ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οι ιστορικές ομάδες που πήραν το δρόμο από τη Γ' Εθνική για τα τοπικά πρωταθλήματα

Μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των ομάδων και στους τέσσερις ομίλους αρκετές είναι οι ιστορικές ομάδες με παρουσία τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και στην Α΄Εθνική που πήραν την άγουσα για τα  τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων τους. 

Το Primesport.gr σας παρουσιάζει σε ένα ειδικό αφιέρωμα τις ιστορικές αυτές ομάδες που θα αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα από τη νέα σεζόν 

1ος Όμιλος: 

Βέροια: Η Βέροια για πρώτη φορά στην 64χρονη ιστορία της από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Α΄τοπική κατηγορία της Ημαθίας. Μια ομάδα που μόλις δύο χρόνια πριν υπό την καθοδήγηση του Π. Δερμιτζάκη στέφθηκε πρωταθλήτρια στο Βόρειο Όμιλο της Super League 2 και έχασε την άνοδο στο μπαράζ με τη Λαμία τη σεζόν 2021-2022. Η Βέροια σε αυτά τα 64 χρόνια έχει αγωνιστεί για 17 σεζόν στο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής και έχει ως καλύτερη επίδοση την 7η θέση που κατέκτησε την περίοδο 1986-87. Έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα Β΄Εθνικής, και 2 Γ΄Εθνικής και 1 πρωτάθλημα Εθνικής Ερασιτεχνικής, ενώ έχει βγάλει και σπουδαίους ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα της κατά καιρούς με γνωστότερους τους Τσαλουχίδη, Καραγκιζόπουλο, Μαλλούς, Χρήστο Υφαντίδη, Νασιόπουλο και άλλους πολλούς. 

Δόξα Δράμας: Ακόμη μια ιστορική ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου που τη νέα σεζόν για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της θα παίξει στην Α΄τοπική κατηγορία της Ένωσης της μετά από 65 χρόνια αδιάληπτης παρουσίας στις Εθνικές κατηγορίες . Η Δόξα Δράμας ιδρύθηκε το 1918 και είναι μια ομάδα που εκτός του ότι έχει χαρίσει απλόχερα πολλούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο ελληνικό ποδόσφαιρο (Τάκης Λουκανίδης, Ναλμπάντης, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης. Γιώργος Δαύκος, Μιχάλης Ιορδανίδης, Γιώργος Σ. Γεωργιάδης, Γιώργος Γ.Χ Γεωργιάδης) έχει αγωνιστεί στο παρελθόν 20 χρόνια στην Α΄Εθνική κατηγορία με τελευταία σεζόν αυτή του 2011-2012. Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Β΄Εθνικής, , 1 πρωτάθλημα Γ΄Εθνικής, 1 πρωτάθλημα Δ΄Εθνικής, ενώ έχει υπάρξει τρείς φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος, 3 φορές έχει παίξει στα ημιτελικά και 4 στα προημιτελικά της διοργάνωσης. 

2ος Όμιλος: 

Eορδαϊκός: Αποτελεί το καμάρι της Πτολεμαϊδας αλλά φέτος έκανε μια πολύ μέτρια σεζόν και υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα. Μόλις μια σεζόν πίσω ο Εορδαϊκός είχε πάρει την άνοδο στη Γ΄Εθνική εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι κάποιες ομάδες δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής στη Γ΄Εθνική. Μια χρονιά αργότερα και παρά την συνένωση με τον Μακεδονικό Φούφα δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία και επέστρεψε και πάλι στα τοπικά πρωταθλήματα. Ο Εορδαϊκός στην 46χρονη ιστορία του από το έτος ίδρυσης του έχει παίξει 7 φορές στη Β΄Εθνική κατηγορία, ενώ έχει παίξει και 17 χρόνια στη Γ΄Εθνική. 

3ος Όμιλος: 

A.E Eρμιονίδας: Η Α.Ε Ερμιονίδας μπορεί να προέκυψε από τη συγχώνευση τεσσάρων ομάδων μόλις το 2011 όμως μέσα σε 13 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφερε να πετύχει αρκετά. Μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να παίξει στη Β΄Εθνική τη σεζόν 2014-2015 αν και υποβιβάστηκε στο τέλος της περιόδου, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια είχε συνεχόμενη και πολύ καλή παρουσία στη Γ΄Εθνική και αποτελούσε μια από τις σταθερές δυνάμεις της κατηγορίας. Φέτος έκανε μια τραγική σεζόν στον 3ο όμιλο μαζεύοντας μόνο 22 βαθμούς και ως τελευταία υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα. 

Βύζας Μεγάρων : Μια από τις ιστορικότερες και παλαιότερες ομάδες της Αττικής θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν στο τοπικό πρωτάθλημα της Ένωσης της. Με έτος ίδρυσης το 1928 ο Βύζας Μεγάρων έχει πλούσια παρουσία σαν σωματείο στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχοντας παίξει την δεκαετία του 60΄για τέσσερα χρόνια στην Α΄Εθνική, ενώ έχει αγωνιστεί και 13 φορές στη Β΄Εθνική. Μετά από δύο σεζόν στη Γ΄Εθνική υποβιβάστηκε στην ΕΠΣ Δυτικής Αττικής καταλαμβάνοντας την 15η θέση στον 3ο όμιλο με 32 πόντους. 

Πανελευσινιακός: Το καμάρι της Ελευσίνας που από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από τέσσερα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στη Γ΄Εθνική.  Ο Πανελευσινιακός είναι μια ομάδα με έτος ίδρυσης το 1931 έχει βγάλει σπουδαίους παίκτες στο παρελθόν όπως ο Αλέξης Αλεξούδης, ο Ανδρέας Σκέντζος, o Nίκος Αλέφαντος, και στην ιστορία του έχει αγωνιστεί για τρία χρόνια στην Α΄Εθνική δύο την δεκαετία του 60΄και μια την δεκαετία του 90΄ενώ έχει παίξει και για αρκετά χρόνια στη Β΄Εθνική με τελευταία παρουσία τις σεζόν 2015-2016 και 2016-2017 όπου και υποβιβάστηκε στη Γ΄Εθνική. 

4ος Όμιλος: 

Aπόλλων Σμύρνης: Από τα πιο παλιά σωματεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με έτος ίδρυσης το 1910. Δεν έχουν περάσει μόλις Μόλις την σεζόν 2021-2022 ο Απόλλων Σμύρνης αγωνιζόταν στη Super League από την οποία υποβιβάστηκε στη Β΄Εθνική έπαιξε μια χρονιά κυνηγώντας την άμεση επάνοδο του δεν τα κατάφερε και ο Π. Μονεμβασιώτης ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου έφυγε με αποτέλεσμα η ομάδα να μην δηλώσει συμμετοχή στη Super League 2 και να παίξει φέτος στη Γ΄Εθνική υπό την σκέπη του Ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης και με πολλά νέα παιδιά στη σύνθεση του. Ο φετινός Απόλλωνα δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα που πριν δύο χρόνια έπαιζε στην Α΄Εθνική και αν και έδωσε μάχη στο τέλος δεν τα κατάφερε να γλιτώσει τον υποβιβασμό στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας και υποβιβάστηκε σε ερασιτεχνική κατηγορία μετά τη σεζόν 1958-1959 όπου είχε παίξει στο πρωτάθλημα της Α΄ΕΠΣ Αθηνών. Έχει παρουσία 42 χρόνων στην Α΄Εθνική, και 15 ετών στη Β΄Εθνική και αυτό από μόνο του λέει πολλά για το μέγεθος του συλλόγου. 

Φωστήρας: Ο αποκαλούμενος και “Φονέας των Γιγάντων” κοντεύει πλέον 100 χρόνια ζωής στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα αλλά από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα. Μέχρι πριν μερικά χρόνια εννέα συγκεκριμένα στη Γ΄Εθνική τότε κόντραρε στα ίσια τον ΟΦΗ για να πάρει την άνοδο στη Β΄Εθνική την οποία την έχασε τελικά τη σεζόν 2015-2016 στο κατάμεστο Γεντί Κουλέ όπου ηττήθηκε με 1-0. Τη σεζόν 2017-2018 υποβιβάστηκε στην Α΄ ΕΠΣ Αθηνών αλλά επανήλθε άμεσα την επόμενη αγωνιστική περίοδο και μετά από πέντε συνεχόμενες σεζόν στη Γ΄Εθνική πήρε την άγουσα για την Α΄ΕΠΣ Αθηνών τερματίζοντας στην 16η θέση του 4ου ομίλου της Γ΄Εθνικής με μόλις 28 πόντους συγκομιδή. Έχει παίξει για 7  χρόνια στην Α΄Εθνική τις δεκαετίες του 60 ΄και του 70΄και 16 φορές στη Β΄Εθνική. Έχει πάρει δύο πρωταθλήματα Β΄Εθνικής, και 1  Γ΄Εθνικής. 

Πηγή: Primesport.gr