ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΡΕΤΡΟ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 2739 φορές

«Θησεύς» Βέροιας: Ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ελλάδος!

«Ο Γιώργος Γαλανομάτης, ιχνηλατώντας τα της γέννησης της ποδοσφαιρικής ΒΕΡΟΙΑΣ, έπεσε σε λαβράκι. Στο αρχείο της Μητροπόλεως Βέροιας, υπάρχει καταχώριση (στις 30 Μαρτίου του 1904αλλά και την 1η και 2α Απριλίου του ίδιου έτους), όπου διασώζεται η ληξιαρχική πράξη του ποδοσφαίρου στην πόλη (τότε Τουρκοκρατούμενη)».

Είναι ένα απόσπασμα από το άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου-συγγραφέα και επίτιμου προέδρου του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), Πέτρου Λινάρδου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» το 1997, με αφορμή την ανακάλυψη του Βεροιώτη δημοσιογράφου Γιώργου Γαλανομάτη, δύο κειμένων εξόχως αποκαλυπτικών, αλλά και πολύτιμων για την ιστορική εξέλιξη του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, τα οποία φέρνουν την ανατροπή στην ιστορία του, κατατάσσοντας ως  πρώτο ποδοσφαιρικό σύλλογο στην χώρα μας, όχι τον Π.Σ. Γουδί, που ιδρύθηκε δύο χρόνια μετά (1906) τον Θησέα, αλλά την Βεροιώτικη ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1904!!!

Γράφει λοιπόν ο Γιώργος Γαλανομάτης στον πρώτο από τους πέντε τόμους του βιβλίου του "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ":