ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ένας Βεροιώτης στον τερματισμό του αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (φωτο)

Ο Κλασικός ή Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι ο διεθνής ετήσιος αγώνας μαραθωνίου της ελληνικής πρωτεύουσας, το κορυφαίο αθλητικό μαζικό γεγονός της χώρας.

 Καθιερώθηκε εις ανάμνηση της πορείας του Αθηναίου οπλίτη Φειδιππίδη, που τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. έτρεξε από το πεδίο της μάχης στο Μαραθώνα ως την Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη κατά των Περσών, με τη γνωστή φράση «νενικήκαμεν». Διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου και φιλοξενείται στην κλασσική διαδρομή των 42.195μ, με εκκίνηση την πόλη του Μαραθώνα και τερματισμό το Παναθηναϊκό στάδιο.

O 37ος λοιπόν Μαραθώνιος της Αθήνας ο Αυθεντικός έφερε ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας χιλιάδες δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η κορυφαία δρομική εκδήλωση της Ελλάδας δεν επηρεάστηκε από τη βροχόπτωση που επεφύλασσε ο καιρός στους συμμετέχοντες και για ακόμα μια χρονιά προσέφερε δυνατές εικόνες από πανηγυρισμούς, κούραση, ιδρώτα, εξάντληση, νικητές και κανέναν ηττημένο.

Τυπικά, ο Τζον Κιπκόριρ Κόμεν προσπέρασε στο τελευταίο χιλιόμετρο τον Φελισιέν Μουσχιτιρά και εξασφάλισε τη νίκη. Στο βάθρο των νικητών όμως υπήρξε ελληνική εκπροσώπηση, αφού ο Κώστας Γκελαούζος τερμάτισε στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, με τον 2ο καλύτερο ελληνικό χρόνο στην ιστορία. Όσο για τις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Ελευθερία Πετρουλάκη και δεύτερη η Κατερίνα Ασημακοπούλου.

Την παράσταση ωστόσο δεν κλέβουν οι επαγγελματίες αθλητές, αλλά ο απλός κόσμος που τρέχει για την ευχαρίστησή του, για να περάσει τα μηνύματά του. Ίσως η πιο ξεχωριστή είναι του Κου Γου Χαν, του 32χρονου τυφλού αθλητή από τη Νότια Κορέα, ο οποίος έτρεξε στην κλασική διαδρομή της Αθήνας χωρίς συνοδεία. Για να το πετύχει αυτό, χρειάστηκε τη συνδρομή ενός ειδικού συστήματος που ανοίγει έναν νέο δρόμο σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Τα νέα μετάλλια

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας από φέτος και για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα υποδέχεται στον τερματισμό τους χιλιάδες δρομείς όλων των αγώνων με ένα καινούριο μετάλλιο, στο οποίο θα καταγράφεται και μια διαφορετική κομβική στιγμή από την πλούσια παγκόσμια ιστορία του σπουδαίου Ολυμπιακού αγωνίσματος και βέβαια τις ελληνικές ρίζες του.

Το κάθε μετάλλιο της σειράς έχει διάμετρο 7εκ., είναι κατασκευασμένο από κράμα ψευδαργύρου και ζυγίζει περίπου 120 γραμμάρια. Στη μία όψη του αναγράφονται το έτος, το όνομα του αγώνα και η λέξη "FINISHER", ενώ υπάρχει και διαθέσιμος χώρος ώστε οι τερματίζοντες δρομείς να έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν το όνομα και την επίδοσή τους. Το μετάλλιο θα διατίθεται και σε συλλέκτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ένδειξη "COLLECTOR", αντί του "FINISHER".

Στη μία όψη του στρογγυλού μεταλλίου απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και αναγράφεται το γράμμα Μ (το πρώτο από την λέξη ΜΑRΑΤΗΟΝ) και ο αγώνας στον οποίο  συμμετέχει ο κάθε δρομέας. Στην άλλη όψη του αποτυπώνεται η Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) και θα φιλοξενούνται κάθε χρονιά γεγονότα-ορόσημα της γέννησης και εξέλιξης του Μαραθωνίου.

Κάθε χρόνο, θα χαράσσεται πάνω στο μετάλλιο και ένα διαφορετικό από τα οκτώ γράμματα της λέξης "MARATHON" ώστε το 2026, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου, να έχει δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα μία μοναδική συλλογή για τους δρομείς και τους συλλέκτες, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Τις ιδιαίτερες στιγμές της συμμετοχής και του τερματισμού στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας, βίωσε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο Βεροιώτης Κοσμάς Σαραφόπουλος. Εμφανώς κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια αλλά με την ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ικανοποίηση, μιλά για την σπάνια εμπειρία και τα συναισθήματά του: 

«Ο Μαραθώνιος δρόμος είναι ένα ξεχωριστό αγώνισμα, ένα μοναδικό. Είναι σύμβολο ψυχής, σύμβολο ιστορίας, η μοναδικότητα του οποίου τον κάνει ξεχωριστό. Είναι το μοναδικό άθλημα στον κόσμο που περνάει μηνύματα ευγενούς άμιλλας, ειρήνης, ελευθερίας, θέλησης. Πάνω από όλα, στην εσωτερική δύναμη του μαραθωνοδρόμου να ξεπερνάει τα όρια του. Η συμμετοχή είναι επίπονη, απαιτεί δύναμη σωματική και ψυχική. Η συμμετοχή όμως στον μοναδικό, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο είναι ξεχωριστή, είναι μαγική. Έχει μια αρχή και ένα τέλος. Τρέχεις με χιλιάδες συναθλητές από όλο τον κόσμο αλλά στην ουσία τρέχεις μόνος σου, με την δική σου κατάθεση ψυχής. Στόχος η συμμετοχή και φυσικά ο τερματισμός. Ένας μαγευτικός τερματισμός, ξεχωριστός στο παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικό μνημείο, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Αναμφίβολα στιγμές για πάντα χαραγμένες στην ψυχή όσων έχουν την τιμή και την ευλογία να τερματίζουν. Τα συναισθήματα του κάθε ενός διαφορετικά και θα έλεγα εντελώς προσωπικά. Θεωρώ ότι ο καθένας μας αποκόμισε εμπειρίες και ξεχωριστές στιγμές  από την μαραθώνια διαδρομή, τις οποίες μπορεί να μοιραστεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι για πάντα θα είναι δικές του, μια ιδιαίτερη και πολύτιμη παρακαταθήκη.»