ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Συλλάβετε» τα σκυλιά!!!

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, «ΘΕΡΕΤΡΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Η παρουσία αδέσποτων ζώων στη Βέροια και τα προβλήματα που συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημόσια υγεία, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων,  αποτελεί μεγάλο και αυξανόμενο πρόβλημα. Η αγανάκτηση των πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής, βλέποντας καθημερινά εικόνες …σκυλοπανήγυρης, σε κεντρικά και όχι μόνο σημεία, σε χώρους που πρόσφατα αναπλάστηκαν, για την καλύτερη αισθητική της πόλης. Έργα ανάπλασης που για την ώρα αποτελούν «θέρετρα πολυτελείας» για τα αδέσποτα σκυλιά.

Από τη διερεύνηση των αναφορών αλλά και τη γενικότερη μελέτη του προβλήματος, διαπιστώθηκε ότι, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, οι ελλείψεις εντοπίζονται αφενός στην παράλειψη των Δήμων να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές ρυθμίσεις, και αφετέρου στην παράλειψη της κεντρικής διοίκησης να ασκήσει αποτελεσματικά την εποπτεία της για την εφαρμογή τους.

Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει επίσης η απουσία πρόβλεψης, αφενός κυρώσεων σε βάρος των Δήμων όταν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, και αφετέρου παροχής αποζημίωσης από τους Δήμους σε πολίτες θύματα επιθέσεων αδέσποτων.

Ισχύουν αυτά και για τον Δήμο Βέροιας, μια πόλη που παρουσιάζει αυξημένο το πρόβλημα των αδέσποτων; Κάνει η Δημοτική αρχή ενέργειες ώστε να περιορίσει και σε βάθος χρόνου να εξαλείψει το φαινόμενο;

«Εργαζόμαστε συνεχώς για την επίλυση του προβλήματος. Όμως υπάρχουν και εμπόδια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος» μας λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Θεόφιλος Κορωνάς και συμπληρώνει: «Μπορεί ο Νόμος να είναι εναρμονισμένος σε ευρωπαϊκά πλαίσια και να παρουσιάζει επάρκεια, όμως …δεν είναι για την χώρα μας, αλλά περισσότερο για χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν υποδομές. Δηλαδή ο Νόμος προβλέπει να υπάρχουν καταφύγια ζώων. Όμως στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας δήμος που να διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτεία δεν βοηθάει για να υλοποιηθούν όσα επιτάσσει ο νέος Νόμος».

Η Βέροια από το 1999 δημιούργησε κυνοκομείο, το οποίο υπάρχει και σήμερα, αλλά λειτουργεί ως χώρος περισυλλογής αδέσποτων. «Από τότε λειτουργεί χωρίς άδεια. Έχουμε καταθέσει στην Περιφέρεια φάκελο ίδρυσης για καταφύγιο ζώων από τον Αύγουστο του 2013 και αίτημα αδειοδότησης, αλλά ακόμα δεν πήραμε έγκριση» λέει ο κ. Κορωνάς και διευκρινίζει πως «επειδή είναι παράνομος ο χώρος, ο κτηνίατρος που θα κληθεί να κάνει εξετάσεις, εμβολιασμούς και στειρώσεις, αρνείται φοβούμενος τυχόν ποινικές επιπτώσεις. Επίσης αυτός που τα λειτουργεί χωρίς άδεια, μπορεί να κατηγορηθεί για κακοποίηση ζώων».

Παρόλα αυτά ο Δήμος Βέροιας καταβάλλει προσπάθειες του για την επίλυση του ζητήματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο υγείας, στείρωση, εμβολιασμό, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων.

«Για κάθε 50 σκυλιά αντιστοιχεί ένας κτηνίατρος, σύμφωνα με το Νόμο. Όπως καταλαβαίνεται θα χρειαστούν και δύο και τρεις κτηνίατροι. Λόγω του μνημονίου όμως δεν μπορούμε να προσλάβουμε μέσω ΑΣΕΠ ούτε έναν κτηνίατρο. Επίσης ζητήσαμε από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας να μας δώσουν κάποιο κτηνίατρο ή κτηνιάτρους, αλλά η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική, λόγω φόρτου εργασίας των» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Βέροιας.

Ναι αλλά τι κάνετε; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος; Το εύλογο ερώτημά μας. «Πήραμε κάποιους ιδιώτες στα πλαίσια της καραντίνας για την λύσσα και εμβολιάσαμε 286 σκυλιά, σε διάφορες περιοχές της Βέροιας» απάντησε ο κ. Κορωνάς.

Πέρα από τον εμβολιασμό των σκυλιών, υπάρχει ένας γενικότερος φόβος στους κατοίκους της πόλης. Μάλιστα σημειώθηκαν και αρκετές περιπτώσεις που αδέσποτα δάγκωσαν πεζούς. Επίσης υπάρχει και ο εκφοβισμός από τους φιλόζωους οι οποίοι καταγράφουν στη …μνήμη τους συμπολίτες που εκφράστηκαν αρνητικά ή εκδίωξαν από τον χώρο τους αδέσποτα και όταν βρεθεί κάποιο θανατωμένο, αποτελούν τους πρώτους «υπόπτους», σε σημείο που καταγγέλλονται.

«Από την αρχή δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιο σκυλί παρουσιάζει επιθετικότητα. Πρώτα πρέπει να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά και μετά να το συλλάβουμε ως επιθετικό. Τι συμβαίνει όμως. Το σκυλί που θα δαγκώσει κάποιον, το θύμα πάει στο νοσοκομείο, θα πάρει και πάει ένα χαρτί στην Διεύθυνση Υγείας για να παραγγελθούν τα εμβόλια. Όμως η Διεύθυνση Υγείας δεν στέλνει το χαρτί αυτό και στον Δήμο για να ενημερώσει, γιατί το θεωρεί προσωπικό δεδομένο. Σε μας έρχονται από μόνοι τους αυτοί που επιθυμούν την σύλληψη του σκυλιού που τον δάγκωσε. Δηλαδή αν δεν έρθει το χαρτί του νοσοκομείου που λέει ‘σύλληψη του σκυλιού’, να γίνει η περιγραφή του ζώου, δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς το περιστατικό και το σκυλί για προχωρήσουμε στην σύλληψή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το ίδιο σκυλί να δαγκώσει κι άλλες φορές». 

Παράλληλα η όποια προσπάθεια αντιμετωπίζει την αρνητική στάση των Φιλοζωϊκών Σωματείων που όχι μόνο δεν συνεργάζονται με τον Δήμο, αλλά μπαίνουν και εμπόδιο. «Αυτήν την στιγμή υπάρχουν στο χώρο περισυλλογής 75 σκυλιά τα οποία είναι υγιέστατα, ‘καθαρά’, στειρωμένα, έτοιμα να επανενταχθούν. Εμείς θέλουμε να τα αφήσουν έξω από την πόλη, όμως υπάρχει η αντίδραση από τα Φιλοζωϊκά Σωματεία της πόλης που δεν θέλουν να βγουν τα σκυλιά αυτά από τον χώρο περισυλλογής που τα έχουμε, αν δεν αφεθούν στο μέρος απ΄ όπου περισυλλέχθηκαν, δηλαδή το κέντρο της πόλης» μας λέει ο κ. Κορωνάς.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ξεκινάει από την εγκατάλειψη. Τελευταία παρατηρείται σημαντική αύξηση των αδέσποτων σκυλιών στη Βέροια. Μάλιστα λόγω έλλειψης χώρων περισυλλογής σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια, υπάρχουν πολίτες που επιλέγουν να αφήσουν στην πόλη της Βέροιας τα  δεσποζόμενα σκυλιά τους που δεν μπορούν να τα περιποιηθούν, με την ελπίδα ο Δήμος να τα περισυλλέξει και να τα φροντίσει.

«Τα περισσότερα σκυλιά που βλέπετε, ιδιαίτερα τελευταία, στην πόλη, είναι μεγάλα σκυλιά, τσομπανόσκυλα. Δεν είναι κουταβάκια. Είναι σκυλιά που εγκαταλείπονται και δεν είναι από αναπαραγωγή. Μέχρι πριν λίγες μέρες οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα επισημάνουν με τσιπς ταυτότητας. Έτσι ήταν πιο εύκολη η εγκατάλειψή τους» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος και τονίζει πως «είναι μεγάλα σκυλιά που τα παράτησαν οι βοσκοί ή έκλεισαν τα μαντριά τους. Επίσης οι ζωόφιλοι επιλέγουν έναν χώρο όπου τα ταϊζουν. Συγκεκριμένα αυτό γίνεται τώρα στις Σαραντόβρυσες και αυτό αποτελεί λόγο για να εγκαταλειφθούν στη Βέροια. Γι αυτό και θα δείτε να κυκλοφορούν σε εκείνη την περιοχή κατά κοπάδια».

Όμως πρόβλημα υπάρχει και από τα δεσποζόμενα σκυλιά. Πολλές φορές παρατηρούνται πολίτες που βγάζουν τα σκυλιά τους σε πάρκα τα οποία αφοδεύουν, χωρίς να συλλέγονται τα κόπρανα. «Ναι πράγματι συμβαίνει κι αυτό» μας λέει ο κ. Κορωνάς και συμπληρώνει πως «προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα. Καταργήθηκε, όμως, η Δημοτική Αστυνομία και αυτό δεν βοηθά στην καταστολή του προβλήματος».

Ο Δήμος Βέροιας για την δραστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, θεωρεί ότι τρία είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα, αλλά σ΄ αυτό θα χρειαστεί η παρέμβαση της πολιτείας.

- Πρόσληψη κτηνιάτρου ως υγειονομικός υπεύθυνος

- Δραστικό μέσο περισυλλογής (αναισθητικό όπλο)

- Αδειοδότηση καταφυγίου, ενδεδειγμένο για περίθαλψη αδέσποτων για ένα χρονικό διάστημα.