ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 1241 φορές

Ντουμίτρου: "Η ΒΕΡΟΙΑ ονειρεύεται μεγάλα πράγματα"

Γεννημένος στη Στοκχόλμη από Βραζιλιάνα μητέρα, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε ένα προάστιο (Νάτσκα) της σουηδικής πρωτεύουσας και σε ηλικία 8 ετών, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του Ρουμάνου πατέρα του, μετακόμισε στην Τοσκάνη.

Η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό ήταν μέσω του στίβου, στα αγωνίσματα του οποίου άρχισε να εξασκείται στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Πολύ γρήγορα, όμως, τον κέρδισε το ποδόσφαιρο, που άλλωστε, είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλία. Οι γονείς του τον έγραψαν στις ακαδημίες της Έμπολι και με τη φανέλα της, έκανε τα πρώτα του βήματα και κλήθηκε στις μικρές Εθνικές ομάδες των “ατζούρι”.

Η ικανότητά του στο σκοράρισμα και η ομοιότητά του με τον βασικό σέντερ-φορ της “σκουάντρα ατζούρα” και της Λίβερπουλ, του “κόλλησαν” το παρατσούκλι “Μπαλοτέλι των φτωχών” και προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Νάπολι, με την οποία το καλοκαίρι του 2010, υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο.

Αφότου περιπλανήθηκε τέσσερα χρόνια ως δανεικός στην Serie B (Έμπολι, Τερνάνα, Τσιταντέλα και Ρετζίνα), η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΒΕΡΟΙΑΣ από τον Ισπανό Χοσέ Κάρλος Γκρανέρο και η σταθερή άνοδος της Εθνικής Ελλάδας στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα, τον έκανε να “δει” θετικά την πρόταση της “Βασίλισσας του βορρά”.

Η οριστική του απόφασή να πει το “ναι”, ελήφθη μετά την συνομιλία που είχε με τον Παναγιώτη Κονέ (έχουν τον ίδιο ατζέντη) σχετικά με την προοπτική που θα έχει για την καριέρα του, η συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Superleague. Ο λόγος για το Νικολάο Ντουμίτρου, που ήδη έχει σκοράρει 4 φορές στην εφετινή σεζόν και όπως και η ομάδα του, αποτελεί μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της νέας χρονιάς.

Το gazzetta.gr μίλησε μαζί του και σας παρουσιάζει την ιστορία του και τις ενδιαφέρουσες απόψεις του...

Πες μας για την επιλογή σου να συνεχίσεις την καριέρα σου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν δύσκολη απόφαση;
«Όταν δέχθηκα την πρόταση από τη ΒΕΡΟΙΑ, ζήτησα λίγες μέρες για να την σκεφτώ μαζί με την οικογένειά μου. Στο μεσοδιάστημα, λοιπόν, πληροφορήθηκα από τους ανθρώπους της Νάπολι ότι ο νέος προπονητής της, ο κ. Γκρανέρο με ήθελε πολύ και σκόπευε να στηριχθεί πολύ πάνω μου, καθώς και ότι αν έκανα ένα καλό πρωτάθλημα στην Ελλάδα, θα είχα αρκετές πιθανότητες να επιστρέψω και να ανανεώσω το συμβόλαιό μου με τον ιταλικό σύλλογο.»

Ποιες είναι οι έως τώρα εντυπώσεις σου από την χώρα μας και από το πρωτάθλημα της Superleague;
«Βρίσκω την Ελλάδα πολύ όμορφη χώρα με ωραίους ανθρώπους κι άλλωστε πριν έρθω για μόνιμη εγκατάσταση και πριν μάθω για το ενδιαφέρον της ΒΕΡΟΙΑΣ, είχα πάει διακοπές στα Χανιά! Από 'κει και πέρα, μπορώ να πω ότι ο ανταγωνισμός του πρωταθλήματος είναι πολύ πιο δυνατός από ότι περίμενα, γιατί τόσα χρόνια στην Ιταλία, ακούμε μόνο για τον Ολυμπιακό που συμμετέχει συνέχεια στο Champions League, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Συμμετέχοντας στην Superleague, μπορώ να πω ότι το επίπεδο είναι υψηλότερο του αναμενόμενου, οι ομάδες είναι πολύ οργανωμένες, δουλεύουν πολύ στον τομέα της τακτικής, ενώ υπάρχουν και πολλοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές!»

Αυτό φαίνεται και από τους πολλούς Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στα ξένα πρωταθλήματα. Στο Campionato μόνο παίζουν αρκετοί και μάλιστα πρωταγωνιστούν...
«Ακριβώς και αυτό αποδεικνύει πόσο η Ιταλία παρακολουθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα ταλέντα που ξεφυτρώνουν! Μάλιστα, ο ατζέντης μου εκπροσωπεί και τον Παναγιώτη Κονέ και πριν απαντήσω θετικά στην πρόταση της ΒΕΡΟΙΑΣ, είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του και να τον συμβουλευτώ για το τι θα συναντήσω στην Ελλάδα. Μου είπε ότι “η Superleague είναι μία σκληρή λίγκα” και ότι αν ξεχωρίσω, τότε να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να επιστρέψω με ευκολία στο ιταλικό. Είναι λίγο περίεργο, αλλά στην Ιταλία παίρνουν όλο και περισσότερους Έλληνες παίκτες και στην Εθνική Ελλάδας, έχετε Ιταλό τεχνικό!»

Πως σου φαίνεται η Εθνική Ελλάδας;
«Μου άρεσε πολύ στο Μουντιάλ! Παρακολούθησα τον αγώνα με την Κόστα-Ρίκα και πραγματικά ήταν άδικο που αποκλειστήκατε! Έπρεπε να είχατε σκοράρει στην παράταση για να μην πάει το ματς στα πέναλτι... Γενικά, όμως, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια!»

Περίμενες ότι μετά τις πρώτες πέντε αγωνιστικές, θα είχατε ήδη τέσσερις νίκες και θα βρισκόσαστε στην 2η θέση της βαθμολογίας;
«Αυτό που μπορώ να σας πω ότι είναι όταν ήρθα κι έκανα την πρώτη προπόνηση, είδα ότι η ομάδα διαθέτει ταλέντο και παίκτες με ατομικές ικανότητες. Δεν είχα, όμως, ιδέα για το επίπεδο του πρωταθλήματος και δεν μπορούσα να ξέρω πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και πόσο γρήγορα θα γίνουμε ομάδα. Γενικά, όμως, είχα πολύ καλό προαίσθημα! Μετά από τα δύο πρώτα ματς και ειδικότερα μετά τη νίκη μας στην Κρήτη επί του ΟΦΗ, άρχισα να πιστεύω ότι φέτος θα κάνουμε κάτι καλό. Δεν ξέρω που θα φτάσουμε, αλλά σίγουρα, σε κάθε παιχνίδι, “θα πουλάμε ακριβά το τομάρι μας” και θα βάζουμε σε όλους τους αντιπάλους δύσκολα!»

Στο Ηράκλειο, πάντως, στεναχωρήσατε κι έναν συμπατριώτη σου, τον Τζενάρο Γκατούζο...
«Ήταν μεγάλη μου τιμή που έπαιξα εναντίον του, γιατί ήταν ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής και είναι μία μεγάλη προσωπικότητα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Μιλήσαμε πριν και μετά το παιχνίδι και είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. Πιστεύω ότι θα γίνει μεγάλος προπονητής.»

Έχοντας πλέον παίξει σε 6 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο κι έχοντας αποκτήσει άποψη και για τη δυναμικότητα των περισσότερων ομάδων, πιστεύεις ότι ο εφετινός Ολυμπιακός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι μία κλάση πάνω απ' όλες τις υπόλοιπες;
«Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έχει πολύ βαρύ όνομα, πολλούς φιλάθλους, μεγάλη εμπειρία από το Champions League και μεγάλη οικονομική δύναμη, αφού κάθε χρόνο πουλάει και αγοράζει πολλούς παίκτες. Στο μεταξύ μας παιχνίδι, όμως, στο πανέμορφο γήπεδό του δεν ήταν καλύτερος από μας και πραγματικά μου δόθηκε η εντύπωση για κάποιο ιδιαίτερο έπρεπε να κερδίσει οπωσδήποτε! Σαφώς και είναι δύσκολο να χάσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν μία ομάδα είναι καλύτερη, απαγορεύεται να νικήσει... Ο διαιτητής τους έδωσε ένα πέναλτι, που κατά την προσωπική μου άποψη δεν ήταν και χωρίς να είναι καλύτεροι, έλυσαν το “ψυχολογικό” πρόβλημα του προβαδίσματος και στο τέλος, όταν πλέον είχαμε παραδώσει από την κούραση, δεχθήκαμε δύο γκολ, για το τελικό 3-0...»

Δηλαδή, πιστεύεις ότι στην εφετινή του αποστολή θα έχει μεγάλο ανταγωνισμό από τον Π.Α.Ο.Κ., τον Ατρόμητο, τον Παναθηναϊκό ή ακόμη και από τη ΒΕΡΟΙΑ;
«Για μένα θα είναι και πιο συναρπαστικό για το πρωτάθλημα, αν συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί τα τελευταία χρόνια που παρακολουθώ τι γίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο με σχεδόν 25-30 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο. Σαφώς παραμένει το φαβορί, αλλά κάτι μου λέει ότι φέτος δεν θα έχει τόσο εύκολο έργο...»

Με ποιο αποτέλεσμα θα είστε ευχαριστημένοι στη ΒΕΡΟΙΑ στο τέλος του πρωταθλήματος;
«Είμαστε μία μικρή ομάδα, που όμως ονειρεύεται μεγάλα πράγματα! Σίγουρα, ο αρχικός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην κατηγορία, αλλά αν καταφέρουμε να εδραιωθούμε στο club των 5-6 πρώτων ομάδων στην βαθμολογία, τότε προοδευτικά θα αναπροσαρμόσουμε τους στόχους μας.»

Ίσως το επόμενο παιχνίδι σας, μετά την διακοπή, να δώσει μία απάντηση σχετικά με το τι μπορείτε να πετύχετε... Θα παίξετε στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, που είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει κερδίσει έως τώρα τον Ολυμπιακό;
«Συμφωνώ! Παρακολούθησα το παιχνίδι και διαπίστωσα ότι ο Ατρόμητος έχει πολύ καλή ομάδα, με ταλέντο και διακριτούς ρόλους και σίγουρα θα έχουμε δύσκολο έργο. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι θα κατέβουμε στην Αθήνα για να χάσουμε...»

Πήγες στη Νάπολι το 2010, σε ηλικία 19 ετών... Όταν μεσουρανούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στους “παρτενοπεϊ” ήσουν πολύ μικρός για να τον θυμάσαι...
«Σαν παιδί, σίγουρα δεν το θυμάμαι! Αλλά όταν περνάς από τη Νάπολι είναι αδύνατον να μην ακούσεις απίστευτες ιστορίες γι' αυτόν και να μην ψάξεις στο youtube για να δεις τα γκολ και τα highlights του! Έχουν περάσει τόσα χρόνια, από τότε που έπαιζε στην ομάδα και ακόμη και τώρα, πολύς κόσμος μιλάει γι' αυτόν!»

Ήρθες στην Ελλάδα με το παρατσούκλι “Μπαλοτέλι των φτωχών”... Πως σου “κόλλησε” αυτό το προσωνύμιο;
«Κατ' αρχήν, οφείλω να σας πω ότι με κολακεύει πολύ οποιοσδήποτε παραλληλισμός γίνεται με μένα και τον Μπαλοτέλι, γιατί ο Μάριο είναι πραγματικός σπουδαίος παίκτης. Τι να σας πω; Ίσως γιατί είμαι μαύρος, Ιταλός και παίζουμε στην ίδια θέση. Νομίζω όμως, ότι εγώ έχω διαφορετικό στυλ απ' αυτόν και σίγουρα πολύ δρόμο για να φτάσω στο επίπεδό του!»

Τον έχεις γνωρίσει ποτέ; Σε ρωτάω γιατί είσαστε περίπου στην ίδια ηλικία...
«Είναι έναν χρόνο μεγαλύτερός μου κι έχουμε παίξει δύο φορές αντίπαλοι στο πρωτάθλημα των νέων, όταν εκείνος έπαιζε στην Ίντερ κι εγώ στην Έμπολι. Σε εκείνα τα ματς, είχαμε γνωριστεί και είχαμε μιλήσει λίγο...»

Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου Σουηδό, Ρουμάνο, Ιταλό ή Βραζιλιάνο; Ποια πατρίδα και ποια κουλτούρα έχει επικρατήσει μέσα σου;
«Θεωρώ πατρίδα μου την Ιταλία, γι' αυτό και αγωνίστηκα στις μικρές Εθνικές ομάδες της χώρας! Στο Έμπολι της Τοσκάνης, έχω περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου, εκεί είναι το σπίτι μου και η οικογένειά μου. Επομένως νιώθω πάνω απ' όλα Ιταλός και είμαι καθαρά μεσογειακός τύπος...»

Ως... γνήσιος Ιταλός λοιπόν, υποθέτουμε ότι λατρεύεις το φαγητό. Όσο καιρό είσαι στην χώρα μας, έχει εκτιμήσει και την ελληνική μαγειρική;
«Αυτό εννοείται! Δεν την έχω εκτιμήσει απλά, αλλά λατρέψει! Μ' αρέσει πολύ ο μουσακάς, το σουβλάκι και η χωριάτικη σαλάτα... Καλή η πάστα, αλλά και το ελληνικό φαγητό είναι πραγματικά πολύ νόστιμο!»

Στον ελεύθερο χρόνο σου τι κάνεις;
«Μου αρέσει να ξεκουράζομαι και να χαλαρώνω με την κοπελιά μου! Είμαι λάτρης των σπορ και μ' αρέσει να παρακολουθώ ποδόσφαιρο, τένις και NBA στην τηλεόραση και το διαδίκτυο.»