«Στη Βέροια ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ θα βρίσκει πάντα μια ζεστή αγκαλιά»

Το 2ο Διεθνές τουρνουά αναπτυξιακών ηλικιών χάντμπολ «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια το διάστημα 11-16 Απριλίου 2014.Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Βέροιας.

Η άκρως πετυχημένη γιορτή του αθλήματος που άνοιξε τις πύλες του πέρσι στα Βριλήσσια θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερους στόχους στην μητρόπολη του χάντμπολ.

«Να μείνει για πάντα στη Βέροια ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ»

Πρώτη τον λόγο πήρε η Δήμαρχος Βέροιας κα Χαρούλα Ουσουλτζόγλου- Γεωργιάδη. «Θα μου επιτρέψετε να προσφωνήσω πρώτα τον αφανή Βουλευτή που κάθεται εκεί στο τέλος, ενεργότατος πολίτης και στον χώρο του αθλητισμού τον κ. Κώστα Γιοβανόπουλο. Να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Παντελή Χατζηιωάννου και τους φίλους που ήρθαν από τον «ΒΡΙΛΗΤΤΟ». Έχω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και που έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη. Νιώθω μια γλυκιά συγκίνηση και δεν θεωρώ τυπική αυτή την συνάντηση. Μας έφεραν σε αυτή την ευχάριστη θέση δύο άνθρωποι που είναι κοντά στην Βέροια και ας μένουν στην Αθήνα. Δύο άνθρωποι που συναντήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, ένωσαν την ζωή τους και έκαναν μία πολύ όμορφη οικογένεια και αναφέρομαι στον Δημήτρη Κοτσιώνη και την Κατερίνα Ψωμιάδου. Ο Δημήτρης ήθελε αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός για έναν ιερό σκοπό και τι πιο ιερό από μία διοργάνωση που έχει να κάνει με την μνήμη ενός παιδιού και ότι κερδίσει να το δίνει στα παιδιά. Είμαστε τυχεροί που αυτό το τουρνουά θα γίνει φέτος στη Βέροια. Με αυτή την ευκαιρία να σας προτείνω ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» να πραγματοποιείται μόνιμα κάθε χρόνο στην Βέροια. Οι Δήμαρχοι πάνε και έρχονται, η Βέροια όμως είναι αθλητομάνα και μία πόλη που αγαπάει το χάντμπολ και είναι σίγουρο ότι περισσότερο από κάθε πόλη θα στηρίξει το άθλημα, εδώ θα έχετε πάντα μία ανοιχτή αγκαλιά. Ο Δήμος θα είναι στην διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστεί με τους συναδέλφους που βρίσκονται στην αίθουσα τον Παύλο Παυλίδη, Πρόεδρο του νομικού προσώπου και τον Ρωμύλο Αλεξανδρίδη».

«Μία από τις ομορφότερες ιστορίες του χάντμπολ στην Ελλάδα»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (Ο.Χ.Ε.) κ. Παντελής Χατζηιωάννου, παρά τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του έδωσε το παρόν και τόνισε: «Καλημέρα κ. Δήμαρχε. Ευχαριστούμε για την φιλοξενία που είναι πάντα θερμή για το χάντμπολ. Τον Κώστα είναι δικό μας παιδί, όσο και να είναι βουλευτής, είναι πάντα παιδί του χάντμπολ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» όχι γιατί με κάλεσαν, εξάλλου αυτό είναι υποχρέωση μου, αλλά γιατί μας δίνουν ένα μεγάλο τουρνουά για την ανάπτυξη του χάντμπολ.

Αν δεν επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη δεν θα έχουμε μέλλον στο άθλημα. Ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» μετά την τεράστια περσινή του επιτυχία έχει πάρει έναν ανηφορικό δρόμο με μεγάλες ταχύτητες. Θέλω να συμμετέχω και εγώ σε αυτό το εγχείρημα και θα στήσουμε μία από τις ομορφότερες ιστορίες στην ανάπτυξη του χάντμπολ στην Ελλάδα. Τώρα αν αρχίσω να μιλάω για τις σχέσεις του χάντμπολ με την Βέροια θα τελειώσω αύριο. Είναι η πόλη που στήριξε περισσότερο το χάντμπολ και έχει τον σεβασμό όλου του αθλητικού κόσμου κυρίως μέσω του αθλήματος και θα πρέπει να εξεταστεί από τους διοργανωτές η πρόταση της Δημάρχου για μόνιμη διεξαγωγή του «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» στην μητρόπολη του χάντμπολ. Ανεξάρτητα όμως με αυτό η Βέροια πρέπει κάθε χρόνο να διοργανώνει τουρνουά τέτοιου βεληνεκούς στην ανάπτυξη γιατί είναι πόλη που το αξίζει».

«Ανεβάσαμε τον πήχη ακόμα περισσότερο»

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2014» μίλησε η Αντιπρόεδρος κα Κατερίνα Ψωμιάδου: «Καλημέρα αγαπημένοι μου συντοπίτες. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένη και φαντάζομαι καταλαβαίνεται τους λόγους. Ξαφνικά η ελληνική γλώσσα είναι πολύ φτωχή για να εκφράσει αυτά που νιώθω που θα γίνει εδώ ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ». Όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο τουρνουά και η παρέα συζήτησε που θα γίνει το δεύτερο, όλοι κοίταξαν εμένα. Που θα γίνει το χάντμπολ; Στη Βέροια. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται με πολύ αγάπη και όσοι έζησαν από κοντά το πρώτο τουρνουά το διαπίστωσαν. Δεν είμαστε επαγγελματίες, αλλά δώσαμε την ψυχή μας και πλέον ανεβάσαμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, γιατί ερχόμαστε εδώ που το χάντμπολ είναι τρόπος ζωής και το ξέρουν πολύ καλά. Ήταν πρωτόγνωρη η στήριξη της Δημάρχου που πριν καλά καλά της αναφέρουμε για το τουρνουά δέχθηκε αμέσως την φιλοξενία του, όπως και του Προέδρου της ΟΧΕ που και πέρσι και φέτος είναι στο πλευρό μας. Θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια ανάπτυξης του χάντμπολ για να φτάσει εκεί πραγματικά που το αξίζει. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι κομμάτι του Φιλίππου Βέροιας και είναι τιμή μου δεν άλλαξα σωματείο. Η συμμετοχή του σωματείου δίνει μία άλλη αίγλη στο τουρνουά. Είναι ένα μεγάλο βάρος στην πλάτη μας, εδώ βρίσκονται αγαπημένα πρόσωπα που γελάσαμε, κλάψαμε και θέλουμε όλοι μαζί να είμαστε συνοδοιπόροι στο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ». Έχω μεγαλώσει σε μία οικογένεια που ο εθελοντισμός ήταν τρόπος ζωής. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η μητέρα μου πάντα έτρεχε να βοηθήσει τους πάντες. Έτσι ήταν δεδομένο ότι θα ασχοληθούμε με τον εθελοντισμό. Περιμένουμε απ’ όλους στήριξη, βοήθεια και πάνω απ’ όλα αγάπη».

«Το τουρνουά έρχεται την κατάλληλη στιγμή στην Βέροια»

Τον Φίλιππο Βέροιας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Τραπεζανλίδης: «Είναι τιμή για την πόλη μας, τον Φίλιππο, το γήπεδο μας, η διεξαγωγή αυτού του τουρνουά. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να είναι μια πετυχημένη και άρτια διοργάνωση. Στο θέμα της ανάπτυξης σαν Πρόεδρος Σωματείου πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε την ανάπτυξη. Εδώ και δύο χρόνια ο Φίλιππος δουλεύει πάνω σε αυτόν τον τομέα και αυτή η διοργάνωση έρχεται την κατάλληλη στιγμή που ο Φίλιππος προσπαθεί από τις βάσεις του να ξανασηκωθεί και μας δίνει την δυνατότητα να γίνουμε πιο έμπειροι σε αυτόν τον τομέα με τις ξένες ομάδες που θα έρθουν στην Βέροια».

«Σκοπός μας η φροντίδα και προστασία του παιδιού σε ανάγκη και σε κίνδυνο»

Πέρσι ήταν το «Χαμόγελο του παιδιού» φέτος ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο μέσω της συνεργασίας με τον σύλλογο «Πρωτοβουλία για το παιδί». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος υπογράμμισε: «Θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ απ’ όλα τα μέλη, τους εθελοντές και τα παιδιά του σωματείου μας. Θα μου επιτρέψετε να πω δύο λόγια για τον Σύλλογο μας για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση για εμάς. Βασικός μας σκοπός είναι η φροντίδα και προστασία του παιδιού σε ανάγκη και σε κίνδυνο, δηλαδή παιδιών που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες, βιώνουν μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον σωματική και ψυχική βία, απόρριψη, περιθωριοποίηση και αυτά όλα ωθούν αυτά τα παιδιά στο περιθώριο με δυσμενείς συνέπειες. Σκοπός μας είναι φροντίζοντας, περιθάλποντας και φιλοξενώντας αυτά τα παιδιά να τα ξαναμάθουμε την ζωή από την αρχή και να αποδώσουμε στην κοινωνία περήφανους και ανεξάρτητους ανθρώπους. Η εμβέλεια της «Πρωτοβουλίας για το παιδί» είναι μεγάλη και εκτίνεται σε ολόκληρο τον Νομό Ημαθίας και γενικότερα της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Επίσης έχουμε το κέντρο αναφοράς και συμβουλευτικής, όπου δεχόμαστε οικογένειες, παιδιά και εφήβους που καταφεύγουν για να ζητήσουν συμβουλές. Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε μία ολοκληρωμένη δομή. Ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» είχε την καλοσύνη να μας εντάξει ως αποδέκτες και οικονομικά ωφελούμενους και να κάνει γνωστή την δράση του Συλλόγου, έξω από τα σύνορα της Ημαθίας, σε όλη την Ελλάδα».

«Πλήρης ασφάλιση για όλα τα παιδιά»

Την συνέντευξη Τύπου ολοκλήρωσε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του τουρνουά κ. Θεολόγος (Άκης) Βαλαβάνης. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η στήριξη των ΜΜΕ και όλων των φορέων σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, που έχει πρώτο πλάνο τα παιδιά. Θα αναφερθώ λίγο πιο αναλυτικά στα δεδομένα του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Χάντμπολ «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ». Όπως γνωρίζετε από την 1η διοργάνωση πέρσι στα Βριλήσσια, το τουρνουά αφορά τις αναπτυξιακές ηλικίες του αθλήματος. Την περσινή σεζόν πήραν μέρος παιδιά της ηλικιακής κατηγορίας των μίνι αγοριών, ενώ φέτος θα αγωνιστούν οι αθλητές γεννημένοι από το 2000 και μετά, δηλαδή της κατηγορίας των Παμπαίδων.

Δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπο του, ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» συνεχίζει τις κοινωνικές δράσεις μέσα από το αναπτυξιακό τουρνουά με την συνεργασία του συλλόγου «Πρωτοβουλία για το παιδί» στα πρότυπα της περσινής πετυχημένης συμμετοχής του οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού». Σας ενημερώνω ότι κατά την διάρκεια του τουρνουά θα πραγματοποιηθεί και εθελοντική αιμοδοσία. Η οργανωτική επιτροπή «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2014» έχει προβλέψει για την πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων αγωνιζομένων κατά την διάρκεια του τουρνουά.

«Παρτιζάν και Κροάσια Ζάγκρεμπ θα πάρουν μέρος»

Το 2ο Διεθνές τουρνουά «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2014» θα είναι πιο αναβαθμισμένο από το περσινό με την παρουσία έξι περισσότερων ομάδων. Συγκεκριμένα θα πάρουν μέρος 16 Σύλλογοι, 6 από το εξωτερικό και 10 από την Ελλάδα. Ήδη μπορώ με χαρά να σας ανακοινώσω την συμμετοχή τριών ομάδων από το εξωτερικό, της Παρτιζάν Βελιγραδίου, της Νόβι Βελιγραδίου από την Σερβία και της Κροάσια Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Οι δύο πρώτες ομάδες στήριξαν το περσινό τουρνουά χωρίς να γνωρίζουν τους διοργανωτές και την επιτυχία του και μας εμπιστεύτηκαν, για αυτό το λόγο και τις τιμάμε, δίνοντας τους την ευκαιρία να συμμετέχουν και στο 2ο Διεθνές τουρνουά. Η τρίτη ομάδα είναι ένα επίσης μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ στο χάντμπολ, ισόβια πρωταθλήτρια στη χώρα της, 23 συνεχόμενες φορές από το 1991, ενώ έχει κατακτήσει επίσης 21 κύπελλα Κροατίας, 9 πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων και πέρσι το πρωτάθλημα της Αδριατικής Λίγκας.

Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με άλλες 10 ομάδες από 6 ευρωπαϊκές χώρες με παράδοση στο χάντμπολ όπως η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Γερμανία, ώστε να πάρουν μέρος στην μεγάλη γιορτή του αθλήματος.

Από την Ελλάδα θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του Φιλίππου Βέροιας, του ιστορικού αυτού σωματείου, αυτοκράτορα του ελληνικού χάντμπολ και από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας.

«Θα διδάξει ο Ντράγκαν Άτζιτς»

Πέραν από το αγωνιστικό μέρος του τουρνουά όπως και πέρσι θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΣΥΠΧΕ διεθνές σεμινάριο προπονητών με εξέχουσες προσωπικότητες του παγκοσμίου χάντμπολ.

Στο σημείο αυτό σας ανακοινώνω ότι στο σεμινάριο θα παραστεί και θα διδάξει ο προπονητής που κατέκτησε με την Εθνική Μαυροβουνίου το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών, το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπουντούτσνοστ το 2012, Ντράγκαν Άτζιτς.

Φυσικά είμαστε σε επαφές και με άλλους σπουδαίους προπονητές για να δώσουν το παρόν στο Διεθνές σεμινάριο.

Στις παράλληλες δραστηριότητες του «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» περιλαμβάνεται και η εκπαιδευτική εκδρομή των αγωνιζομένων στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ώστε οι νεαροί αθλητές να γνωρίζουν την πλούσια ιστορία της Μακεδονίας και τον πολιτισμό της που την έκαναν ξακουστή σε όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την στήριξη σας στην διοργάνωση και σας υποσχόμαστε ότι ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» θα είναι μια μεγάλη γιορτή που θα τιμήσει την Βέροια, προβάλλοντας την αθλητική της παράδοση».

«Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τον «ΒΡΙΛΗΤΤΟ»

Τέλος τον λόγο πήρε ο Βουλευτής Ημαθίας και βετεράνος αθλητής του χάντμπολ κ. Κώστας Γιοβανόπουλος: «Στέκομαι δίπλα στους συμπαίκτες μου που μαζί αγωνιστήκαμε, που κρατήσαμε περιβραχιόνια, σηκώσαμε ψηλά το λάβαρο του Φιλίππου, τον Τεό Παυλίδη, τον Νίκο Μάντζο, τον Χρήστο Τζουβάρα, τον Κούγια, τον πρώτο αρχηγό τον Ρωμύλο. Ρίξαμε βαρέλια ιδρώτα. Είναι πολύ συγκινητικό να βρίσκομαι από αυτή την θέση και να μπορέσω να βοηθήσω αυτή την προσπάθεια. Πριν γίνει μητρόπολη του χάντμπολ η Βέροια ήταν γόνιμος αγρός με πολλούς πρωταγωνιστές. Πρέπει λοιπόν να επιστρέψουμε στην πρωτογενή παραγωγή. Η τεχνογνωσία είναι εδώ και είναι ανάγκη ζωής να στηρίξουμε τον «ΒΡΙΛΗΤΤΟ» και το έργο του».