ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Εν κρυπτώ στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τον Περιφερειακό Τύπο

Στην αντικατάσταση του Ν. 3548/2007 για τις εφημερίδες της Περιφέρειας, την κατάργηση της ποσόστωσης που προέβλεπε ο Ν. 2328/1995 για τις καταχωρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και στην υποχρεωτική χρήση barcodeκαι στις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες, παρ' ότι αυτό είναι αδύνατον να γίνει, προχωράει άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνίας.

Για αυτό και το Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου (ΕΙΕΤ) ΔΙΑΜΑΡΤΎΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ και εκφράζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις αντιρρήσεις αλλά και τον έντονο προβληματισμό του για τη δρομολόγηση της ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου για τον έντυπο Περιφερειακό Τύπου, χωρίς τη στοιχειώδη δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης, παρ' ότι υπήρξε από τον Ιούνιο του 2016 (!) στα Χανιά η διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΛευτέρηΚρέτσου και επιβεβαιώθηκε και σε συναντήσεις με τον Υπουργό Νίκο Παππά, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθετο να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου Σχεδίου Νόμου χωρίς έναν ουσιαστικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις.

Από το νέο Σχέδιο Νόμου προκύπτει ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει τον έντυπο Περιφερειακό Τύπο αλλά και τις Ενώσεις του κλάδου, αφού περιορίζει στο ελάχιστο τη δυναμική του, δεν προβλέπει κίνητρα για τη στήριξη και την ανάπτυξη και δεν αναγνωρίζει τον διαχρονικό, αλλά και ουσιαστικό ρόλο του Περιφερειακού Τύπου στην ενημέρωση και την διάδραση που προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες, έχοντας θεμελιώσει μαζί τους δεσμούς επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.

Με τον τρόπο που διαμορφώνονται τα κριτήρια που προτείνει η κυβέρνηση, προκύπτει ο κίνδυνος, ενόψει και των καταργήσεων των δημοσιεύσεων στο τέλος του 2020, σε επόμενο χρόνο και άμεσα, η Πολιτεία να επικαλεστεί την επίσημη απαξίωση του Περιφερειακού Τύπου για να υποστηρίξει ότι οι τοπικές εφημερίδες δεν μπορούν πια να υπηρετήσουν την ανάγκη της ευρείας ενημέρωσης και άρα να κατευθύνει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τη δημοσιοποίηση των κρατικών ενεργειών (διακηρύξεις, ανακοινώσεις) και την κρατική διαφήμιση στα Μέσα του... αγαπημένου της Ηλεκτρονικού Τύπου.

 

Η Ε.Ι.Ε.Τ. επανειλημμένα, τόσο μέσω επιστολών - υπομνημάτων, όσο και στις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου κατέθεσελεπτομερώς τις θέσεις της, κάνοντας σαφή τα πλεονεκτήματα και τις αξίες που διατηρεί οεβδομαδιαίος Περιφερειακός Τύπος, τόσο ως προς τη λειτουργία των ίδιων των εκδοτικών επιχειρήσεων (διατήρηση θέσεων εργασίας κλπ), όσο και του κοινωνικού ρόλου που επιτελεί για την ελληνική Περιφέρεια.

Παρ' όλα αυτά, η Πολιτεία δείχνει ότι προσανατολίζεται αποκλειστικά στην κατεύθυνση του ηλεκτρονικού Τύπου, ανάγοντάς τον έντυπο σε είδος ενημέρωσης μουσειακό.

 

Για αυτό αρνείται απερίφραστα να υποβιβαστεί σε αυτή τη θεώρηση και πιστεύει ότι ο έντυπος Περιφερειακός Τύπος αποτελεί έναν ιστορικό και δυναμικό βραχίονα της ελληνικής Περιφέρειας και γι’ αυτό το λόγο δεν ανέχεται να δίνει τον αγώνα για την επιβίωση και η κυβέρνηση να τον αγνοεί, να προχωρά χωρίς καν στοιχειωδώς να απαντά επί των προτάσεών του και να τον υποβαθμίζει αποφασίζοντας για αυτόν χωρίς αυτόν.

 

Το Δ.Σ.της Ε.Ι.Ε.Τ. σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις Τύπου πρόκειται να προβούν σε άμεσες ενέργειες με κόμματα και φορείς, εντός της επόμενης εβδομάδας, για να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας και να ζητήσουμε την καταψήφιση του Νομοσχεδίου. Παράλληλα, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να "μετρήσουν" συμμάχους και αντιπάλους.