ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα πλεϊ οφ και πλεϊ άουτ στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΗ

Το πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας της Ένωσής μας, όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, θα διεξαχθεί με 16 ομάδες, αφού από την προκήρυξή του, που έχει ήδη αναρτηθεί στο σαϊτ της ΕΠΣ Ημαθίας και έχει σταλεί στις ομάδες, ομάδα που δεν θα δηλώσει συμμετοχή θα αντικατασταθεί από την πρώτη επιλαχούσα.

Η μοναδική περίπτωση να αγωνίζονται λιγότερες ομάδες στην Α' κατηγορία από αυτές που προβλέπει η προκήρυξη (16) είναι είτε να δηλώσει συμμετοχή και να μην κατέβει να αγωνιστεί, είτε να αποχωρήσει κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος, αφού τότε είναι αδύνατο να αντικατασταθεί.

Η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μέσα από τα πλεϊ οφ ανεβαίνει στην Γ' Εθνική εκτός κι αν αλλάξει απόφαση η ΕΠΟ, αφού στο ποδόσφαιρο αυτής της χώρας όλα τα έχουμε ζήσει, ενώ σίγουρα υποβιβάζονται τρεις ομάδες. Οι δύο τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και μία τρίτη που θα προκύψει από τα πλεϊ άουτ που και φέτος θα διεξαχθούν.

Και λέμε σίγουρα θα υποβιβαστούν τρεις ομάδες επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να υποβιβαστούν περισσότερες, όπως συνέβει και την περσινή περίοδο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις δύο ομάδες της Ημαθίας. Την ΒΕΡΟΙΑ και την Νίκη Αγκαθιάς που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.

Τα πλεϊ οφ και τα πλεϊ άουτ φέτος επεκτείνονται και στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας.

Να δούμε όμως πως θα διεξαχθούν φέτος τα πλεϊ οφ και τα πλεϊ άουτ στις δύο πρώτες κατηγορίες της Ένωσής μας.

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όπως ήδη αναφέραμε η πρωταθλήτρια ομάδα της Α' κατηγορίας με βάση όσα ισχύουν σήμερα προβιβάζεται στην Γ' Εθνική.

Με δεδομένο λοιπόν ότι και φέτος θα ανεβούν 4 ομάδες από την Β' στην Α' κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας για να παραμείνουν και του χρόνου 16 ομάδες υποβιβάζονται τρεις (3). Αυτό, επαναλαμβάνουμε με την προϋπόθεση ότι δεν θα υποβιβαστεί καμιά από τις δύο ομάδες της Ημαθίας (ΒΕΡΟΙΑ και Αγκαθιά) που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.

Στην διαδικασία των πλεϊ οφ, που θα ακολουθήσει για την ανάδειξη του πρωταθλητή, αλλά και την κατάταξη των επόμενων τριών θέσεων (2ος, 3ος, 4ος) συμμετέχουν οι τέσσερις πρώτες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με μια απαραίτητη προϋπόθεση. Να μην υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη των έξι (6) βαθμών από την προηγούμενη ή την επόμενη ομάδα.

Αν δηλαδή η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση έχει μεγαλύτερη από έξι (6) βαθμούς διαφορά από την ομάδα που την ακολουθεί, την 2η, τότε δεν διεξάγονται αγώνες πλεϊ οφ και τον τίτλο κατακτά η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Αυτό βέβαια ίσχυε και την χρονιά που έφυγε.

Αυτός  ο όρος ισχύει και για τις υπόλοιπες ομάδες.

Αν η διαφορά μεταξύ της 3ης και της 4ης ομάδας είναι μεγαλύτερη των έξι (6) βαθμών τότε η 4η αποκλείεται από τα πλεϊ οφ στα οποία συμμετέχουν μόνο οι τρεις πρώτες.

Με την πρώτη να περνάει την πρώτη αγωνιστική δίχως αγώνα και να περιμένει τον νικητή μεταξύ των ομάδων που κατέκτησαν την 2η και την 3η θέση με πλεονέκτημα φυσικά έδρας. Όλα τα υπόλοιπα είναι επανάληψη της περσινής περιόδου. Η ομάδα που τερμάτισε πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα παίζει με πλεονέκτημα έδρας και σε περίπτωση ισοπαλίας, η νίκη της φιλοξενούμενης δίνεται μεταξύ τους και δεύτερος αγώνας, που εκεί έχουμε σίγουρα νικητή (προβλέπεται ημίωρη παράταση και πέναλτι).

ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 5 μέχρι και 10 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος δεν συμμετέχουν στα πλεϊ οφ και στα πλεϊ άουτ.

Οι δύο τελευταίες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος υποβιβάζονται δίχως πλεϊ άουτ στην Β' κατηγορία (16η και 15η).

Στους αγώνες των πλεϊ άουτ συμμετέχουν οι τέσσερις ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 11 μέχρι και 14 και η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της περσινής περιόδου.

Εδώ να σημειώσουμε απλά ότι στην διακριτική ευχέρεια της αρμόδιας επιτροπής είναι να ματαιώσει ένα παιχνίδι ή και ολόκληρη την διαδικασία των πλεϊ άουτ, όταν δεν υπάρχει λόγος διεξαγωγής τους, όπως συνέβει και πέρσι με την ακύρωση της διεξαγωγής των πλεϊ άουτ.

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στην Β' κατηγορία φέτος συμμετέχουν μόλις 22 ομάδες (11 σε κάθε όμιλο). Επειδή λοιπόν τα επίσημα παιχνίδια που θα δώσει κάθε ομάδα όλη τη χρονιά κρίθηκαν λίγα (μόλις 20) αποφασίστηκε να εφαρμοστεί και στην Β' κατηγορία η διαδικασία των πλεϊ οφ και των πλεϊ άουτ.

Στη διαδικασία αυτή θα πάρουν μέρος οι ομάδες που θα καταλάβουν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τις θέσεις 1 έως και 4 και από την 8 έως και την 11. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 5 μέχρι και 7 από κάθε όμιλο οριστικοποιούν την θέση τους στον βαθμολογικό πίνακα και εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην κατηγορία.

Στα πλεϊ οφ και τα πλεϊ άουτ οι αγώνες είναι διπλοί (μέσα – έξω) και φυσικά δεν υπάρχει πλεονέκτημα έδρας όπως στην Α' κατηγορία, οι ομάδες όμως κουβαλάνε τους βαθμούς που συγκέντρωσαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και σ' αυτούς προσθέτουν και τους βαθμούς που θα αποκομίσουν από τα 6 παιχνίδια που θα δώσουν στην διαδικασία των πλεϊ οφ οι τέσσερις πρώτες κα στα play aout  οι τέσσερις τελευταίες του κάθε ομίλου.

Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου (συνολικά 4 ομάδες) μετά την διαδικασία των πλεϊ οφ προβιβάζονται στην Α' κατηγορία, ενώ υποβιβάζεται στην Γ' κατηγορία η τελευταία, που θα προκύψει ύστερα από την διαδικασία των πλεϊ άουτ από κάθε όμιλο (συνολικά δύο).

Μετά την διαδικασία αυτή ορίζεται η ενιαία βαθμολογική κατάταξη των ομάδων της κατηγορίας και η σειρά των επιλαχουσών ομάδων για την κάλυψη οποιουδήποτε κενού δημιουργηθεί στην Α' κατηγορία την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο (2019-2020) σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει ο ΚΑΠ και αφορά τα Ερασιτεχνικά Σωματεία.