ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Νίκος Καρύδας: "Επανακαθορισμός προπονητικού σχεδιασμού των Μικτών"

Ο Νίκος Καρύδας, τεχνικός διευθυντής της Σχολή Ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ Κουλούρας, κατέθεσε στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μία ενδιαφέρουσα άποψη που αφορά στη διαχείριση των επίλεκτων παικτών των μικτών ομάδων της ΕΠΣ Ημαθίας για το Πρωτάθλημα Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων.

Συγκεκριμένα, ο έμπειρος τεχνικός που διετέλεσε επί σειρά ετών γυμναστής, αλλά και προπονητής επαγγελματικών συλλόγων μεταξύ των οποίων η ΒΕΡΟΙΑ, ο Αρης, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Ηρακλής, αλλά και η ουκρανική Dnipro F.C. Dniepropetrovsk, όπως και η ρωσική Kuban F.C. Krasnodar, επεσήμανε:

ΑΠΟΨΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ
"Επανακαθορισμός προπονητικού σχεδιασμού των Μικτών


"Σήμερα γίνεται η προπόνηση των επιλεγμένων ποδοσφαιριστών της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ημαθίας, όπως κάθε Δευτέρα, ως είθισται.

Είναι δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές αυτοί, 30 στον αριθμό και από τους καλύτερους ελπιδοφόρους, (κατηγορίας Νέων και Παίδων),όταν θα αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις τους στα Ενωσιακά Πρωταθλήματα κάθε Τετάρτη, θα στερούνται και θα απέχουν από σημαντικές προπονήσεις στις ομάδες τους. Προπονήσεις που έχουν σχέση με την εξέλιξη τους σε επίπεδο τεχνικής, τακτικής και φυσικής κατάστασης.

Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μας με την ΕΠΣ Ημαθίας και με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και την εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, οι τεχνικοί υπεύθυνοι της Σχολής Ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ Κουλούρας Νίκος Καρύδας και Μανώλης Γιοβανόπουλος, σε ανεπίσημη συνάντηση με τον εξαίρετο Ενωσιακό προπονητή Αντώνη Λυμούση, πρότειναν τη μεταβολή της προπόνησης από Δευτέρα, όπως γινότανε χρόνια τώρα, σε Τρίτη.

Οι λόγοι της πρότασης μας βασίζονται στο παρακάτω σκεπτικό:

1. Είναι γνωστό ότι οι επιλεγέντες ποδοσφαιριστές, συμμετέχουν στις επίσημες υποχρεώσεις με τις ομάδες τους, κάθε Σάββατο ή Κυριακή.

2. Το περιεχόμενο της προπόνησης στο πλαίσιο της Ένωσης έχει σκοπό να βελτιώσει τους ποδοσφαιριστές μόνο σε τακτικό επίπεδο και συμφωνούμε απόλυτα.

3. Στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό, η προπόνηση της Δευτέρας και της Τρίτης σκοπό έχει να βελτιώσει τα επίπεδα των φυσικών ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών, σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία.

4. Όταν όμως η προπόνηση της Ένωσης γίνεται κάθε Δευτέρα, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές, μπαίνουν στην εξής λάθος διαδικασία.
Τη Δευτέρα τακτική, την Τρίτη προετοιμασία για τον αγώνα (όταν προβλέπεται στις ομάδες τους) και την Τετάρτη αγώνα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εκκολαπτόμενοι ποδοσφαιριστές, δεν έχουν καμία παρέμβαση σε επίπεδα φυσικής κατάστασης και παράλληλα έχουν "χάσιμο" τριών κρίσιμων προπονητικών ημερών.

Ας υποθέσουμε όμως, ότι την Τρίτη, επιστρέφοντας στις ομάδες τους, μετά την Δευτεριάτικη προπόνηση της Ένωσης, οι ποδοσφαιριστές υποβάλλονται στο συνηθισμένο πλάνο της ομάδας και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τις υποχρεώσεις του Ενωσιακού παιχνιδιού της επόμενης ημέρας.
Τότε οι παίκτες μπαίνουν σε διαδικασία κόπωσης την παραμονή του αγώνα, που μπορεί να επιδράσει αρνητικά την απόδοση τους και να δημιουργήσει πλήθος ερωτηματικών, ακόμη και αμφισβήτησης του ταλέντου τους, αφού το προβλεπόμενο είναι η διακύμανση στην απόδοση τους.

5. Από την πλευρά μας, εμείς προτείνουμε τη Δευτέρα οι επιλεχθέντες ποδοσφαιριστές να προπονούνται με τις ομάδες τους, με οποιοδήποτε στόχο και περιεχόμενο στην προπόνηση τους και την Τρίτη να προπονούνται με την Ένωση με βασικό περιεχόμενο την τακτική της μικτής ομάδας.

Μ' αυτόν τον τρόπο, ακόμη και να προκληθεί κούραση από την προπόνηση της Δευτέρας, μεσολαβεί ένα 36ωρο - 48ωρο πριν τον αγώνα που μπορεί ο ποδοσφαιριστής να επανέλθει.

Αλλά και σε επίπεδο τακτικής, οι πληροφορίες και οι οδηγίες που ο Ενωσιακός προπονητής θα παράσχει την παραμονή του αγώνα τους, είναι πιο εύκολο να εμπεδωθούν από τους ποδοσφαιριστές.

Για όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους υπεύθυνους της Ένωσης Ημαθίας να επανακαθορίσουν τον προπονητικό σχεδιασμό των νεαρών ποδοσφαιριστών, γιατί για εμάς ο ποδοσφαιρικός "χρυσός" στην περιοχή μας είναι αδιαμφισβήτητος, αλλά χρειάζεται και κατεργασία.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι σε πανελλήνιο επίπεδο, η διοργάνωση του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Ενώσεων, αφορά ουσιαστικά στην προεπιλογή για τις Εθνικές ομάδες και θα έπρεπε η ίδια η ΕΠΟ να προστατεύει με συγκεκριμένο σχεδιασμό αυτόν τον ακατέργαστο θησαυρό, ο οποίος σαφέστατα θα κληθεί στη συνέχεια να αναδείξει το εθνικό μας ποδόσφαιρο.

Για τη Σχολή Ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Νίκος Καρύδας