- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
- Posted
- Διαβάστηκε 405 φορές
Μουντιάλ 2026: Στους "32" η Αίγυπτος, ζει το όνειρο το Πράσινο Ακρωτήρι κόντρα στην Ουρουγουάη!
Η αφρικανική ήπειρος έκλεψε την παράσταση στη 2η αγωνιστική των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τη μία, η Αίγυπτος με μπροστάρη τον Μοχάμεντ Σαλάχ έκανε μεγάλη ανατροπή, πήρε την πρώτη της νίκη σε τελικά και «κλείδωσε» την πρόκριση.
Από την άλλη, το σταχυολογημένο Πράσινο Ακρωτήρι στην παρθενική του εμφάνιση κοίταξε στα μάτια τη θρυλική Ουρουγουάη, μένοντας ζωντανό στο κυνήγι ενός ποδοσφαιρικού παραμυθιού.
Ουρουγουάη – Πράσινο Ακρωτήρι 2-2: Ζει το «παραμύθι» η ομάδα της Αφρικής, σε μπελάδες η «Σελέστε»
Το Πράσινο Ακρωτήρι συνεχίζει να τρελαίνει κόσμο στην πρώτη του συμμετοχή σε Μουντιάλ. Οι Αφρικανοί κοίταξαν στα μάτια τη δις Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ουρουγουάη, απέσπασαν παλικαρίσια ισοπαλία 2-2 και παρέμειναν αήττητοι. Πλέον, την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Σαουδική Αραβία του Γιώργου Δώνη, παίζουν για μια μεγαλειώδη πρόκριση στα νοκ άουτ. Αντίθετα, η Ουρουγουάη του Μαρσέλο Μπιέλσα έμπλεξε για τα καλά, καθώς έμεινε στους 2 βαθμούς και ψάχνει μόνο νίκη επί της Ισπανίας στο φινάλε.
Οι Αφρικανοί αιφνιδίασαν στο 21΄, όταν ο Κέβιν Πίνα με απευθείας εκτέλεση φάουλ νίκησε τον Μουσλέρα για το 0-1, πετυχαίνοντας το παρθενικό γκολ της χώρας του στη διοργάνωση. Η Ουρουγουάη αντέδρασε πριν το ημίχρονο. Στο 44΄, μετά από δοκάρι του Μπεντανκούρ, ο Αραούχο ισοφάρισε με κεφαλιά-«ψαράκι» σε 1-1, ενώ στο 46΄ των καθυστερήσεων ο Κανόμπιο με προβολή έκανε την ολική ανατροπή για το 2-1. Το Πράσινο Ακρωτήρι, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 60΄, ο Έλιο Βαρέλα εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Ολιβέιρα, έφυγε στον χώρο και πλάσαρε υποδειγματικά για το τελικό 2-2.
- ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Μαρσέλο Μπιέλσα): Μουσλέρα, Βαρέλα, Κάσερες, Ολιβέρα, Σανάμπρια, Ουγκάρτε (70′ Ντε Λα Κρους), Μπεντανκούρ, Κανόμπιο, Αραούχο (81′ Ροντρίγκες), Βαλβέρδε, Βίνιας (70′ Νούνιες).
- ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ (Πέδρο Λεϊτάο Μπρίτο): Βοζίνια, Μορέιρα, Πίκο, Ντίνεϊ, Καμπράλ, Λενίνι (71′ Λαρός Ντουάρτε), Αρκάνζο, Μέντες, Μοντέιρο (80′ Σεμέδο), Ροντρίγκες (58′ Έλιο Βαρέλα), Μπεντσιμόλ (59′ Ντα Κόστα).
Αίγυπτος – Νέα Ζηλανδία 3-1: Με σφραγίδα Σαλάχ... «πέταξαν» για τους «32» οι Φαραώ!
Με τον Μοχάμεντ Σαλάχ σε ρόλο απόλυτου ηγέτη, η Αίγυπτος πανηγύρισε μια ιστορική επιτυχία στο Βανκούβερ. Οι «Φαραώ» υπέταξαν με 3-1 τη Νέα Ζηλανδία, πήραν την πρώτη τους νίκη σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και εξασφάλισαν το εισιτήριο για τη φάση των «32». Πλέον, η ομάδα του Χοσάμ Χασάν χρειάζεται μόλις έναν βαθμό κόντρα στο Ιράν για να κλειδώσει την πρωτιά, ενώ οι Νεοζηλανδοί θα παίξουν τα ρέστα τους κόντρα στο Βέλγιο.
Το ξεκίνημα δεν ήταν ιδανικό για την Αίγυπτο, καθώς η Νέα Ζηλανδία ευτύχησε να προηγηθεί στο 15΄ με τον Σέρμαν. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, οι Αφρικανοί κυριάρχησαν πλήρως. Η αντεπίθεση ξεκίνησε στο 59΄ με τον Ζίκο να ισοφαρίζει σε 1-1. Στο 67΄, ο Σαλάχ πήρε το όπλο του και με το πρώτο του γκολ στο τουρνουά υπέγραψε την ανατροπή για το 2-1. Το κερασάκι στην τούρτα της ιστορικής νίκης έβαλε στο 82΄ ο Τρεζεγκέ (μετά από ασίστ του Σαλάχ), διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.
- ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Ντάρεν Μπέιζλι): Κρόκομπ, Πέιν (86′ Μπάιντον), Σούρμαν, Μπόξαλ, Κακάτσε (76′ Ράνταλ), Μπελ, Στάμενιτς, ΜακΚόουατ (66′ Ολντ), Σινγκ (76′ Τόμας), Τζαστ (86′ Ντε Φρις), Γουντ.
- ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Хοσάμ Χασάν): Σομπεΐρ, Χανί, Ιμπραχίμ, Φατί (41′ Ραμπιά), Φατούχ, Ατιά, Λασίν, Ζίκο (76′ Αμπντελκαρίμ), Σαλάχ (85′ Ζίζο), Ασουρ (85′ Αμπντελμαγκίντ), Μαρμούς (76′ Τρεζεγκέ).







