ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΣΧΟΛΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1102 φορές

"Υπάρχουν ομάδες που πιθανόν την επόμενη σεζόν να μην πάρουν μέρος στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα"

Ο αγώνας συνεχίζεται για τις ομάδες της Ημαθίας, για άλλες που έχουν υψηλούς στόχους και για άλλες που μάχονται για την επιβίωσή τους.

Για παράδειγμα η ομάδα μπάσκετ του Φίλιππου Βέροιας κάνει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια και αν δεν κάνει δικά του λάθη, τότε αγωνιστικά μπορεί να «πάρει» την άνοδο στην επόμενη εθνική κατηγορία.

Στον αντίποδα ο Ζαφειράκης Νάουσας δεν έχει προσδοκίες για κάτι υψηλό, παρά μόνο να παραμείνει με άνεση, για μία ακόμη χρονιά, στα «σαλόνια» του ελληνικού χάντμπολ, εκπροσωπώντας επάξια την Ημαθία.

Αυτή που έχει δυσκολότερο έργο, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Βέροιας. Κάθε αγωνιστική προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες παραμονής στην Γ΄  Εθνική και να αποφύγει για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον υποβιβασμό στο τοπικό πρωτάθλημα.

Και επειδή όσο περισσότερο λιγοστεύουν οι αγωνιστικές μέχρι να φτάσει το πρωτάθλημα στην λήξη του, θα αναπτύσσονται διάφορα σενάρια. Για παράδειγμα άρχισε να ψιθυρίζεται μια πιθανή αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής που θα έχει ως αποτέλεσμα να υποβιβαστούν λιγότερες ομάδες από όμιλο.

Αρχικά έχω να επισημάνω το εξής: Ακόμη και κάτι τέτοιο να επεξεργάζονται οι ταγοί του ελληνικού ποδοσφαίρου, σ΄ αυτήν την φάση οι άνθρωποι της Βέροιας και ο οργανισμός συνολικά, δεν πρέπει να επαναπαυτούν και να συνεχίσουν άοκνα και συγκεντρωμένοι στην αγωνιστική παραμονή της «βασίλισσας» στην κατηγορία.

Από κει και πέρα εκτιμώ πως πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση με την αύξηση των ομίλων και των ομάδων συνολικά, από τους τέσσερις ομίλους που είναι σήμερα, στους έξι (6) ανά την Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι  μετά την οικονομική κρίση και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν το ποδόσφαιρο στην χώρα μας, οι διοικητικοί παράγοντες που στηρίζουν οικονομικά τις ομάδες, εξέπνευσαν ή ελαχιστοποιούνται με ταχύτατο ρυθμό.

Παράλληλα οι τέσσερις όμιλοι περιλαμβάνουν μακρινά ταξίδια που κάποια από αυτά αναγκάζουν τις ομάδες να κάνουν διανυκτερεύσεις. Για παράδειγμα αν σήμερα η Βέροια έχει να κάνει μία μόνο, υποχρεωτική, διανυκτέρευση στην Ορεστιάδα, την επόμενη χρονιά μπορεί να χρειαστεί δύο και τρειςγιατί δεν μπορείς να αποκλείσεις την περίπτωση να ανέλθει (ουν) και άλλες ομάδες είτε από τον Έβρο, είτε από ένα ορεινό χωριό της Ροδόπης.

Και αναφέρω μόνο την περίπτωση του ομίλου όπου συμμετέχει η Βέροια και η Αγία Μαρίνα. Σε άλλους ομίλους μπορεί να υπάρχουν πιο δύσκολες καταστάσεις με τις μακρινές μετακινήσεις.

Και τα έσοδα από που; Από τα μηδαμινά των εισπράξεων των εισιτηρίων; Από τις διαφημίσεις σε μια κατηγορία που δεν έχει τηλεοπτική προβολή; Από την υποτυπώδη οικονομική στήριξη της πολιτείας;

Όταν και να τα λογαριάσεις,δυστυχώς τα «κουκιά» δεν βγαίνουν!!! Γι αυτό οι παράγοντες αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στις τσέπες τους. Αλλά αυτό μέχρι που θα πάει;

Δεν λέω ότι δεν πρέπει οι παράγοντες να στηρίζουν οικονομικά τις ομάδες που διοικούν. Όχι όμως και να «ματώνουν» σε βαθμό που να κινδυνεύουν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Εδώ βλέπετε ότι διαλύονται ομάδες του τοπικού πρωταθλήματος. Η εντυπωσιακή μείωση των ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας τα τελευταία χρόνια, στέλνουν διαρκώς μηνύματα. Ήδη από τώρα υπάρχουν ομάδες της Α΄ κατηγορίας οι οποίες πιθανόν την επόμενη αγωνιστική περίοδο να μην πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Δεν θα πω ποιες είναι αυτές οι ομάδες, αλλά από την στιγμή που οι παράγοντες που τις διοικούν λένε ότι δεν θα συνεχίσουν και ούτε φαίνεται στον ορίζοντα κάποιες διάδοχες καταστάσεις, κάθε άλλο  παρά αισιόδοξος μπορεί να είσαι.

Και η πολιτεία που είναι. Τραβάει κι αυτή το …χαλί κάτω από τα «πόδια» των ομάδων. Ενώ πέρσι χρηματοδότησε, μέσω του Μητρώουτις ερασιτεχνικές ομάδες με ένα ποσόπου άγγιζε τα 2.000 ευρώ, τώρα ενημέρωσε τις κατά τόπους ΕΠΣ ότι όσες ομάδες δεν έχουν εκκρεμότητες με το Μητρώο, θα λάβουν από 1.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα περήφανος είναι ο πρόεδρος του Μακροχωρίου και αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Ημαθίας Γιάννης Μηνάς. Σε καφεδάκι που ήπιε μαζί του η δημοσιογραφική ομάδα μας, μας είπε ότι απότο 1950 που ιδρύθηκε η ομάδα του Μακροχωρίου, είτε ως Δόξα (αρχικά), είτε ως Ένωση Αποστόλου Παύλου (μετέπειτα), δεν υποβιβάστηκε ποτέ  από την Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας.

Με το δίκιο του καμαρώνει ο Γιάννης και όχι μόνο αυτός, αλλά και όλοι οι συγχωριανοί του.

«Το μήλο θα πέσει κάτω από την μηλιά» αναφέρει μια λαϊκή παροιμία και περί αυτού έχουμε ένα ακόμη παράδειγμα. Στην Κίτρινη Θύελλα Πατρίδας αγωνίζεται ο 16χρονος μέσος Σωκράτης Κουσουλάκης ο οποίος αφήνει άριστες εντυπώσεις. Όπως μας λένε πρόκειται για ένα πολύ καλό ταλέντο που αν συνεχίσει να δουλεύει συνετά και άοκνα, τότε έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει καριέρα.

Το όνομά του, για τους παλαιότερους, λέει πολλά. Για τους νεότερους τους πληροφορούμε πως πρόκειται για τον εγγονότου σπουδαίου λίμπερο της ένδοξης «βασίλισσας» του βορρά Σωκράτη Κουσουλάκη.

Το "Κοκτέιλ" δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κερκίδα" της Δευτέρας