ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η Σεβίλλη "βασίλισσα" του Europa League!

Είναι η διοργάνωσή της, είναι το Κύπελλο που λατρεύει, είναι το Κύπελλο που αποτελεί κτήμα της. Η χαμένη στο πρώτο ημίχρονο Σεβίλλη κατάφερε να ανατρέψει το σε βάρος της 0-1 σε 3-1, κέρδισε τη Λίβερπουλ, που άργησε να εμφανιστεί στο δεύτερο ημίχρονο και πανηγύρισε το τρίτο συνεχόμενο τρόπαιο και 5ο συνολικά στην ιστορία της σε ισάριθμους τελικούς.

Ο τελικός στο «Ζανκτ Γιάκομπ» της Βασιλείας είναι δύο όψεις. Στο πρώτο μέρος κυριάρχησε απόλυτα η Λίβερπουλ, προηγήθηκε, χωρίς δεν να κινδυνεύσει στο ελάχιστο. Στο δεύτερο μισό του αγώνα, άλλαξαν τα δεδομένα. Η ομάδα του Ουνάι Έμερι ευτύχησε να ισοφαρίσει αμέσως κι από εκεί και πέρα πήρε τα ηνία του αγώνα.

Στο 8’ το φαινομενικά εύκολο σουτ του Τσαν ζόρισε τον Σόρια, που κατάφερε να απομακρύνει, στην πρώτη φάση που καταγράφηκε στον τελικό. Μετά πρώτο δεκάλεπτο οι «ρεντς» πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, ακολουθώντας… τις φωνές του Γίργκεν Κλοπ να πάρουν μέτρα. Κυριάρχησαν στη μεσαία γραμμή, αφού πλην του εξαιρετικού Μπανέγα, κανείς από τους παίκτες της ανδαλουσιάνικης ομάδας δεν ήταν ικανός να κρατήσει την μπάλα και να «παγώσει» το ρυθμό των Άγγλων. Ο Ενζονζί ήταν απλά δηλωμένος στον φύλλο αγώνα, ενώ ο Κριχόβιακ είχε πρωτίστως το νου του να δώσει αμυντικές βοήθειες, παρά να παράξει παιχνίδι.

Στο 11’ από τη σέντρα του Κλάιν ο Στάριτζ με κεφαλιά ακινητοποίησε τον Σόρια, αλλά ο Καρίσο με ανάποδο ψαλίδι έδιωξε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Δύο λεπτά αργότερα, η Λίβερπουλ ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Καρίσο, που είχε πρόθεση να απομακρύνει την μπάλα για να μην… φάει τη ντρίμπλα του Φιρμίνο, αλλά ο Έρικσον ήταν κατηγορηματικός.

Στο 25’ από την κάθετη πάσα του Λαλάνα ο Στάριτζ έφυγε στην πλάτη της άμυνας, όμως, ο Σόρια πανέξυπνα ξεκίνησε πιο πριν την έξοδό του και έκλεισε σωστά το οπτικό πεδίο του Άγγλου επιθετικού. Στο 30’ ο Λόβρεν με αψυχολόγητο τάκλιν στον Γκαμεϊρό έξω από τη γραμμή του πλαγίου δέχθηκε, σωστά, την κίτρινη κάρτα.

Η πρώτη και μοναδική φάση στην οποία η Σεβίλλη έγινε απειλητική ήταν στο 32’ με το ανάποδο ψαλίδι του Γκαμεϊρό. Η υπεροχή της Λίβερπουλ καρποφόρησε στο 35’ με εντυπωσιακό σουτ του Στάριτζ. Δέχθηκε την πάσα του Κουτίνιο κι ευρισκόμενος λίγο μέσα από τη γραμμή της περιοχής εκτέλεσε με εξωτερικό φάλτσο, γράφοντας το 1-0.

Στο 40’ ο Λόβρεν σκόραρε με κεφαλιά, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε, σωστά, αφού ο Στάριτζ, που έκανε κίνηση προς την μπάλα, ήταν εκτεθειμένος. Οι Άγγλοι ζήτησαν νέο πέναλτι στο 41’, σε χέρι του Κριχόβιακ, αλλά ο Πολωνός δεν είχε πρόθεση να παίξει αντικανονικά την μπάλα στο σουτ του Στάριτζ.

Τέτοιο αιφνιδιασμό δεν πρέπει να έχει ξαναζήσει ομάδα του Κλοπ. Στα 30 δευτερόλεπτα του δεύτερου ημιχρόνου ο Μαριάνο από δεξιά απέφυγε δύο παίκτες σέντραρε συρτά κι ο «κίλερ» Κέβιν Γκαμεϊρό χώθηκε ανάμεσα στους Λόβρεν,Τουρέ και ισοφάρισε σε 1-1.

Στο 48’, πριν συνέλθει καλά-καλά από το σοκ η Λίβερπουλ, ο Γκαμεϊρό έφυγε στην πλάτη της αγγλικής άμυνας, αλλά ο Τουρέ με σωτήριο τάκλιν έστειλε την μπάλα κόρνερ, πριν ο Γάλλος πλασάρει τον Μινιολέ.

Στο 56’ ο Βιτόλο γκρέμισε τον Λαλάνα που έφευγε στην κόντρα και δέχθηκε την κίτρινη κάρτα. Δύο λεπτά μετά δέχθηκε κίτρινη κι ο Μπανέγα για φάουλ στον Τουρέ. Στο 61’ ο Μινιολέ πραγματοποίησε εκπληκτική απόκρουση στο άτσαλο πλασέ του αμαρκάριστου Γκαμεϊρό, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε την κεφαλιά «πάρε – βάλε» του Ενζονζί.

Η κυριαρχία των Ανδαλουσιάνων ήταν αδιαμφισβήτητη, αφού οι παίκτες της Λίβερπουλ… έμειναν στα αποδυτήρια. Έχασαν τη μάχη του κέντρου, με τον Φιρμίνο να «κάθεται» και τον Κουτίνιο να μην έχει μπει καθόλου στο κλίμα του αγώνα. Το γκολ για τη Σεβίλλη ήταν θέμα χρόνου. Στο 64’ από τις εναλλαγές της μπάλας, ο Βιτόλο άφησε έξυπνα για τον Κόκε κι αυτός πλάσαρε ιδανικά τον Μινιολέ, γράφοντας το 1-2.

Στο 70’ από τις κόντρες ο Κόκε βρέθηκε μόνος του και σκόραρε,1-3. Ο βοηθός σήκωσε τη σημαία για οσφάιντ, αλλά την κατέβασε. Ο Έρικσον πήρε τη φάση πάνω του κι έδειξε σέντρα. Ο αρχηγός της Σεβίλλης σαφώς ήταν πιο μπροστά, όμως, η μπάλα έφτασε στα πόδια του από διπλή κόντρα σε παίκτες της Λίβερπουλ.

Μετά το τρίτο γκολ η Σεβίλλη έπαιξε απλά με τον χρόνο. Οι αλλαγές του Κλοπ δεν βοήθησαν, ούτως ή άλλως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να γυρίσει το ματς από τους πολύπειρους στη συγκεκριμένη διοργάνωση Ανδαλουσιάνους.

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Μινιολέ, Κλάιν, Τουρέ (86’ Μπεντέκε), Λόβρεν, Μορένο, Τσαν, Μίλνερ, Λαλάνα (73’ Άλεν), Κουτίνιο, Φιρμίνο (69’ Οριγκί), Στάριτζ.

Σεβίλλη (Ουνάι Έμερι): Σόρια, Εσκουδέρο, Καρίσο, Ραμί (78’ Κολοτζιέτσακ), Μαριάνο, Ενζονζί, Κριχόβιακ, Βιτόλο, Μπανέγα (92′ Κριστόφορο), Κόκε, Γκαμεϊρό (89’ Ιμπόρα).