τόνισε ο Ηλίας Λαζός.

Θετικός 5χρονος και ασυμπτωματικός

Στις αναζητήσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα του κορωνοϊού, δεν περιοριστήκαμε μόνο στον Ηλία Λαζό. Μιλήσαμε και με άλλους συμπολίτες που νόσησαν από τον covid-19, οι οποίοι μας περιέγραψαν αυτά που βίωσαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Όμως ζήτησαν να κρατήσουμε την ανωνυμία τους και γι αυτό το λόγο σταθήκαμε εκτενέστερα στις επώνυμες περιγραφές του Ηλία Λαζού.

«Εκτός από εμένα, νόσησε και η γυναίκα μου και ο 5χρονος γιος μου. Εγώ και η γυναίκα μου είχαμε τα γνωστά συμπτώματα, ενώ ο γιος μου ήταν θετικός, αλλά ασυμπτωματικός» μας είπε ο Α.Κ. και πρόσθεσε ότι «οι πρώτες εννέα μέρες ήταν οι πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια των οποίων έχασα εντελώς την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, καθώς επίσης είχα και πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Να μην υποτιμήσει κανένας τον ιό γιατί δεν έχει καμία σχέση με μια γρίπη ή κρύωμα», τόνισε ο Α.Κ..

«Από τον γιο μου κόλλησα εγώ και η μητέρα μου για την οποία φοβήθηκα περισσότερο καθώς έχει υποκείμενα νοσήματα. Αναγκαστήκαμε και ανεβήκαμε οικογενειακά στο σπίτι που έχουμε στο Ξηρολίβαδο για να αποφεύγουμε τις συναντήσεις μας με κόσμο. Πήραμε τα …βουνά και για εμάς και για τους συνανθρώπους μας» μας είπε ο Χ.Π. και έστειλε το δικό του μήνυμα τονίζοντας ότι «έντονα προβλήματα δεν είχα στο 15νθημερο της ασθένειάς μου. Μόνο μια μέρα έκανα πυρετό. Προσέχαμε πάρα πολύ λόγω της μητέρας μου και ιδιαίτερα όταν μετά το πρώτο 15νθήμερο της καραντίνας μας, ο γιος μου ξαναβγήκε θετικός, ενώ και εγώ και η μητέρα μου ήμασταν πλέον με αρνητικά αποτελέσματα στα χέρια μας. Θα έλεγα πως με τον κορωνοϊό δεν πρέπει να αστειευόμαστε γιατί είναι ύπουλος. Γι αυτό ας σεβαστούμε την επιστήμη και να ασπαζόμαστε τις οδηγίες τους».       

Απαντήσεις για το κρούσμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Τις τελευταίες μέρες που τα κρούσματα στην Ημαθία έχουν αυξητική πορεία, με την ανησυχία να μεγαλώνει, ιδιαίτερα μετά την ανεύρεση κρουσμάτων σε μαζικούς χώρους, όπως σχολεία, υπηρεσίες και αθλητικούς συλλόγους, τόσο αυξάνονται και οι καταγγελίες. Άλλες με υπόβαθρο και άλλες με υπερβολή και δόση …συνωμοσιολογίας.

Την Πέμπτη μας καταγγέλθηκε ότι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας, μετά από κρούσμα covid-19 σε εργαζόμενο, δεν τηρήθηκαν τα μέτρα για την προστασία των υπολοίπων εργαζομένων στην υπηρεσία, όπως η έγκαιρη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των τεστ που έκανε η συγκεκριμένη βάρδια και η απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων του κτηρίου.

Την καταγγελία αυτή την θέσαμε στον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας Πύραρχο Νίκο Παλαμούτη ο οποίος μας είπε ότι «πράγματι την Κυριακή ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε κρούσμα σε συνάδελφο πυροσβέστη και η βάρδια στην οποία ανήκε εκείνη τη μέρα δεν εργάστηκε, ενώ τη Δευτέρα υποβλήθηκαν σε τεστ. Όπως μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα στις κατηγορίες που ανήκουμε εμείς ως Σώμα, βγαίνουν άμεσα. Μας ειδοποιούν μόνο στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο θετικό κρούσμα. Αν δεν υπάρχει ειδοποίηση, αυτό σημαίνει ότι όλα είναι αρνητικά. Έτσι σωστά οι εργαζόμενοι αυτής της βάρδιας εργάστηκαν την Τρίτη».

Απαντώντας ο Νίκος Παλαμούτης στην καταγγελία πως δεν έγινε απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, είπε ότι «ο συνάδελφος που ήταν θετικός σε κορωνοϊό, βρίσκονταν σε άδεια για εννιά μέρες και δεν ήταν εκείνο το διάστημα εντός υπηρεσίας. Όμως απολύμανση έγινε, έστω και με μια μέρα καθυστέρηση…».       

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ" (2/11/20)