ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 638 φορές

Κάρλο Κόστλι: "Μου άρεσε η Βέροια, με αγάπησε ο κόσμος της"

Ο Κάρλο Κόστλι βρέθηκε πριν μια δεκαετία στα ελληνικά γήπεδα παίζοντας με τη φανέλα της Βέροιας για μία σεζόν. Ο ποδοσφαιριστής από την Ονδούρα, πλέον είναι 40 ετών και συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο, αν και έχει αρχίσει να σκέφτεται την απόσυρση.

Ο Κόστλι μίλησε στο Metrosport.gr με αφορμή το Μουντιάλ του Κατάρ που ξεκινάει σε λίγες ώρες, ξεχώρισε φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και παίκτες που θα ξεχωρίσουν ενώ θυμήθηκε και τις εποχές που ο ίδιος αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας με την Εθνική Ονδούρας. 

Ο πρώην επιθετικός της Βέροιας, αναφέρθηκε στην αιτία που δεν φόρεσε τη φανέλα του Αρη σε επίσημο παιχνίδι αν και είχε ξεκινήσει προετοιμασία με τους «κίτρινους», σχολίασε το εξαιρετικό ξεκίνημα του συμπατριώτη του Πάλμα με την ομάδα της Θεσσαλονίκης ενώ ήταν σίγουρος πως ο έτερος συμπατριώτης του, Ροντρίγκες, θα τα πάει εξαιρετικά αρκεί να λάβει την απαραίτητη εμπιστοσύνη.

-Καλησπέρα Κάρλο. Που βρίσκεσαι αυτό το διάστημα; Συνεχίζεις το ποδόσφαιρο;

«Παίζω ακόμη ποδόσφαιρο στη Λούνε, είναι η τελευταία μέρα της προετοιμασίας. Βρεθήκαμε στα προημιτελικά την Παρασκευή χάσαμε και αποκλειστήκαμε, αποχαιρετιστήκαμε με το τεχνικό τιμ και τους συμπαίκτες μου. Τώρα θα ξεκουραστούμε για τον Ιανουάριο για το επόμενο πρωτάθλημα. Εχω μείνει χωρίς συμβόλαιο, δεν είναι επίσημο αν θα σταματήσω. Δεν ξέρω ακόμη τι θα κάνω. Αυτή τη στιγμή νομίζω πως ήταν τα τελευταία παιχνίδια μου».

-Εχεις σκεφτείς τι θα κάνεις αφού σταματήσεις; Θα παραμείνεις στον χώρο;

«Είμαι στη διαδικασία να πάρω τα διπλώματα για να γίνω προπονητής. Aλλά πρώτα θα ήθελα να εστιάσω σε άλλα πρότζεκτ με την οικογένειά μου και θα δούμε τι θα γίνει. Με τη γυναίκα μου και άλλους φίλους έχουμε πρότζεκτ στις ΗΠΑ για το real estate, έχω πολλά στο μυαλό μου».

-Εχεις αλλάξει πολλές χώρες και πολλές ομάδες στην καριέρα σου, που πέρασες καλύτερα;

«Οντως ισχύει, η Ελλάδα μου άνοιξε την πόρτα, μια πολύ όμορφη χώρα. Η Βέροια είναι πολύ ωραία αλλά μικρή πόλη. Κοντά στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη εντυπωσιακή, με τη θάλασσα. Πήγα στην Αγγλία, στην Τουρκία, στην Πολωνία. Τα πέρασα πολύ ωραία σε όλες τις χώρες, ένιωθα πολύ άνετα».

-Πριν 10 χρόνια βρέθηκες στην Ελλάδα για λογαριασμό της Βέροιας. Τι αναμνήσεις έχεις;

«Όταν ήρθα στην Ελλάδα για τη Βέροια, νόμιζα πως η ομάδα ήταν στη Θεσσαλονίκη. Είχα μπερδευτεί, τελικά ήταν πολύ μικρή πόλη, αλλά πολύ όμορφη. Ένιωσα έκπληξη, είχα συνηθίσει σε μεγάλες πόλεις όπως στο Χιούστον στις ΗΠΑ. Ελαβα αγάπη από τον κόσμο, συνήθισα τα πάντα στη χώρα, ένιωσα άνετα και άρχισα να σκοράρω γκολ όταν κατάλαβα το διαφορετικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Όταν άρχισα να είμαι πιο άνετος, άρχισα να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο. Εζησα έναν χρόνο που είχε τα πάνω και τα κάτω του. Μου άρεσε η Βέροια, αλλά και η Θεσσαλονίκη, την επισκέφθηκα πολλές φορές. Με τη Βέροια επισκεφθήκαμε πολλά γήπεδα, με την οικογένειά μου πήγαμε σε πολλά νησιά, εξαιρετική η Αθήνα, έχουμε αναμνήσεις από τη χώρα».

-Ο πανηγυρισμός σου με το παπούτσι σαν τηλέφωνο σε ένα Βέροια-Ξάνθη για το Κύπελλο, πως προήλθε;

«Προήλθε από ένα με τον προπονητή της Εθνικής που δεν με έπαιρνε τηλέφωνο για να πάω στην Εθνική, πανηγύρισα έτσι σαν να περιμένω ένα τηλέφωνο. Η ενέργεια μου έπιασε τόπο και τελικά με κάλεσε στην Εθνική».

-Τι σου άρεσε περισσότερο στην Ελλάδα;

«Η χώρα μου άρεσε, ήταν πολύ όμορφη. Η κουλτούρα είναι διαφορετική, οι άνθρωποι, παρότι εγώ είμαι έγχρωμος μου συμπεριφέρονταν κανονικά. Μου άρεσε το ποδόσφαιρο, ήταν αρκετά γρήγορο, το φαγητό μου άρεσε πολύ. Είναι αξέχαστο μέρος για μένα, το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

-Τι έγινε και ενώ συμφώνησες και δεν έπαιξες στον Αρη αφού πήγες και στην προετοιμασία; Τι είχε συμβεί; Σου έχει ξανατύχει κάτι παρόμοιο στην καριέρα σου;

«Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο. Όταν με πήρε ο Καλαϊτζίδης μέσω ενός γυμναστή φυσικής κατάστασης που μιλούσε ισπανικά και μου είπαν πως θα παίξει ο Αρης στη Β Εθνική και είπα πως είμαι έτοιμος να έρθω για να προλάβω την προετοιμασία. Πήγαμε με την ομάδα στην προετοιμασία στη Σερβία, είχα συμπαίκτες ισπανόφωνους. Μια εβδομάδα μείναμε στη Σερβία και έπειτα μας ενημέρωσαν πως η ομάδα θα παίξει στη Γ Εθνική και έπρεπε να γυρίσουμε εκτάκτως στην Ελλάδα. Τότε όλα περιπλέχτηκαν, για εμάς τους ξένους δεν ήταν εύκολο. Δεν μπορούσαμε να παίξουμε λόγω των κανόνων με τους ξένους στη Γ Εθνική και αφού δεν μπορούσα να παίξω αποχώρησα. Ο προπονητής με ήθελε, ο Αρης μου φαινόταν ένα εντυπωσιακό κλαμπ, είχε ωραίο γήπεδο με φανατικούς οπαδούς. Ηθελα να παίξω σε ένα τέτοιο σύλλογο στην Ελλάδα».

-

Στον Αρη αγωνίζονται δύο συμπατριώτες σου (σ.σ. Πάλμα και Ροντρίγκες). Ο Πάλμα είναι αυτός που έχει δείξει τα διαπιστευτήρια του μέχρι τώρα. Τι άποψη έχεις για εκείνον;

«Ο Πάλμα είναι καλός ποδοσφαιριστής. Μετά από λίγο καιρό στην Ελλάδα έχει δείξει καλά πράγματα, θα πάει καλύτερα, θα βελτιωθεί. Εχει προσαρμοστεί γρήγορα, εγώ άργησα να προσαρμοστώ 2-3 μήνες. Μην τον ξεχνάμε τον Ροντρίγκες, τον γνωρίζω, είναι καλός ποδοσφαιριστής και παλεύει. Εχει τρομερή τεχνική, έβαζε ωραία γκολ εδώ στην Ονδούρα. Του εύχομαι τα καλύτερα γιατί παίζαμε μαζί στην Ολίμπια, αν λάβει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται θα τα σπάσει. Τώρα που είναι μαζί είναι πιο εύκολο για να προσαρμοστούν. Και τους εύχομαι και τα καλύτερα. Έχουν τις βάσεις για να μονιμοποιηθούν στο μέλλον στην Εθνική Ανδρών της Ονδούρας. Το γεγονός πως παίζουν στην Ευρώπη, σημαίνει πως είναι σε άλλο επίπεδο. Ισως έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν την Εθνική μας να βρεθεί στο επόμενο Μουντιάλ. Ο Πάλμα δείχνει πιο έτοιμος να δείξει τι μπορεί να κάνει στον κόσμο, ο Εντουιν είναι πιο ντροπαλός και ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί. Εγώ τον ξέρω τον Ροντρίγκες και γνωρίζω την ποιότητά του».

-Είσαι από την Ονδούρα, αλλά από μικρός πήγες στο Μεξικό λόγω της μητέρας σου. Θεωρείς πως επηρέασε το γεγονός αυτό την καριέρα σου και τον τρόπο παιχνιδιού σου;

«Δεν με επηρέασε, με βοήθησε αρκετά, βελτιώθηκα, το ποδόσφαιρο στο Μεξικό είναι σε άλλο επίπεδο, πολύ γρήγορο, η πειθαρχία είναι σημαντική και είναι κάτι που δεν υπάρχει τόσο στη Ονδούρα. Υπάρχει τακτική σε μεγάλο βαθμό, τα γήπεδα είναι 1000 φορές καλύτερα, οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές, με έχει βελτιώσει πολύ ως ποδοσφαιριστή. Το Μεξικό μου άνοιξε τις πόρτες για να παίξω στο εξωτερικό».

-Η Εθνική Ονδούρας δεν θα είναι στο Μουντιάλ του Κατάρ, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Είναι αποτυχία για αυτή την ομάδα πως δεν έκανε ούτε νίκη στα προκριματικά ή πως για δεύτερο Μουντιάλ δεν θα είναι εκεί;

«Είναι μια καταστροφή που δεν καταφέραμε να είμαστε στο Μουντιάλ, όμως πιστεύω στα παιδιά και πως θα είναι στο επόμενο που θα γίνει σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. Είναι αποτυχία που δεν κατάφεραν να πάρουν μια νίκη στα προκριματικά, ειδικά όταν θέλεις να φτάσεις στο Μουντιάλ. Ο δρόμος είναι δύσκολος και το ξέρουν τα παιδιά, πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για να είναι στο επόμενο. Έχουμε πολύ ανταγωνισμό, άλλες ομάδες έχουν ανέβει επίπεδο (σ.σ. Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Παναμάς) και θα προσπαθήσουν να μας πάρουν την θέση. Καναδάς, Μεξικό και ΗΠΑ έχουν προκριθεί και δεν θα τους αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να συμμετέχεις στο Μουντιάλ όπου και να είναι ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου, δεν είναι μόνο πως θα είναι κοντά μας, αλλά πρέπει να βελτιωθούμε για να το πετύχουμε. Εχουμε μια νέα γενιά, με παίκτες όπως ο Πάλμα και ο Ροντρίγκες και πρέπει να παλέψουμε. Η χώρα έχει πολλά προβλήματα και η συμμετοχή στο Μουντιάλ δίνει χαρά στον κόσμο».

-Εσύ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας έπαιξες και στα τρία ματς και σκόραρες κόντρα στο Εκουαδόρ. Μπορούμε να πούμε πως ήταν η καλύτερη στιγμή σου στην Εθνική Ονδούρας παρότι τραυματίστηκες;

«Το 2010 είχαμε πολύ καλή ομάδα, ήμουν 24-25 ετών, είχαμε παίκτες έμπειρους αλλά και ταλαντούχους. Τον τελευταίο μήνα τραυματίστηκα και δεν πήγα στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική. Στα προκριματικά για εκείνο το Μουντιάλ ήμουν σε εξαιρετική κατάσταση και ήταν οι καλύτερες στιγμές μου στην Εθνική Ονδούρας».

-Τι θυμάσαι από την εμπειρία συμμετοχής σου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας;

«Δεν καταφέραμε να πάρουμε ούτε μία νίκη, κόντρα στη Γαλλία αποβλήθηκε ο Παλάσιος. Ηταν περίεργα τα πράγματα, ήμασταν σε δύσκολο όμιλο. Δεν ήμουν ευχαριστημένος με το γκολ μου κόντρα στο Εκουαδόρ, γιατί χάσαμε, κάναμε πολλά λάθη. Αν είχαμε κερδίσει ή αν είχαμε πάρει έστω ένα βαθμό, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για μένα».

Το γκολ του Κόστλι στο Μουντιάλ

-Πόσο σημαντικό είναι για σένα πως είσαι μέσα στην πρώτη τετράδα των σκόρερ στην ιστορία της Ονδούρας (32 γκολ σε 78 ματς);

«Είναι σημαντικό να μένεις στην ιστορία, αντιπροσωπεύει τις θυσίες που έχω κάνει για την Εθνική, νιώθω περηφάνεια για τη δουλειά που έκανα. Με πίστευαν οι προπονητές, μου δίνει χαρά, νιώθω νοσταλγία, έχω πολλές αναμνήσεις. Είμαι χαρούμενος που έπαιξα στην Εθνική, το εύχομαι στον κάθε ποδοσφαιριστή. Είμαι περήφανος που είμαι στην τετράδα των κορυφαίων σκόρερ. Για μένα είναι σημαντικό να βλέπει η οικογένειά μου μια τέτοια φωτογραφία, ένα τέτοιο επίτευγμα».

-Είναι θέμα οικογενειακής παράδοσης; Γιατί και ο πατέρας σου συμμετείχε με την Ονδούρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1982.

«Μπορεί να είναι. Όταν ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο ήταν ένα κίνητρο να καταφέρω ό,τι πέτυχε ο πατέρας μου, να πάω σε ένα Μουντιάλ. Υπήρχε πολλή κριτική και σύγκριση με τον πατέρα μου. Δεν σκεφτόμουν τι έλεγε ο κόσμος, ήταν μία πίεση που για μένα δεν υπήρχε. Εγώ κοιτούσα μπροστά τον δρόμο μου, να καταφέρω τον στόχο μου, το πιο σημαντικό ήταν να παίξω στην Εθνική. Να εκπροσωπείς τόσο κόσμο είναι κάτι που με ωθούσε να τα πάω καλύτερα, να προσπαθήσω κι άλλο και μετά ό,τι ερχόταν ήταν καλοδεχούμενο».

-Τώρα σειρά ποιος έχει;

«Δεν έχω γιο, έχω τρεις κόρες. Η μία είναι 10 ετών, η άλλη 7 και η άλλη είναι δύο μηνών. Στη μεγάλη αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι διαδεδομένο στην Ονδούρα. Εγώ προτιμώ να αφοσιωθεί στο σχολείο και στις σπουδές της, δεν μου αρέσει το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες στην Ονδούρα. Η μεγάλη γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά δεν θα ήθελα να παίξει ποδόσφαιρο. Αν θέλει η ίδια όμως, εγώ θα την υποστηρίξω».

-Ο Μέσι θα συμμετέχει για τελευταία φορά σε τόσο μεγάλη διοργάνωση με την Αργεντινή. Πιστεύεις πως ήρθε η ώρα του να κατακτήσει αυτό που του λείπει, το Μουντιάλ;

«Για μένα όπως και για όλους τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα και του Μέσι, θα μου άρεσε να πάρει το Μουντιάλ, μόνο αυτό του λείπει. Είναι ένας απίστευτος ποδοσφαιριστής, θα φτάσει τον Μαραντόνα αν το καταφέρει. Ωστόσο το ποδόσφαιρο είναι περίπλοκο, υπάρχουν μεγάλες ομάδες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βραζιλία. Εγώ θα τον υποστηρίξω, θα ξυπνάω νωρίς για να βλέπω τα παιχνίδια του και ελπίζω να το σηκώσει».

-Ποια είναι τα φαβορί;

«Η Αργεντινή είναι το φαβορί. Η Βραζιλία επίσης μου αρέσει. Η Αργεντινή λόγω του Μέσι και λόγω των συμπαικτών που είχα. Η Γαλλία λόγω του Μπενζεμά, η Γερμανία, μια Εθνική με τρομερή δυναμική».

-Ποιοι παίκτες πιστεύεις πως θα ξεχωρίσουν;

«Παίκτες όπως ο Μπενζεμά, ο Μπαπέ, ο Μέσι, ο Νεϊμάρ, Ρονάλντο, Μπενζεμά, οι σούπερ σταρ. Για κάποιους θα είναι το τελευταίο τους Μουντιάλ και θέλουν να καταφέρουν κάτι σπουδαίο. Ο Χάαλαντ κάνει εξαιρετικά πράγματα στη Σίτι αλλά δυστυχώς δεν θα είναι».

-Τι γνώμη έχεις που για πρώτη φορά το Μουντιάλ θα γίνει μέσα στη χρονιά; Θα επηρεάσει τους παίκτες;

«Θα είναι περίπλοκο, δεν έχουν χρόνο να ξεκουραστούν οι παίκτες. Παίζουν πολλά παιχνίδια, είναι μεγάλες διοργανώσεις. Οσοι παίζουν στην Ευρώπη έχουν συνηθίσει σε αυτούς τους ρυθμούς».

-Πολλοί οπαδοί έχουν αρχίσει και μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση λόγω των θεμάτων με τους θανάτους ανθρώπων κατά τη δημιουργία γηπέδων αλλά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύεις πως θα επηρεάσει κάπως τη διοργάνωση;

«Είναι περίπλοκο να συζητάς κάτι τέτοιο, δεν νομίζω να επηρεάσει τη διοργάνωση. Το Κατάρ είναι ένα οργανωμένο κράτος, δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ο κόσμος».

πηγή: metrosport.gr