ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΣΧΟΛΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1396 φορές

Δεν χρειάζονται οι αγώνες μπαράζ...

Μία ακόμη αθλητική δραστηριότητα στην οποία συμμετείχε ομάδα από τη Βέροια και δη την Ημαθία, έφτασε στο τέλος της. Ο λόγος για το πρωτάθλημα μπάσκετ ανδρών του Φιλίππου Βέροιας ο οποίος στους δύο κύκλους των αγώνων playoff για την άνοδο στην Elite League.

Η βεροιώτικη ομάδα δεν κατάφερε να πετύχει την άνοδό της με αποτέλεσμα και την επόμενη αγωνιστική περίοδο να αγωνιστεί στην National League. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η πολύ καλή δουλειά που γίνεται και στην μεγάλη ομάδα και στα τμήματα υποδομής που έχουν κατακτήσεις σε περιφερειακές διοργανώσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς που γίνεται στο τμήμα μπάσκετ του Φιλίππου, είναι το «οικογενειακό» κλίμα που υπάρχει στην διοίκηση. Μονιασμένοι, χωρίς ίντριγκες και αλληλοσπαραγμούς, με άοκνη καθημερινή δουλειά, με ένα και μοναδικό στόχο. Την πρόοδο και το φίλαθλο πνεύμα και της μεγάλης ομάδας και των τμημάτων υποδομής.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, άσχετα αν δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της ανόδου στην Elite League.

Έτσι σε πλήρη δράση και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου, με το ενδιαφέρον όλων των Ημαθιωτών να επικεντρώνεται στην εκπρόσωπο του ΑΕ Αλεξάνδρειας.

Η ομάδα του ρουμλουκιού βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση του στόχου, έτσι ώστε την επόμενη αγωνιστική περίοδο το ημαθιώτικο ποδόσφαιρο να εκπροσωπηθεί εκ νέου στην ανώτερη ερασιτεχνική κατηγορία.

Η ΑΕ Αλεξάνδρειας πανάξια κατακτά το ένα από τα τρία «εισιτήρια» για την Γ΄ Εθνική, καθώς διαθέτει μια ανταγωνιστική ομάδα και μια διοίκηση που στέκεται κοντά στο ποδοσφαιρικό τμήμα και ικανοποιεί τα «θέλω» των ποδοσφαιριστών της. Κυρίως η οικογένεια Παπαδόπουλου που έχει σηκώσει, σχεδόν, όλο το βάρος της φετινής προσπάθειας, βλέπει να δικαιώνονται οι κόποι της.

Όμως υπάρχει και δυσαρέσκεια καθώς δεν υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση όχι μόνο από τους φιλάθλους, αλλά και από τους άλλους τοπικούς επιχειρηματίες της περιοχής. Αν και δεν είναι η ώρα για …αναλύσεις και λεπτομέρειες, καλό είναι να υπάρξει προβληματισμός, καθώς η επόμενη αγωνιστική περίοδος στην Γ΄ Εθνική θα είναι δύσκολη τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Άλλωστε συνήθως αυτά τα δύο «κομμάτια» αλληλοεξαρτώνται.

Χρειάζεται ένωση δυνάμεων και στήριξη του κόσμου για τον σχεδιασμό μιας νέας ομάδας ανάλογη με το ποδοσφαιρικό παρελθόν της Αλεξάνδρειας, την ομάδα που πριν δεκαετίες απέσπασε ισοπαλία (1-1) στην Φιλαδέλφεια για τη φάση των ομίλων του κυπέλλου Ελλάδος.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους παράγοντες και τους φιλάθλους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Ημαθίας, είναι οι αγώνες μπαράζ που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Δεν γνωρίζω αν τέθηκε το θέμα σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΣ Ημαθίας, ωστόσο θα καταθέσω μία άποψη, την οποία προφανώς υιοθετούν και άλλοι παράγοντες των ομάδων μας.

Σαν γενική άποψη, ποτέ δεν ήμουν υπέρ των αγώνων playoff και playout σε όλες τις κατηγορίες. Και αν θέλετε με …ανοχή θα δεχόμουν για την ανάδειξη πρωταθλητή μέχρι τέσσερις ομάδες. Άλλωστε το επιχείρημα πως γίνονται όχι για ανταγωνιστικούς λόγους, αλλά για την …συντήρηση των ομάδων και την επιμήκυνση της αγωνιστικής δράσης για τηλεοπτικούς λόγους, δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

Για παράδειγμα στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα γίνει ένα πρωτάθλημα με την συμμετοχή 14 ομάδων. Για την επιμήκυνση της αγωνιστικής δράσης, θα μπορούσαν τον Σεπτέμβριο να γίνουν οι πρώτες φάσεις των αγώνων κυπέλλου και το πρωτάθλημα να αρχίσει αρχές Οκτωβρίου.  Έτσι με κάποιες αναβολές που μπορεί να προκύψουν, το πρωτάθλημα αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου. Άρα δεν χρειάζονται αγώνες μπαράζ για την αγωνιστική «συντήρηση» των ομάδων της Α΄ κατηγορίας.

Αν η διοίκηση της ΕΠΣ Ημαθίας κρίνει πως πρέπει να γίνονται αγώνες playoff, τότε να συμμετέχουν μόνο οι τέσσερις πρώτες ομάδες. Στην περίπτωση που η ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έχει διαφορά έξι (6) βαθμών από την ομάδα που θα κατακτήσει την δεύτερη θέση, τότε να μην γίνουν οι αγώνες playoff, για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Τέλος για τη Β΄ κατηγορία δεν χρειάζονται καθόλου αγώνες μπαράζ. Να γίνει ένας όμιλος από δύο που είναι σήμερα και να ανεβαίνουν στην Α΄ κατηγορία οι δύο πρώτες ομάδες. Όσον αφορά την αγωνιστική επιμήκυνση του πρωταθλήματος, αυτό επιτυγχάνεται μόνο από την ενοποίηση των δύο ομίλων σε έναν, γιατί θα γίνει πρωτάθλημα με περισσότερες ομάδες.

Υπάρχει και η άποψη, κυρίως από παράγοντες ομάδων, ότι θα δημιουργηθούν και μακρύτερα (χιλιομετρικά) ταξίδια εντός της Ημαθίας, κάτι που θα ανεβάσει το κόστος. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί τα όποια επιπλέον έξοδα γίνουν, θα είναι τα αντίστοιχα αν γινόταν αγώνες playoff και playout.

Σίγουρα οι απόψεις που καταθέτω επιδέχονται παρατηρήσεων και βελτιώσεων. Αλλά νομίζω είναι σε μια πιο σωστή κατεύθυνση σε σχέση με την σημερινή κατάσταση που υπάρχει με τους αγώνες playoff και playout, που γίνονται. Με δύο ομάδες να ανταγωνίζονται για μία θέση και τις άλλες να είναι απλά κομπάρσοι και παράλληλα να επιβαρύνονται με έξοδα διαιτησίας χωρίς κανένα στόχο.

Το "Κοκτέιλ" δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κερκίδα" της Δευτέρας