ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΕΠΣ Ημαθίας: Το τρίτο ημίχρονο

Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα. Ο χειμώνας αποτελεί ημερολογιακά παρελθόν και από σήμερα μπαίνουμε στην άνοιξη. Με καλύτερη διάθεση, ας ευχηθούμε να ολοκληρωθεί σύντομα το μαρτύριο με τον κορονοϊό και να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής στις καθημερινές μας συνήθειες.

*****************************

Για πολλούς φίλους του αθλητισμού, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες του συνήθειες. Εδώ και τέσσερις μήνες τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα βρίσκονται σε καραντίνα για τους γνωστούς λόγους και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να ματαιωθεί ολόκληρη η σεζόν.

*****************************

Αναμφίβολα, η εξέλιξη της εβδομάδας ήταν η απόφαση της ΕΠΟ να συνεχίσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και να καλέσει τις ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή. «Η Επιτροπή Διοργανώσεων στην συνεδρίασή της στις 25/02/2021 αποφάσισε τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής περιόδου 2020 -2021, με την διεξαγωγή του Α΄ Γύρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί η διεξαγωγή αγώνων». Ως ημερομηνία επανέναρξης του Πρωταθλήματος ορίστηκε η Κυριακή 28/03/2021 αλλά όπως εύστοχα αναφέρει η ανακοίνωση, πρέπει πρώτα να ανάψει το «πράσινο» φως από τους λοιμοξιολόγους.

*****************************

Βέβαια, όπως είδατε παραπάνω, μιλάμε για συνέχιση του πρωταθλήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να τελειώσει κάπως η χρονιά. Ένας γύρος αγώνων και τέλος. Ίσα για να πούμε ότι ολοκληρώθηκε η χρονιά αφού τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν κάτι καλύτερο.

*****************************

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η δυνατότητα που δίνει η ΕΠΟ στις ομάδες να επιλέξουν να απέχουν από την συνέχεια της διοργάνωσης. «Όλα τα σωματεία, είτε επιθυμούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τον Α΄ Γύρο του εν λόγω πρωταθλήματος είτε όχι, παρακαλούνται να αποστείλουν στην Ε.Π.Ο. έγγραφο με την ανάλογη απόφαση του Δ.Σ. τους, έως την Τετάρτη 03/03/2021. Στην περίπτωση που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν, θα υποβιβαστούν στις οικείες Ε.Π.Σ. χωρίς τις ανάλογες κυρώσεις» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΟ.

*****************************

Μοιάζει με σφυγμομέτρηση αυτή η ανακοίνωση της ΕΠΟ. Μέσα στην εβδομάδα θα έχει στα χέρια της τις αποφάσεις των ομάδων και θα έχει ξεκαθαρισμένο το τι μπορεί να γίνει. Τι εννοούμε; Αν οι ομάδες που επιλέξουν να απέχουν από την συνέχεια της σεζόν είναι λίγες, θα μπορέσει να συνεχιστεί κάπως το πρωτάθλημα. Αν οι ομάδες είναι περισσότερες από τις μισές τι γίνεται; Τι σόι πρωτάθλημα θα γίνει; Θα μιλάμε για διοργάνωση παρωδία και ίσως σε έναν τέτοιο όμιλο δεν χρειαστεί να γίνουν αγώνες. Ίσως τότε χρειαστεί να αλλάξει η προκήρυξη και να γίνει κάτι άλλο.

*****************************

Τι άλλο μπορεί να γίνει; Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση έχουν καταθέσει οι ομάδες του 9ου ομίλου (περιοχές Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας). Αφού περιγράφουν εύστοχα και με μελανά χρώματα την υπάρχουσα κατάσταση, προτείνουν: «Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και φυσικά ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες που δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα. Επειδή υπάρχει λοιπόν η σκέψη για δημιουργία καινούργιων ομίλων, προτείνουμε το εξής: Όσες ομάδες επιθυμούν να παίξουν, ας δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα ανόδου με 1,2 ή 3 ομίλους στην παραπάνω κατηγορία και ας παίξουν μέχρι τον Ιούλιο. Οι υπόλοιπες όμως, να μην υποβιβαστούν στο τοπικό πρωτάθλημα διότι πολύ απλά , δεν είναι δική τους ευθύνη τα όσα συμβαίνουν με τον κορωνοϊό στην χώρα. Δεν τον έφεραν αυτές στη χώρα μας. Η αναδιάρθρωση του κ. Αυγενάκη ας πάει ένα χρόνο πίσω. Αυτοί που θέλουν να πάνε για άνοδο, ας κατέβουν να παίξουν για να μη χάσουν την ευκαιρία».

*****************************

Με όλο αυτό να βρίσκεται σε εξέλιξη, κι επειδή η Γ’ Εθνική επηρεάζει και την πιο κάτω κατηγορία, ερχόμαστε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Βρισκόμαστε στις αρχές Μάρτη. Απόφαση για επιστροφή στις προπονήσεις δεν υπάρχει και αυτό σημαίνει ότι αν αποφασιστεί να συνεχιστεί κάπως το πρωτάθλημα αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τον Απρίλη. Έχοντας και το Πάσχα στις 2 Μαΐου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το χρονικό περιθώριο που απομένει δεν αρκεί ούτε για πρωτάθλημα ενός γύρου. Επίσης, ένα άλλο ζητούμενο είναι αν επιθυμούν τα σωματεία να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, για μίνι διοργάνωση έτσι για να πούμε ότι τελείωσε η χρονιά.

*****************************

Εδώ που φτάσαμε, προσωπική άποψη είναι ότι δεν θα επιστρέψουν στις διοργανώσεις οι ομάδες των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Η χρονιά θα θεωρηθεί μάλλον ως μη γενόμενη και ανάλογα με το τι θα γίνει στην Γ’ εθνική θα υπάρξουν και οι ανάλογες τροποποιήσεις.

Ήδη έχουμε δυο ενώσεις που δεν περίμεναν την ΕΠΟ και προχώρησαν σε ματαίωση των πρωταθλημάτων τους.  Η ΕΠΣ Αχαΐας στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Μετά από ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. της ΕΠΣ Αχαΐας αποφασίστηκε η οριστική διακοπή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

1) Τη συνέχιση της πανδημίας και της εξάπλωσης του covid-19

2) Ότι η περιοχή μας (Αχαΐα) βρίσκεται συνεχώς σε κόκκινο συναγερμό

3) Τη δεινή οικονομική θέση των παραγόντων των Σωματείων (μελών) μας λόγω της συνεχούς υγειονομικής κρίσης

4) Ότι δεν έχει ληφθεί καμιά μέχρι σήμερα απόφαση από τους λοιμοξιωλόγους και από την ΓΓΑ για το άνοιγμα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων

5) Ότι και να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των πρωταθλημάτων θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας μίνι προετοιμασίας και προπονήσεων των αθλητών, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τους χρόνους ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων και της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων

6) Ότι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ούτε τα συνεχή τεστ για covid-19 που απαιτούνται, ούτε τη μη παρουσία θεατών στα γήπεδα”.

*****************************

Το ίδιο έκανε και η ΕΠΣ Ζακύνθου με την παρακάτω ανακοίνωση:

Η ΕΠΣ Ζακύνθου με το παρόν δελτίο τύπου ενημερώνει τα σωματεία – μέλη της καθώς και το φίλαθλο κοινό του νησιού, την οριστική ματαίωση της Α’ και Β’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας καθώς και του Κυπέλλου της Ένωσης μας για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021. Η απόφαση λήφθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ σήμερα ημέρα Τετάρτη 24/02/2021 λαμβάνοντας υπόψιν τα παρακάτω:

1)Το ότι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ούτε τα συνεχή τεστ για covid-19 που απαιτούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που φαίνονται ότι θα δοθούν από τους συνεργαζόμενους φορείς (ΓΓΑ, ΕΠΟ, Τοπικοί φορείς) όσον αναφορά τις ερασιτεχνικές κατηγορίες 2)Την διασφάλιση μη παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα.

3)Την συνέχιση της πανδημίας και της εξάπλωσης του Covid-19 καθώς και την αύξηση κρουσμάτων στο νησί μας

4)Τη δύσκολη οικονομική θέση των παραγόντων των σωματείων μελών μας

5)Το ότι δεν έχει ληφθεί καμιά μέχρι σήμερα απόφαση από τους λοιμοξιωλόγους και από την ΓΓΑ για το άνοιγμα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων

6)Το ότι και να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των πρωταθλημάτων θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας μίνι προετοιμασίας και προπονήσεων των αθλητών, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τους χρόνους ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων και της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καθώς και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που πρέπει όλοι να επιδείξουμε σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε η Εκτελεστική Επιτροπής της ΕΠΣ Ζακύνθου αποφάσισε την οριστική ματαίωση των Α’ και Β’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας καθώς και του Κυπέλλου της Ένωσής μας.»

*****************************

Το θέμα είναι αν οι διοικήσεις συλλόγων μείνουν στις θέσεις τους ή δούμε φαινόμενα αναστολής λειτουργίας συλλόγων. Ήδη στην γειτονιά μας άρχισαν να εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Στην Κοζάνη, τα αδέλφια  Κώστας και Παντελής Καπετάνος ενημέρωσαν ότι δεν θα δηλώσει συμμετοχή η Κοζάνη στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και παρά τις εκκλήσεις των ίδιων να προσέλθουν ενδιαφερόμενοι για την μεταβίβαση της ομάδας, δεν εμφανίστηκε κανείς.

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΕΡΚΙΔΑ" - 1/3/21)