ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Σπύρος Σιούγγαρης: Η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, η Νάουσα και το χαλί του Τσιάρτα

Ο Σπύρος Σιούγγαρης ήταν - για όσους τον γνώριζαν - ένας κύριος που τιμούσε αυτήν τη λέξη. Κεφαλαίο το «Κ». 

Ευγενικός, ιδιοφυής, οξυδερκής, με σπουδαία σκέψη και ορθό λόγο, τόσο στοχευμένο που τον άκουγες και καταλάβαινες ότι δεν άφηνε περιθώριο για ερωτήσεις και αμφιβολίες. Κάθε επαφή μαζί του ήταν εμπειρία και μάθημα. Είχε το χάρισμα.

Από το χάρισμα του Σιούγγαρη επωφελήθηκαν σύλλογοι, ποδοσφαιριστές και τελικά όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, και αυτό δεν αποτελεί υπερβολή. Ο ίδιος ήταν ποδοσφαιριστής στη Β' Εθνική, αλλά όταν τελείωσε την καριέρα του εντός του αγωνιστικού χώρου, όλοι αντιλήφθηκαν ότι ήταν για... πολλά περισσότερα. Ο πρώτος οργανισμός που βίωσε δίπλα - και εξαιτίας - του την επιτυχία δεν ήταν άλλος από τον σύλλογο της Νάουσας. Μετά από μια δεκαετία κατά την οποία η ομάδα ανεβοκατέβαινε μεταξύ Γ και Β Εθνικής, η Νάουσα βρέθηκε τιμωρημένη από τον αθλητικό δικαστή το 1990 και αγωνίστηκε στην τρίτη κατηγορία.

Τότε ξεκίνησε μια προσπάθεια... παιδομαζώματος από την ευρύτερη περιοχή της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Η ομάδα του Αλέκου Παπαδόπουλου κέρδισε την άνοδο άμεσα, επέστρεψε στη Β' και στόχευσε δυναμικά στο μεγάλο βήμα, τον προβιβασμό στην Α' Εθνική. Αυτό το πέτυχε η ομάδα του 1992, η ομάδα των Τσιάρτα, Λάκη, Μάρκου, Κυζερίδη, Σαπάνη και των αδερφών Τρούπκου, η ομάδα πίσω από τη δημιουργία της οποίας βρισκόταν ο Σπύρος Σιούγγαρης, παρότι σε κάθε του δήλωση ανέφερε ότι δεν κατάφερε τίποτα μόνος.

Το θαύμα της ανόδου, τη σεζόν 1992/93, δεν ήταν καθόλου τυχαίο για τον σύλλογο της Ημαθίας. Τα «μωρά» ηλικίας 16-19, τα σπουδαία ταλέντα που είχε πάρει στη Νάουσα ο Σπύρος Σιούγγαρης, ως παράγοντας και γενικός αρχικός της ομάδας, μετέτρεψαν τη Νάουσα σε ομάδα φόβητρο και την έστειλαν... γραμμή στην Α' Εθνική.

Η Νάουσα δε σταμάτησε ούτε κόντρα στο μεγάλο ανταγωνιστή, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Πριν το παιχνίδι με τους Καλαμαριώτες, ο Βασίλης Τσιάρτας είχε ρωτήσει τον Σιούγγαρη: «κύριε Σπύρο, αν πετύχω τρία γκολ με την Καλαμαριά, θα μου πάρεις ένα χαλί που βρήκα για το δωμάτιο;». Οι αμοιβές τότε δεν ήταν υψηλές και ο Τσιάρτας ήθελε να οπωσδήποτε να ζεστάνει τον χώρο στο δωμάτιο του. Ο Σιούγγαρης απάντησε γελώντας: «Αν βάλεις τρία γκολ στην Καλαμαριά, Βασίλη, θα σου πάρω ό,τι θες». Τελικό 4-0 με χατ-τρικ Βασίλη Τσιάρτα, που... έκανε νόημα στην κερκίδα.

Η Νάουσα δεν κατάφερε να παραμείνει για περισσότερο από ένα χρόνο στην Α' Εθνική, όμως το χάρισμα του Σπύρου Σιούγγαρη ξεπέρασε τα όρια της Ημαθίας. Ο σπουδαίος ποδοσφαιράνθρωπος όταν παραιτήθηκε από τον σύλλογο, εξελίχθηκε σε μάνατζερ ποδοσφαιριστών και από εκπρόσωπος παικτών, εκτελούσε αργότερα και χρέη εκπροσώπου συλλόγων, όπως ο Πανηλειακός και η Καλαμάτα, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν στον Σιούγγαρη όλες τις υποθέσεις διαπραγματεύσεων ποδοσφαιριστών που τους ανήκαν. 

Ο πρωτοπόρος και ιδιαίτερα ικανός μάνατζερ γνώρισε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και κέρδισε τον σεβασμό προέδρων και όχι μόνο. Κατέληξε να έχει γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μόναχο και Βελιγράδι, ήταν πολύ απαιτητικός επαγγελματικά, αυστηρός με τον εαυτό και τους συνεργάτες του, αλλά πάντοτε κύριος, ευφυής, αποτελεσματικός και εμπνευστής επιτυχιών.

Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ο Σπύρος Σιούγγαρης συνδύαζε τα τρία σημαντικά χαρακτηριστικά για να γίνεις μάνατζερ: βαθιά γνώση του ποδοσφαίρου, ικανότητα στις συναλλαγές και αγάπη για τη δουλειά του και τον χώρο.

Ο Σπύρος Σιούγγαρης έφυγε από την ζωή τον Μάρτιο του 2021 σε ηλικία 70 ετών, και αφού ταλαιπωρήθηκε για αρκετό χρόνο με καρδιολογικά προβλήματα.

Πηγή: sdna.gr